Не е изключено мъжете, които го правят, да са сред вашите съседи или колеги | webcafe.bg
Webcafe

Кой плаща за секс

Webcafe.bg , по сп. Newsweek
22.07.2011, 16:13 (обновена 26.07.2011, 08:39)
Жена

Не е изключено мъжете, които го правят, да от вашия кръг

Мъжете от всички възрасти, раси, религии и класи си купуват любов. И бедните, и богатите. Начините за това са толкова разнообразни и разпространени, че във всеки един момент е възможно да се добереш до някой от тях.

Няма надеждна информация колко всъщност си купуват сексуални услуги

Въпреки това изненадващо малко се знае за старата като света практика на "покупка на секс", смятана дълго време за нещо неизбежно. Никой няма представа каква част от мъжкото население се възползва от нея, според едни - само 16%, според други - 80 на сто от мъжете.

"Деведесет и девет процента от проучванията в тази насока се съсредоточават върху проституцията, а само 1% обръща внимание на поведението на мъжете," твърди Мелиса Фарли, директор на неправителствената организация "Център за просвета и изучаване на проституцията".

Фарли, която е клиничен психолог, изследва области като проституцията, трафика на жени и сексуалното насилие, но дори тя не е уверена доколко представителни са посочените резултати. "Винаги е стоял въпросът: дали всичките ни открития важат само за "потребителите" на сексуални услуги, или за мъжете като цяло?", пита се тя.

В новото проучване "Сравнителен анализ на мъжете, които използват сексуални услуги" Фарли представя някои изненадващи отговори. Въпреки че между двете групи има много прилики по отношение на жените и секса, те се различават по два основни елемента, илюстрирани чрез два цитата, които са изтъкнати като подзаглавия в анализа.

Един от мъжете в проучването споделя, че обича да си купува проститутки, защото "мога да си прекарам добре с робинята". Друг изразява точно обратното мнение, твърдейки, че ако купуваш секс, "поддържаш система на унижение".

Невероятно трудно е да се намерят 100 мъже, които да нямат досег със секс-бранша.

Въпреки това, купуването на секс е толкова широко разпространено, че екипът на Фарли среща невероятни трудности при откриването на мъже, които не го практикуват. Употребата на порнография, телефонен секс, еротични танци и други услуги е толкова масова, че изследователите са принудени да стеснят обхвата на дефиницията си, за да съумеят да съберат контролна група от 100 души.

"Имахме големи затруднения да открием мъже, които въобще не използват подобни услуги," споделя Фарли. "Накрая трябваше да се примирим с определението, че мъжете, които не купуват секс, са тези, които не са посещавали стриптийз клуб повече от два пъти през изминалата година, не са поръчвали еротичен танц, не са използвали порнографски материали повече от веднъж през последния месец - и не са плащали за телефонен секс или услугите на проститутка, еротична танцьорка или масажистка".

Много експерти смятат, че дигиталната епоха е причината за сериозното увеличаване на сексуалната експлоатация. В наши дни всеки с достъп до Интернет може лесно да си уреди "среща" чрез различни сайтове на агенции, обяви и други източници, които предлагат всякакви видове сексуални  услуги.

Разрастващото се търсене води до главозамайващото развитие на услугите, които вече са толкова масови, че много мъже спират да приемат еротичните масажи, танци или стриптийз-клубовете като форми на проституция.

"Колкото повече секс-индустрията нормализира това поведение, толкова повече от това поведение е налице в обществото," твърди Норма Реймъс, изпълнителен директор на организацията "Коалиция срещу трафика на жени".

Купувачите на секс са хора като всички други, често дори вашите съседи

"Те са полицаи и учители - почтените и уважавани хора. Те са всички," казва млада жена, която е станала жертва на трафик на жени на 10-годишна възраст, и настоява да бъде спомената само като T.O.M.

Също толкова обикновени са и мъжете в проучването на Фарли, които живеят в Бостън и са на възраст между 20 и 75 години, като средноаритметичната им възраст е 41 години. Повечето от тях са омъжени или обвързани, каквото е и мнозинството мъже, които използват услугите на проститутки.

Като цяло навиците и склонностите на купувачите на секс ги характеризират като мъже, които дехуманизират жените, гледат на тях с агресия и презрение, не изпитват съчувствие към тяхното страдание и се наслаждават на причиняването на болка и унижение.

Фарли открива, че купувачите на секс са по-склонни да разграничават сексуалното от личните взаимоотношения - в сравнение с мъжете, които не плащат за секс. Освен това, потребителите на този тип услуги харесват отсъствието на емоции при взаимоотношенията си с проститутки, които смятат само за "стока". "Проституцията превръща жените в предмети, вместо в човешки същества," споделя един от интервюираните в рамките на проучването мъже.

Според проучването, потребителите на секс-услуги са по-склонни към насилие

В своите интервюта, купувачите на секс често изразяват наклонности към агресивно поведение спрямо жените, а вероятността да изнасилят жена, ако са сигурни, че няма да бъдат съдени за това, е близо осем пъти по-голяма от тази при мъжете, които не потребяват секс-услуги толкова често.

На въпроса защо си купува секс, един мъж отговаря, че харесва да "бие жените". Участвалите в проучването потребители на комерсиализиран секс са извършвали многократно повече престъпления от останалите мъже, като почти всички тези престъпления са свързани с насилие върху жени.

Проституцията винаги е била рисковано занимание за жените. Средната продължителност на живота при проститутките е едва 34 години, а изданието American Journal of Epidemiology посочва, че процентът на смъртните случаи при проститутките е 51 пъти по-висок от следващата най-опасна професия - продавач в магазин за алкохол.

Откритията на Фарли загатват, че употребата на проститутки и порнография вероятно прави мъжете по-агресивни. Потребителите на сексуслуги в проучването използват значително повече порнографски материали от останалите мъже, като 3/4 от тях споделят, че са получили сексуалното си образование изцяло от порното.

"Като резултат от потреблението на порнографски материали и проституция, в дългосрочен план купувачите на секс променят предпочитанията си - и започват да търсят повече садо-мазо и анален секс," разкрива проучването.

Клиентите на проститутки рядко могат да поддържат нормални интимни отношения

"Проституцията може да те накара да си помислиш, че това, което правиш с проститутките, е нормално за всяка интимна връзка," споделя един от анкетираните. Подобни схващания поощряват агресивното поведение към други жени, ако те не се подчиняват на желанията на мъжа.

Това, от своя страна, се отразява неблагоприятно върху способността на мъжете да поддържат нормална интимна връзка. Поради това купувачите на секс често предпочитат свободата, която получават с проститутките.

"С тях ти си шефът, абсолютният господар," казва друг участник в проучването. "Дори и нормалните мъже като мен искат да заповядат нещо - и жената да се подчини без никакви въпроси. Без "не ми се прави това" или "изморена съм". Безусловно подчинение. Това ти дава много власт, а властта е като наркотик".

Въпреки че купувачите на секс смятат проституцията за акт на взаимно съгласие, други мъже отчитат факта, че проституирането е "избор", който се обуславя от по-комплексни икономически и емоционални фактори.

"Личи ясно, че обстоятелствата са ги принудили да правят това," споделя мнението си за проститутките един от "не-купувачите" в проучването. "Това е все едно да скочиш от горяща сграда - можете да кажете, че сами са направили избора си да скочат - но можете и да приемете, че те просто нямат друг избор".

Проучването показва, че повечето проститутки са били обект на сексуално насилие като малки - и че обикновено "влизат в бизнеса" на възраст между 12 и 14 години. Мнозинството от тях са зависими от наркотици или имат психични заболявания, а една трета от тях е заплашвана със смърт от сводници, които често използват насилието, за да поддържат "реда".

Но секспотребителите в проучването на Фарли пренебрегват тези сведения, като не показват почти никаква емпатия към живота на проститутките. Учените често откриват у секструженичките високи нива на посттравматичен стрес, депресия, самоубийствени наклонности и други психологически проблеми.

"Няма значение дали се случва в някоя затънтена уличка, или върху копринени чаршафи - легални или нелегални, всички видове проституция причиняват високи нива на емоционален стрес у жените, които я практикуват," твърди Фарли.

На практика няма проститутки, които да не са на ръба на нервния срив

Фарли е изявен защитник на аболиционистката теза, че проституцията е нещо вредно и трябва да бъде забранена напълно; констатациите от проучването вероятно ще извадят на преден план този труден и недотам често дискутиран проблем.

"Съвременната проституция е един вид робство," твърди бившият посланик Суейн Хънт, директор и основател на Hunt Alternatives Fund (финансирал проучването на Фарли).

Някои феминистки обаче защитават порнографията на базата на първата поправка в американската конституция - и подкрепят свободата на жените да "избират" проституцията. Трейси Куан, която става проститутка на 14 години, споделя, че много жени стават проститутки, защото им липсват други икономически възможности.

"Когато бях на 16, за мен нямаше добре платена работа," допълва Куан, която е автор на книгата "Дневникът на една проститутка от Манхатън" и говорител на група за защита на правата на секструженичките.

Въпреки това, Kуан признава, че е имала клиент, който я вързал и я е изплашил толкова много, че е помислила, че ще я убие. Отбелязвайки, че насилието ескалира с времето при тази категория мъже, тя избухва в сълзи - и настъпва дълга пауза, по време на която тя опитва да възвърне контрола върху себе си. "Винаги съм се чудела дали наистина не е убил някого," казва тя накрая.

В отговор на тези заплахи, влиятелно движение срещу трафика на жени се е насочило към разрешаването на проблемите със сексуалната експлоатация както в САЩ, така и в други държави.

"Досега сме слушали често за "щастливи уличници", гледали сме "Хубава жена" - и като цяло САЩ е засипана от лъжи за проституцията, а трафикът на жени е извън полезрението ни" казва Дорчен Лайдхолдт, съосновател на "Коалиция срещу трафика на жени". "Все повече хора започват да осъзнават, че това е сериозен проблем, това е вид поробване на хора - и че нещо трябва да се направи по въпроса".

Oще: жени  мелиса фарли  мъже  порнография  проститутки  проучване  секс  трафик  услуги 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

44 lele male | 29.07.201113:17

Заплеснах се по разни други статии и съм пропуснала спора тук...
RE: 40
Проституцията е най-старият „женски” занаят. Хайде малко история, мили дами. В древността платената любов е била част от живота и се е подразбирала от самосебе си. Сексуалността не е била табу. Към края на 15-ти век инквизицията и бързото разпространение на сифилис водят до разграничаване от проститутките, като тези жени били наричани "портите на дявола". След това през 18-ти – 19-ти век, индустриалната революция примамва многобройни девойки от селата в градовете, където често се налага да мизерстват и съответно да започнат да продават телата си. Сексът срещу пари бързо се превръща в масово явление. И така до настоящият момент, когато в цяла Европа се работи по изковаването на закони срещу и за проституцията. Въобще не искам да говоря за Азия, където пък тази професия е била високо ценена...Забраната на проституцията представлява нарушаване на човешките права – на мъжете, които търсят секс услуги и на проститутките, които желаят /повтарям – желаят/ да упражняват тази професия /излишно е отново да казвам, че сексът е физиологична необходимост... и дори да бъде забранена, проституцията пак ще съществува, но контролът над нея ще бъде много по-труден!
Бай дъ уей в Германия от началото на 2002 година проституцията е официално призната за услуга.
И аз лично, тези жени мога само да ги уважавам, защото АЗ тази професия не мога да я упражнявам и не дай си Боже да я упражнявам, въпреки, че няма какво толкова да й се учи... И ако за някои това е „най-лесният” начин да печелят пари, за други е голям емоционален и драматичен момент. Всяко момиче мечтае да стане принцеса, лекарка, балерина. Не знам да има някое, което да е казало – Аз като порасна, искам да стана проститутка!
Да, проституцията унижава човека, до толкова колкото учени, професори и висшисти продължават да ровят по кофите.
А шведите са вече толкова импотентна нация, че просто не им трябват проститутки...
RE: 42
Съгласна съм с някои от казаните от Вас неща, но както казват някои от мъжете съкоментатори относно жените – всяка година излиза нова реколта! Мъжете обичат колите, а всяка година излизат нови модели. Ех, ами като не могат да си позволят да си сменят колата, амииии ще си наемат едно ферари за час-два да им изправи косите и после щастливи ще се приберат да изчистят москвича..
RE: 38
Не разбрах, какво имаш предвид ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

43 Mile Manolov | 26.07.201121:21

бааа... мойта кола е класическа ^^
Не се мие никога ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

42 Елисавета Домовчийска | 26.07.201120:36

На тези, които не правят разлика между плащане за секс със проститутка и това да заведеш някоя жена на вечеря или бар искам да кажа следното. След като гледате така консуматорски опростено на нещата, ще ви дам пример като за вас - разликата е като да си плащаш на транспортна фирма или да си имаш своя кола. Всички знаят, че към своето си по-добре настроен, грижовен и т.н. някои мъже са даже влюбени в колата или мотора си. Въпрос на усет е, явно някои не могат да се привързват към нищо, не могат да имат нормална емоционална връзка, не защото ползват проститутки, а ползват проститутки защото не могат да имат нормална емоционална връзка. Което беше и тезата ми от предишното мнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

41 Елисавета Домовчийска | 26.07.201120:08

Потребяването на проституцията не е първопричината за злото, това което е в основата на проблема е че мъжете които ползват проститутки са си комплексари, и именно комплексарщината, желанието да се поставят над някой, да са "господари" ги кара да потребяват секс услуги. Или крайната нужда /което също се среща но не често/. Говорим за тези, които ползват платен секс. Другото, което се изброява са си просто гъзарщини /да се почерпиш в стриптийз клуб/ или ежедневие, със помощта на интернет и секс каналите по телевизията /гледането на порно/, шото сигурно и 70 процента от жените също гледат порно. Удивителна Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

40 корейче | 26.07.201120:08

Архангел, ти кога ще разбереш, че сексът е взаимно удоволствие, а не сделка? Какви са тия глупости жената получава подаръци, а мъжът получава секс? Жената не получава ли секс?
Много жалко, че има и жени, които смятат, че сексът е просто една физиологична нужда като пикането и е редно хора да се използват като предмети за задоволяване на нуждите като тоалетните примерно...
Проституцията унижава човека. Я ми кажете всички защитници на легалната проституция какво ви е мнението за жените, които се продават? И защо в страните, където е легализирана, проблемите се увеличават вместо да намалеят, а в Швеция трафикът на хора намалява?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

39 Архангел | 26.07.201118:52

Преди повече оот десет години едн таксиджя в радопредаване каза
"Всички жени са проститутки".После се поправи на 90%.

Имам следния въпрос:
Как се нарича сделка между 2 страни при която първият дава на втория пари, подаръци, почерпки, цветя,плаща му таксито а втория дава на първия секс?

парисекс?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

38 YOLE | 26.07.201118:01

Абе все забравям да те питам за маймунето . Я го разкажи .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

37 lele male | 26.07.201117:29

Отново ще дигнат наемите по Витошка Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

36 YOLE | 26.07.201117:01

Витошка...фенерите....витрините....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

35 lele male | 26.07.201116:39

хаха...със сигурност ще има внос на гейши...за преподавателки, не за друго...хааха
   

оценка

+0 -0