Социалните мрежи и анонимността | webcafe.bg
Webcafe

Социалните мрежи и анонимността

Eneya
23.08.2011, 16:21 (обновена 26.08.2011, 09:26)
Социални мрежи

Ние сме купени и продадени няколко пъти, когато искаме да поддържаме връзка

Социалната мрежа Facebook обяви въвеждането на значителни промени, които ще засегнат статусите, таговете, опциите за локализация и самите профили.

Промените са сериозни и всеки един от над 750-те милиона потребители ще трябва детайлно да се запознае с тях. Анализатори ги определят като революционни за FB - и родени от бъдещата конкуренция с Google+.

Новост е, че вече ще можем да определяме кои части на профила ни да бъдат публично достояние директно от страницата за редактиране, а не както до момента - от настройките за лична информация. 
Ето и останалите основни промени:

1. Специални икони ще индикират кой вижда информацията в профила или постовете ви - всички, само приятели, или определена група от хора

2. Подобрен интерфейс на настройките за сигурност на личните данни

3. Вече всеки таг на снимка, коментар или местоположение ще може да бъде одобряван от отбелязания потребител преди публикуването му. Това става чрез опция в настройките. Освен това ще можете да тагвате и потребители, които не са сред приятелите ви, но тези тагове ще изискват задължително одобрение.

4. Потребителите ще могат да отбелязват локация в статусите, снимките и албумите си благодарение на интегрирането на Facebook Places в полето за постване.

5. Отпадат GPS ограничения за тагване на локация в статуси и снимки - например вече ще можете да отбележите къде сте прекарали почивката си след като се върнете.

Facebook постави началото на края на интернет анонимността. Не че й преди появата на социалната мрежа нямаше хора, които споделяха мненията си с личните си имена. Но имаше алтернатива, можеше да се поства под псевдоним или да се измисли цяла отделна интернет идентичност, различна от аналоговата.

"ВНИМАВАЙ КАКВО ПОСТВАШ ЗА СЕБЕ СИ В ИНТЕРНЕТ, ЗАЩОТО ТО ОСТАВА ТАМ ЗАВИНАГИ, НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ВСЕКИ. "

Като подрастващи ни набиваха това в главите и за мен филтрирането стана втора природа. С течение на годините открих, че идеята е много, много добра. Разбира се, не всички хора я споделяха. Оказа се, че те са повече от нас, които внимаваме с личните си данни.

Появиха се изисквания да използваме истински имена, а не никове; да оповестяваме къде живеем и работим; какви са нашите вярвания, идеи, предпочитания, любими марки... Всичко това беше ново и непознато.

И хората започнаха да се регистрират с личните си имена, доброволно попълваха всяко поле. Целият им живот стана обществено достъпен. И хем всеки знае, че от това могат да последват стотици поразии, хем някак си заплахата не го засягаше лично и се игнорираше.

Скандалите, разбира се, не закъсняха. Защото целта на споделянето на тази информация не е по-високото качество на социалната мрежа, а печалбата. Който има представа от Интернет, разбра, че идеята за изискване на толкова детайли е потресаваща.

А още по-потресаващо му се стори невежеството, с което без да се замислят, хората започнаха да остават детайлен отпечатък във виртуалното пространство, застрашавайки личната си безопасност.

В момента при регистрация Facebook изисква телефон за потвърждение, че си човекът, за когото се представяш. А ако не искаш да го дадеш, трябва да си сканираш личната карта и да пратиш изображението. Аз съм уплашена от тази наглост, с която се навлиза в личното пространство на хората.

Според българските закони никой няма право да изисква такава информация. А един от първите закони на безопасното виртуално общуване е да не пускаш лични данни и документи в Интернет.
Аргументът, че имаш избор и да не ползваш социалната мрежа, издиша. Много често тези, които работим във виртуалното пространство, нямаме алтернатива.

С появата на Google+ нещата станаха по-зле. Google се опитва да ни залъже, че имаме право да използваме имената, с които сме известни в мрежата. А пък деактивира наред акаунтите на тези, които използват никове. Това създаде проблеми на много хора, които се занимават със социален активизъм и са далеч по-известни с псевдонимите си. А и на тези, които не искат виртуалната и истинската им самоличност да съвпадат и да са достояние на всеки.

Социалният активизъм никога не е бил безопасен за практикуващите го и една от защитите беше използването на псевдоними или създаването на виртуална идентичност. Ако някой пострада... социалните мрежи не носят никаква вина, защото не са го принуждавали директно да споделя личната си информация, въпреки че са го направили индиректно.

Дежурната реторика в подкрепа на истинската самоличност в Интернет минава през многото измамници, престъпници, хейтъри и прочее паплач, която се възползва от възможностите за анонимност. Само че и тази аргументация е доста нескопосана, поне за мен.

Измамниците са далеч по-малко от добросъвестните потребители. Достъпната лична информация превръща в жертви именно вторите, прави ги уязвими за атаки и престъпления срещу тях. И добросъвестният потребител става още по-беззащитен, нищо че e имал "личен избор".

Та нали и в реалния свят хората непрекъснато стават жертви на измами, а уж там всички оперираме с истинските си имена. Средството за борба с измамниците е информираността ни как работят те, какви са им похватите и т.н., а не слагането на биометрични данни на личните карти например.

Facebook, Google+ и другите социални мрежи печелят от своите потребители, като използват информацията, споделена от тях. Прочутото мото на Google - "Don't do evil" (Не прави зло), отдавна предизвиква само ехидни усмивки, а от Facebook никога не са се престрували дори, че им пука за потребителите. Напротив, оплаквания за злоупотреби с личните данни често остават без отговор.

Дори възможността даден човек/ група/ организация да съобщи за злоупотреба, е редовно използвана като средство срещу социално ангажирани хора. На моя позната на няколко пъти й деактивират акаунта във Facebook, защото е част от антифашистка група в социалната мрежа, въпреки че не е нарушила правилата. Тя стана жертва на безумните правила, защото използва псевдоним.

Не един и два са скандалите, в които уж защитена информация изтича и става достъпна за всеки. Което би трябвало да е абсолютно недопустимо.

Да повторим отново, че е въпрос на личен избор дали ще се използва социалната мрежа. Но умишленото пренебрежение на организации, които са наясно как работи Интернет, е осъдително.

Има хора и групи, които са далеч по-уязвими от останалите. Когато заради работа във виртуалното пространство имаме умишлено пренебрежение в името на някоя и друга монета в повече, нещата не стават по-розови.

Ние сме купени и продадени няколко пъти, когато просто искаме да поддържаме връзка с приятели и познати. А те ни убеждават усилено, че всичко това се прави в наш интерес.

А хората, които изобщо не разбират колко сериозно е дали са достъпни личните им данни, са мнозинство.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

27 KingoftheROAD | 26.08.201113:40

Е, па убуу мое и да ти поверваме. Ама мноу шама звниняаш братчет, ама се пише "инженер", ку нса лажим.

http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B8%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.08.2011, 11:03

26 Emil Baronov | 26.08.201107:58

Цялата тази теория на конспирацията със Фейсбук и Гугъл трябва да спре. Като човек, работил и на двете места мога да ви кажа, че никой там не злоупотребява с личните ви данни. Ако някой инжинер си позволи да разглежда личните данни на потребител, това ще се разбере веднага и съответният инжинер ще бъде уволнен незабавно, а и най-вероятно ще прекара известно време в затвора.
Идеята, че тези компании продават лични данни на еди-кой си е просто нелепа. Те правят луди пари продавайки реклами и не биха рискували това срещу вероятна бърза печалба продавайки лични данни. Знам, че изборът на дългосрочния стабилен растеж пред бързата незаконна печалба е доста странен за много българи, но в Америка хората го правят всеки ден, особено в долината.

Цялата статия иначе звучи като: 'дай да спрем колите, защото много хора умират в катастрофи'. Положителните неща създадени от компании като гугъл и фб са много повече от отрицателните. Инциденти се случват, но те са изключение, не правило.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

25 Voin | 25.08.201120:13

Абе ползвам аз фейса от година и нещо май /то толкоз го и ползвам де/, регистриран съм с името си и дата на раждане и нищо повече. Ни телефони, ни местоживеене, ни религии, ни магии...нищо няма в информацията за мен....пък се чудя ся как така са пропуснали да ме изтрият...чувствам се дискриминиран...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

24 Mile Manolov | 25.08.201117:16

въобще щом има приятелка антифа .... мое да чака комунизма и пенсия да и дадат после ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

23 Mile Manolov | 25.08.201117:13

ааа аз незнам. да пита МВР-то дето сбира хисторито на всеки бантустанец. не щото е виновен по дефолт, а щото "ще ни помогне в борбата с престъпноста". та и авторката така. мноооо пара у свирката ^^

В бантустана си анонимен точно толко у вас колко и ако се изсереш на жълтите павета. без извинение Усмивка
За 100 лева мога да ви издиря все постнало бантутскотче... ае да не са 100 ма ако е толко зор парите немат значение. Важно е да раята да си трае и вечер да блее преяло с тревица. точно както е направила и авторката между другото Усмивка

ако наистина искате да разберете кой злоупотребява най-често ето ви линк към постове в блог:
http://blog.peio.org/?p=5715
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 10:51

22 Kiril Varbanov | 25.08.201115:26

Даже и в момента си влизам с фейсбук профила - и какво от това? Просто поредният сайт. Имам една видимо не-моя снимка, имейл, в който мога да филтрирам каквото си поискам, за каква информация иде реч?

Вижте, ако си глупав, като оная Трейси от снимката на @Limoncho - спасение няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

21 KingoftheROAD | 25.08.201114:54

Бае Миле, кай им ко прупускът за АйПи-тата ве. Нема такава мъка. Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

20 dedogo6 | 25.08.201113:28

Eneya, след пространния ти коментар , пълен с глупости, реших пак да поизтъркам клавиатурата.
Всички примери , които си дала са ЧАСТЕН случай.Това първо.
Второ - акаунта ,който за съжаление имам във facebook , не е нито с телефона ми, нито със данните от личната ми карта ( не си прави труда да ме търсиш Много щастлив ), и никой не ми е искал такива данни.
Когато някой реши да злоупотреби , било със името ти, било със твои снимки, не можеш нищо да направиш - дори и да нямаше социални мрежи.
Да ти обясня ли защо - ако си достатъчно голяма (в което се съмнявам), сигурно знаеш лафа как един казал на друг "сестра ти е к**рва " а после другия тръгнал да обяснява ,че няма сестра.Така и със социалните мрежи - някой му хрумнало ,че трябва да те направи за резил - хоп акаунт във facebook , снимки си има човека (да кажем ,че си му била гадже ) и пуска обява за платен секс - е какво ще направиш ти?!
Факта обаче , е че повечето хора не се сещат за подобни работи, иначе facebook нямаше да го има - не че го защитавам , но поддържам тезата си , че мога да бъда който си поискам в мрежата, и единствения начин с който можеш да разбереш ЕВЕНТУАЛНО кой съм , е да ми видиш IP адреса от който влизам , за което трябват или много познания за компютрите(незаконно) , или прокурорска заповед (законно) към съответния интернет доставчик.
Понеже във facebook се влиза от всякъде (не, че другаде не се влиза) , единствения начин да те прецакат е създаването на твой (мой) акаунт, който не желаем ,и да пускат примерно домашното ти порно клипче (сещаш се за коя аналогия говоря нали...)
Това си е чиста проба издевателство - точно като случаите , които си споменала - в тези случаи е могло хората да потърсят защита от съответните органи - и трябва да ти кажа , че който го е направил това с тях , сега щеше да лежи в затвора - за тормоз.
Както знаеш , повечето държави не са България , и законите се прилагат ефективно - еле па в САЩ, а това че ти или някой друг е направил глупостта да се снима в неудобна ситуация (изключвам случая , в който това е станало без знанието на човека) , никой , ама НИКОЙ не ти е виновен.
Надявам се следващият път като пишеш статия , да попрочетеш малко материала , за който пишеш, че ми е омръзнало от псевдофилософи като теб.
Айде със здраве и наздраве на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

19 Mile Manolov | 25.08.201112:39

абе авторке... оти си не пасе козите на село. напиши една и как ти пречат пушачите за да те пратим верно обратно на къра. там не пушат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2011, 12:16

18 Иван Антониев | 25.08.201112:20

По дяволите тези американизирани плиткоумни продукти като фейсбук- българчетата са направили нещо много по-добро: magazine2me.com
Това е сайт с много повече внимание към личното израстване, саморедактиране и изграждане на собствено съдържание от това, което става в традиционните мрежи!
   

оценка

+0 -0