Защо след всеки атентат се търси Алфонсо | webcafe.bg
Webcafe

Защо след всеки атентат се търси Алфонсо

Webcafe, по Vocativ
17.07.2016, 20:47 (обновена 20.07.2016, 13:47)
алфонсо

Кой е мъжът, който "умира" след всеки атентат по света?

Докато ужасяващите новини от терора в Ница валяха една след друга, в Twitter се появиха снимките на мъж с призив за помощ. Хората, които разпространяваха снимките, твърдяха, че мъжът е изчезнал безследно след атентата в Ница.

"Помощ, брат ми Алфонсо беше в Ница и не знаем какво се случва с него, моля ви помогнете", пише @Rudxvsky

Един час по-късно се появи същото съобщение, но този път от различен профил - ElGuasonCabron.

"Издирвам брат ми. Той беше в Ница, моля, помогнете ми. Името му е Алфонсо"

Малко преди 3 през нощта, Алфонсо беше потърсен от третия си "брат":

"Моят брат Алфонсо беше в същия район на Ница, в който се случи атентатът, моля помогнете, ретуитвайте, за да стигне до повече хора", пише @Muebleoalg0.

И още веднъж, с различна снимка, от различен профил:

Едно е сигурно: "брат Алфонсо" е жив и здрав.

Снимките на този мъж се разпространяваха в Twitter и след бомбените атентати на летище "Ататюрк" в Истанбул, наред със зов за помощ от притеснен "роднина", който твърдеше, че брат му е потънал в дън земя след нощта на терора в Турция.

Тези снимки се споделят от десетки хиляди души по цял свят, дори попадат в новините на авторитетни издания като New York Times.

Въпросният "Алфонсо" се изгуби и след стрелбата в Далас:

@_Е_duard_o: "Помощ! Това е брат ми Алфонсо Пеня, той беше в Далас по време на престрелката. Не мога да се свържа с него! Моля се на Господ всичко да е наред"

Уви, Господ не отговаря на молитви в Twitter:

@AntoniOnosfera: "Брат ми Алфонсо беше разстрелян от група хора #МолетеСеЗаДалас

Алфонсо се загуби и по време на атентатите на летището в Истанбул на 29 юни 2016 г.:

"Моля, брат ми Алфонсо беше на летище "Ататюрк" с екип на ООН и Червения кръст на път за Сирия"

Четири дни по-късно прословутият брат Алфонсо се оказа в центъра на заложническата криза в столицата на Бангладеш Дака, на 2 юли. И този път не беше сам:

@MunOn: "Моля ви, брат ми Алфонсо и съпругата му Лети са взети за заложници в Бангладеш, те са на меден месец, моля, помогнете ми, ББС"

А преди това - в Орландо:

@AntoniOnosfera: "Брат ми беше убит по време на престрелката. Той се казваше Алфонсо. Обичам те, братко, почивай в мир"

Каква е истината за "Брат Алфонсо" и неговите безбройни прераждания?

Френската телевизия France24 разкрива, че причината за всичко е съдебен спор между мъжа зад името "Алфонсо" и негови познати от Мексико, които не спират да туитват снимките му.

Те твърдят, че мъжът от снимките ги е измамил с по около 1000 долара, затова са решили да му отмъстят по този начин.

"Този мъж беше мой приятел, но ми открадна парите. Знам за поне още четирима души, които е излъгал. Подадох иск в съда и сигнал пред прокуратурата, но съдебните процедури се проточиха, а той все още не ни връща парите. Затова решихме да го накажем, като публикуваме снимката му онлайн", казва един от участниците в кампанията с "Брат Алфонсо".

"Целта ни е да съсипем репутацията му. Искаме целият свят да разпознава физиономията му", казва той пред France24.

Човекът зад фалшивото име Алфонсо (чиято самоличност France24 не разкрива) признава, че е безсилен срещу отмъстителите.

"Снимката ми се появява в няколко различни истории, които се споделят масово в Twitter. Свързах се с няколко медии като BBC и New York Times и ги помолих да изтрият снимката ми, но те не ми отговориха", обяснява той.

Според законите на Мексико, наказанието за обида, клевета, уронване на престижа на организация или на доброто име на физическо лице, е до 2 години затвор.

Алфонсо обаче смята, че няма смисъл да си търси правата пред съда.

"Не съм подавал жалба срещу хората, които ми причиняват всичко това, защото при подобни случаи в Мексико никога не се случва нищо", казва той.

Макар отмъстителите на Алфонсо да са убедени, че имат право да го наказват заради финансовата измама, едва ли има по-неподходящо време за подобни шеги от момента, в който десетки реално съществуващи хора губят живота си при терористични актове, а близките им полагат отчаяни усилия да разберат какво се случва.

Oще: twitter  алфонсо  алфонсо twitter  атентат  атентатът в ница  бангладеш  безследно изчезнал  брат ми алфонсо  далас  измама  информация  ница  новини  орландо  отмъщение  социални мрежи  стрелбата в далас  стрелбата в орландо  тероризъм  туитър  фалшиви новини 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.