Клопката на футболния социализъм | webcafe.bg
Webcafe

Клопката на футболния социализъм

Драго Симеонов
07.08.2013, 17:38 (обновена 13.08.2013, 12:25)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

В "Газпром" отдавна са се сбогували със социализма

Чърчил има една знаменита фраза, която с безпощадна точност илюстрира основната разлика между икономическите системи. Той казва: "Вроденият недъг на капитализма е неравното разпределение на благата; вродената добродетел на социализма е равното разпределение на лишенията."

Тези дни максимата му получи поредното си, макар и напълно неочаквано потвърждение. Клубовете от А футболна група написаха съвместно писмо до министър председателят Орешарски, в което настояват премиерът да убеди руския енергиен гигант "Газпром" да не спонсорира само ФК "Левски", а всички отбори накуп поради националното значение на проекта "Южен поток".

Щом финансовият ботуш на братушките ще стъпи тук, то нека подметката му бъде облизана заедно, не само от избрани.

От логическа гледна точка епистоларният напън се получи крайно нелеп. Спортните началници единодушно заклеймиха държавната намеса при уреждането на спонсорство за частни акционерни дружества, каквито реално са футболните клубове и същевременно помолиха именно за това.

Недоволни от практиката държавният апарат да посредничи при облагодетелстването на един отбор - активност, широко налагана по времето на Борисов, която доста от подписалите документа навремето приветстваха и одобряваха, днес отборите искат тя да бъде по-мащабна и с по-голям социален размах, макар да става дума за абсолютно същото действие, което обявяват за погрешно.

Абсурдно противоречие, което само показва, че родните елитни отбори продължават да живеят в някакъв утопичен социализъм, в който се разпределя всекиму според потребностите. Особено забавно в цялата ситуация е, че "Газпром" вече даде да се разбере, че не приема никакво вмешателство в спонсорската си политика и след като показа веднъж на Борисов кой командва парада, сега едва ли ще омекне пред премиер, чийто мандат виси на косъм.

Пък и руснаците не са се втурнали да подпомагат още никого, така че налице е единствено социалистическия стремеж липсата да бъде разпределена на всички. Какъв по-добър адресат за подобно комично искане от "много социалния" Орешарски.

Апелът на футболните клубове и техните мастити президенти обаче крие и един друг нюанс. Той е не просто опит за ловене на риба в мътна вода, т.е. настоящето правителство направи толкова много гафове, че никой не би обърнал внимание, ако се изложи още малко.

В такъв случай силно са надценени качествата на актуалния министър-председател; да поставиш подобно условие на Газпром изисква политически финес, какъвто той очавидно не притежава. Ето как писмото всъщност остро намирисва на шантаж.

На фона на всичките си грижи, кабинетът засега странеше от открит флирт с футбола - връзка, която рано или късно всяка власт изживява по свой собствен начин и обикновено завършва грозно. Сега спортните босове сами инициираха ухажването, заигравайки се с картата на своето влияние.

Ако "Левски" беше толерираният от Борисов, то останалите съвсем угоднически се предлагат на Орешарски в навечерието на бурната политическа есен, която ни очаква. А той за пореде път няма полезен ход. Ако ги игнорира, те ще се настроят открито срещу един и без това обречен кабинет; ако се излъже да играе по свирката им, това ще означава, че повтаря ходовете на предишната власт, но с различен знак и отново ще докаже негодността си.

Който и да е архитектът на откритото писмо, трябваше да обмисли по-добре какво иска и от кого точно, за да не остава дъх на гнило от цялото начинание. Или най-малкото - да бяха адресирали съчинението си директно до централата на "Газпром".

Само че там отдавна са забравили социалистическите принципи и разпределят благата си както си искат. А Орешарски може да се поздрави за пореден път с мисълта що за странна политическа птица изглежда дори в очите на онези, които му предлагат подкрепата си.

Oще: газпром  клубове  левски  пламен орешарски  спорт  финансиране  футбол 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2013, 19:17

7 Драгойчо | 10.08.201304:34

На базата на какво държавата ще подпомага футболни клубове? Те са частни фирми. Стига с тоя смешен плач за държавна пара! Ако могат да се самоиздържат - да бъдат професионални клубове. Ако не - да стават аматьорски или да ги закриват. Да не би в закона да е записано че задължително трябва да има професионални клубове? И какво толкова са се прехласнали всички по "успехите" на Ботев и Лудогорец? Имислени отбори, финансирани по изкуствен начин. Държавните пари се наливат в банка, управлявана от някакъв мустакат гешефтар, а той с държавната пита помен прави. Някой питал ли е мен, данъкоплатеца, дали искам ДЪРЖАВНИТЕ пари да се наливат в Ботев Пловдив, за да може Мъри Стоилов да "продължава да мичтай!"?!? А за онова комунистическо синче Домусчиев да не започвам! Дето мама била директор на завод по комунистическо, а той вилик!!! бизнесмен сега. Гнусна, мазна, слузеста сган!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 08.08.201320:59

Шъ видим ко ша кажи шефа на Домуз Шипинг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2012, 17:17

5 Petko Karavelov | 08.08.201316:34

Боже, боже! Свободно съчинение ала "Клопката на столичният журналистически провинциализъм"....
Поискали клубовете, какво толкова. Всеки иска, журналистите, тоже или те го карат на фотосинтеза?
На автора му миришело на социализъм, не какъв да е, ами по Чърчиловски! Ашколсун, като би каза бай Ганя - умно момче излезе !
И разбира се Ореха, дефолтно виновен, ей така по принцип и разбира се, за да се харесаме. Зер малко суета е нужна в словоблудния занаят, точно колкото и в най-древната професия.
А по темата - ако има ДЪРЖАВА,/ което по нашите ширини, отдавна е само фикция/, тя трябва да подкрепя спорта, като всичко останало. Когато няма държава, със спорта се забавляват феодалите /сега им викат модерно му олигарси/. Иначе капитализъм или соц - това са прости парадигми, за задоволяване на когнитивния дисонанс, най-вече на словоизлелия се в статията!
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

4 Stanimir Popov | 08.08.201316:19

Абе, тъпанари платени, лаладжии такива от уебкафе! Нали ако не беха угодили на Лудогорец ВИЕ първи щехте да пуснете другата подготвена статия - че ето, на, министърката на спорта, дето нема нищо със спорта загърби нашия роден, уникален шампион, защовот видиш ли, щехте да напишете вие, по-възможно е Роджър да дойде 2-3-4 пъти в България, откоклото друг роден тим да достигне знаменитите успехи на Лудоговорец...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 08.08.201314:10

„А Орешарски може да се поздрави за пореден път с мисълта що за странна политическа птица изглежда дори в очите на онези, които му предлагат подкрепата си.......”

Страхотна мисъл, страхотна логика!
Ашколсун!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2013, 17:55

2 Nikolay Nenov | 08.08.201312:07

Тази работа най-добре се илюстрира с поговорката "Рибата е още в морето, а те вече слагат тигана". Газпром са в ролята на богатия чичо от Америка, който се кани да си идва и всички близки и роднини са се подредили на опашка за подаръци.
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

1 Борката | 08.08.201310:47

Добре написано!
   

оценка

+1 -0