Инвестиционните поделения на ЦРУ и Google съвместно подкрепят фирма, която следи Интернет в реално време | webcafe.bg
Webcafe

Google и ЦРУ се пъхнаха под чаршафите

Webcafe.bg , По Wired
29.07.2010, 14:59 (обновена 31.07.2010, 11:05)
Google

Снимка: © Getty Images

Това изглежда е първият път, когато разузнавателната общност и Google са финансирали една и съща изгряваща компания едновременно.

Инвестиционните поделения на ЦРУ и Google съвместно подкрепят фирма, която следи Интернет в реално време - и казва, че използва тази информация, за да предсказва бъдещето.

Фирмата е Recorded Future. Tя рови в десетки хиляди уебсайтове, блогове и Twitter акаунти, за да открие връзките между хора, организации, действия и случки - както настоящи, така и бъдещи.

В "бяла книга", описваща системата за времеви анализ на фирмата, създателите й твърдят, че тя "отива отвъд търсенето, търсейки невидимите връзки между документи, които говорят за едни и същи - или свързани - обекти и събития."

Идеята е да се разбере кой и какво стои зад определена случка, кой е участвал в нея и кога може да приключи. После Recorded Future прави графика на разговорите за нея, показвайки онлайн "инерцията" за което и да е избрано събитие.

"Интересното е, че всъщност може да бъде предсказана кривата, поне в много случаи," казва изпълнителният директор на фирмата Кристофър Албърг, бивш шведски военен с научна степен по компютърни науки.

Google Ventures

Това, естествено, прави фирмата (с 16 души персонал от Кембридж, Масачузетс) привлекателна за Google Ventures - инвестиционното поделение на гигантската търсачка, както и за In-Q-Tel, който изпълнява подобни задачи за ЦРУ и разузнавателната общност като цяло.

Това не е първият път, когато Google правят бизнес с американските разузнавателни агенции.Много преди момента, когато се твърди, че са си осигурили помощта на Националната агенция за сигурност, за да защитят мрежите си, Google са продавали оборудване на организация за подслушване на комуникации. In-Q-Tel подкрепят картографската фирма Keyhole, която е закупена от Google през 2004 г. - и след това става гръбнак на Google Earth.

Така разузнавателната общност и Google са финансирали една и съща изгряваща компания едновременно.

Никой не обвинява Google в директно сътрудничество с ЦРУ. Но инвестициите със сигурност ще бъдат храна за критиците на Google, които вече възприемат търсачката като прекалено близка с американското правителство - и се притесняват, че фирмата е започнала да забравя мантрата си "Не бъди лош".

Разузнаване с отворен код

Шпионските организации на САЩ все повече се интересуват от преравянето на "разузнаването с отворен код" - информация, която е публично достъпна, но често скрита в дневния порой от ТВ шоута, новинарски материали, публикации в блогове, онлайн видеа и радио-съобщения.

"Тайната информация не винаги е ключът към успеха в нашата професия," казва на конференция през 2008 г. тогавашният директор на ЦРУ генерал Майкъл Хейдън. "Всъщност има истинско удовлетворение в разрешаването на проблем или отговарянето на труден въпрос чрез информация, която някой е бил достатъчно глупав да остави открито достъпна."

Американските разузнавателни агенции са инвестирали чрез In-Q-Tel в многобройни фирми, за да им помогнат по-добре да откриват тази информация.

Visible Technologies обикалят над половин милион web 2.0 сайтове дневно, събирайки повече от един милион публикации и разговори, протичащи в блогове, YouTube, Twitter и Amazon. Attensity прилагат граматически правила към т.нар. "неструктуриран текст" в Интернет, за да го направят по-лесно преработваем от правителствените бази данни.

Keyhole (сега Google Earth) пък е главен елемент от поставянето на цели във военно-разузнавателните единици.

Recorded Future изважда от уебстраниците хората, местата и действията, които те споменават. Фирмата проверява кога и къде са се случили тези събития ("пространствен и времеви анализ") и тона на документа ("анализ на чувството"). След това към него се прилагат някои алгоритми за изкуствен интелект, за да се разкрият връзките между участниците. Recorded Future поддържа индекс с над 100 милиона събития, хостван на сървъри на Amazon.com. Анализът обаче е в самия "жив" Интернет.

"Ние сме там, докато всичко се случва," казва Албърг по време на демонстрацията на технологията. "Можем да обобщим същински досиета в реално време на хората."

Recorded Future имат потенциала да откриват събитията и тенденциите в ранен етап

Да вземем например случая с ракетите с голям обхват на "Хизбула". На 21 март израелският президент Шимон Перес отправи обвинения, че терористичната група притежава оръжия, подобни на ракетите "Скъд". Преравяйки предишни изявления на лидера на "Хизбула" Хасан Назрала, Recorded Future открива потвърждаващи обвинението доказателства от месец по-рано, които изглежда подкрепят обвиненията на Перес.

Това е един от няколкото хипотетични случаи, които Recorded Future развиват на своя блог, посветен на разузнавателния анализ. Но спокойно бихме могли да приемем, че фирмата вече е обект на вниманието на поне една разузнавателна агенция. In-Q-Tel не инвестира във фирми без "краен клиент", готов да изпробва продуктите на въпросната фирма.

И Google Ventures, и In-Q-Tel са направили инвестициите си през 2009 г., скоро след основаването на фирмата.Точните суми не бяха разкрити, но са били под $10 млн. за всяка от двете страни. Инвестицията на Google стана известна онлайн по-рано тази година. In-Q-Tel, които често анонсират новите си инвестиции в прес съобщения, без много шум публикуваха кратка информация за инвестицията си преди няколко седмици.

И In-Q-Tel, и Google Ventures имат запазено място в борда на директорите на Recorded Future

Албърг казва, че тези членове на борда са били "много полезни", осигурявайки бизнес- и технологични съвети, както и запознанства с потенциални клиенти. Можем спокойно да кажем, че и двете организации ще спечелят много, ако Recorded Future някога бъде продадена или направена публична компания. Последната фирма на Албърг - фирмата за корпоративно разузнаване Spotfire, бе изкупена през 2007 г. срещу $195 млн. в кеш.

Google Ventures не отговарят на исканията за коментар по инвестицията. Изявлението на ръководителя на персонала в In-Q-Tel Лизбет Пулос е едноредово: "Радваме се, че Recorded Future е вече част от портфолиото на IQT на иновационни изгряващи компании, които подкрепят мисията на разузнавателната общност на САЩ."

Политическите връзки на Google

Това, че просто Google и In-Q-Tel са инвестирали в Recorded Future, не означава, че Google изведнъж се оказва интимна с правителството. Разбира се, за критиците на Google - включително консервативни правни групи и републикански конгресмени, администрацията на Обама и фирмата от Маунтън Вю, Калифорния отдавна са се пъхнали между чаршафите.

В някои кръгове дебненето на политическите връзки на фирмата съвпада с притеснения за това как Google събират и използват огромните си складирани данни за търсения, електронна поща, карти и документи онлайн. Google, както всички ние знаем, запазва огромни количества информация за всеки аспект на живота ни онлайн.

Клиентите като цяло имат доверие на фирмата до момента, заради качеството на продуктите й, и обещанията на Google да не злоупотребява с информацията все още звучат убедително за мнозина.

Но безпокойството нараства. Тридесет и седем щатски главни прокурори изискват отговори от фирмата, след като Google са извлекли 600 гигабайта данни от отворени Wi-Fi мрежи, докато са правили снимки за проекта си Street View. А световната търсачка се кълне, че е било пълна случайност - просто неволно, нали...

Oще: google  recorded future  бъдеще  данни  следене  цру 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.