Една кофа алтруизъм | webcafe.bg
Webcafe

Една кофа алтруизъм

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
27.08.2014, 18:27 (обновена 14.10.2016, 12:42)
главата кофа

Снимка: © В.Е.

Тук няма значение за чие благополучие ще имитираме загриженост, така или иначе алтруизмът ни е воднист и се мери с кофи

Дано заглавието не ви подведе.

Нямаме никакво намерение да съсредоточаваме вниманието си единствено върху онзи homo stultus, когото поляха като растението от името му и чиято харизма е съизмерима единствено с тази на кофата, с която това беше сторено.

Нарочно използваме в описанието му латински термин - хем сме сигурни, че няма да знае значението му, хем не можем да му отречем известен хуманизъм, пък било той и от най-нисша проба. Обърка се нещо човекът в аргументацията си, не му е там явно силната страна.

Участието на български политици в Ice Bucket Challenge потвърди единствено факта, че след заливането те са точно толкова гола вода, колкото и преди това. Лингвистичното подхлъзване на нарциса с джапанките обаче имаше и своя неподозирано сериозна страна.

Без да иска той най-добре формулира характера на благотворителното течение у нас

Тук няма значение за чие благополучие ще имитираме загриженост, така или иначе алтруизмът ни е воднист и се мери с кофи.

По първоначален замисъл ледът в инициативата не бива да е приятно изживяване. Той трябва да е алтернативата за онези, които не са готови да дарят средства за каузата; нещо като безобидно наказание за безразличието им. Дарението и самозаливането са двете форми на подход към проблема - респективно полезната и безполезната.

Обединението им стана възможно едва през лятото, когато ледът носи прохлада, но и показва, че всяко дарение би могло да бъде още по-щедро. Ето защо двата акта трябва да са задължително свързани, но когато единият липса, то това безусловно трябва да е водата (както постъпи Чарли Шийн).

Заливане без дарение не само, че няма никакъв смисъл, но е и крещяща подигравка с идеята - все едно приемаш формалното наказание като вид лятно удоволствие.

Масовото поливане отдавна излезе от рамките на добротворчеството и еволюира в средство за борба с отпускарското отегчение - почти като в онзи знаменит репортаж от „Господари на ефира", където една циганка разправяше, че без вода им било скучно в махалата. Няма лошо, между полезното и приятното може да съществува връзка, стига да се спазва баланса.

Той обаче се разми някъде между кофите

Нито оригиналната кауза придоби особена популярност у нас, нито видяхме някакви реални дарения, още по-малко пък тяхната математическа прогресия заради тройното предизвикателство. Родният алтруист е свикнал да подкрепя чуждото благополучие, единствено ако не е в противоречие със собствения му комфорт и понеже леген студена вода в жегата е напълно приемлив компромис с удобството, но същевременно чудотворен балсам за егото, заливането стана мода.

Нищо тези дни не дава по-фалшиво усещане, че вършиш нещо значимо, като правиш точно обратното. Кофата сама по себе си се превърна в най-мощното доказателство за изпълнен хуманитарен дълг, а и показните предизвикателства започнаха да носят белега на долнопробна горделивост. Мокрият не само си мисли, че е от по-добрата страна на човечеството, но е и убеден, че е сторил сериозна благотворителност само с чешмяна вода.

Акъл море, глава кофа - казва един уличен лаф. Значи не само алтруизма, но и целия ни ментален капацитет отколе се побира в същото вместилище. В такъв случай давайте кофите. Само не забравяйте да отлеете малко и на нуждаещите се - за да пият една студена вода от себеотрицателния акт с поливането.

Oще: ice bucket challenge  благотворителност  вода  дарения  кофа  ледена кофа  показност  политици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

7 Виктория Пенелопова | 31.08.201420:15

До Евгени Иванов - преди да пишеш и да се изказваш от висотата на незнанието си, прочети поне Уикипедия. Диференциалната диагноза между АЛС и Лаймска болест е работа за петокурсник по медицина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2014, 10:53

6 ksharp | 29.08.201411:55

Ако говорим за България, тук всичко е опорочено by design.
В световен мащаб, въпреки начина, болестта придоби awareness и това е добре.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.01.2013, 00:38

5 Evgeni Ivanov | 28.08.201423:17

Гого почина от лаймска болест заради грешна диагноза!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.06.2014, 17:20

4 Emilia Ilieva | 28.08.201416:25

Не мога да се съглася напълно, че дори само поливането е безмислено. Разбира се, добре е да бъде подкрепено с пачка. Но, нека г-н Симеонов си признае, какво знаеше за АЛС преди и какво - сега. Защото вярвам, че преди за седне да пише, се е подготвил. Защо за българските журналисти, това вече популярно поливане не е повод да се заинтересуват за хората в България, болни от АЛС, колко са , кои са? Защо не се споменава Гого от Тоника, който си отиде от същата болест, колкото и да се спекулираше с разни лаймски болести и тежки метали. Защо всяко писане по въпроса с поливането е толкова повърхностно? Има смисъл в поливането на известни хора. Останалото трябва да го свършат съвестните журналисти. Че лечение няма, това е ясно, но съпричастността е без пари.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 28.08.201413:02

Пълна простотия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 28.08.201410:00

Една малка поправка - заливането с ледена вода не е случайно. То предизвиква дискомфорт, присвиване на мускулите и усещане за безпомощност - симптомите на ALS.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

1 Ben Dover | 28.08.201408:19

Алтруизма ми е мноо по-добър от алтруизма ти!
   

оценка

+3 -0