Тайният клуб на Билдербергите готов за протести | webcafe.bg
Webcafe

Джамборето на Билдербергите - под слънцето на Испания

Webcafe.bg , По Times online
04.06.2010, 10:27 (обновена 05.06.2010, 18:30)
Хосе Сапатеро

Снимка: © БГНЕС

Официалното обръщение на тазгодишната сбирка на клуба произнесе испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро

Пляс! Дали това не е звукът на лорд Манделсън, който скача в един от четирите басейна на хотел "Долсе"? Или Робърт Зелик от Световната банка? Пол Волкър от американския Съвет за икономическо възстановяване? Или просто еврото прави ново гмуркане?

Въпросът при тайните срещи на групата на Билдербергите е, че никога не се знае точно какво става зад полицейските контролни пунктове, разположени около местата, където заседават.

По цял свят секретарите на разполагащите с пари и власт са запазили следващите три дни в календара на шефовете си за годишната им среща, този път провеждаща се в Долсе в Ситгес, един от най-скъпите курорти на Испания.

Нормално всяка минута от служебния им живот е пресметната, но всяка година няколкостотин души от световния финансов елит и по-позитивно отнасящите се към бизнеса членове на политическата класа изчезват от публичния поглед. Предполага се, за да спасяват планетата от опасностите на тесногръдието, от духа на национализма.

Всичко е ужасно поверително - ако се изрече и дума за това, си вън от клуба. Но наблюдателят на Билдербергите Даниъл Естулин твърди, че разполага с копие от дневния ред на срещата. Основният въпрос този път е дали еврото ще оцелее.

"Те се опасяват, че страните в затруднение ще напуснат и еврото ще се разпадне," казва Естулин. "Най-големият кошмар е, ако членовете на ЕС се върнат към национално-ориентирани политики."

Това със сигурност би обяснило защо официалното обръщение към членовете на клуба се произнася от испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. Т.нар. Piigs - Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания - са повод за притеснение за билдербергите.

В крайна сметка клубът е основан през 1954 г. от полски изгнаник на име Йозеф Ретингер, за да се създаде европейски защитен вал срещу разпространението на комунизма. Той на практика дава зародиша на европейската идея; френско-германското помиряване, влизането на Западна Германия в НАТО, договорът от Маастрихт - всички те са договорени на годишни разговори край камината.

Според информацията на Естулин, билдербергите са неспокойни, че ерозията на еврото би могла да тласне света обратно в рецесия, докато орязването на обществените услуги би могло да провокира вълнения и да радикализира политическия климат.

В такъв случай има много неща, за които да се говори в Долсе. Протестиращите срещу Билдербергите, сигурни, че могат да надушат добрия стар капиталистически заговор, ще провеждат отцепническа среща в града.

Стремежът е да бъде намерена камериерка, готова да прерови кошчетата за боклук в хотела за доказателства, че нещо зло се подготвя. Стана по-лесно да се получат частици информация за билдербергите, откакто персоналът в хотелите започна да чете Дан Браун и да говори за илюминатите.

Възможно ли е обаче Билдербергите просто да се забавляват, далеч от съпрузите и съпругите си, на годишното си джамборе? Тайната на Билдерберг би могла да се окаже просто, че няма никаква тайна.

Със сигурност хотелът предлага предостатъчно забавления за стресирани изпълнителни директори: китайски курсове по управление на стреса, отлична риба, чудесни вина и обиколки с велосипеди.

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър, който сега е на 87 години, и бившият председател на борда на Chase Manhattan Bank - 95-годишният Дейвид Рокфелер, са най-старите държавници сред билдербергите... Но изтеклите списъци с покани разкриват, че събранието ще включва основно възрастни бели господа.

Спомняте ли си 68-годишния Ричард Пърл - някогашния Принц на мрака на Джордж Буш? Той вероятно би могъл да сформира под-група на Принцовете на мрака с лорд Манделсън. 66-годишният Пол Улфовиц, доскоро председател на Световната банка? 67-годишният Марио Монти - еврокомисар за единния пазар между 1995 и 1999 г.?

Само възможното присъствие на 39-годишния Джордж Осбърн - британския канцлер, ще успокои персонала на хотела, че те си нямат работа с пенсионерска сбирка. Другите членове на тази тайна сбирка на вещици включват испанската кралица София и холандската кралица Беатрикс.

Без съмнение се очаква да се чуят техните мнения за сватбата в шведското кралско семейство този месец. Редно ли е например млада принцеса да се омъжи за личния си треньор? За щастие в Долсе е налице екип от лични треньори, готов да се включи в дебата.

Миналата година Билдербергите проведоха срещата си в хотела "Нафсика Астир Палас" в Гърция - и очевидно са пропуснали да забележат колко близо е била страната-домакин до срива. Пази се, Испания!

Прогнозата за времето е за три дни слънце - време за Билдербергите да се измъкнат от сенките.

Oще: билдерберги  евро  еврозона  испания  мъже  хосе луис сапатеро 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 04.06.201017:00

глупости, истина, конспирациите и всички масонски глупости не са нищо повече от най-просто интересчийство и бизнес интереси, дрън-дрън символи и прочие - това си е чист декор, така даже мирише благодорно
Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2010, 17:20

1 Agamemnon | 04.06.201014:38

Всичко написано е истина, освен може би за Пол Макартни. Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -0