Бързи, смели, зелени | webcafe.bg
Webcafe

Бързи, смели, зелени

Webcafe.bg
05.07.2011, 16:52 (обновена 07.07.2011, 14:08)

1 от 37 снимки Назад Напред

колело

Раница, колело, дъх на смола...

Васил може с дни да разказва за едномесечния си трип в Кения и Танзания с колело, но повече се гордее с 11-годишно момиче, което по време на водено от него планинско колоездене не трепнало при вида на спуканата си гума: „Отвори раницата си, извади комплект с ключове, помпа, резервна гума, смени я и продължи...“

От шест години сдружение "Байкария", на което 33-годишния Васил Тодев е един от създателите, се занимава с подобряване на условията за планинско колоездене в Родопите, природозащитни инициативи и развитие района на Беглика (включително и феста), а от миналото лято там започва проекта “С дъх на смола“ - шестдневен лагер за деца между 12 и 18 години. Хлапетата не само свикват да живеят сред природата, но и придобиват умения свързани с бивакуване, ориентиране, планинско колоездене, плаване с лодка, катерене.

„Най-вероятно има различни мотивации да работиш с деца. В нашия случай стигнахме до извода, че когато човек премине определена възраст, вече е трудно да се възпитават у него определени качества и ценности“, казва Васил и допълва, че от няколко години се опитват да решават проблеми с поведението на хората сред природата – боклуци, отсечени дървета и пр. „Накрая решихме, че човек няма как да се държи по определен начин, ако няма поведенчески модели, заложени още в детството...“

„Смятаме, че не само има нужда да се работи с децата в тази посока, но и че има определен начин, по който това трябва да се случва. Не просто да ги заведем в гората и да им кажем „това е гората“. А да ги накараме да положат някакви усилия, за да почувстват сами смисъла от този лагер“.

Беглика

„Освен добре съхранена и красива природа, мястото предлага различни природни условия – вода, в която учим децата да плават с лодки, горски пътища, по които карат колела, гори, в които се ориентират или събират дърва за огъня, пещери, в които влизат и получават първоначални знания в тази област. В района също така има около 130 вида лечебни растения и билки и разпознаването поне на основните от тях също е включено в обучението“.

Обучение чрез правене

"Байкария" разполагат с цялата специализирана екипировка и оборудване, необходима за такъв лагер, включително палатки и постелки. Цената от 160 лв. включва всичко (освен транспорта до Беглика), като конкретните лагерни дейности не са свързани единствено със самоцелни физически усилия. „Много е важно сами да поемат отговорности. Затова разпределяме роли, така че всяко дете във всеки момент има задължения към другите деца и лагера като цяло. Някой събира дърва за огъня, втори поддържа огнището, трети се грижи за това да не се закъснява за отделните активности, други помагат в кухнята...“, разказва Васил, който нарича проекта „процес на обучение чрез правене“.

„Оставяме ги сами да се справят с даден проблем и вече ако не могат, търсим решение заедно, така че пак да остане някакво реално умение и знание у тях. Разбира се, никога не ги караме да правят неща, които не са им приятни. Идеята е от всеки да извадим най-силните му страни“

Социален проект

„Децата сами създават средата, която следващите идват да ползват тъй като, част от обучението включва и това да направят нещо с ръцете си за лагера – като например пейки, декоративни заграждения за мравуняците, така че да не стъпват върху тях в тъмното, или пък обособяване на начин за събиране на отпадъци“.

Вечерите

„Лагерният огън е неизменна част от вечерните събирания, но обикновено им даваме възможност те да решат какво да правят. Освен че си разказваме истории, правим дневник на всеки един от лагерите, в който всяко дете пише своите впечатления. В последния ден на лагера пък ги завеждаме в гората и ги оставяме за малко сами. Там те пишат „писмо до себе си“, в което описват нещо, преживяно през тези няколко дни – и как им е повлияло. Събираме писмата и след няколко месеца им ги изпращаме, за да им припомним приятните емоции“.

"С дъх на приключение“

„Това е лагер за деца, които вече са били на встъпителната програма или биха се включили в програма с по-сериозно физическо и емоционално натоварване (от 14 до 18 години). Протича под формата на игра от началото до последния ден. Участниците изследват пещери, събират информация за различни растения и животински видове, търсят нови пътища с карта и компас, учат се да организират лагер и да бивакуват в него, да спят на остров, да творят, забавлявайки се. Парчетата информация по пътя се печелят след справяне с определена задача, с помощта и усилията на всеки от групата.

Искаме да използваме тези шест дни, за да надникнем дълбоко в пещерите, в природата и в себе си, да повървим без пътека, да оставим звездите да ни водят и да видим какво ще намерим по пътя... Чрез приключенията целим развиване на отговорност към природата и толерантност към човека до нас, позитивно общуване и работа в група...“

Добър учител

В африканското приключение на Васил пряко участват двама души – той и приятелят му Борис. Единствената грижа, която имат при старта на едномесечното си пътуване, е ограничението за багаж, тъй като са с велосипеди. Които в последния ден от пътешествието си подаряват на обитателите на бомата, в която се спасяват от жадна смърт.

И ако дотогава са били благодарни на полицаите, които са им предоставяли дворовете на управленията за пренощуване (за да си нямат проблеми с животни и винаги искащи нещо местни), масаите ги наливат със живителен чай: „Не мога да опиша вкуса му, но си спомням как с всяка глътка животът се връщаше в тялото ми“, разказва Васил.

„На връщане от Танзания решихме да минем не през границата с Кения, а „през едно много диво и интересно място. Действието се развива в Голямата рифтова долина, където искахме да видим резервата Нгоронгоро, някои от активните вулкани, езерото Натрон, дал името на химичния елемент натрий, там също така живее най-голямата популация на розово фламинго...

Бях чел една книга за двойка французи, прекосили цяла Африка пеш - от нос Добра надежда до Мъртво море, и знаех, че може да се мине... Но се загубихме, не си преценихме водата и в един момент се бяхме отписали... Изчакахме да се стъмни, защото не бяхме в състояние да се движим повече в жегата, и в търсене на Шомболе попаднахме на бомата (така се наричат селата) на масаите“.

Рудопия

Докато Васил и Борис изнемогват в африканската жега, си говорят за това колко прекрасно е в Родопите и как след всеки завой има студена чешма, от която можеш да пиеш до безкрай...

Тази година пак отпочват приключението "Рудопия“ - планинско колоездене по разработен и маркиран от "Байкария“ 430 км маршрут, който прекосява цялата планина – от Велинград до село Мезек, Свиленград.

Накратко: "От 23 до 31 юли ще вдигаме прах, ще пием бира и ще се къпем в Арда“.

Oще: африка  деца  катерене  колоездене  лагер  лодки  отговорност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2010, 21:21

7 Marieta Blagoeva | 06.07.201122:24

Прекрасна инициатива,за първи път от доста време прочитам нещо наистина хубаво и смислено,и много позитивно!УСПЕХ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 14:23

6 Vania Doichinova | 06.07.201121:32

Страхотна идея! С радост бих изпратила сина си на такова място и с такива хора за няколко дни, смятам че ще му подейства много облагородяващо и ще му останат невероятни спомениУсмивка
Успех на момчетатаУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

5 Dimitar Stamboliyski | 06.07.201112:31

Евала, Васе, един от мн малкото хора, които се занимават с нещо наистина смислено! Поздрави за позитивните начинания!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

4 mittag | 06.07.201111:53

Мястото е велико, а хората са много сериозни - децата ще са в добри ръце и действително ще станат с 6 дни по-възрастни Усмивка) браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

3 Alice | 06.07.201111:06

супер си е преживяването, няма ли за големи скаути в зряла възраст, че децата ми са вече големи хора за такива зелени лагери Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

2 pier | 06.07.201110:30

Една от малкото смислени инициативи за деца, браво на пичовете от Байкария
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2010, 17:11

1 Белия татко | 06.07.201110:28

Супер яко! Пращам си децата веднага!
   

оценка

+0 -0