Как пестицидите влияят върху здравето на децата показва първото по рода си мащабно проучване в САЩ | webcafe.bg
Webcafe

Пестицидите виновни за хиперактивните деца

Webcafe.bg , По CNN
18.05.2010, 13:53 (обновена 18.05.2010, 14:25)
плодове, зеленчуци

Американски учени установиха връзка между зачестилите случаи на хиперактивност при децата и консумацията на плодове и зеленчуци с по-високо съдържание на пестициди...

Децата, които се хранят с плодове и зеленчуци с по-високи нива на пестициди, е по-вероятно да развият хиперактивност и неспособност за концентрация от тези, които консумират храни с по-малко нитрати, показва американско изследване.

Учените са отчели ефектите от пестицидите при 1139 деца от САЩ. Децата, които са получавали храни с над средни нива на пестициди, са застрашени два пъти повече от диагнозата ADHD - хиперактивност, заключава изследването, публикувано в професионалното издание Pediatrics.

Излагането на въздействието на пестициди, известни като органофосфати, е свързвано с поведенчески и когнитивни проблеми при децата в миналото, но досегашните изследвания са били концентрирани основно върху фермери и други високорискови групи. Това изследване е първото, което разглежда ефектите от пестицидите в населението като цяло.

Органофосфатите са "проектирани" така, че да имат токсични ефекти върху нервната система, казва ръководителят на изследването Марис Бушар от факултета за екологична и професионална медицина на университета в Монреал. "Именно чрез този ефект те унищожават вредителите."

Пестицидите влияят на химикали, въздействащи на мозъка, които са тясно свързани с тези, регистрирани при хиперактивните деца, обяснява Бушар. "Така че тезата как излагането на органофосфати би могло да е свързано с подобни на ADHD симптоми изглежда убедителна."

Регулациите на американската Агенция за защита на околната среда елиминират употребата на пестициди за повечето жилищни райони (включително за поддръжката на градината и унищожаване на термити), така че най-големият източник на пестициди за децата е храната, особено тази в магазините. Възрастните също са изложени на действието на пестицидите, но малките деца имат повишена чувствителност към тях, отбелязват учените.

Осезаеми нива на пестициди присъстват в големи количества плодове и зеленчуци, продавани в САЩ, отбелязва доклад от 2008 г. на американското министерство на земеделието, цитиран и в сегашното изследване. В представителна селекция от проби, тествани от агенцията, в 28% от замразените боровинки, в 20% от целината и в 25% от ягодите се откриват следи от поне един тип органофосфат. Други типове органофосфати са открити в 27 на сто от продавания на пазара зелен фасул, 17 на сто от прасковите и в 8% от броколите.

Едно от възможните решения според Бушар е купуването на органични плодове и зеленчуци.

"Органичните плодове и зеленчуци съдържат много по-ниски нива на пестициди, така че със сигурност бих препоръчала да се взимат такива за деца," препоръчва изследователката. "Националните изследвания също така показват, че плодове и зеленчуци от пазари на фермери съдържат по-малко пестициди, дори и да не са напълно органични. Така че ако можете да купувате от местни производители, това също е добра стратегия."

Директна причинно-следствена връзка между пестицидите и появата на ADHD все пак е "трудна за установяване," коментира Дана Бойд Бар, преподавател по екологична и професионална медицина в университета "Емъри". По думите й обаче "изглежда има някаква връзка между излагането на органофосфатни пестициди и ADHD."

Това е най-мащабното изследване от този род до момента, казва Бар, която се занимава с проучвания на пестицидите от 20 години и по време на работата си в американския Център за контрол и превенция на заболявания (CDC).

Бушар и нейните колеги са анализирали биологични проби от деца между 8 и 15 години, събрани по време на годишно национално проучване на CDC, известно като National Health and Nutrition Examination Survey. Изследването е проверявало наличието на шест странични продукта от химикали - резултат от преработката от тялото на повече от 28 различни вида пестициди. При близо 95% от децата е открит поне един страничен продукт от пестициди.

Все пак статистиката не е еднозначна - малко над 10% от децата в изследването са с диагноза ADHD. Наличието на ADHD при тях е установено на база симптоматика, съобщена от родителите, която се сверява с приетите критерии за наличие на заболяването, или ако те са приемали редовно лекарства за лечение на ADHD през последната година.

За изолиране на ефекта от пестицидите върху симптомите на ADHD, учените са взели предвид най-различни здравословни и демографски фактори, които биха могли да повлияят на резултата.

Говорителят на американската Агенция за защита на околната среда (EPA) Дейл Кемъри коментира изследването с уверението, че агенцията редовно проверява безопасността на всички пестициди, включително органофосфатите: "В момента се разработва рамкова стратегия за включване на резултатите от такива изследвания в оценката на цялостния риск. Ще преценим как установените от изследването връзки се съпоставят с общата оценка на риска от пестициди - и дали са необходими промени," казва той.

Кемъри все пак препоръчва родителите да прибягват към алтернативни стратегии за борба с вредителите, преди да прибягват до пестициди у дома или в градината. Миенето и беленето на плодове и зеленчуци и прибягването към "разнообразна диета" също е сред препоръките.

Oще: деца  заболяване  изследване  пестициди  сащ  химикали  хиперактивност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

1 Amor Mio | 29.12.201011:51

Тоест Релдан, Нуреле Дурсбан, Дурсбан, Актелик, Пиринекс и др. подобни препоръчвани от Хоби Фермер гадости.
   

оценка

+0 -0