Мубаракване | webcafe.bg
Webcafe

Мубаракване

Константин Павлов–Комитата
16.02.2011, 11:54 (обновена 16.02.2011, 12:24)
египет

Снимка: © Getty Images

Падането на президента Мубарак в Египет породи вълна, която анализаторите няма да спрат да коментират скоро

Хосни Мубарак в Египет падна от власт. И други хора в арабския свят също. Направо неусетно, ако съдим с мерките на обичайните революции в Близкия изток.

Политическият живот вече не е същият. Ако следваме логиката на смените във властта от последните 20 години, лидерите, които изглеждат напълно непоклатими на постовете си десетилетия напред, ще падат от власт поради смешен повод и от „смешно" по размер улично гражданско недоволство.

Как става така?

Улицата вече не е цялото пространство на политическата борба. Абсолютно всички експерти, медии и активисти са убедени в едно - че новата територия на борбата е Интернет. Уличните акции са само почти незабележимия връх на политическия айсберг, който разтриса отгоре до долу кораба на властта.

Не споделям песимизма на българските експерти, които омаловажават Интернет участието за сметка на уличното участие и жалят за масовите демонстрации от 90-те години. Според мен има нужда от едното и от другото, двете се допълват, но Интернет участието не бива да бъде пренебрегвано. В крайна сметка, целта на всяко политическо действие е промяната на съзнанието, а ако върху нещо действа виртуалното пространство, то е точно върху съзнанието.

Видя се, че извънредното дръпване на шалтера на Интернета не успява да спре процесите на ферментация. Остава само мъртва хватка върху киберпространството през цялото време, като филтрация, цензура и тотален контрол.

Михаил Горбачов даде две много критични интервюта днес за „Эхо Москвы" и „Свобода". Защо точно днес?

Аз бих следял с интерес събитията в Русия, Италия, България и Македония, където седят уж много силни лидери, ама от друга страна - аха-аха и някой се мубаракнал*.

И не само вътрешен министър или министър на здравеопазването.

------
* Мубаракването не е мой термин, видях го някъде, но не помня къде.

Oще: интернет  мубаракване  политически живот  революции 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

10 Pavur Pezev | 21.02.201110:38

МакАлистър,хладният разум е неприсъщ дори за начетени и високо образовани люде.Анализите винаги са вкарани в определени стереотипи и модели,съвременният човек е толкова затрупан от информация,а икономическите и социални отношения са толкова клиширани и еднообразни,та хората прилагат много често(поне според мойте скромни наблюдения)-'Бръснача на Окъм'-най-простото решение е най-вероятно.То от времето на д-р Гьобелс,почти нищо ново не е измислено,само дето той е ползвал радио и задачата му е била някак си по-сложна,а сега телевизията може да покаже 20 души на един площад,да изглеждат като 200 хиляди в цялата страна,бързо сменящи се монтирани кадри на кървави лица и хора замерящи полицай с молотовки.Ю-тубата и други мрежи имат филтри за порно и смущаващи сцени на насилие,тъй че съм сигурен че и там тече някаква цензура,макар и не 100 процентова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

9 MacAllister | 21.02.201104:22

@Pavur, проблемите са много, на човек му трябва хладен разум и не контрол, а "липса" на емоции в популярния смисъл, за да опознае ... Homo sapiens sapiens. Ако трябва да сме поне малко по-прецизни, за да опознаеш един вид ти трябва база за сравнение, т.е. трябва да разбереш wiring-а и на други. За тази цел също е нужен хладен разум и употреба на емоциите не като елементи на "аз"-ът, както обичат да наричат самосъзнанието ... хм, философи и психолози, а като средство за моделиране, имитация, гъвкави средства за регистриране на факти, казано по-просто адаптивно сетиво за модели на когнитивни процеси. При количеството информация, което е нужно да се обобщи, дори и най-дълбоко разбиране на химията и в следствие биологията, нервните процеси на един дори елементарен вид не би могло да бъде заместител на далеч по-простите адаптивни методи базирани на имитация и проекция. Както и да е, причината да го казвам е очевидна и не: не са очевидни мотивите ми, но несъответствията са. Имам пред вид (само) например склонността на разделяне на аз и те, ние и те видна в последния ти коментар, също неявното постулиране на ограничени и константни значения и репери на възприятие, като прикриването, желязната завеса, студената война и т.н. В рамките на такъв базис разбиране за същността на динамиката на нашия вид е несериозно да се очаква. Самите понятия са изградени от това, което ти наричаш "пропаганда" (аз също, но не и в сериозен разговор), а самата "пропаганда" е най-общо казано логично следствие от социалните модели на поведение на вида ни. Има си дори паралели и в близките до нас видове ... Понеже знам докъде може да доведе един разчупен и лишен от атавистични товари начин на анализ и планиране мога съвсем съвестно да ти кажа, че ти е бедна фантазията какво и с какви средства може да бъде постигнато на тема манипулация и управление на социални процеси. За повечето цели, причини и начини обикновения човек дори няма средства за възприятие - не би ги забелязал дори и да му ги наврат в очите, както се казва. Дали има такива неща? Какъв е смисъла от отговор да или не, на нещо, което не знаеш нито за какво служи, нито как те засяга? Виж, за "дребните" проблеми на арабския свят, Европа, Америка ... не знам откъде да започна, та дори само един от маловажние детайли - териториалния подход сам по себе си прави всеки опит да предам това, което мисля вече невъзможно.

Нищо не казах, но мисля, че разбираш какво имам пред вид с "призивите" за мислене без предразсъдъци ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 20.02.201116:37

МакАлистър,там е работата,че преди години покриваха 'прозрачните'провокации,светът беше разделен от Желязната завеса,пропагандата веднага се включваше да заклеймява или оправдава.Сега пак така-оплели са си кошницата и всичко пак е на базата-там са злите мохамедани и комуняги с пръст на ядреното копче,а тука сме човеколюбивите,демократични,възвишени,цивилизовани дето просто така-от филантропия искаме всички на земята да живеят в мир,разбирателство и охолство.Само дето за тая цел ни трябват душите ви и ресурсите ви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 20.02.201116:19

@nada_noname, прекаленото вярване в заговори е най-доброто средство да се поддаваш на заблуди ... и да си жертва на заговори Усмивка Няма да коментирам стария локум за противопоставяне не Европа и Америка само ще те подканя да се запиташ - ако наистина някой е способен да измисля пъклени планове мислиш ли че ще са толкова прозарачни и лесни за разбиране, че хора без детайлна информация и дългогодишна подготовка да прозират през тях "простата истина"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

6 ot4eto | 20.02.201114:06

Колкото повече диктаторчета и "монарси" си отидат от близкия изток - толкова по-добре.

Много любопитен и показателен за манталитета на един монарх беше поведението на бахрейнския принц. Възседнал танк нахлу посред нощ в палатковия лагер, стреляйки по спящите протестиращи. В акцията участва 1/3 от 9000-ната армия. Друга 1/3 охраняваше петролната рафинерия и друга 1/3 неговия дворец. Действията винаги са говорили повече от думите. Разположението на силите ясно показва какви са приоритети на монарха. Аз и парите ми. Управник ли е това или просто бандит, облечен във власт. За какво му е този народ? Само пречка пред охолния живот. И той, както и всичките монарси в историята, заслужават да потънат в небитието. Той, както и всички монарси преди него, ни учат, че подобен тип управление, служи единствено на тях, единиците. Не на нас, останалите.

Пожелавам успех на протестиращите и дано да съборят тези кървави и ненаситни диктатори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

5 nada_noname | 18.02.201122:44

вярвай на евреина, защото той следва личния си интерес и в краката му пълзят бели и недотам бели президенти. ето мнението на един от тях - нарочно е пуснат линк, за да няма аберации по трасето................ http://beta.novoteka.ru/?s=politics#nnn15083443 ....... приятна консумация скъпи подлизурковци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 17.02.201122:29

Съгласен с Qwerty, това за тях е перестройката и гласността. Няма спор, че Интернет осигури преносна среда за заразата и критичното число потребители го направи възможно, но при нас и тях ситуацията е много различна. Ние, а и Русия сме в много по-късна фаза, когато "хората от Интернет" вече започват да се делят от "хората отвън". Наплива на новаци в Интернет последните десетина години, масовите смартфони още не значат, че всеки от тях наистина заживява с мрежата, но си е истина и, че мрежата създава свобода в съзнанието, но с уговорката, че това не е за всички включително и не всички, които я ползват. Границите минават не само между поколения, но и вътре в поколения, дори сегашните тийнейджъри вече се делят на такива, които залагат мирогледа си на образуващи фактори извън и в мрежата, на свобода на информацията или на близки социално източници ... Дълга приказка, не ме псувайте, че я претупвам, но мисълта ми е, че това, което става при нас сега започва и няма да се прояви веднага. Не можеш да очакваш от хора свикнали да бъдат бомбаридирани с информация да скокнат за едното нищо по улиците, а ние от Интернет света сме такива, в същото време не можеш и да очакваш и от хора, които са прекалено пасивни, за да се възползват активно от възможностите на мрежата да претърпят велика промяна на характера ей така със щракане на палци. Не, според мен процеса при нас е друг и плодовете му ще берем след време, не се наемам да кажа кога, но със сигурност мога да кажа, че едно от необходимите условия е тотална криза на онази част от нашите общества, която е духом извън мрежата. Въпреки опитите на Медведев да бъде активен в Интернет и там и тук страната се управлява по динозавърски. За Русия поне мога да кажа, че техните мафиоти освен да са такива мечтаят и за Велика Русия, нашите мечтаят за велик мерцедес например, но и това е друга тема. А динозавърщината важи и за Европа като цяло, за да обърка още повече всеки опит за предвиждане на толкова потенциално смесващи се фактори.

Аз не очаквам у нас да се случи нещо, Македония, може би, но там причините са различни, Гърция, хм там може всичко да се случи в следващите 2 години и пак причините са други. Интернет може само да се включи в процеса, но за да е източник на процеса има още сол да ядем заедно и най-важното да бъдеш по-информиран означава и да си по-колеблив, по-несигурен в абсолютните истини, за да може да дойде "царството на по-информаираните" (простете ми намека), царството на овцете и овчарите трябва да загуби силата си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 16.02.201119:26

Ся чакаме и в Монголия да пропищят за демокрация и права.Само дето повечето американци не знаят де е Монголия.Вълната на 'мубаракването'се разпространява само в 'нефтени'държави май.Що ли? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

2 strawsPulledAtRandom | 16.02.201116:43

Хахахаххаха - диваците, от които по-малък процент и от нас, българите, ползват Интернет, са го използвали като основно средство за организиране на протестите си и той е причината за падането на правителството??? Г-н Павлов, звучите несериозно, това явно е някакъв неуместен опит да покажете колко сте в крак с времето, като демонстрирате уважение към съвременните технологии. Като майка на хлапак, която се опитва да подкара скейта му за да е готина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.02.2011, 15:01

1 Qwerty | 16.02.201115:13

Направих си регистрация специално заради вас, господин Павлов...
А запознат ли сте какво се е случило с Лара Логан на полщад Тахир?
Какъв политически живот в Египет? Какво гражданско общество? Интернет? Сигурно 80 % от тези хора живеят в 16 век...И какво като Мубарак е паднал от власт? Следващата пионка по добра ли ще е?
Интернет е куче което лае, но не хапе...Не го подценявам , но нека бъдем реалисти!
   

оценка

+0 -0