Новата директива е: горе може да се дрънка, но долу не бива! | webcafe.bg
Webcafe

Мрън-мрън vs. дрън-дрън

Веселина Седларска , Вестник "Сега"
16.05.2011, 10:06 (обновена 17.05.2011, 08:08)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

С няколко думички Бойко Борисов обвини всички в престъпление по Закона за възторга...

Едно кратичко изречение маркира нов етап в сложната любов между премиера и народа - най-мрънкащият обвини мрънкащите. Изречението гласи: "Спрете да мрънкате и да ставате популисти и вие!" Беше отправено към журналистите. Но това "и вие!" в края означава "като всички останали!". Така с няколко думички Бойко Борисов обвини всички в престъпление по Закона за възторга. Предвид начасничавия (авторска дума на Кончаловски за хора, които си променят мнението на всеки час) характер на премиера, може по-късно да се окаже, че това "и вие!" е било предназначено за част от "матряла", но засега то се разпростира над целокупния материал.

Ние си знаем, че сме народ с черен колан по мрънкане. (Каква ли е връзката с това, че избираме в политиката хора с черни колани по дисциплини, нямащи нищо общо с политиката?) Но не очаквахме посегателството върху национален капитал като мрънкането да дойде точно от аятоллаха по мрънкането в българската политика Бойко Борисов. И това също говори за нов етап: явно вече няма да се мрън-мрънка срещу наследството на тройната коалиция, а ще се дрън-дрънка за магистралните успехи на правителството - в пряк и преносен смисъл магистрални.

Брадвата на премиера рядко удря два пъти на едно място

(това пък е българският израз за начасничав характер), но този път удари тъкмо по клона, върху който правителството се е разположило. Мрънкането е нашето оцеляване. То е формата на българското самопознание. Терапията ни. Онова, което западнякът изригва единствено на кушетката при психотерапевт, българинът здравословно изпуска на порции под формата на мрънкане.

Иначе ще гръмнем. Да мрънкаш в България е като да отговориш на стрелбата. Самозащита. Мрънкащият не отива да протестира, не скандира, не контролира. Той не сваля правителства, сваля си радиатора. Той не пълни площадите, пълни си килера с буркани. Даже вече не очаква престъпниците да отидат зад решетките, слага си решетки, за да се опази от тях.

Мрънкащият живее на онази линия на бедност, на която не се правят излишни движения, за да не се хаби енергия. Той не е по-глупав от мухата, която е попаднала в паяжината - мъчи се да си съхрани живота, вместо да пребори паяка. Най-добрите в мрънкането са изнамерили начин на живот, в който почти не им се налага да присъстват. Те не живеят, тях ги живеят. Българското мрънкане е фон, паралелна дейност. Много сме добри в това, можем да вършим всичко, докато едновременно с това мрънкаме. Омрънкваме си живота, защото така ни е по-лесно да го носим.

Защо премиерът посегна на цялото това удобство и хвърли електората в светогледна криза? Ето защо: количествените натрупвания при мрънкането водят до качествени изменения - и се появява врънкането. Да сложим нещата на научна основа: мрънкането е реактивно, врънкането е проактивно. То претендира, то иска, то е заредено с очакване. И най вече - то досажда.

Особено на премиер, но когото му е излязло име, че ще ти обърне внимание само ако врънкаш достатъчно дълго и достатъчно гласовито. В България не е важно какво се говори, важното е на кого. Най-добре - на Него. Освен всичко врънкането при количествени натрупвания преминава във викане. Скандиране, протестиране и други граждански активности, от които сега няма нужда компетентното ведомство, защото шефът му е зает с щаба за аранжиране на изборите.

У нас обикновено се вика като в следната история

Самолет, пълен с пътници. По пътечката към кабината се движат двама мъже в авиаторски униформи. Пътниците ги оглеждат с любопитство и зараждаща се тревога, защото единият мъж е с черни кръгли очила, хванал подръка другия мъж, който също е с непрогледни очила и опипва пътечката с бял бастун.

Мъжете много приличат на слепци, но едновременно имат и всички признаци да са пилотите на самолета. Двамата влизат в кабинката. Да, това са пилотите и определено изглеждат подозрително. Възможно ли е да са наистина слепи?

Пътниците обезпокоено се споглеждат, когато самолетът започва да се движи по пистата. Скоростта му нараства. В главите на всички се въртят едни и същи въпроси: това пилотите ли бяха, те слепи ли бяха, в момента те ли управляват самолета и как всъщност го управляват? Междувременно скоростта на самолета по пистата расте, а насреща се задава морето, защото летището било в крайбрежен град.

Самолетът приближава опасно водата, пътниците започват да крещят и пищят. В този миг самолетът се отлепя от пистата и започва плавно да се издига във въздуха. Всички пътници се облягат облекчено на седалките. Колко са били наивни да се опасяват - ето че всичко е наред, кой ще допусне сляп човек да кара самолет!

В този момент в пилотската кабина единият мъж с черни очила казва на другия мъж с черни очила: "Все се опасявам, че някой път няма да се разкрещят навреме и тогава с всички ни е свършено."

Ние, които мрънкаме през цялото време и врънкаме от време на време, дано не загубим способността си да се развикваме точно навреме.

Segabg.com

Oще: бойко борисов  мрънкане  народ  премиер 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2010, 19:03

11 Pavel Ganchev | 16.05.201123:24

Според мен, вестник "Сега", трябва да се прекръсти на "Вчера"! Зад всички публикации прозират комунистически разбирания за нещата. Независимо, дали става въпрос за Бойко Борисов или някой друг (некомунист). Без значение, дали самите журналисти са комунисти, социалисти или други "исти" от този тип, или просто благодарение на образованието си по комунистическо време са дълбоко зомбирани. Или пък се опитват да зомбират нас, както са ги учили!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

10 tytyrytka | 16.05.201121:37

Освен 4е се разсмях на този позабравен виц с пълна сила, не виждам какво толкова лошо е казал Бат Бойко,като упрекнал журналистите да спрат с мрънкането.
На такова заглавие,аз ли4но о4аквах онзи страшен видео клип на Ъпсурд и Лора в зелената трева, когато се въргаля с близалка в ръка.
Ей това оба4е, хи4 не е за мрънкане,а направо за мъркане!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

9 MacAllister | 16.05.201121:13

@Гризли, положението с банките у нас наистина е доста ... ъъъ перверзно. Като се изключат 2-3 останалите са кукли в разни игри, а дори и да лъже, да мами хората мястото на една банка е да дърпа конците, а не да й ги дърпат. Не познавам всичките, но някак си ПИБ е единствената, с която съм си имал работа и искам да продължавам да си имам, сигурен съм, че има и още някоя и друга дето стават, но предполгам всички знаят странните игри и на гаджето на Борката и на русата старозагорка и на серия други малки хора докопали големи пари. Съмнявам се, че има сценарий за повторение на историята от '96-та, но сценарии (в множествено число) има и проблемите на Европа могат да превърнат дребния тарикатлък в катастрофа. Разбира се "дребен" е относително казано. Минчо Христов може да мрази царя, но интересите на световни финансови институции, които се возят на царския влак могат да се окажат единствения начин да не останем насред голо поле. Нормално е да мразиш този, който печели експлоатирайки твоята неконтролирана страст към "имане", но банките са далеч по-малко зло от чиновника и държавата. Последните могат да грабят, без да дават срещу обещанието да те пазят от други злини, превръщайки се в злина без контратежест, банките от друга страна зависят до голяма степен от собствените слаби ангели на хората. Е, винаги има един проблем, който няма приемливо решение - сам човек може и да е умен, дори перфектен, но събереш ли двама и повече винаги са взаимно прости ;). Тъй, че каквото и да говорим, докато във взаимната си простота вярваме в мъдростта на колектива и народа винаги ще избираме мършата, а както е ясно на всички изборната демокрация е еманация на груповия избор за разлика от личния избор предлаган от общество подчинено предимно на финансови механизми и по-малко на групови решения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

8 Bichkiiata | 16.05.201120:24

Евалтата тактика,
Тази статия обясни генезисът на българският карък, а именно мрънкането!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 15:05

7 Evlogi | 16.05.201115:50

Премиер-министъра си има изцепки - днес го има, утре го нема.
Проблема е, че свестни журналисти не се очертава скоро да има Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

6 Гризли | 16.05.201115:44

Г-н Тотков, Барабойко Борисов е човек, който изобщо няма място в политиката, да не говорим на място като заеманото от него в момента! И хората, които се излъгахме да гласуваме за него, вече само ще му бием шута! Беше охрана на царя и явно добре е вникнал в разбирането на Кобургга за политика - сега с методите на Кобурга дойде на власт, но на хората им писна от такива месии-световни марионетки!

Бойко (и особено финансистът му, Мони) е поредния предател на българските интереси! Дойде с големи фрази, големи обещания, големи думи... А после българите се оказахме виновни, че мрънкаме, понеже ни излъга! Сами сме си били виновни за положението, нямало защо да мрънкаме, а да го променим!
А защо той не спря да мрънка за предното правителство през цялото време?!
А-а, вярно, той е богопомазан! Само че на изборите ще го помажем ние, и то добре!

Ето един добър материал от специалист защо положението в България е все толкова лошо, и защо ще стане още по-лошо:

http://www.blitz.bg/news/article/108221

Тогава и ще се разбере защо Бойко е поредния измислен политик, който само хвърля прах в очите! Все пак "Гарван гарвану око не вади, нали"?
Доскоро даже едни приятелки с едни продадени за милиони банки се навъртаха в медийното пространство...
Та като стана дума за банки не пропускайте горната статия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 17:12

5 Владимир Дойчинов | 16.05.201114:26

Тодоре, Тодоре... Не съди за другите по себе си! Ако Боко е напред на светлинни години от някого , то ти си в друг пространствено-времеви континуум ! Онзи на съименника ти Тодор от Правец. Апропо, когато се кланяш на новото си божество-мудра, къде ли сбута икон..., портрета на Тато?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

4 pueblo | 16.05.201114:20

Смее се ей тоткууууууууууууффффффффф
одитъркаляй аспирини по околовръстното бе,милиционер прост
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 12:19

3 Тодор Тотков | 16.05.201112:26

БГ журналистите и коментиралите по - горе са си БАШ от МАТрЯЛА!!!! Самокритичност Ви е нужна, а не да се надувате и да се правите на велики умове,... четете малко и м/у редовете! ББ е на светлинни години преди Вас! Само с едно изречение и Ви хвърля в потрес... цяла седмица не можете да разчетете подтекста, защото сте умствено изостанали!!!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 16.05.201112:16

Тъжно е,когато медиите нямат експертен капацитет да занимават публиката си с умни и качествени хора.Тях все още ги има в България,но са заровени под медийните изяви на този "гладен комсомолец",които никога "няма да се даде на комунистите".Но пази още партийния билет,защото може скоро пак да му потрябва.
   

оценка

+0 -0