Снимат ме без моето съгласие. Какви са правата ми? | webcafe.bg
Webcafe

Снимат ме без моето съгласие. Какви са правата ми?

Pravatami.bg
31.08.2016, 09:17 (обновена 02.09.2016, 15:03)
христо стоичков, бенефис

Защитен съм тогава, когато фотографирането е станало без моето знание ИЛИ изрично съм му се противопоставил

В ежедневието се случва да присъствам на снимки и клипове, за съществуването на които дори не предполагам. Умишлено или не, понякога дори поради незнание, авторите на подобни материали навлизат в личния ми свят, лишавайки ме от свободата сам да решавам къде, с кого и как да се снимам.

Законовата уредба е доста пестелива, а съдебна практика почти липсва.

Това провокира създаването на настоящата статия, която има за цел да ме подготви за бъдещи подобни ситуации, в които адекватно и свободно да отбранявам абсолютното си право на личен живот.

Конституционната забрана:

В чл. 32 от Конституцията на Република България, като част принципа за неприкосновеност на личния живот, е прогласена забраната:

"Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи".

В "предвидените от закона случаи" означава, че този текст няма да ме защити, когато за целите на наказателно преследване, аз бъда фотографиран от държавен орган. Също така, по време на спортни мероприятия законът предупреждава, че заснетото от охранителните камери по стадионите, ще бъде доказателство в съда срещу нарушителите на реда.

Единственото условие е на видно място да бъде поставен знак, който уведомява за съществуването на видеотехника, като дори не е нужно да се съобщава нейното разположение.

Защитен съм тогава, когато фотографирането е станало без моето знание ИЛИ изрично съм му се противопоставил.

След като зная, че съм обект на подобни действия, но не се противопоставя изрично (виждам, че ме снимат, но не реагирам), се предполага, че мълчаливо се примирявам с чуждото своеволие, а това би имало значение за съда при един бъдещ съдебен спор.

Кога е необходимо да поискат съгласието ми, преди да ме снимат?

За да възникне авторско право за създателя на снимката, законът изисква преди това да бъде дадено съгласие за извършването й от лицето, което ще бъде снимано. Съгласието може да бъде дадено устно, когато става въпрос само фотографирането на снимка.

Ако тя ще бъде публикувана, необходимо е писмено съгласие, с което да може да се докаже, че не са нарушени ничии интереси.

Професионалните фотографи най-често взимат съгласието на своите "обекти" предварително с декларации-договори, а различните интернет сайтове, винаги в "условията на ползване" ни предупреждават, че публикувайки свои собствени снимки, ние даваме съгласието си те да бъдат разглеждани от останалите потребители.

Важно! Съгласие е необходимо, ако на снимката/видеото се разпознава едно или повече лица. Достатъчно е човекът да може да се разпознае, независимо дали е заснето неговото лице, дреха или татуировка.

Кога могат да ме снимат без моето позволение?

Законът не изисква съгласието ми, когато:

- изображението е било направено в хода на обществената дейност, която извършвам, заснет съм на публично или обществено място (например: на кафе пред парламента, народното събрание или президентството, изразявайки гражданска позиция);

- изображението на лицето ми е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж;

- съм получил предварително възнаграждение за снимката/видеото.

Позволено е заснемането с редакционна цел - това е ползването на кадри за представяне пред обществото на събития, представляващи обществен, политически и социален интерес.

На спортно или културно събитие също мога да бъда заснеман, ако съответният фоторепортер притежава необходимото разрешение да снима. Това разрешение се дава предварително от организатора на събитието или собственика на помещението и се нарича "акредитация".

Как да се защитя, в случай че моя снимка е неправомерно публикувана в медиите или интернет?

Разпространението на снимка в печатно издание или интернет е обработване на лични данни по смисъла на Закон за защита на личните данни, ако от нея по безспорен начин може да бъдат разпознати едно или повече лица. Ако не съм дал съгласието си за публикуването на такава снимка и не са налице разгледаните по-горе условия, при които могат да ме снимат без позволението ми, е засегната неприкосновеността на личните ми данни и аз имам следните възможности:

* Да подам жалба до:

1. Комисията за защита на лични данни в едногодишен срок от узнаване на нарушението, но не по-късно от пет години от извършването му.

2. административен съд, като наред с това имам право да претендирам обезщетение, в случай че съм претърпял вреди.

* Да подам иск срещу нарушителя, когато в резултат на неговите действия съм претърпял вреди. Имуществени вреди ще претърпя тогава, когато например в следствие на публикацията ме уволнят от работа или не сключа важна сделка. Ако последствията от публикуването засегнат личността и достойнството ми, физическото и емоционалното ми състояние, аз ще имам възможността да претендирам обезщетение за неимуществени вреди, което съдът определя по справедливост.

И в двата случая вредите трябва да се докажат.


* Текстът е публикуван в сайта "Правата ми"

Oще: webcafe  авторско право  анализи  бизнес  българия  българия днес  журналистика  забавление  защита на личното пространство  коментари  лайфстайл  медии  новини  писмено съгласие  политика  правата ми  развлечение  снимки  фотографиране  фотография  фоторепортер  христо стоичков 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 31.08.201620:34

>нямам какво повече да ти кажа

Това е ясно.
Леко се съмнявам, че изобщо някога си имал какво да кажеш.
Апропо, английският ти е по детински мил. Може би е по-добре да го избягваш, освен ако не се гордееш с инфантилността си и държиш да я демонстрираш.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

11 Dear Ivan | 31.08.201620:14

Шарено прасе, веднъж съм те определил като тъп юнайтед духинг и нямам какво повече да ти кажа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 31.08.201620:00

Dear Ivan, нали се сещаш, че твоето преживяване във FB единствено показва що за хора има в твоя социален кръг? Тъповатите и превзети индивиди, на чиито коментари се дразниш, са представителна извадка са твоето обкръжение, но може би не са представителна извадка за всички хора с профили във FB. Например, моите приятели във FB не публикуват абсолютно нищо от глупостите, които ти изреди.
Та, замисли се за вероятността проблемът да не е изконно във FB, а в характера на хората около теб, който, апропо, говори доста силно за самия теб - кажи ми какви са ти приятелите и прочие.
Щото в момента звучиш малко като "където и да отида ми смърди на пот и фекалии".. хм.. след като общото между всички тези места е твоето присъствие, може би не би било зле да разгледаш хипотезата миризмата да се носи от самия теб?
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

9 Dear Ivan | 31.08.201617:03

Също така, дядо хаджи, знам за тези хора и знам, че са много. Аз ги възприемам като хора с беден вътрешен живот и ниска култура. Те имат нужда от идол и този идол да бъде на тяхното ниво.

Нямам власт да им нареждам какво да смятат за културно и какво да харесват, пък и да имах, съмнявам се, че бих го правил. 1) Досадно е цял живот да мелиш едно и също. 2) Безнадеждно е откъм изгледи за успех. Така е по цял свят: на концерт на Караян - 500 души, на концерт на Мадона почти без гащи - 50 000 души. Във вестника - бележка за прекрасен роман. Слаб интерес. Даяна загинала в тунел и с незаконен любовник. Изкупуват 100 тиража. Меси хванат на калъп с еди коя си манекенка. Изкупуват 1000 тиража.

Няма спасение от това, освен дистанцията.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

8 Dear Ivan | 31.08.201616:48

Съгласен съм, дядо жаджи. Нали и аз това казвам - че това може да интересува само други прости хора. "Вижте го Стоичков на сватбата на дъщеря му." Добре. каквото е там, същото ще е и на язовир "Белмекен", и на игрището, и в мазето. Стоичков Усмивка И дават по един лев за вестник, да го видят Усмивка

Бях за кратко във Фейсбук, беше по повод нещо. Но бързо се отчаях от обществото и порядките там и си закрих профила. "Ах, мила, прекрасна си!" (А тя последен дърт урунгел.) "Ах, мила, но не колкото теб!" (Това към другия дърт урунгел.) "Еди кой си е педерас!" "Това е пълен боклук!" "Това е велико!" "Прекрасно стихотворение!" "Честит рожден ден на дъщеря ми Пенка!" "Днес се навършват 1000 години от еди какво си!" "zdr kaksi" "А тук сестра ми пикае в Приморско." (На снимката наистина е сестра й с гол задник и пикае.) Некъф ат. И най-странното е, че има и интелигентни и образовани хора. Да праят квот знаят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

7 rare case | 31.08.201616:39

Стоичков си е Стоичков и се показа като мъж на място. Това е сватбата на дъщеря му и той определя правилата. Казва, че не иска снимки на чист български език. Папарачето се прави, че не чува. Шамарът му връща слуха твърде бързо. Започна се рев до небесата за "свободата на словото" ...
Спорът не е кой е прост и кой не е! Спорът е защо "журналистите" не зачитат правата и личното пространство на хората? И каква е мотивацията им затова? Когато човек си отговори на последния въпрос, престава да се пита кой е простият.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 31.08.201616:18

Драги Иване, Стоичков си Е личност, колкото и противоречива да е тя. Няма да коментирам интелектуалните и духовните му качества, ще цитирам един известен мъдрец: едни прости хора отишли да снимат един много прост човек. Добавям: за да вземат парите на други прости хора. А той, колкото и прост да е, си направил сметката, че повече ще се изложи ако ги закара пред някаква комисия или съд, отколкото ако лично им стовари един тупаник. Сега те да го съдят. Даже и да го осъдят, глобата няма да го разори, а рейтингът му ще се вдигне.
От фейсбук спасение няма. Всеки божи ден намирам в е-мейла си поне по една покана за приятелство. Трия ги без да ги отварям, тъй като съм твърдо решен да не си развявам фейса пред целия български народ. И един прекрасен ден откривам, че той все пак се развява, качен от дъщеря ми, да се похвали: вижте какъв татко имам. Как да му се сърдиш на хайванчето. Само се надявам, като й казах, че не ми харесва, повече да не ме качва.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 30.06.2015, 12:28

5 Чинчила | 31.08.201616:11

При конкретния случай с гениалния ни бивш футболист и настоящ простак Стоичков, никой още дори не е започнал да снима.
Действието се развива на обществено място извън манастира, никой не е снимал никого и какво папараците са възнамерявали да правят и дали са имали право да го правят е съвсем друг въпрос.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

4 Dear Ivan | 31.08.201614:36

Пикси, нямаш никакво нито право, нито възможност да контролираш такова нещо, или пък да имаш претенции. Това е някакво кокетство с показна скромност. Когато си навън и си със или между други хора, и те са там, и ти си там. За да не те показват никога никъде, значи не трябва да показват и никого другиго никога и никъде. Хем знаеш, че те снимат, хем го приемаш, хем да не те показват. Лиготии.

Да речем, че в НДК има коктейл и ти случайно се мотаеш около най-важната личност. Ами защо се въртиш там? Никого да не покажат никъде само защото на теб ти е скимнало да минеш оттам. А може аз да съм в дъното на бара, но да искам да ме видят - и че съм там, и че нарочно не съм в групата, а стоя далече, ей така, да се види! И ти си на средата. Какво търсиш там, като не искаш да те показват?

И на компанията си не е редно да й налагаш. Щом не искаш да те виждат по снимките, няма да се снимаш с тях, вместо да се лигавиш - искам, ама не искам.

За публичните събития. Който е на събитие, за което се приема, че е от обществен интерес, и на обществена земя, няма какво да писка - снима се на общо основание. И това само условно е снимка с авторско право. Авторско право имат само художествените произведения. Примерно портретите. Или целенасочено направени снимки, за които се претендира, че са художествени. Много пък всеки стана автор. По-леко.

Щом си навън, може. Когато е частно събитие, което е с ограничен достъп и си се промъкнал без разрешение, не може. Как пазарува Ален Делон, може. Когато си е в хола и някой го снима без гащи с телеобектив, не може.

Тези неща са свързани и с поведението. Сниманият трябва учтиво да каже: "Моля, не искам." И е културно да не го снимаш, въпреки че можеш. Когато пък искаш и другият няма нищо против, също е възпитано първо да помолиш. Въпрос на култура на отношенията.

В случая със Стоичков едни прости хора са отишли да снимат един много прост човек. Аз лично не разбирам какво му е интересното един прост човек какво прави. Освен за други прости хора. За едно културно издани например правиш снимка как един голям драматург обсъжда нещо с един голям актьор. И какво? Зад някаква витрина двамата пият кафе, говорят си нещо и се вижда кои са. Хубаво. Тук между двама-трима станал бой за някаква снимка, която никого не интересува. Единият се зъби, другият и той се ежи, а от другата страна единият бие единия, а другия се заканва на втория.

Щом Стоичков ви е личността...
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

3 Шамито | 31.08.201614:28

Ярък пример за разликата от правосъдие и правда.Папараците снимат въпреки протеста на снимания субект.Ицата отговори на провокацията по правилата на юмручното право.И тук е курвенската същност на нашето правосъдие.Папараците и техните апологети твърдят че Ицата е трябвало да си търси правата по съдебен ред а не да раздава правосъдие.Но Ицата правилно е преценил двамата пикливи фотографа да си търсят правата по съдебен ред.Я камилата я камиларят.
   

оценка

+1 -1