АСТА или как се обират човешки права | webcafe.bg
Webcafe

АСТА или как се обират човешки права

Боян Юруков , Блогът на Юруков
29.01.2012, 11:42 (обновена 29.01.2012, 16:11)
торенти, митинг, пиратство

Снимка: © Уикипедия

Дали пак ще се съберем на протести - този път срещу АСТА

Едно от може би най-ужасяващите неща е да се събудите сутрин и да осъзнаете, че крадци са обрали дома ви докато спите. Разхождали са се, тършували са и са ви наблюдавали на един дъх разстояние. Прочетете това и вероятно ще се почувствате по същия начин.

Вероятно не знаете какво e ACTA. На български акронимът би се превел "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането". Много за него е забулено в тайна. В основите си би трябвало да защитава интелектуалната собственост и да спре ментета на световен мащаб.

Такъв механизъм срещу фалшивите стоки в известна степен наистина е нужен. Всичко би било наред, ако обаче три очевидни заплахи не бяха налице:

 • ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на "кражба" в интернет
 • ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика
 • ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации
 • Надали сте чули нещо за това в медиите - просто всички си мълчат очаквайки официална реакция на кабинета. След подробен анализ си проличава, че възможностите за ограничаване на свободното изразяване в мрежата са дори по-сериозни от тези на SOPA и PIPA. Това бяха проектите, срещу които се надигна огромен отпор както в щатите, така и по цял свят. Кой би предполагал, че зад ъгъла дебне „Големият Брат" на тези проекти - ACTA.

  Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които "крадат" интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията - като интернет доставчици и hosting компании.

  Дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Същото важи за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации. Повече за последствията на ACTA ще намерите в блога на Нели, която следи случая отдавна.

  Ето и лошата новинаБългария вече е подписала споразумението. Това стана в Токио, като посланикът ни е бил упълномощен от кабинета на 11 януари. За жалост, не съм запознат с процедурата на одобрение, но се надявам да трябва ратификация от парламента, за да имаме шанс да го спрем.

  Европейският парламент вече е излязъл с резолюция против ACTA, но въпреки това Комисията е сложила подписа си в Токио. През юни се очаква да бъде внесен за ратификация в Европарламента и точно там ще трябва да бъде отхвърлен, за да спрем това безумие. Пейо съобщи, че дори докладчикът им днес е подал оставка в знак на протест срещу тайното придвижване на всички решения и умишленото избягване на всякаква прозрачност.

  Не знам всички факти. Не съм изчел цялото споразумение, което до скоро дори не беше публично. Анализите се базираха предимно на изтекла информация. Това не е просто търговско споразумение, а над-правителствен и извън-съдебен пакт. Без да навлизаме в конспиративни теории, можем спокойно да го наречем и таен, тъй като почти никакви детайли около дискусиите не са известни.

  В Полша имаше масови протести срещу това, че страната им е подписала. У нас, както и в много други държави, дори не сме чували за него. Приоритетът сега е да проверим дали не късно да го спрем, как можем да го спрем, кой и защо е решил да се подпише това от името на България.

  До няколко седмици трябва да започнем да пишем на депутатите и евродепутатите ни да гласуват против споразумението. Ако си мислите, че отпорът срещу SOPA е бил пресилен, то той въобще няма да бъде достатъчен за това, което ни готвят сега.

  И не, въобще не съм параноичен. Просто чета, виждам и се опитвам да разбера. Пробвайте го - докато ви е още позволено.

  Oще: аста  българия  държави  еп  мс  парламент  пирати  протести  ратификация  стоки  торенти  япония 


  Още от Общество

  Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

  Регистриран на: 15.06.2011, 15:04

  19 Китко Китков | 28.02.201211:22

  Това е един много добър въпрос Усмивка
     

  оценка

  +0 -0

  Регистриран на: 31.01.2012, 09:10

  18 Косьо Манев | 31.01.201209:10

  Писането на Български език, ще се счита ли за нарушаване на авторските права на св.св. Кирил и Методий???????? България! България! България!
     

  оценка

  +0 -0

  Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

  17 Vortep | 30.01.201217:43

  Да се опитаме и присъединим и своя глас към Петицията за спиране на ACTA на адрес:
  _http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?ccezHcb
     

  оценка

  +0 -0

  Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

  16 MacAllister | 30.01.201217:26

  Много ви е слабо въображението - не можело да се наложи ... Може само си представете нещата наопаки - не до какво се забранява, а до какво се разрешава достъпа и всичко ще ви стане ясно как може да се направи. Почва се с забрана "за добро", после се оказва, че има отрудени НКВД-ейци и за да им е по-лесно дай да забраним всичко и да разрешаваме едно по едно ... Това не е майтап, а самоубийство за човешката раса в името на уюта на шепа и без това обречени корпорации.
     

  оценка

  +0 -0

  Регистриран на: 09.02.2011, 10:20

  15 CrossFire | 30.01.201216:53

  Първо, има прекалено много web гиганти, които няма да допуснат ACTA да влезе в сила и то не защото са толкова добрички а защото биха загубили стотици милиони.
  Второ, дори да бъде приет ACTA ефекта ще е временен докато се намери поредната вратичка. Последните двадесет години са достатъчно доказателство че когато има воля има и начин. Сергии с CD-та, p2p и т.н. Да не говорим за Deepnet, darknets и т.н. Просто няма доставчик с ресурсите да контролира всичките си потребители.
  Да си призная една малка част от мен иска да види ефекта от ACTA върху Linux и freeware общността. На бас че 1 седмица след АСТА, същите няма да могат да си покриват сметките за bandwidth. Много щастлив
     

  оценка

  +0 -0

  Регистриран на: 30.01.2012, 15:17

  14 joins911 | 30.01.201215:26

  Не знам колко от вас знаят английски но пък ще кажа че наистина има много малко информация за АСТА. Живея в Дания от 4години и дори тук където уж има 90% прозрачност има само една малка статия за случващото се.

  Подпишете се на https://www.accessnow.org/page/s/just-say-no-to-acta .
  Все още има време този идиотизъм да бъде спрян
     

  оценка

  +0 -0

  Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

  13 Borracho | 30.01.201215:05

  Здраво ни го набиват едновременно и от Америка и от ЕС. А честито. Нали знаете онази ядосана лелка Клинтън за какво идва на пожар в БГ?
     

  оценка

  +0 -0

  Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

  12 Bobby_gBG | 30.01.201212:49

  Еми и в европа трябва да има протести, вкл. и у нас - като за шистовия газ.

  Това не трябва да бъде оставено да мине.
  Само дето си нямаме европейски гиганти като google и facebook които да ни подкрепят, ама пък може да спрат и европейските версии на уикипедията... Все би трябвало да се вдигнат и за нас... Объркан
     

  оценка

  +0 -0

  Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

  11 Milen Marinov | 30.01.201212:19

  БАСТА! Искам паста, а не АСТА!!!!!!!
     

  оценка

  +0 -0

  Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

  10 Pavur Pezev | 30.01.201211:26

  Джон Смит,разбраха че само с тАлАвизия не става,а и не са като бача си Гьобелс-он само с едно радио и едни вестници чудеса направи.
     

  оценка

  +0 -0