ООН: Храните поскъпват с 40% до 2020 г. | webcafe.bg
Webcafe

ООН: Храните поскъпват с 40% до 2020 г.

Webcafe.bg , По Guardian
16.06.2010, 16:11 (обновена 16.06.2010, 16:53)
Африкански жени

Снимка: © Getty Images

По-голямата част от тези 1 млрд. души на планетата, които страдат от глад, са в Африка

Цените на храните се очаква да се повишат с до 40% през следващите 10 години заради нарастващото търсене от развиващите се пазари и производството на биогорива. За това прогнозира доклад на ООН, който предупреждава за повишаване на глада и липсата на достатъчно храна за населението на планетата.

Цените на земеделските стоки спаднаха от рекордните си пикови стойности отпреди две години, но предстои да се повишат отново - и няма вероятност да се върнат към средните стойности от изминалото десетилетие, показва годишният съвместен доклад на ОИСР и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Прогнозите са, че цените на пшеницата и фуражното зърно през следващите 10 години ще бъдат между 15% и 40% по-високи,  отколкото са били в периода 1997-2006 г. - десетилетието преди ценовия пик от 2007-2008.

Реалните цени за олиото се очаква да бъдат повече от 40% по-високи, а цените на млечните продукти - с ръст от 16 до 45%. Но оскъпяването при цените на живия добитък се очаква да бъде по-слабо изразено, въпреки че световното търсене на месо нараства по-бързо, отколкото на други земеделски стоки. Главно заради нарастващото благосъстояние в развиващите се икономики.

Въпреки че докладът предвижда производството да нарасне, за да отговори на търсенето, той предупреждава, че скорошните ценови пикове и икономическата криза са допринесли за нарастване на глада. По оценки на ООН около 1 милиард души на планетата страдат от недохранване.

Активистите за "честна търговия" казват, че прогнозите за рязко покачване на цените са "сериозно предупреждение" за политиците на международно равнище.

"Инвестициите за насърчаване на 1 милиард души, чиято прехрана зависи от дребно земеделие, са жизненоважни. Не само ще увеличат добивите, но също така биха увеличи просперитета в страдащите от бедност региони," казва Барбара Краутър, директор по комуникациите в Fairtrade Foundation.

"От друга страна прогнозата за цените на земеделските стоки би могла да породи нов скок в изземването на земята от държавни инвестиционни фондове - и мощни частни инвеститори, което носи рискове от допълнително маргинализиране на общности, които всъщност трябва да бъдат подпомогнати."

За пореден път се казва, че земеделското производство и производителност трябва да бъдат повишени, и излишъците от храни да попадат там, където са жизнено необходими.

Ролята на развиващите се страни е двояка - от една страна, засилват търсенето, от друга - расте и ролята им в производството. Бразилия до момента е най-бързо развиващият се земеделски производител, като добивите й се очаква да се повишат с над 40% в следващото десетилетие, а ръстът на производството се очаква да е над 20% в Китай, Индия, Русия и Украйна.

Ролята на развиващите се страни на международните пазари нараства бързо, както и влиянието им, казва генералният директор на FAO Жак Диуф. Според него е необходимо да се подобри обменът на мнения в глобален план, за да се вземат по-ефективни решения.

Друг фактор, повишаващ цените на храните, е предизвикващата спорове индустрия на биогоривата. Докладът предсказва, че продължаващата експанзия за производството на биогорива - често за изпълнение на поставени на правителствено ниво цели, ще създаде допълнително търсене за пшеница, фуражно зърно, олио и захар.

Oще: биогорива  доклад  оон  храни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.