Нашествието на Зелените човечета | webcafe.bg
Webcafe

Нашествието на Зелените човечета

Емилия Милчева
04.01.2013, 15:55 (обновена 08.01.2013, 08:24)
Море

Снимка: © Cross.bg

Дали това не е свободната - и още непрепикана, ниша?

Не знам дали скоро ще се срещнем с извънземни, но в България има нашествие на зелени човечета, които се увеличават с всяка изминала година. По света милиони протестираха заради кризата, безработицата, орязване на социални програми и разходи в здравеопазването, увеличаване на пенсионната възраст. В България десетки хиляди излязоха на протест заради зелени каузи.

Странно, но факт - в страна, където над 40% от населението пуши, (с Гърция държим първенството в ЕС) на "спонтанни" протести в защита на цигарите в кръчмите излязоха в пъти по-малко хора отколкото в защита на Витоша на Орлов мост.

А побеждават зелените. До момента само еколозите от НПО-атата са успели да натрият носовете на властта и да я накарат да коригира действията си. Единствената победа на опозиционните партии бяха провалените номинации на Венета Марковска и Галя Гогушева за КС.

Слушайки еколога Тома Белев на съвместната пресконференция с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод скандалната сделка за 29 дка от дюните в Несебър, си помислих: "Защо пък Белев да не е министър?"

При излагането на фактите той беше очевидно по-аргументиран и наясно с материята от ветеринарния лекар Найденов. Решението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да спре строителството в Кокала на практика потвърди доводите на Белев, (лесовъден инженер по образование и с над 25 години "зелен" опит). Благодарение на сигнала на Белев, Коалиция "За да остане природа в България" и "БиволЪ" беше дадена гласност на скандалната сделка.

Но този текст не е панегирик на Тома Белев. А зада поразсъждаваме дали пък не е дошло вече и в България времето, в което "зелените" да намерят място в управлението на страната? Освен ако съзнателно не са избрали мястото на коректив на властта в качеството си на граждански движения.

В Стара Европа те са вече там. От години германските "зелени" са сред най-активните участници в правенето на политика и надделяха за позицията, обявена от германския канцлер Ангела Меркел след аварията в японската АЕЦ "Фукушима", за затваряне на всички 17 атомни централи в страната до 2022 г. Имат добра политическа история в Холандия, фактор са в Европейския парламент.

В България присъствието на "зелените" в политиката е мимолетно. В началото на прехода тя бяха мимикрия на западните си "роднини" - вероятно заради екологичната диря в избухването на българската демокрация (Комитетът за спасяване на Русе от замърсяванията на завода в Гюргево, шествията на "Екогласност" и протестите срещу отклоняване на водите на Струма и Места и др.).

Отварянето на досиетата освети някои от участниците в тези рожби на прехода като активни дейци на ДС, а Зелената партия така и не проби, за да стигне до парламентарно представителство. Наред с това "Екогласност" се кооперира с БСП, а през изминалите десет години едва ли някой може да я свърже с някаква екокауза.

Спомнете си обаче всички добри победи и протести, които помним от изминалата 2012-а, а и преди това.

Благодарение на инициативите на неправителствените организации като "За да остане природа в България" и хора като Тома Белев бяха спрени промените в Закона за горите, с които властта се канеше да му отпусне края при строителството в планините. И сега отново пробва, но този път действайки "отвън навътре" - чрез протестите на банскалии, за да покаже, че "така искат хората..."

И макар че Белев плати с мястото си на шеф на Природен парк "Витоша" битката, а срещу него се изля порядъчно количество помия от няколко определени медии, промените в закона не бяха гласувани.

Добрите примери, в които български екологични организации успяха да преборят системата, не са малко. Измрелите при снимките на холивудския екшън "Непобедимите" прилепи в Деветашката пещера, заради което "Зелени Балкани" оспориха актове на РИОСВ-Плевен, разрешила снимките.

Протестите срещу шистовия газ, вдигнали на крака хиляди българи и довели, в крайна сметка, до мораториума върху сондажите, наложен от парламента. Екоорганизациите имат свой си принос и за неподписания още от времето на Станишев договор за АЕЦ "Белене".

Могат да се поздравят и за забраната за паркиране на автомобили в Морската градина на Варна и за ентусиазма, с който продължават протестите срещу застрояването на Алея Първа.

В оценката си за изминалата 2012 г., (а и 2011-а) никой от "говорещите глави" не отчете този нов фактор, който променя все повече и повече средата в България. А всъщност победата е тяхна. Времената, в които младежи и девойки протестираха срещу багерите в Иракли и застрояването на Странджа днес се завръщат с нова сила.

На фона на изчерпаните откъм ресурс, (политическо) говорене и деятелност националистически формирования, тези зелени движения са способни да генерират една гражданска вълна, която да променя политиката на управляващите, когато изнаглеят прекалено много.

За разлика от националистическите напъни, които не излязоха извън ограниченията на анти-турската реторика (исканията да паднат новините на турски език в БНТ, атаката срещу джамията Баня Баши, маршовете по време на имамското дело в Пазарджик), посланията на екологичните организации са позитивни, ясни и увличащи.

Липсва им агресията на войнстващите националисти и импонират значително повече на днешното поколение, за което протестът е и голям fun. А фактът, че постигат целите си, ги прави още по-значими и привлекателни като платформа - и за участие.

Близкото бъдеще у нас ще става все по-зелено. Надявам се. Струва си. Това изглежда е единствената разумно вложена гражданска енергия, която не отива нахалост, и имунизира младите хора да развиват аполитичност.

Oще: аец белене  витоша  власт  закон за горите  зелените  партия  политика  протести  управление  шистов газ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

36 Крив Макарон | 08.01.201316:44

Този път нещата бяха наистина простички; всичко се свежда до "искам - не искам".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 10:53

35 Спас | 08.01.201316:36

Всъщност написаното от мен е много простичко, макар и да не се вижда през крив макарон. Не искам някой ОРГАН да решава съдбата ми. Не искам да ослепявам прогресивно, четейки на еколампа, щото 100-ватовите едисонови крушки са забранени, харчат много енергия и не са "зелени". Не искам страната ми да няма магистрали, щото мечките и таралежчетата не можели да пресичат. Не искам еленергията да е два пъти по-скъпа от реалната цена, щото разни зелени тарикати се обзаведоха с "екологични" ВЕИ. И ако щеш, не искам чуждите туристи, дошли да покарат ски и да оставят някой лев, да не се върнат повече, щото чакат по час за лифта. А други лифтове не може да се строят, за да запазим гората. Която в същото време мангалите и дървената мафия сече на поразия.
Откакто на тази планета се е появил човекът, той е променял околната среда. В своя полза. Западна Европа преди няколкостотин години е била непроходима гора основно. Сега гора почти няма. Ама от цял свят се натискат да живеят там, нищо че няма гора и е яко урбанизирано. Добре е да се живее там, нали? Е, аз искам и моята България да заприлича малко на Германия например, дори и с риск да падне някое друго дърво. Няма безплатен обяд, това е! Останете със здраве!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

34 Крив Макарон | 08.01.201315:42

Спас,

опитвам се да вържа коментарът ти с текста в статията и нещо не ми се получават. Написал си нещо в някакъв унес или полусънено състояние.
Дори да предположим, че написаното от теб е плод на собствено мнение, а не както предполагам на наизустени клишета, пак се получват ред невярни твърдения. В сложно заплетените постулати на твоя "демократизъм" се чете само отрицание на идеите за опазване на околната среда, и гръмко подчертава параноичността на страха ти, че

"...НЯКОЙ ще определя кое е усточиво развитие и кое не, също така и ще казва кой, какво и по колко ще консумира."

Опазването на природата цели да се постигне балнас между материалните потребности и потребността от запазване на връзката между човекът и природата. Това е движещата сила на нашите идеи.
Ще завърша с една извадка по повод на "религия, наречена Прогрес":

"Когато през 1952 г Алберт Швайцер пристигна в Осло, за да получи Нобеловата награда за мир, той призова света „да има смелост да погледне истината в лицето… Човекът е станал свръхчовек… Но свръхчовекът със свръхчовешка мощ не се е извисил до равнището на свръхчовешки разум. Колкото по-могъщ става, толкова повече обеднява духовно… Трябва да се разбуди съвестта ни и да осъзнаем, че колкото повече се превръщаме В свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 10:53

33 Спас | 08.01.201315:00

Зелената идея изглежда много привлекателна в началото на 21-ви век, особено за младите. Също като лявата идея с нейните разновидности като социалистическата, комунистическата, националсоциалистическата в началото на 20-ти век. И също както тогава за виждащите през пушилката е ясно, че зад нея се крие озъбеното лице на тоталитарната власт. Както левичарството се изражда в ограничаване и/или пълна забрана на личните свободи, така и "зелената вълна" се изражда в ограничаване и/или пълна забрана на икономическото развитие.
Малко хора знаят например, че прословутият Протокол от Киото практически забраняваше изграждането на нови ТЕЦ-мощности в Африка и всъщност обричаше африканските народи на вечна изостаналост, болести и мизерия. В името на въображаемото андрогенно глобално затопляне.
Всеки призив за ограничаване икономическата инициатива на човешките индивиди като популярните сега "зелени" призиви за "устойчиво развитие" и отказ от "консумативното общество" означава, че НЯКОЙ ще определя кое е усточиво развитие и кое не, също така и ще казва кой, какво и по колко ще консумира. Ако на някои им се живее в такова общество, на мен не!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

32 Абе | 07.01.201308:06

Знаех си, че няма да те послушам. Но понеже си искрен с мен, ще бъда и аз. Да, не играя в цирка, но участвам в него. Един от добрите дресьори ме покани за помощник. Даде ми хубава ливрея и камшик. Сега аз отговарям за част от спектакъла. Имам хубава стаичка, даже взимам наем от няколко клетки. Минах времето, когато бих зарязал всичко и да хукна по гората. Сега ми остава надеждата, че по-често ще галя животните, отколкото да използвам камшика. Лошото е, че повечето са прасета и не отбират от кладенчова вода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

31 Tichawonna | 07.01.201301:38

Няма да се провалиш, ако вникнеш в думите ми.
Но, определено си на път да го сториш,
ако не се вслушаш. А аз ти говоря директно, прямо,
без двусмислие:

Ти си в цирка, макар и да си мислиш, че си извън него.
Сам го признаваш в постинга си. Просто избягай,
приятелю, махни се, в буквалния смисъл на думата!
Изчезни, изчезни се! Не само от шатрата, от извън нея,
ами и от цялата бутафория на георфската ти ширина.
Включително и от вебаното кафе, мое дете...
Дори и когато си вече избягал от тая прекрасна страна,
не знам що все още водеща се за държава, то ти не се
обръщай и никога повече очи не извръщай към проклетите
вовеки овце и мърша!
Дори и да те боли за кръвта на дедите, дори и ушите ти
да пищят от воплите на бащите ни - ти забрави и всеки
един отдалече, когато няма те вече, упъти с думи топли
така, както аз теб сега, да последва твоите стъпки.
За да се спасиш, а и покрай теб се спаси някоя и друга душа
от терзанията, страданията, черните мисли и всякакви мъки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

30 Абе | 06.01.201323:14

Аве Ванка,
благодаря ти за пожеланието. Кул
Циркът наоколо го гледам отдавна. От момента в който бидейки в тълпата, се почувствах вън от нея. Само би ли ме осветлил, защо според теб ще се проваля? И в какво? Не че ще се вслушам, все пак съм теле, но може пък и да ми светне нещо под шапката. Идея
Сполай ти и на теб. ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2012, 15:02

29 Nikki Bor | 06.01.201321:40

дека им е офисо? Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2012, 23:26

28 Tichawonna | 06.01.201321:00

"Вълкът е по-слаб и от лъва, и от мечката, и от слона.
Но никога не играе в цирка!" а, не не не!!

http://www.youtube.com/watch?v=TItHEUOXCeI

Аве, Саше... Симпатичен си ми с нещо, не знам точно с кво.
Може би, заради провалилия ти се опит да разбереш един
елементарен свят емпирически, не знам.
Но знам, че си на път да се провалиш самият ти,
а това ме прави тъжен.

http://www.youtube.com/watch?v=s1libdOkGcg

Циркът е извън шатрите, малък приятелю.
Винаги е било така.
Сполай ти.

http://www.youtube.com/watch?v=Ca2wSWe9zzE

Следващия път се постарай, ако ти е възможно,
да надникнеш в тайните чрез отражението.
Твоето собствено рефлектиране върху другите.

http://www.youtube.com/watch?v=L8f5FvQZP0k

От сърце и душа ти го пожелавам, никак не е късно. ДА!

http://www.youtube.com/watch?v=55vyYa1_1Uk


Ща схрускам Mr. Green muhihihihi ангелче
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

27 Абе | 06.01.201316:25

straight
За съжаление и аз стигнах до същия извод за администрацията. И понеже няма как наготово от някъде да вземем друга, нито пък тя ще позволи такава да израсне "отдолу", съгласен съм и с извода който правиш. Жалко за България. Аз стигнах и до по-далеч. Според мен след 50г., няма да съществуваме като държава. Еволюцията е невъзможна, революциите не водят до нищо добро (а и в БГ няма как да се случат) остава само да изчезнем. рев
   

оценка

+1 -0