Безработни, бедни и отписани | webcafe.bg
Webcafe

Безработни, бедни и отписани

Webcafe.bg , По материали от Дойче Веле
03.06.2011, 11:11 (обновена 04.06.2011, 13:12)
Момиче и момче в Борисовата градина

Снимка: © Стоян Георгиев

Младите хора - неудобното поколение на Европа?

Франция е една от най-богатите държави - с големи и преуспяващи фирми. Младите обаче твърдят, че са изключени от трудовия пазар и правителството не прави нищо за тях. Подрастващите са силно застрашени от социален упадък.

Кризата, започнала през 2008 г., засегна особено силно френската младеж. 25% от младите французи са безработни. "Живеем в една от най-богатите страни в света, но трудовият пазар ни отблъсква", казва 27-годишната Офели Латил.

Латил е възмутена от политиците и това я кара да се присъедини към групата "Неудобна генерация". От пет години чрез Facebook и Twitter членовете й провеждат спонтанни акции, за да насочат вниманието на обществото върху тежкото положение на младежите във Франция. 

Нещастно поколение

Младият Ромен например има работа като социален работник. На пръв поглед - добре, все пак не попада в групата на безработните. Но и той едва свързва двата края. "Като социален работник съм ангажиран само по 10 часа месечно и получавам 300 евро. И много други млади хора са на същото дередже", казва Робен.

И все пак той има късмет, тъй като е над 25 години и има право на 460 евро социална помощ. По-младите по принцип не получават помощи от държавата. Ситуацията на Офели е по-обнадеждаваща. След дълго търсене на работа тя е получила временен договор. Нейният проблем - с такъв договор не може да си намери жилище. Наемодателите винаги изискват постоянен трудов договор.

Френските социолози обстойно проучват положението на младежите. Почти всички са единодушни, че подрастващото поколение е застрашено от социален упадък. Социологът Луи Шове разделя младежите във Франция на три групи: след учениците и студентите следва групата на 23-28-годишните, които с мъка търсят път към трудовия пазар, и новосформираната група на французите между 28 и 35 години, които имат работа, но продължават да са зависими от родителите поради ниските си доходи. Според социолога тази група ще става все по-голяма и по-възрастна.

Обезсърчени и страхливи

В знак на солидарност с връстниците си в Испания, през последните дни мнозина млади французи излязоха на протест из улиците на Париж. Те обаче протестират и срещу лошите условия в собствената си страна.

"Когато цяло едно поколение живее в социална несигурност, с примка на шията, е нормално да възникне общество от обезсърчени и страхливи хора, затъващи в бедност", казва Офели Латил. Само така може да са обясни и фактът, че всеки пети французин под 25 години е беден.

И Италия "прогонва" елита на бъдещето си

В днешна Италия твърдите работни места със социална закрила са рядко изключение. Частните фирми, но също и общински и държавни служби назначават само на временна работа. Да не говорим, че според Италианската търговска камара 85 процента от свободните места се разпределят с връзки или подкупи.

При това положение за мнозина младежи единственият изход е да заминат в чужбина. Впрочем, става дума не за обикновени работници, а за хора с квалификация и образование. Ето какво казва журналистът Серджо Нава от "Соле 24 оре":

"Отдавна вече у нас се говори за brain drain. В чужбина обаче ми стана ясно, че емигрират не само учени, но също адвокати, инженери, лекари и музиканти. Не защото искат да покорят света, а поради липсата на перспективи в Италия. Става дума за едно масово явление."

От актуално изследване на германската фондация Бертелсман става ясно, че никоя друга от 15-те "стари" страни-членки на Европейския съюз не е изгубила през последните 5 години толкова много учени, колкото Италия. Резултатите от анкетата на в. "Република" показват, че повечето хора, загърбили родината си, са на възраст между 25 и 40 години.

В това отношение Италия се превърна в негативен пример в европейски план, и то по собствена вина. Инвестициите в науката и изследователската дейност са далеч под средното равнище в Европейския съюз. Италианските университети страдат от връзкаджийство и бюрокрация.

За професионален напредък няма почти никакви шансове. Младите учени печелят около 1000 евро на месец, и то след дългогодишен стаж.

Сходна по безнадеждност е и ситуацията в Гърция

Година след година Гърция губи над 6000 топ-специалисти. Кризата в банкрутиралата страна влоши положението още повече. "Изтичането на мозъци не е някакъв нов феномен. Кризата обаче ускори този прцес" - посочва Луис Лабрианидис, професор в македонския университет в Солун.

Статистиките показват, че заявките за работа в чужбина са се увеличили с над 20%. Гърция напускат главно млади специалисти от средното съсловие. Повечето от тях няма да се върнат обратно.

Главната цел на напускащите родината си гърци е Великобритания. Островът привлича също и стари познайници от съседна Ирландия. Млади ирландци с висше образование напускат масово тежко засегнатата от кризата страна, която до неотдавна бе наричана почтително "келтския тигър"...

Oще: безработни  българия  гърция  италия  криза  млади  пазар  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2011, 19:42

24 Cvetelin Stankov | 08.12.201119:44

22 axyaxy | 05.06.2011 17:53

Пич, иди на моста над Витиня, вържи си един гоооляяаам камък на вратлето и го метни в пропастта. Ще си направиш огромна услуга, повярвай ми! ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

23 axyaxy | 05.06.201117:54

4аст 2 :

И африканците не са паразити, те не живеят благодарение на нас, те страдат благодарение на нас.. БЕЛИТЕ отиват и крадат АФРИКА, АЗИЯ и поробват народите за да им крадат суровините и да живеят в големи жилища с големи коли, и да прахосват суровини за какво ли не, и чрез ВОЕННИ ЗАПЛАХИ карат черни и жълти да страдат ;) Затова черни и жълти са толкова пропаднали, защото БЕЛИТЕ не спират да ги КРАДАТ и ТОРМОЗЯТ Усмивка Аз съм глобалис, за световно правителство, и за националност - ЗЕМЛЯНИ, а не българи, турци, арменци, и прочие идиотщини.. Всички сме земляни, само МАФИЯТА иска да се делим на лагери за да може всеки мафиот да си има ГРУПИчКА ОТ РОБИ ;) Религията също трябва да е една, вяра в ДОБРОТО и света, и никакви мохамеди, исуси, буди, РЕЛИГИЯТА Е ВЯРАТА В ДОБРОТО, защото без ДОБРОТО няма живот, усмивки, и прогрес Усмивка ЗЛОТО е смърт, нищета, мъка, ДОБРОТО е живот, усмивки, хармония Усмивка ТАка че РЕЛИГИЯТА Е САМО ВЯРА В ДОБРОТО Усмивка това което е ДОБРО За теб и околните, ЗНАчИ е ПРАВИЛНО и трябва да се направи.. Когато за теб е добро, но за околните е лошо, значи не е ДОБРО и вършиш грях Усмивка Допълнително ние не трябва да искаме бързи прогреси, ХУБАВИТЕ НЕщА СТАВАТ БАВНО, затова трябва да имаме ТЪРПЕНИЕ, и да дадем ВРЕМЕ На ПОЛИТИЦИТЕ, да СТИСКАМЕ ЗЪБИ, и ДА ПОМАГАМЕ , защото без нашата ПОМОщ няма как да се случат нещата Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

22 axyaxy | 05.06.201117:53

Бате, африканци и азиатци може да са прости но не са паразити, поне не и младите.. те са манипулирани, както и ние белите сме манипулирани.. Този който таи в себе си омраза към себеподобни и света, само той се подава на манипулация Усмивка Когато в душата си носиш любов, обич и доброта, и почиташ всеки 1 човек, тогава тебе не мога да те манипулират Усмивка Понеже много хора са завистливи, злобни и лакоми, те са лесни за манипулиране, и така ни настройват едни срещу други.. Като ти кажат че някой е лош, ти не трябва да вярваш сляпо на думи, трябва да го провериш, и да помислиш защо е лош.. Циганите са лоши защото не ги образоват, нямат желание защото като станат умни няма да са роби. Като са прости ги карат да правят деца за пари, и те го правят.. После техните деца се използват от мафия за джепчии, проституция, органи, или за да тормозят белите, ако ние белите пречим на мафията ;) Ние мразим циганите, но всъщност не в циганите е проблема, а в ПОЛИТИКАТА Усмивка Лошото на циганина е че си е изпатил 1-2-3 пъти, но не си взема поука.. Те се опарват, изгарят, но пак се втурват към огъня докато накрая не изгорят целите.. така са не само черните, но и белите Усмивка Затова аз казвам да се избият повече възрастни защото те са ТОТАЛНО ПРОМИТИ МОЗЪЦИ и да храниш ЗОМБИ това си е чисто самоубийство ;) ТЕ са ЗОМБИТА, те не са ХОРА, всяка година страдат, но всяка следваща година пак тръгват по същия път да вървят Усмивка НЕ искам да убивам никoй, но как да оставиш тия ЗОМБИТА ?? те пречат ;) не ги ли виждаш бабички и дядовци, постоянно на митинги на БСП и други мошемници ;) тия бабички и дядовци ГЛАСУВАТ ЗА МАФИЯТА, а МАФИЯТА ебава мамата на младите.. и кво да оставим бабите и дядовците да ИЗБИРАТ МАФИЯТА ЛИ ? Ами като са ЗОМБИРАНИ ДЪРТАЦИ, трябва да ги очистим за да се спасим, иначе докато ги държим, тия ДЪРТАЦИ ще ни дърпат надоло Усмивка Трябва да се изчистим от ЗОМБИТАТА, и да сменим политиката Усмивка Виж в какъв смешен свят живееш, значи, планетата е ограничена на размер и суровини, но в същото време неограничено се раждат хора и се печатат пари.. Това е БЕЗУМИЕ Усмивка трябва да се ограничи например 3 милиарда жители, и да се ограничи консумация.. Трябва да се види колко суровини има за колко години, и да се разпредели така годишната консумация на суровини за да има достатъчно за нас без излишъци, за да може да има и за още много поколения след нас.. В момента някви откачени печатат яко пари без спирачки, надуват балони, изяждат всички суровини, и следващите поколения ще наследят ЕДНА ПУСТИНЯ препълнена с БОКЛУК ;) След като ДВИГАТЕЛИ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА СА КОКА-КОЛА", "БУЛГАРТАБАК", "фармацевтични компании", "оръжейни компании", и прочие, представете си в КОЛКО ЖАЛЪК СВЯТ ЖИВЕЕТЕ, щом тия гнусни компании и отрасли са ДВИГАТЕЛИТЕ НА СВЕТА ... УЖАС.. лошото е че масово обществото не мисли, не помага на политиците, не предлагате идеи на министрите и на американския президент, а чакате някой наготово да ви измисли всичко ;) вие бездействате, но хората с престъпно мислене не спят и постоянно правят предложения с изкушения на политици, и така вие докато спите, мафиотите зарибяват политиците ;) и така като се събудите вие разбирате че са ви сложили още 1 чанта с тухли на гърба да носите като тежест в скапания ви живот ;) за да се оправи СВЕТА трябва да сте АКТИВНИ в политика, бизнес, наука, култура, а не да чакате една шепа хора да правят всичко , а вие наготово да получавате.. тая шепа хора не е ХИПЕР УМНА и има нужда от вашата помощ, и тази шепа хора ако не и съдействате, мафията ще я обгради и ще я принуди да бачка за тях, понеже вие не се интересувате ;) обществото е превърнато в КРАЕН КОНСУМАТОР, без никакъв глас, не защото няма право, а защото ОБщЕСТВОТО го мързи да си мръдни пръстта Усмивка МАФИЯТА ДЕЙСТВА, ВИЕ БЕЗДЕЙСТВАТЕ ;) Вярвайте че политиците не са лоши, но те са САМИ, народа не е с тях, народа не му пука за политиците, и като оставиш политика САМ, идват едни дебеловрати при него и го заплашват да бачка за тях щото ще му извият врата и никoй няма да го спаси ;) и така НАРОДА като оставя политиците си с малки заплати и без охрана и защита, те стават ПЛЯчКА НА МАФИЯТА ;) Мислите ли си че шефа на полицията, или "министъра на правосъдието" за 5000 лева заплати и без никаква защита ще тръгнат да се бият с МАФИЯТА ? ВСеки който го вярва е луд ;) Дайте им няколко милиона заплата и им осигурете цяла армия от защитници и тогава те ще РАЗБИЯТ МАФИЯ, докато вие им давате смешни заплати и НИКАКВА ЗАщИТА, тия хора няма да застанат срещу мафия ;) И никoй от вас дето ги плюете няма да застани на политици и администрация на мястото срещу такава смешна заплата и без защита ;) Относно броя на черни и бели, да белите са по-малко от жълти и черни и при нас има демографски срив, но разликата между бели и черни е , че ние белите искаме ГОЛЯМА КОНСУМАЦИЯ, а черните НИщОЖНА.. например е изчислено че 1 американец консумира колкото за 12-20 африканци.. значи ако има 1 милиард американци, те ще консумират колкото 12-20 милиарда африканци ;) там е проблема с БЕЛИТЕ, че те консумират прекалено много.. затова има демографски срив при белите защото не може планетата да захрани тяхната ЛАКОМИЯ ;) Ако започнем да консумираме по-малко ще може да се увеличи броя на бели и да се изравним с черни и жълти.. За какво са ни големи спални? ние само спим в тях.. за какво са ни големи хотелски стаи? ние само спим в тях.. за какво ни е трапезария и гостна стая, че и коридор който е празен? Това е гавра с природата , чисто прахосване на суровини Усмивка за 3 човека е достатъчен 1 апартамент от 40 квадратни метра Усмивка кухня и трапезария и коридор в едно от 20м2, баня и тоалетна от 2м2, 2 спални по 7,5м2 и си готов Усмивка В момента 3ма души семейство от Америка живее в около над 80м2 средно ;) По този начин ние не оставяме суровини за другите хора защото ги консумираме ;) И африканците не са паразити, те не живеят благодарение на нас, те страдат благодарение на нас.. БЕЛИТЕ отиват и крадат АФРИКА, АЗИЯ и поробват народите за да им крадат суровините и д
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

21 Mile Manolov | 05.06.201113:02

Bdedger като пораснеш най-вероятно ще имащш арабела за шеф. Ще му се кланяш у всека посока. За отзад, отпред и в ушите ^^
Виждам ти го фючъра на илиенци. малка спретната сергия за гащи Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

20 Bdedger Geregh | 04.06.201122:06

в това число и циганите


и все повече ще умират, защото този свят е движен от 1 милиард бели хора

другото яде или от потребността от петрол на белият човек или от инвестициите в страната му пак на белият човек или нискоквалифицирана работа за белият човек, който може да си я върши и сам, но нали гаврошковците трябва да ядът нещо или от милостта на белият човек. Това е факта. Процента на белият човек намалява и това води до страшен глад и мизерия. Това удря по джоба на белия човек също, но основно ще го понесат паразитите около него
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2011, 06:30

19 Bdedger Geregh | 04.06.201122:02

axyaxy | 04.06.2011 20:55


да забранят на африканците и на азиатците, които нямат 5 долара да си обършат гъза да правят повече от 2 деца. Така ще е най-добре
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

18 skd911 | 04.06.201121:32

@axyaxy

Има само един проблем с твоята иначе бетонна логика. Развитите Европейски държави по принцип са с намаляващо население, така че не виждам защо ревеш срещу раждаемоста. Примерно ако ставаше въпрос за Индия или някоя Африканска държава иди доди, твоята логика може и да е вярна, но става въпрос, за защаряваща и намаляваща Европа.

Ако става дума пък за България, тук нещата са още по страшни.......... пък малкото останали, като ги гледам не са станали по богати. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

17 axyaxy | 04.06.201120:55

Виж, аз не съм съгласен да се убива който и да е, но всяка година умират десетки милиони деца по света заради възрастни ;) те не умират заради вятъра, а заради възрастните ;) В света всички млади хора са поставени в едно ужасяващо положение с лошо качество храни, отровена природа, много болести, гнусна култура, тотална мафия, и затова нещо не е виновен вятъра, а са виновни възрастните.. Сигурно ти си добре обгрижван и не си страдал, затова лесно защитаваш възрастните, но има десетки милиони деца които умират годишно, и още толкова които се тежко наранени, заради възрастни Усмивка Затова хората които им са пълни шкембаците, и които не са преживели истински ужаси, по добре да си затворят мръсните усти ;) При първа възможност ще избия всички пенсионери и всички такива като теб които ги защитават за отмъщение заради това което причиниха на младите и природата с техния мързел, глупост, алчност, злоба и егоизъм ;) Не политиците са виновни, не бизнесмените, народа е виновен ;) народа е голямата сила, но в случая народа е големия лентяй ;) те чакат политиците и учените да правят нещата, а те да взимат наготово ;) ето докъде доведе техния мързел, до свят който спокойно може да се нарече за 70% от младите "АДА" ;) Така че, такива мамини синчета като теб, да се крият под полата на мама и да си пазят мнението за мама ;) Когато ти си на мястото на младите жертви, тогава имаш право да казваш дали трябва да уважаваме пенсиите ;) докато ти не си жертва, нямаш право да даваш мнение с гнусната си уста ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

16 ideyazabulgaria | 04.06.201120:48

Да добавя , че welfare states на северно европейците нямаше криза и не мръднаха, там всички страни вдигнаха миналата година БСП с по 4-5 %. Моделът на welfare state устояха на кризата, показа своята жизненост и се намира в антагонистичен сблъсък н американския неолиберализъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

15 ideyazabulgaria | 04.06.201120:44

Поредната слугинажна статия на СДСарската българска редакция на Дойче Веле. Вече няма някой да не знае ,че СДС купи преди време българската редакция на Дойче веле за някои свои певци, първи беше Дачкоффф. После я предаде на други. „Кафеджиите” харесали и попреписали някои пасажи от нея. Описателна картина, без никакъв поглед за Европа, без обяснение на корените на процесите, без какво да е виждане. Колкото нашия БайГаньовец познава Европа и може да съди за политическите процеди в нея.
В изброените страни Италия, Гърция и Франция това е резултат на десните сили ,които са НЕолибералисти и които внесоха в Европа „неолибералния американки икономически модел”, а от 15 години монолитно управляват Европа поради идеологическата слабост на левите сили. Ето резултата от неолибералните им мерки и работа за най- едрата банкерска буржоазия- безработица и безнадеждност за младите.
От трите Франция е най развита, но не успя да построи welfare state,макар да е правова държава.
Сега Европа се дели на няколко- (1)западна Европа се дели на welfare states и други, на северни и южни( наречени ПИГС).
Отделно Европа се дали на западна и източна- развити неразвити демокрации.
Макар стара демокрация Италия бе унищожена от Берлускони в трите му мандата- олигарха стана покровител на цялата италианска мафия, съда крайно корумпиран, срина 2 пъти жизнения стандарт на италианците, средната заплата от 2500 евро намаля на 1300.
Гърция е по –зле от Италия и най зле в ЕС- неразвита демокрация по балкански, върлуваща финансова олигархия, сред нея и двете партии и семейства на Караманлист и Папандреу.
Най -добре welfare states са постресни в северна Европа( плюс Германия), там също управляваха десните сили, но не успяха да нанесат такива поражения както в останалите страни ан Европа, понеже те са силни правови държави.
д-р Георги Чакъров, ideyazabulgaria.org
   

оценка

+1 -0