Страхът "да не сгазим лука" | webcafe.bg
Webcafe

Страхът "да не сгазим лука"

Захарина Въжарова
27.10.2014, 18:53 (обновена 02.11.2014, 10:52)
роми

Снимка: © Getty Images

Прекалената толерантност не е толерантност, а още един пример за дискриминационно отношение

Когато бях на десет, живеехме в предимно ромски квартал. И нашият блок беше такъв, като изключим арменците на първия етаж и „белите съседи" отсреща. Ромите всеки ден чистеха входа с белина. Имаше градинка с цветя, които никой не откъсна.

Сега живея в блок, в който етническите българи от третия етаж си хвърлят боклука през балкона. А тези от седмия всеки път се стараят да разбият новата брава на входа, която друг съсед - етнически турчин, постави на добра воля.

Това са два обикновени, прозаично-битови примера. Няма проблем да говорим за тях, без да спестяваме нищо, няма проблем и да ги обърнем наобратно. Има и такива случаи. Но какво се случва, когато нещата загрубеят? Как се съобщава новината, че един мъж пребива друг, ако двамата са от различни етноси или имат различна сексуална ориентация? Че мъж е ограбил възрастна жена, ако той е ром, а тя - българка? Защо в случаите, в които ситуацията е обратната, полицията приема различен подход, поднасяйки информацията в бюлетините си - в единия случай - информирайки за етноса, а в другия - не?

Отговорът е прекалено полярен. От едната страна са гръмките думи и обобщения - „геноцид", „ислямизация", „ксенофобия", „фашизъм", а от другата страна стои безопасността - толкова голяма, че осакатява историята, която разказваш.

Прекалената толерантност не е толерантност, а още един пример за дискриминационно отношение

Преди дни в карловското село Розино почина мъж, пребит от група роми. Там живеят българи, турци, роми и каракачани. В текст за Webcafe.bg по-рано Петър Гаврилов разказа за Розино и проблемите с престъпността там. На това място има предпоставки за етническо напрежение. Както имаше и в Катуница, където цялото село беше пропищяло от произвола на фамилията Рашкови, много преди бусът - убиец да прегази 19-годишния Ангел Петров.

На други места няма такива предпоставки за насилие. Както нямаше, когато Волен Сидеров и партия му предизвикаха сблъсъци край джамията в София през 2011 година.

В Розино извършители на престъплението са роми. В други случаи са българи. В трети - чуждестранни граждани. И тези неща трябва да се назовават с истинските им имена.

Страхът да не „сгазим лука" в темите, засягащи малцинствени общности, води до два варианта: или забравяш напълно за характеристиките на личността и общността, от която произлиза, като ги премълчаваш (иначе ще те вземат за расист, сексист, хомофоб), или задължително приемаш, че тези характеристики правят човека лош, престъпник, негоден. И двата подхода са абсурдни.

Недискриминация и неинформация

През юли в Стара Загора кметът Живко Тодоров разпореди събаряне на незаконните ромски постройки в кв. „Лозенец", „изяли" част от най-големия градски парк. Жандармеристи бяха замеряни с камъни, журналисти и фотографи обикаляха и говореха с хората, а правозащитниците обявиха, че властите са нарушили правото на дом и правото на зачитане на личния и семейния живот на живеещите там.

Хората станаха бездомници, независимо че кметът им предложи настаняване в общински жилища или да си откупят право на строеж на имоти в кв. "Три чучура север" на преференциални цени. Друг е въпросът защо се е стигнало до изграждането на толкова много къщи и къде са „спали" общинарите през това време.

Колелото се завъртя и никой не се поинтересува какво се случи след това. Иначе бяха отпуснати безвъзмездно 54 парцела, за които желание изявиха две семейства.

Обществото се раздели на две - тези, които мразят нетолерантния кмет и тези, които мразят толерантността към ромите

Няколко месеца по-късно се оказах в Стара Загора по имотен въпрос. С брокерката подхванахме темата за цените на имотите. Тя, която е в професията от 20 години, разказа за сравнително отдалечения квартал „Зора", където ромското население е преобладаващо. Та затова бил най-непрестижен - заради многото ромски семейства. Десетки тя самата е настанявала в общинските жилища там. И точно по същата схема общината е предложила на ромите от „Лозенец" да се настанят. Но те отказали.

Всъщност, в „Лозенец" живеел един от известните в района сутеньори. С нескрита завист жената разказва за плазмените телевизори в дома му. Които дори не е извадил при събарянето.

Когато става дума за толерантност, правилото е, че уязвимата общност трябва да бъде защитена. Тя по дефиниция върви с дискриминация. А това неминуемо създава информационен отпадъчен продукт, който се оказва или крайно предпазлив, или преднамерено расистки.

Страх от названията

Сами по себе си думите гей, ром, циганин, арабин, евреин, българин не значат нищо по-различно от това, което значат. Да си гей не е обидно. Да си хомосексуален не означава да си ненормален. Ако идваш от арабска страна, проблем ли ще е да бъдеш наречен арабин?

Всичко е въпрос на контекст и отношение. А страхът от употребата на тези думи-характеристики може само да подклажда допълнително ксенофобските спорове. Ромите не са престъпници, както и българите не са крадци на работни места във Великобритания, защото заявяването на подобно съждение също е дискриминация.

Колкото повече се страхуваме да говорим за даден проблем, толкова повече се отдалечаваме от решението му и предлагаме почва за политически популизъм, а агресивното говорене се превръща в единственото говорене. А това определено подклажда напрежение, от което никой няма полза.

Oще: дискриминация  малцинства  медии  общество  общност  розино  роми  толерантност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

15 Божидар Гюлмезов | 29.10.201422:54

Чисто теоретично отлична статия, и на теория автора е напълно прав. Въпроса е че никоя "толерантна" държава няма да почне да пише така етноса.

Защото тогава това което е обществена тайна - за огромните нива на цигански престъпления няма да са като сега просто "почва за политически популизъм", ами ще станат официална държавна статистика, и ще станат почва за реални действия срещу циганската безнаказаност. А това разчитащите на циганските гласове няма как да го позволят...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 29.10.201422:36

Ончо, един път да те похваля, а ти така да ми отвърнеш. Ако съм вреден за тебе и пасмината ти, това може само да ме радва. Белкин се навъдят повече вредни като мен, че да ви изпратим в милата ви Европа, а още по-добре оттатък океана. Там ще плеснат с ръце и ще ви прегърнат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

13 Оня Дето Го Трият | 29.10.201422:02

Дедо

По-вреден и противен си от милион цигани. Запиши си го някъде.
Тия като тебе са проблема на България, не цигани, гейове или не знам си кой Идея
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 29.10.201416:17

Мунчо, не бързай да се успокояваш. След като върнат нашите цигани хуманните и толерантни европейци ще потърсят начини и поводи да ни натресат и своите нимади.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

11 скучко | 29.10.201415:29

"...В Розино извършители на престъплението са роми. В други случаи са българи. В трети - чуждестранни граждани. И тези неща трябва да се назовават с истинските им имена..."

Ма що ме триете бе Въпрос Та нали точно това и Аз написах. Назовавам нещата с истинските им имена. Т.е. ЦИГАНИ, А НЕ РОМИ! От това се започва с нещата и истината за тях. И знаете ли? Общувам с много хора от ТОВА малцинство. Те самите реагират остро като ги наричам роми а не сигАни- както те се изразяват. "Ма що се под`граваш с нещастия сигАнин бе бате?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

10 Алилуйщина | 29.10.201413:34

"толерантност" - размито понятие, дума от тип наложени чуждици.
Да толерираш означава да търпиш и да понасяш . Не означава разбиране , уважение, поносимост, търпимост и великодушие . Когато нещата се смесят се получава толерастия ,"толерастия" е добра находка когато се налага да покажеш отношение към една натрапена, фалшива търпимост, най-често от пишман демократи…

Толерантността е допустима и желателна единствено спрямо толерантни хора!!! Във всички останали случаи е непоправимо вредна глупост. Не-случайно в нашия език тази дума няма синоним, просто защото в нормалните общества няма нужда от такава безсмислена дума. Чувайки "толерантност" всеки от нас веднага асоциира с верски,етносни или полови малцинствени проблеми, насадени ни от медиите.Съвсем по оруеловски новоговор, думата е натоварена с привидно благороден смисъл, но на практика чрез "толерантността" изкуствено се раздуват различията, за да се появи необходимост от "толерантност"-,, Във вълчи времена толерантността е равносилна на самоубийство‘‘
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 29.10.2014, 10:58

9 комбинат | 29.10.201413:04

Възмутителна статия. Имам няколко познати цигани и мога да потвърдя, че не всички са еднакви! Единият например обича да краде жици, но пък другият се занимава с кражба на желязо и т.н.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

8 Мунчо | 29.10.201410:15

Само дето има една тънка разлика между това аз да наема адвокат да съди държавата и циганин да направи същото: основната теза на "циганския" адвокат ще стъпва изцяло върху факта, че е циганин и това е причината за страданието му. И тази теза "хваща дикиш" пред розовите либерасти.

А аз като нямам такъв коз, работата с доказването на страданията ми става не малко, а доста по-сложна, нали? Та от тази гледна точка изобщо няма равнопоставеност пред закона.

Единственото ми успокоение е, че доколкото съм виждал и чел, във Франция и Великобритания например, ядът същия, или почти същия, четвъртит с тези "номади".
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 29.10.201409:21

Ончо този път е ударил гвоздея точно по главата. Уточнявам - адвокатите- лешояди са каймакът на помията на всяка нация. И ги подкрепя мощна агитка от НПО-та, щедро финансирани от чужди правителства и частни благотворители. Тази агитка заглушава всички останали гласове, и полицаи, магистрати и журналисти с основание се опасяват да я дразнят. А законите, Ончо са писани за всички, но, особено по нашия край, си имат вратички, които не се отварят за всеки.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 29.10.201408:19

pixie | 28.10.201420:03
"... Ако стане нещо, причинено от роми/цигани, първата им реакция е да почнат да врещят как са дискриминирани. И да хукнат към Страсбург да съдят държавата...."

Замислял ли си се някого, че ти имаш абсолютно същите права да идеш да съдиш някого в Страстбург? Но не го правиш, а упрекваш циганите Идея

Освен това съденето на държавата в Страстбург го правят находчиви българи адвокати, защото никой циганин нито знае какво е това Страстбург, нито знае процедурите, нито може сам да се оправи. То и аз не ги знам, нито знам как се съди държава. Значи някой се заема със случая и той съвсем не е циганин.

Правилата и законите не са правени за циганите, важат за всички. Ти имаш същите права като всеки циганин, но не се възползваш от тях. Не ходиш да съдиш държавата, не гласуваш....
А само мрънкаш НЕ!
   

оценка

+2 -4