Тайното общество в Йейл, което не се крие | webcafe.bg
Webcafe

Супертайното общество в Йейл...

Webcafe.bg , По сп. Time
29.03.2011, 12:02 (обновена 31.03.2011, 10:24)
джордж буш

Снимка: © Getty Images

В сенките на "Череп и кости" -обществото в Йейл, което може да се похвали с членове като президентите Уилям Тафт, Джордж Буш-старши, Джордж У. Буш и основателя на FedEx Фредерик Смит, процъфтява ново тайно общество от съвсем различен вид...

На легендарните, покрити с бръшлян и добре поддържани територии на Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът, се случва нещо тайно. Вярно, тази люлка на американски интелектуалци отдавна е пазител на много тайни.

От 1832 г., когато се е сформирало вече световноизвестното общество "Череп и кости", най-добрите и най-интелектуални студенти в една от най-добрите и най-интелектуални институции в света са показали, че ако не друго, поне умеят да си държат устата затворена.

В сенките на "Череп и кости" - организация, която може да се похвали с членове като президентите Уилям Тафт, Джордж Буш-старши, Джордж У. Буш и основателя на FedEx Фредерик Смит, процъфтява ново тайно общество от съвсем различен вид - като един вид модерен клуб.

И неговите основатели са четирима мъже, които преди 60 години биха били избягвани от членовете на "Череп и кости".

Общността, която руши традициите на всички тайни общества

Представяме ви "Елиезер" - тайното йейлско общество, което се крие пред очите на всички. "Тайната" е в личните контакти и тесни приятелства сред сплотена, избираща сама членовете си и изключително разнообразна общност.

Съществува списък на хората, които са част от "Елиезер", но съдържанието му е категорично неофициално.

Всичката информация за него се предава от уста на уста - и в него се встъпва само с покана; целта му е не да изключи, а да включи най-интересните йейлчани от различните части на Йейл: колежа, докторантите и преподавателите.

Основана през есента на 1996 г. от равин Шмули Хехт, Бен Карп, Кори Букър и Майкъл Алекзандър като интелектуален салон и общност за еврейско лидерство, групата, стартирала като социален клуб за бъдещи и настоящи лидери на йейлската общност, е разцъфнало в организация, призната по цял свят - но с категорично светска ориентация.

"Няма съмнение, че "Елиезер" е била еврейска асоциация," казва Едуард Ротстайн от в. "New York Times", който е член на тайното общество, "но също така няма съмнение, че наравно с елементите си на религиозни ритуали и алюзии, излъчването му е за несектантска интелектуалност."

Макар в началото да обединява главно евреи, сега "Елиезер" е космополитно

С течение на времето клубът, основан от трима евреи (единият от тях с наполовина афроамерикански корени) и афроамерикански баптист (Букър, който тогава е бил студент по право в Йейл, а сега е кмет на Нюарк, Ню Джърси) с идеята да бъде място за традиционната кръгла маса на Шабат, събираща най-интересните евреи в университета, се е превърнал в "шевет ахим гам яхад", място, където братята мирно да размишляват заедно.

Братя и сестри, всъщност "Череп и кости" може да е започнало да включва по-разнообразни хора с течение на вековете - но "Елиезер" от самото начало е било с тази нагласа, при това по сериозни причини.

Обществото първоначално е основано като трън в окото на историята на Йейл: за евреите, цветнокожите, мюсюлманите, жените и хомосексуалните е съществувала забрана да се включват в традиционните тайни общества.

Това тайно общество обаче е отворено за всички - стига да си обещаващ, свързан с Йейл бъдещ лидер.

Глобални политически фигури отделят време да говорят пред членовете му

Срещите му, които се случват в петък вечерта и на които присъстват между 20 и 60 души, са привлекли някои от най-влиятелните оратори на света.

На изнасящите лекции там не се плаща за присъствието им, нито се правят записи на изказванията, не присъстват и медии.

Това е истинско движение на свободен обмен - и световните лидери пренареждат своите графици, за да присъстват на вечеря за Шабат.

Сред лекторите са били бившият израелски премиер Йехуд Барак, сенаторът Джо Либърман, комикът Чарлз Гродин, актьорът Елиът Гулд, мюсюлманските активиски Тарик Фатах и Мона Елтахауи, шефът на израелския върховен съд Ахарон Барак, журналистът от сп. "Nation" Ерик Алтърман и водещият на токшоу Джери Спрингър.

"Едно от нещата, които би трябвало да се случват в университета, е децата, произлизащи от религиозна среда, да могат да развият тази среда, когато са тук," коментира професорът по право от Йейл и съдия в американски апелативен съд Гуидо Калабрези - католик, произлизащ от едно от най-старите еврейски семейства в Италия, който наскоро също е говорил пред членовете на "Елиезер".

"Те донасят със себе си познание и отношение към своята религиозна среда, изградено в гимназията. Когато постъпват в колеж, в своята област - физика, история, математика - те изключително много се развиват до съвсем друго ниво. Също толкова важно е и тяхната духовна среда да се разширява с подобни мащаби. А това се случва само ако има духовни организации в университета. "Елиезер" изпълнява тази роля по наистина забележителен начин."

Не можете да намерите "Елиезер" - то ще ви намери, ако сте достойни за него

Орденът е основан в бившия хотел "Тафт", сега наречен Taft Apartments, точно срещу най-старите сгради на университета, а през 1997 г. се мести в собствена сграда от пясъчник, разположена на Краун Стрийт (сега в центъра на непрекъснато разрастващото се университетско градче на Йейл); впоследствие той изкупува три съседни имота.

Сградите обаче нямат адрес. Около 10 студенти годишно биват номинирани и поканени индивидуално от членовете и основателите - Хехт, който притежава една от най-големите групи за недвижими имоти в Кънектикът, и Карп, който сега преподава история на афроамериканците и пише книга за У.Е.Б. Дюбоа.

Започнали са обсъждания "Елиезер" да се разрастне и да обхване и възпитаници от Харвард, Колумбийския университет и Принстън - и евентуално впоследствие да се разпростре в цяла Америка.

"Елиезер" е много повече от обикновен йейлски клуб," казва професорът по прафо в Харвард Алън Дершовиц, който е автор на предговора на книга за тайното общество.

"Това е глобална мрежа от активисти, които са силно загрижени за еврейската общност и за целия свят."

Oще: бръшлянова лига  елиезер  йейл  лидери  общество  принстън  студенти  харвард  череп и кости 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.03.2011, 14:56

18 Оutside Тhe Rules | 30.03.201110:55

Глупав спор се е заформил, далеч от темата. Въпросът е, че webcafe пускат захаросана статия за общество в йеил, което видите ли е изградено от висшата интелигенция на университета с цел да събере и обедини най-интересните йеилчани ?!? (ясно описна цел не е написана - защо ли). Нали не си мисли никой, че целта им е да се събират и решават задачи и доказват теореми; те, паралиите от йеил. Или ви се струва невъзможно група хора с пари и възмосжности да се обединят с цел печелене на повече пари и възможности.

Това е все едно да напишат статия за българския парламент, как депутати там са високо интелигентни, звършили престижни университети, децата им също учат в елитни училища извън България....висока класа - пълен bullshit; а всъщност повечето знаем каква е реалността и за какво са отишли там.

Ta така и с тази статия за нечовеците от йеил, истината е съвсеееееееееееееееем друга. А гледам долу коментари с възхита, че са преуспели. Жалка картинка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

17 Pavur Pezev | 30.03.201109:15

Йованееее,Йоване,пиле шарено-Айнщайн може да е имал еврейска фамилия,обаче е бил католик,алтруист и пацифист.Не е бил покварен като другите чифути.Казал е:

'О, младост! Знаеш ли, че твоето поколение не е първото, което е бленувало за живот, изпълнен с красота и свобода? Знаеш ли, че всички твои предшественици са имали същите стремежи и са станали жертва на страха и омразата? Знаеш ли също, че всички твои пламенни желания могат да бъдат осъществени само ако ти успееш да постигнеш обич и разбирателство с хората и животните, и растенията, и звездите, така че всяка радост да стане твоя радост и всяка болка - твоя болка? Отвори очите, сърцето и ръцете си и не поглъщай отровата, която твоите предци така жадно изсмукаха от Историята. Едва тогава цялата земя ще бъде твоя родина и твоят труд и усилия ще създават блага.'

И още:

# За да бъде човек безупречен член на стадо овце, трябва преди всичко той самият да стане овца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

16 My Majesty | 30.03.201100:09

do :KYPBAPE reloaded
Тебе пък къде те стяга чипика? Я вземи прочети нещо, което не е промивка на мозъка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2011, 23:52

15 54 | 29.03.201123:59

My majesty, много си тъп.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

14 My Majesty | 29.03.201123:48

До Иван - За евреите няма да се изказвам.
Но Христос не е евреин, арамеец е. Да не се бърка с арменец
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

13 иван | 29.03.201120:14

Наистина не виждам защо е тази злоба срещу webcafe, че са публикували тази статия.
И какви цитати има в коментариите! От хора, имената, на които, направо ти затварят устата и те правят безмълвен.
Така си, евреите са ни трън в очите, защото са доказано способни във всички сфери на живота, културни и икономически. Процентно погледнато. При един толкова малък народ.
Покойният професор Брадистилов, няма да го представям, кой е той, казваше: „докато има телета, ще има и касапи”. Това, по повод, че пишел много двойки на изпитите по математика.
Способни са и пробиват навсякъде. И се подържат, не са като нас –и на казана за българи в ада да няма дяволи.
Ами кажете, коя друга нация може да се похвали с четирима световноизвестни: Мойсей, Христос, Айнщаин и Фройд?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

12 Pavur Pezev | 29.03.201118:52

Е т'ва е най-яко:

“В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната във финансово отношение”

- Бенджамин Франклин, (XVIII в.) – американски учен и държавник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

11 Pavur Pezev | 29.03.201118:50

Опа,нещо се прееба с предните цитати.Нищо.Следва:
Волтер: "Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука."

Гьоте:

"Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците."

“Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, способна на най-ужасни престъпления!”

император Наполеон Бонапарт, (из негова реч в Сената през 1806 г.)

Виктор Юго:

"Към евреите се отнасят с отвращение. Но трябва да се признае, че те действително са отвратителни. Тях ги презират, защото са достойни за презрение."

........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

10 Pavur Pezev | 29.03.201118:48

До Кирчо №1:
“Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)

"Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас."

- Тацит, римски историк, І-ІІ в. сл. Хр.Известни личности за евреите
“Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят.” - пророк Йеремия, (Бибилия, Йер. 4:22)

"Евреите не се смесват с другите народи и гледат на тях като на врагове." - Диорид, І в. сл. Хр.
"Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас."

- Тацит, римски историк, І-ІІ в. сл. Хр.


Мохамед: "Всички до един са мошеници."

“Евреите се явяват заразена от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането.”

Джордано Бруно, италиански астроном, учен и философ, 16 в.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

9 Многознайковица | 29.03.201118:15

Смее се Смее се Смее се ДА!
   

оценка

+0 -0