Двуличните реформи на Ердоган | webcafe.bg
Webcafe

Двуличните реформи на Ердоган

Webcafe.bg, по Guardian
01.10.2013, 16:34 (обновена 04.10.2013, 12:13)
ердоган

Снимка: © Getty Images

Някои критици казват, че предложенията на Ердоган не са достатъчно сериозни, за да подобрят положението с колебливата демократизация в Турция

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган представи в понеделник дългоочаквания пакет от реформи за либерализация от години насам. С него премиера прави стъпки към помирение с кюрдското малцинство и предлага жените със забрадки да имат право да заседават в парламента и да заемат обществени постове - за първи път в историята на турската република.

Предложенията, които редовно се отлагаха заради потенциала да предизвикат вълнения, идват след лято, изпълнено с най-трайните и упорити антиправителствени протести за 11-те години на Ердоган във властта.

На пресконференция в Анкара, където на журналистите не бе дадено право да задават въпроси, Ердоган оповести, че забраната на забрадките ще бъде отменена за жените на обществени места, с изключение на тези, където се изискват униформи - като армията, полицията и съдилищата.

Забраната за носене на забрадки, които са религиозен символ, от доста време се смята за един от най-спорните турски закони. Много анализатори приемат реформата като важна стъпка към установяването на по-демократични права в Турция.

Серията от новости, представени от Ердоган в началото на седмицата, е третият пакет с реформи за 11-годишното му мандат. И турският премиер обеща да има и още такива.

"Това не е първият пакет, няма да бъде и последният", заяви Ердоган

Мерките донякъде връщат Ердоган към реформаторския плам на ранните му години във властта - след месеци на обвинения, че е станал нетолерантен и авторитарен заради драстичната и насилствена реакция срещу многоседмичните улични протести в Истанбул и други големи турски градове.

Критиците му обаче твърдят, че предложенията въобще не стигат достатъчно далеч, за да подобрят положението с колебливата демократизация в страната.

Реформите имат за цел да поддържат едногодишния мирен процес между правителството и кюрдските бунтовници от Работническата партия на Кюрдистан (ПKK), а също и да сложат край на един от най-дълго продължавалите световни етнически конфликти, причинил смъртта на над 40 000 души през последните 30 години.

По-лесен достъп до парламента

Ердоган предлага да се понижи прагът за влизане в парламента за политически партии от 10% на 5%, което най-сетне може да направи възможно парламентарното представителство на прокюрдските организации и други по-малки партии.

Също така Ердоган предлага облекчаване на регулациите за държавно финансиране на политически партии, което ще позволи на Партията на мира и демокрацията (BDP) - основната кюрдска партия - да получава държавни средства.

Други от предложените реформи включват премахване на националистическата клетва, давана от учениците в основните и средните училища, заставяща децата от всякакви етноси да се самообявяват за "честни, работливи турци".

Турското правителство ще позволи обучение на майчин език в частните училища

Кюрдите, които според статистическите данни са около 20% от населението на страната, отдавна се борят за правото да получават обучение на роден език. Ще бъдат възстановени и оригиналните кюрдски имена на населени места, а забраваната на буквите q, w и x - използвани в кюрдския, но не и в турския език - ще отпадне.

Анализатори веднага приветстваха предложението на правителството като важна стъпка към либерализацията на Турция. "Приемам реформите като много положителна стъпка в правилната посока," коментира журналистът Орал Чалишлар.

"Естествено, те си имат своите недостатъци, но особено изоставянето на националистическата клетва в училищата и реформата на избирателния праг ще има много положителен ефект върху мирния процес с кюрдите", допълва той.

Кюрдите не са доволни от игрите на Ердоган

Съпредседателят на прокюрдската партия BDP Гюлтен Кишанак обаче заяви, че пакетът от реформи не е отговорил на очакванията им.

"Наистина ли си струваше да чакаме толкова за подобен пакет? Кюрдите искаха решение на кюрдския проблем, алианите (най-голямото турско религиозно малцинство) се надяваха на свобода на религията, а други дискриминирани групи в Турция очакваха по-голямо гражданско участие в управлението. И те се бориха за това в продължение на години. Казваме много ясно, че този пакет не отговаря на нито едно от тези очаквания. Това не е пакет, който отговаря на нуждите на Турция за демократизация", коментира той.

Вахап Коскун, доцент в университета "Дикле" в Диарбекир - преобладаващо кюрдския град в югоизточната част на Турция, сочи липсващата част от пъзела.

Провалът на опитите за промяна на деспотичните антитерористични закони, по които биват подвеждани под отговорност основно кюрдските политици и журналисти, е много голям пропуск.

"За да има напредък в мирния процес, тези несправедливи дела по обвинения в тероризъм трябва да бъдат премахнати," казва той.

Деликатните проблеми с малцинствените права

Образованието на кюрдски език в държавните училища остава невъзможно, а премиерът почти не е направил отстъпки в посока на по-големи религиозни и културни права за голямото алианско малцинство.

Не на последно място, Ердоган така и не е върнал гръцки православен манастир край Истанбул на гръцката патриаршия.

"Пакетът реформи е изцяло козметичен," казва Корай Калискан, политолог в Босфорския университет в Истанбул.

"Ердоган дава повече свобода на три букви, отколкото на 10 милиона кюрди в Турция. Какво става с по-голямата местна автономия, която очакваха кюрдите?"

Калискан критикува и факта, че обучението по майчин език ще е достъпно само в частните училища: "Предлагането на подобна възможност само за децата на богатите не е стъпка към по-голямо равенство в Турция, а към по-голямо неравенство."

Той коментира, че липсата на каквито и да е реформи по отношение на правата на алианите също е разочароваща. "Алианите изобщо не бяха споменати. Този пакет от реформи е кух."

Турското правителство заяви в отговор на критиките , че работи върху отделен пакет реформи за алианските права.

Коскун коментира, че най-новите предложения на Ердоган би трябвало да бъдат посрещнати с оптимизъм: "Мисля, че значимостта на тези реформи не бива да се подценява. Сега е моментът да бъде оказан натиск върху правителството - и в парламента, и от гражданското общество, за да продължи нататък и да ускори темповете на демократизацията на Турция".

Oще: забрадки  избори  кюрди  образование  пкк  реджен ердоган  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.