Хашим Тачи - Змията, иска да е държавник | webcafe.bg
Webcafe

Хашим Тачи - Змията, иска да е държавник

Webcafe.bg, по The New York Times
17.07.2013, 17:25 (обновена 23.07.2013, 09:09)
хашим тачи, косово

Снимка: © Getty Images

Хашим Тачи извървя дълъг път от бойното поле до политиката

Когато Хашим Тачи ръководи кървава партизанска война в косовските планини, той е толкова умел в избягването на залавяне от властите, че съратниците му го наричат "Змията". Сега 45-годишният Тачи - бивш командир на Армията за освобождение на Косово (АОК) и сегашен премиер на Косово, иска да бъде запомнен като държавник.

През юни т.г. той се съгласи на споразумение за поделяне на властта със Сърбия, което се счита в Европа и САЩ за триумф на мира и помирението в региона. Във войните на Балканите през 90-те години загинаха над 120 000 души, от които над 10 000 - в Косово.

Тачи бива приеман във Вашингтон и Брюксел като Джери Адамс (лидерът на "Шин Фейн", смятан за един от архитектите на мира в Северна Ирландия - бел.ред) на Балканите, като страната му е на път към европейска интеграция, името му дори на моменти се споменава като (малко вероятен) потенциален кандидат за Нобелова награда за мир.

Но в Сърбия той остава силно мразена личност, усложнение, което показва колко трудно се преодоляват етническите вражди в регион, където лошите спомени траят много години. Бивши командири на АОК и западни дипломати го описват като безскрупулен лидер, който предизвиквал страх у мнозина по време на войната в Косово със своите заповеди за арести, убийства и чистки в бунтовническата армия. Чрез тях той се отървавал от потенциални конкуренти.

Самият Тачи естествено отрича

"Повечето хора в Сърбия смятат Тачи за неподведен под отговорност военопрестъпник, който въплъщава двойните стандарти за справедливостта на победителите," казва Лиляна Смайлович, виден сръбски коментатор и председател на Съюза на сръбските журналисти.

"Сега той иска да забрави миналото си и да спазва законите и без съмнение е искрен в този си стремеж. Но всеки военачалник от бивша Югославия напоследък се стреми към ново начало като либерален демократ."

В интервю Тачи отхвърля тези определения и твърди, че е водил брутална война срещу силен враг: "Сражавах се на страната на правдата, освобождавайки народа си от тирания, срещу безмилостен враг, извършвал огромни опити за геноцид".

И все пак миналото се завръща и не спира да го преследва

През 2010, доклад на Съвета на Европа обвини Тачи, че е ръководил "подобна на мафия" групировка, извършвала контрабанда на оръжие, хероин и човешки органи през войната и след края й. Тачи отхвърля и тези обвинения, а косовските власти тогава ги нарекоха "жалки".

През август 2011, ЕС създаде специална комисия за разследване на обвиненията за трафик на органи - и дали Тачи е бил ангажиран с тях. Засега оповестени резултати от разследването няма.

Запитан за тези обвинения, включително за твърденията, че косовски албанци са отвличали сърби през войната и са вадили черните им дробове в тайна "жълта къща" в Албания, Тачи прави гримаса на погнуса. "Нищо такова не се е случвало, никога; нямаме какво да крием," казва той.

"Колкото по-рано се изясни този въпрос, толкова по-добре за Косово. Това е много тежко бреме за нас - и ние вярваме в правдата и справедливостта."

Успехът на договора за споделяне на властта бележи реабилитация на Тачи и е повратна точка за страната, която

още не е получила пълно международно признание

Тачи коментира, че опитът му от войната го е научил да запазва търпение през шестте месеца на 12-часови преговори тази година, в които е бил изправен пред бившия си враг, премиера на Сърбия - Ивица Дачич. През войната Дачич е бил говорител на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич, чиито сили безуспешно опитвали да заловят и убият Тачи.

"Не беше лесно да седим един срещу друг на масата, при положение, че сме били кръвни врагове," казва Тачи, спомняйки си първото си неловко ръкостискане с Дачич. По негови думи обаче прагматизмът в крайна сметка е надделял. Признанието в родината му като бивш войник също е спомогнало за това.

Тачи произлиза от фермерско семейство от косовския регион Дреница, сърцевина на албанската съпротива срещу сърбите. Той твърди, че бунтът е в кръвта му. Дядо му по бащина линия се е сражавал срещу нацистите, а след войната семейството му е било от заклети антикомунисти, борили се срещу сръбските сили.

Активист от ранна възраст, той се ангажира с политиката, когато посещава семейството си във Виена и Париж през 80-те години и вижда как изглежда "нормалният" живот далеч от сръбските полицейски палки.

Тачи минава в нелегалност и се присъединява към Армията за освобождение на Косово

Макар някои политици, като първия президент на Косово - Ибрахим Ругова, да отдават предпочитание на мирната съпротива в духа на Ганди, Тачи е категоричен поддръжник на въоръжената борба. "Сръбският режим не можеше да бъде преборен с усмивки и прегръдки," казва той.

Като сериозно постижение на Тачи се смята трансформирането на тромавата и разединена АОК в единна военна машина в края на 90-те години, когато се засилват сблъсъците със сръбските сили. По думите на съратниците му, през войната той е преминавал планинската граница между Косово и Албания над 50 пъти, облечен в износена камуфлажна униформа, и е избягвал сръбските снайперисти, понякога газейки в снега до кръста.

"Приемахме го за харизматичен, силен, смел и храбър водач," спомня си Петрит Селими, зам.-външен министър на Косово.

На подкрепяните от НАТО мирни преговори в Рамбуйе в началото на 1999, Тачи оставя силно впечатление у тогавашния американски държавен секретар Мадлин Олбрайт. Той се доказва като прагматик, подписвайки тогава компромисно споразумение, което не гарантира напълно независимостта на Косово.

Преговорите се провалят, когато Белград отказва да изтегли всичките си военни сили, и така предизвиква бомбардировките на НАТО.

След войната, за заслуга на Тачи се смята и разоръжаването на бунтовническата армия

макар хиляди сърби все пак да са принудени да бягат от реваншистки атаки

Тачи основава Демократическата партия на Косово (ДПК), съставена основно от бивши членове на съпротивата. След като партията губи два пъти поред избори - неочакван удар за нея - той променя националистическия си имидж на боец и започва да отстоява позиции за по-тесни връзки със Запада. Накрая ДПК печели изборите през ноември 2007 г.

Тачи се опитва да пребори и репутацията си на "мачо" и наскоро дори е изненадал най-близките си съветници в като цяло консервативната страна, като е заел позиции за отстояване на гражданските права на гейовете. С политиката идват и радостите от живота, като любовта към хубавите италиански вина, карането на ски и замяната на камуфлажната униформа с тъмни костюми на елитни дизайнери.

Въпреки че масово бива считан за добър водач на Косово към независимостта - американският вицепрезидент Джо Байдън го нарече дори "косовският Джордж Вашингтон" - към правителството му редовно се отправят обвинения в необуздана корупция. През май той претърпя пореден политически удар, когато Европейският съд разпореди ареста на седем бивши командири от АОК, обвинени във военни престъпления. Сред тях са и двама негови бивши близки съветници.

Тачи продължава да настоява, че той и останалите бойци от АОК са се сражавали за свободата на страната си - и цитира текста на любима песен на Стинг, която е слушал като млад водач на съпротивата. "Изисква се нещо повече от бойно снаряжение, за да станеш мъж. Трябва ти нещо повече от разрешително за оръжие. Изправяй се пред враговете си, избягвай ги, когато можеш. Един джентълмен върви, но никога не бяга."

Oще: аок  косово  органи  примирие  сърбия  хашим тачи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 18.07.201315:54

Този е същия касапин като Милошевич но нали е от "нашите" кучи синове" не само, че няма да лежи в затвора ами и президент или пример ще го направят.
Историята се повтаря отново и отново>
http://en.wikipedia.org/wiki/Anastasio_Somoza_Garc%C3%ADa#.22Our_Son_of_a_Bitch.22
   

оценка

+0 -0