Не ме е страх от избори! | webcafe.bg
Webcafe

Защо не ме е страх от избори

Гергана Христозова
21.06.2013, 11:51 (обновена 26.06.2013, 17:06)
Избори

И какво, ако дойдат "новите лоши"? И тях ще свалим

Преди ден настоящият министър на икономиката заговори за състоянието на енергетиката, като умело вплете темата за катастрофа на държавата при нови избори. Описа енергетиката като стая с барут в която той, видите ли, се разхождал със запалка в ръка.

"Потънем ли ние, потъваме всички" - заяви драматично, което в контекста на изказването звучеше като закриване на държавата при падане на БСП, ДПС и "Атака" от власт. В редица изказвания по пресконференции и пред медиите други функционери на червената партия разпалено обясняват, че няма алтернатива на настоящото управление, че са или те, или ГЕРБ и друго няма, че протестите пречат да се решат социалните проблеми, че сме щели да изпуснем европейските фондове и т.н.

Ние бяхме свидетели на подобно говорене от деятели на управляващата ГЕРБ и по време на февруарските протести. И тогава се рисуваха апокалиптични сценарии за криза в енергетиката, за загуба на европейски фондове, за нарушаване на макроиконимическата стабилност и неизпълнение на бюджета и други подобни.

Правителството на ГЕРБ всъщност падна от власт и страната беше управлявана 3 месеца от служебно правителство. Държавата не се закри, ситуацията в енергетиката не се влоши особено, нито социалните проблеми, които без това са сериозни, се утежниха.

Всъщност катастрофичните мантри на властта са умели трикове за насаждане на страх от промяната с цел запазване на властта и ограничаване на гражданските протести. Те експлоатират естественото човешко желание за сигурност в своя полза. Затова нека помислим дали тези любими клишета на властта имат толкова сериозни основания.

Мантра № 1: Ако правителството падне, енергетиката се взривява

Ако министърът на икономиката се разхожда в стая с барут със запалка в ръка, то не ние сме изградили тази стая, нито сме я напълнили с барут. Не ние сме му дали запалката в ръката.

Изгради я правителството на тройната коалиция (под формата на БЕХ и неадекватна политика за възобновяеми енергийни източници) и същото това правителство съвместно с ГЕРБ я напълниха с барут (нека си спомним милиардите за проекта АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", свръхпроизводството на електричество и неполучилите достатъчно публичност заключения за корупция и разхищение на публични средства в държавните енергийни дружества, отразени в докладите на Световната банка и Европейската комисия).

А запалката, г-н министър, грабнахте Вие, когато ден след назначението си по същество се отказахте от изграждането на професионален и независим регулаторен орган, като започнахте лично да определяте в пресата дали токът да се вдигне или падне, без при това да имате правомощия за това.

Неуместният патос на министъра сочи, че той не е точният човек да управлява система под риск, каквато е енергетиката. Объркали сте се, г-н министър - ние имаме нужда от професионалист, който да управлява енергетиката позитивно, спокойно, професионално и в пълно съотвествие със закона и европейските правила.

Освен това помня, че служебният министър на икономиката и енергетиката свърши за 3 месеца повече работа, отколкото двете правителства на тройната коалиция и ГЕРБ, взети заедно - прегледа обективно състоянието на енергетиката и го комуникира с обществото, осигури проверката от Европейската комисия (немислимо действие на прозрачност при правителствата на ГЕРБ и БСП), постави основите на нова методика за цената на енергията (която ще бъде основа на сега внесените законодателни изменения ). Тихо, кротко, без патос и идеологически клишета.

Затова, ако енергетиката се взриви, тя ще се взриви с или без настоящото правителство. Правителството на Орешарски, с практиките си за непрозрачност, зависимост и съмнения за корупция едва ли може да направи нещо, с което да препятства процесите на инертност в енергетиката. По-скоро може да влоши ситуацията. Затова състоянието на енергетиката не е аргумент в полза на поддържане на живота на едно компрометирано правителство.

Мантра № 2: Ще изпуснем европейските фондове

Не мога да разбера защо едно служебно правителство да не може да договори с Европейската комисия рамката за европейското финасниране за България. При това последното служебно правителство вече започна процеса.

Така че спокойно могат да продължат. Може би опасенията са, че договореното от служебно правителство няма да е угодно на партийните спонсори?

Мантра № 3: Протестите пречат за решаване на социалните проблеми

Тази мантра е особено цинична. Тя директно се подиграва с надеждите на над 40% бедно българско население като се опитва да го противопостави на протестиращите.

Виждате ли, защото те протестират, правителството ще падне и рогът със социални благини, пазен в джоба на Орешарски, няма да се изсипе върху вас. И всичко това на фона на подхвърляне на трохи, като увеличаване на плащанията за майчинство и помощите за първолаците.

Господа, тези хора са бедни, но не са тъпи. Мнозина от тях добре съзнават, че вие нито можете, нито желаете да направите нещо съществено за трайно решаване на проблема с бедността. А проблемът с бедността е пряка последица от корупцията и безхаберното разхищение на публични средства от страна на няколко български правителства.

Точно в ограничаването на тези явления вие не сте никак силни. Показахте ни го с кадруването си (нека си спомним, за ДП и за един министър - дребен мошеник, източвал френсака социална система). Корупцията е естествената ви среда на съществуване. При това в програмата на БСП и правителството "Орешарски" няма и дума за институционални механизми за ограничаване и разследване на корупционни практики и конфликт на интереси.

Няма изследване и анализ как индексът на корупцията на България се отразява на събираемостта на приходите (такъв анализ е правен от Европейската комисия относно събираемостта на ДДС и зависимостта е обратно пропорционална - колкото по корумпирана е една държава, толкова по-малка е събираемостта на ДДС, следователно, толкова по-малко средства за решаване на социални проблеми акумулира).

Най-корумпираната европейска държава няма независим и ползващ се с обществено доверие орган за борба с корупцията, обединяващ аналитични и разследващи функции, а парламентарните партии нямат и идея да въведат такъв. А председател на комисията за борба с корупцията щеше да е онзи, който няма да споменавам, защото го игнорирам.

Така че, господа управляващи, аз не храня илюзии, че вие ще да решите социалните проблеми на бедното население. И ако им подхвърляте периодично някои и друг лев повече, със сигурност ще си го вземете двойно от тях чрез такси и създаване на пазарна среда, водеща до увеличения на цени на важни за тях стоки. Тогава защо да търпя едно неспособно правителство? Всъщност всеки ден с него е още един изгубен ден.

Мантра № 4: Ако правителството падне, ще се наруши макроикономическата стабилност

Тази мантра е явно несъстоятелна. Служебното правителство, каквото би било назначено при оставка на правителството на Орешарски, не разполага с парламент. Затова то не може да актуализира бюджети, да харчи неразумно и да емитира нови задължения.

Точно то няма как да наруши фискалната стабилност. При това служебното правителство няма стимул да пилее предизборно пари за чешмички и други подобни благини, разплатени на разни наши фирми и спонсори.

Мантра № 5: Новите предсрочни избори няма да доведат до нова алтернатива

Тази мантра е най-опасната. Благодарение на нея властимащите се възпроизвеждат, като елиминират всяка потенциална алтернатива. Тя е в основата на реактивното гласуване за "по-малкото зло", което води до автоматичната смяна на една корумпирана и безнравствена партия с друга, също толкова корумпирана и безнравствена. И кръгът се затваря.

Преведена битов език, тя означава: "Ние сме лоши, неспособни и неморални, но моля, не ни сменяйте с другите също толкова лоши, неспособни и неморални". Така ли, и защо? И какво, като дойдат "другите лоши"? Нека дойдат! И тях ще ги свалим.

Всъщност парламентарните партии яростно се опитват да ни убедят, че нямаме алтернатива, за да нямаме алтернатива.Но мен не ме е страх от предсрочни избори. Ако трябва, ще гласувам многократно и ще намеря алтернатива.

Протестите ни дадоха най-важното - надеждата, че ще се роди новото дясно и новото ляво, основано на образовани и нормално мислещи хора с приемлив морал (чудеса не очаквам, просто нещо нормално). И ако всички повярваме, че има алтернатива - тогава наистина ще имаме алтернатива.

Затова аз вярвам, че ще намерим алтернатива, и не ме е страх от предсрочни избори. И когато дойдат, ще гласувам с разума си, без да си правя сметки дали една или друга малка партия ще влезе в парламента и дали гласуването за нея няма да "разпилее" гласа ми. Глас, даден в полза на един по-почтен субект, не е разпилян. И няма да пресмятам кое зло е по-малко - ако е зло, голямо или малко, няма да гласувам за него.

Oще: власт  енергетика  избори  икономика  надежда  партия  правителство  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

23 boris | 24.06.201314:54

Смисълът на протестите, не е в това кой ще дойде, а в това да се покаже, че който и ще да дойде, ако много “залита по комерса” ще трябва да се оправя с бунтове и протести. Светци на власт няма да дойдат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

22 Хейтър | 24.06.201309:51

Добре, бе, какво като сте на улицата? Каква е разликата между кисненето на улицата и това, да си лочиш биричка пред телевизора?
Вие не схващате ли, че нищо не променяте, докато се разхождате от Орлов мост до НДК и обратно, и си мрънкотите там? Не схващате ли, че докато не се резнат главите на няколко хиляди боклука, промяна няма да има? Да, пак ще управлява тиняк, няма начин, но поне вече ще управлява със страх. Схващате, ама така по ви изнася .... да си пиете биричка на улицата и да се водите революционери. Някой спомене ли обаче истината, веднага го сочите с пръст "Уууу, анархист" ...
Няма да споменавам колко от хората на улицата всъщност са там, защото им е платено. Колко от тях са ако не за управляващата партия, то за друга, която е същата всъщност. Та, Темелков, аз съм част от проблема, но не мога да се идентифицирам с този народ, затова и няма да изляза на улицата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2013, 21:42

21 Alexander Anguelov | 22.06.201321:46

Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Бъдещият просперитет на България зависи от:
1. Изцяло Мажоритарна избирателна система по Австралийски модел: това е моделът, в общи линии, по който се избира Българския Патриарх и Папата в Рим: защо не се поучим от този свещен опит от хилядолетия.
2. Задължително гласуване
3. Електронно гласуване: което ще направи избирателния модел много лесен и сигурен.
4. Избиране на Съдии, Областни управители, и Полицейски началници.
5. Право на отзоваване на народните представители.
Така съществуващата избирателна система у нас е най-голямата измама в съвременната история на България.! Хора събудете се. Ако не сменим системата България никога няма да се оправи: това е истината.
Спешно е необходимо да се направят проект на Гражданското общество за Нов Избирателен Кодекс/ Закон който да се внесе в Народното събрание.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.05.2011, 17:15

20 Любомир Найденов | 22.06.201309:27

Браво на авторката. Така се коментира, така се анализира. Никой няма правото да всява страх сред нас протестиращите. С новите избори няма да си отиде будното общество, а само некадърните управляващи. И наистина какво, ако дойдат "лошите"? Тогава ще бъдем още по-силни, още по-многобройни, а те ще паднат още по-бързо!!! Правителството на ГЕРБ изкара 3 години и половина, това няма да изкара и 3 месеца. Мисля, че в момента доказваме, ако дойдат "лошите", "добрите" ще им издърпат ушите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

19 pixie | 22.06.201300:13

Всичко е много хубаво дотук, но не бива да пренебрегваме две неща - първо, че честността на изборите продължава да е под въпрос, и второ - изборите ще бъдат пак за наша сметка, което на мен не ми нрави като данъкоплатец. Така че е добре да помислим трезво, а не емоционално.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

18 pixie | 22.06.201300:13

Всичко е много хубаво дотук, но не бива да пренебрегваме две неща - първо, че честността на изборите продължава да е под въпрос, и второ - изборите ще бъдат пак за наша сметка, което на мен не ми нрави като данъкоплатец. Така че е добре да помислим трезво, а не емоционално.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

17 pixie | 22.06.201300:11

Всичко е много хубаво дотук, но не бива да пренебрегваме две неща - първо, че честността на изборите продължава да е под въпрос, и второ - изборите ще бъдат пак за наша сметка, което на мен не ми нрави като данъкоплатец. Така че е добре да помислим трезво, а не емоционално.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.07.2011, 00:20

16 Ivo Temelkov | 21.06.201320:32

Хейтър, аз съм на улицата. Пределно ми е ясно, че съм част от проблема, но се опитвам да го реша и не пропагандирам пасивност. Чуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

15 koya sam? | 21.06.201319:05

Точно така: докато се формират нови политически образувания, няма смисъл от избори. Но има смисъл от подготовка на законите, както казаха някои от прежде писалите тук. Така че, стъпка 1: с граждански натиск сегашните парламент и управляващи да променят съответните закони. А те показват, че са склонни да ги променят. Трябва да имат гражданите обаче добри съветници, експерти които точно да формулират къде и как трябва да се променят. А гражданите да настояват за това с протестите и петициите си. Това, което започна сега, всъщност е началото на гражданското общество у нас, най-сетне! 2. В същото време да се съберат честните и компетентни граждани, които искат да работят "на ползу роду" и да регистрират нова политическа формация (не казвам да е същото СДС отпреди, то вече е мъртво и едва ли ще възкръсне) с демократични принципи. Когато всичко това е готово, едва тогава може да се тръгне на нови избори.
А дали ги е страх управляващите, предишните и сегашните: страх ги е. Това си личи и по изказванията на Бойко Борисов, че щели да го арестуват и убият. Така че, народния натиск върху управляващите се очаква да има ефект.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

14 explorer | 21.06.201316:28

Темелков, ще ти отговоря с думите на съфорумец писал под другата подобна статия:

"...ДА, трябва да се протестира. ДА, политиците трябва да се държат в напрежение и да им пари под дупетата. ДА, протестиращите с поведението си могат да коригират някакво поведение или конкретна политика."

Това е начина, това и правя, без да храня илюзии, че утре правителството ще падне и за седмица или месец ще има ново, по-добро.
   

оценка

+3 -0