Кой се страхува от 7 блок на АЕЦ Козлодуй? | webcafe.bg
Webcafe

Атом, газ и аз

Webcafe.bg
18.08.2014, 19:11 (обновена 21.08.2014, 18:29)
васил щонов

Снимка: © Министерство на икономиката

Какво всъщност казва в първите си публични действия служебния министър ...

Няма да питаме как Васил Щонов стана министър на енергетика, но ще ви разкажем един виц.

Събрал президентът съветниците си и казал: „За енергетиката ни трябва нов човек". „Що нов?" - попитал някой.

„Що нов" е добър въпрос при положение, че проблемите са стари, до болка познати, а и (например) предишният енергиен министър в служебния кабинет Асен Василев прекрасно направи това, което може би сега си мислите, че се очаква от Васил Щонов - анализ и пътна карта на проблемите в сектора.

Какво всъщност казва в първите си публични действия служебния министър?

Най-напред обяви подкрепа за „Южен поток" с аргумента, че недостатъците на проекта са само в техническите детайли, а газопроводът не носел „почти никакъв риск".

„Всички вярваме в Южен поток", каза онзи ден новият министър и добави, че единственият проблем пред поредния мега-руски-енергиен-проект е, че трябва „да се направи приемлив за ЕС".

Дали обаче всички вярваме - не вярваме

Няколко дни по-късно, министърът възложи на БЕХ преустановяване на всички действия по „Южен поток". На пръв поглед - революционен завой, но не съвсем. Мотивите за замразяването остават технически, тоест - проектът просто се забавя във времето и остава за решаване от следващото правителство.

Какво се промени от "вярата" оня ден, до преустановяването от вчера, също е интересен въпрос. Видя се обаче, че "вярата" си има и финансово изражение - докато Министерството на икономиката "информира" със задна дата данъкоплатците за невзети решения от преди седмица, подопечният БЕХ директно наля 191 млн. лева за 25-кратно увеличаване на капитала на "Южен поток България".

В същия ден, в който похвали Южен поток - Щонов „обърка" цената на споразумението с „Уестингхаус" за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй", като се наложи да бъде поправян. За съжаление - не от ресорните журналисти.

Според служебния министър цената на „рисковия" проект била 15% от брутния вътрешен продукт на България за 2013 г. (78 115 млн. лева по данни на НСИ).

Няколко часа по-късно дойде и официално прессъобщение от вицепрезидента "Стратегическо развитие и външни пазари за Европа, Близкия Изток и Африка" в компанията Майк Хърст, който уточни, че прогнозната цена за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под 10% от БВП на страната (тоест по-малко от 7,8 млрд. лв.).

Висока или ниска е цената за 7 блок?

Да видим аналогичните проекти. В началото на 2014 г. Росатом спечели договор за строителство на два нови ядрени блока в АЕЦ „Пакш" в Унгария. Мощността на всеки реактор от поколение 3 е 1200 мегавата. Цената на проекта беше 12,5 млрд. евро, а Унгария осигури държавна гаранция за инвестицията в размер на 10 млрд. евро.

Друг проект на Росатом е болезнено известната ни АЕЦ „Белене", която бе възродена от правителството на Симеон Сакскобургготски през 2002 г. За строежа на Втора атомна централа трябваше да бъдат доставени 2 реактора от поколение 2+, с мощност по 1040 мегавата всеки.

Цената на проекта е не по-малко от 10 млрд. евро - това се твърди както в икономическия модел на HSBC от 2012 г., така и в анализа на отказалия се немски инвеститор RWE от 2008 г.

Къде стои 7 блок на АЕЦ „Козлодуй"? Атомната централа купува един реактор от поколение 3+ на Уестингхаус, с мощност от 1145 мвт за 5,3 млрд. долара, или малко под 4 млрд. евро.

Колко струва един реактор?

Трябва да се отбележи, че когато се купува един реактор, цената му е около 60-65% от цената на доставката на два реактора. Има примери и за един договор за проектиране и строителство.

За сравнение със споразумението с Уестингхаус - сметката показва, че един реактор от 1200 мвт на Росатом за унгарската АЕЦ „Пакш" би струвал 7,5 млрд. евро.

Цената на един реактор от 1040 мвт на Росатом за АЕЦ „Белене" би била 6 млрд. евро.

И в двата случая руското оборудване излиза по-скъпо от Козлодуй 7, при това - с разлика от 50% отгоре (Белене) до 88% (Пакш).

Атом срещу атом

Още по-ясна би била картината, ако се изчисли колко струва 1 мегават построена мощност спрямо цената на целия проект.

При цена от 7,5 млрд. евро за 1200-мегаватовия реактор в унгарския проект на Росатом, 1 мвт мощност струва 6,26 млн. евро.

При цена от 6 млрд. евро за 1040-мегаватовия реактор на Росатом в „Белене", 1 мвт мощност излиза 5,75 млн. евро.

По същата формула - 1 мегават мощност в Козлодуй 7 излиза 3,5 млн. евро.

Ясно е, че енергетика е сектор от националната сигурност на страната. Ясно е и, че това е тема, по която в България всички са компетентни - от бившия вътрешен министър и някогашен учител по математика Румен Петков до Росен Плевнелиев.

Ясно е също така, че енергетиката в България е геополитика, а диверсификацията за по-голямата част от играчите на политическата сцена означава загуба на контрол и пари.

Щонов е прав, че в проекта Уестингхаус има риск - да не би проблемът да е в това, че той е структуриран така, че от него не може да се краде.

Симеон Дянков се канеше да „пляска руснаците", а няколко месеца след като напусна правителството, получи предложение, на което не можеше да откаже. Първо стана ректор на Руската икономическа школа, после - надзорник на Внешторгбанк.

Дянков така и не опроверга съмненията, че е получил поста заради отказа му да свидетелства по арбитражното дело за АЕЦ „Белене" въпреки многократните настоявания на българската защита.

Какъв иска да стане Васил Щонов като порасне?

Oще: 7 блок  ap1000  аец белене  аец козлодуй  бвп  васил щонов  газпром  козлодуй 7  реактор  росатом  русия  сащ  уестингхаус  цена  южен поток 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 21.08.201415:07

Защо смяташ, че върху тези тенденции не може да се прави прогноза за напред, та нали точно те са базата за прогнозиране!
Застаряващо, неграмотно население с много цигани. Кой ще вдигне консумацията на ток? Или мислиш че като построиш огромен АЕЦ и циганите от самосебе си ще станат ядрени инженери и това ще е поощряващо за икономиката Чуди се
Аз неслучайно те питах, ти смяташ ли да откриваш някое КРемиковци лично?
Щото ако не смяташ, а само ти се иска е така икономиката да върви нагоре и да изисква много конскумация, то с празни пожелания няма да стане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

11 Astarot | 21.08.201414:35

Оня, този път няма как да се съглася. Знаеш ли колко ел. коли има у нас? Мисля, че са 1 или 2 в момента. Понижението на потреблението в последните години има ясни обяснения, като намаляващата ни покупателна способност, отслабване на индустрията, прословутите кампании за "енергийна ефективност" и т.н.
Върху тези тенденции обаче не може да се прави прогноза за след 10-20 години.

И на мен ми се изправя косата, че някой се готви да налее на сляпо едни 10-на милиарда лева (на заем) в подизпълнители, чиято "коректност" ни е до болка позната, за да се построи реактор с неизвестна собственост, цени и т.н.

Дори не казвам, че след 10 години, 50% от българите ще караме ел. коли, или ще ползваме по 5 лаптопа, 3 хладилника и 8 телефона на калпак.
Просто, тези неща ще трябва първо много сериозно да се обмислят.
Иначе, износът на ток можем да го отпишем най-спокойно. Най-много сърбите и гърците да внасят от нас някакви мощности. Но все пак, годината не е 85-та и не сме с единствения АЕЦ (без да броим словенския) на Балканите
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

10 МарКом | 20.08.201419:39

Абе за хранилището не се тевожете...
Няколко USA компании вече са си купили хиляди декари от земите на Чернобил и соната около него. Само парички да има. :-)
Обаче най сериозно предлагам т.нар. наш "национален капитал" от "дупетати и пулитици" да ги пратим на оглед на радиационната обстановка в Украйна.
Ако може с някой самолет на Малайзийските Авиолинии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

9 янаки | 20.08.201414:26

Паяка

По-далече от Министерския съвет, от Президентството, от Народното събрание........

Защото ако този национален капитал от народни избранници се зянтоса, откъде ще намерим други достойни да водят България към светлото бъдеще?

Даваш ли си сметка?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 20.08.201412:29

И за това има отговор, с който се налага да се съгласиш отново Много щастлив

"Консумацията на ток ще расте" е мантра, която се повтаря от десетилетия, а пък се оказва, че у нас консумацията пада. И пада, и пада.
С това че ще построиш нова мощност ти няма да я накараш да се вдигне, а просто ще имаш още една излишна мощност.
А за да не влизаме в излишни спорове, да те питам, смяташ ли да построиш някое ново Кремиковци примерно за да "расте консумацията" и да се оправдаят поне веднъж тия прогнози? Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

7 Astarot | 20.08.201411:09

Склонен съм да се съглася с Оня, както никога Усмивка
Обаче има едно голямо НО. Наличните мощности са ни напълно достатъчни, че и излишни в момента. Но как биха стояли нещата след 10-15-20 години? Отчитаме ли факта, че консумацията на ток в тренспорта ще се повиши за сметка на течните горива? Понеже, след няколко години, когато половината свят осъзнае, че с една Тесла примерно минава 100 км многократно по-евтино, отколкото с Мерцедес Смее се тогава ще видим, как ще се променят енергийните потребности.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 20.08.201411:06

3 янаки | 20.08.201407:39

"„Та остава да си направим такова хранилище. Къде ...сложен въпрос.”

Много сложен въпрос?! Биномът на Нютон! – Хранилището ще го построим в по-отдалечените декари на държавата. "

По-отдалечени от кое?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

5 Оня Дето Го Трият | 20.08.201410:18

Аз пък съм против нови реактори - нито руски, нито американски. И не щото съм против ядрена енергия, а защото България има мощности многократно повече отколкото са нужни, а като гледаме желаещи да внасят от нас няма май много...

Обаче забавното е връткането на Прокопи-тата
Когато беше за Белене дума не се повдигаше, че централите имат и ядрен отпадък, а сега се скъсват да говорят за ядрените отпадъци от Козлодуй и къде щели да се копАт Чуди се
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

4 Прокопи | 20.08.201409:32

Само да кажа че съм "за" реализирането на проекти в Бг, все пак това са инвестиции и работа за много хора.

Забавлява ме връткането на уебкафе по въпроса за ядрената енергетика, обаче. Преди: Не на нови реактори и Белене! Сега: Да на ядрената нови реактори и Уестингхаус! Иначе на всеки е ясно, че целия проект ще излезе доста над 7 млрд. лева.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 20.08.201407:39

„Та остава да си направим такова хранилище. Къде ...сложен въпрос.”

Много сложен въпрос?! Биномът на Нютон! – Хранилището ще го построим в по-отдалечените декари на държавата.
   

оценка

+0 -0