За новия десен проект | webcafe.bg
Webcafe

За новия десен проект

Николай Слатински
20.05.2013, 16:03 (обновена 20.05.2013, 16:45)
Бойко Борисов и Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Колко дясно носят тези хора и може ли да бъдат основата на нов десен проект

След пресконференцията на главния прокурор написах във Фейсбук:

Май се сдобихме с двукамарен парламент:
Долна камара - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака".
Горна камара - ППП (Политическа партия "Прокуратура")...

А след пресконференцията на бившия премиер написах пак там:
Не знам дали са за затваряне, но виждам, че са за връзване...
Сапунката "Бойко Борисов" продължава...
Сезон 1. "Държавата - това съм аз."
Сезон 2. "След нас и потоп."

Ето защо е очевидно, че не точно сега и едва ли точно тук трябва да се аргументирам по-смислено за това, което ще напиша след малко.

Но днес си говорихме отново и отново, при това все по-разтревожено, разтерзано и разочаровано с приятели за политиката и за политическото, за нещата от живота и за подробностите от пейзажа, за парламента, правителството и партиите. А също и за Дясното.

Така че искам да споделя все пак какво казах на своите приятели за Дясното. Разбира се, длъжен съм да уточня - за да няма спекулации, че с моето участие в политиката е приключено. И че вече нямам сили и не виждам смисъл да се самовъзприемам като десен, центрист, радикалдемократ или либерал.

Аз съм само човек и просто един абсолютен страничен наблюдател - без лични политически амбиции. Но към дясното съм пристрастен, защото без него политическа България е еднокрака, едноръка и едногледа...

Без прекалено да идеологизирам, аз също смятам, че в този парламент ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЛЕД 1989 г. не са представени десните избиратели и десните идеи.

В края на краищата само в главата на политически цербери и циници, лицемери и луцифери, може да хрумне нелепата мисъл, че "ГЕРБ" били дясна партия!

По-голяма глупост не е възможно да се измисли за този механичен сбор от охранители, милиционери, доносници, тарикати и сметкаджии, които нямат идеология, а само харизматична, първосигнална, лошо образована и зле възпитана ракета-носител!

Липсата на дясна партия в парламента ще го измести неизбежно в посока на популизъм, патриотарство, псевдосоциалистически илюзии и псевдокапиталистически практики.

И това ще се случи независимо, че - както каза един стойностен социолог - отдавна от задкулисната олигархия е замислен моделът "ляв електорат - десен премиер"...

България има остра и неотложна необходимост от нов десен проект. За да се създаде нов десен проект обаче, трябва да бъдат изпълнени поне 4 условия:

Първо, отказ - решителен, радикален отказ от досегашните десни лидери; категорично и неподлежащо на обжалване скриване и разкарване на физиономиите от досегашния преход, натрапили се като емблеми на дясното, възприемани като лица на статуквото и отхвърлени категорично на изборите - веднъж и завинаги.

На преден план трябва на всяка цена да излязат млади хора - те да бъдат новите лица на дясното. Новият десен проект трябва да бъде млад и на младите. Залепят ли се за новия десен проект причиняващите скомина стари муцуни, той ще умре още преди да е заченат...

Второ, отказ от сектантските ултралиберални, суперконкурентни, мегаиндивидуалистични и хиперпазарни догми. Дясното може да бъде модерно, ефективно и конструктивно дясно и без да обслужва, обгрижва и облизва плутократския 1%, без да мисли само и единствено за живеещите в затворените квартали богаташи и апаши.

Трето, отказ от фундаменталистката, почти религиозно надъхана, облещена, оплезена, опулена и дрънчаща на кухо русофобия. Да, интересите на България и Русия все повече се различават и раздалечават, но това не значи да се бълва омраза срещу Русия и тя да се ненавижда, да се хули, да се сатанизира.

Силна, надъхана, въоръжаваща се и вдигаща жизнения си стандарт Русия гледа на България като на нещо ситно, дребно, малозначещо и няма да използвам груби изрази, за да казвам през какво й е на Русия за България, за да се привижда във всичко дългата руска ръка и всякакви иначе умни десни хора да плещят идиотски глупости, които говорят само за известни ментални проблеми и синдроми и симптоми за увредено политическо и психическо здраве.

Има много по-рационални и отговорни способи и средства да отстоим собствените си национални приоритети в отношенията с Русия, отколкото да твърдим за всичко и навсякъде, че кат' Русия няма втора, тъй опасна на света...

Да не говорим, че Русия се управлява от дясно мислещи хора и по дясна стратегия, това - между другото. Дясното и русофобията не са сиамски близнаци, те не са дори и първи братовчеди. Добре е това да се разбере от хората, които се смятат за десни.

Четвърто, отказ от фанатичната, социопатичната, епилептичната и шизофренична реторика, в която е заложена остарялата, овехтялата и одъртяла алтернатива "комунизъм или антикомунизъм".

Твърдя, че антикомунизмът отдавна вече не само не е Главният проблем на и пред България, но и изобщо не е мобилизиращ и консолидиращ инструмент за политическа идентификация. Преходът можеше и трябваше да развява - дори като фактор за лична и групова самоидентификация - плашилото на комунизма.

След Прехода, когато са се разпълзели милиони змии и други опасни или отблъскващи социални, икономически, финансови, свързани със сигурността и ценностите влечуги, да продължаваме да се плашим и стряскаме от Големия Мъртъв Динозавър "Комунизъм", означава да губим обществена енергия, да сме в плен на стари дихотомии, сблъсъци и конфронтации, в които, впрочем, БСП винаги ще има много по-голям ресурсен потенциал, независимо от геронтологическата изчерпаемост на част от електората й.

Ето това си мисля за новия десен проект. Може и да греша, но съм вътрешно силно убеден, че ако старите муцуни на дясното, старите сектантски хиперпазарни догми на дясното, старата фанатична русофобска омраза и старата фундаменталистка антикомунистическа реторика на дясното продължат, то новото дясно ще си остане старото бясно...

И България ще се люшка между управления или на организирана престъпна група от охранители, милиционери и ченгета, или на „гъвкави" коалиции от партии - едната на леви социалисти с мултибогати лидери, другата на леви български турци с мултибогати лидери, а третата на леви патриотари с мултибогати лидери...

А в такава България все по-малко от нашите деца ще искат да живеят.

Oще: десен проект  десни  дясно  партия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

26 daysydogy | 22.05.201320:13

Българинът е бил десен преди „заветния девети“, когато България е била лидер на Балканите в своето икономическо развитие, съпоставима като жизнен стандарт с най-развитите европейски страни - справка статистическите годишници!!!! 50 г. социализЪм и още двайсетина ни риба, ни рак, та ще му трябват още толкова за да се осъзнае...............

Съзнанието е инертна система!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 15:59

25 Не е задължително да си луд | 22.05.201317:39

Много сте писали бе момичета и момчета! Голям зор да го прочета?!

Мнозина скочиха на boris, но аз си избрах да коментирам твърдението : "2:52 21 Krasimir Hristozov"
================
"Лявото" се противопоставя на естествените процеси в природата, и затова е обречено.
================
Разсъждението е разумно, но БГ действителността сочи съвсем други резултати!
Спомням си зората на "Демокрацията", когато едни хора взеха властта "с малко, но за винаги!" и опиянени от "победата" пеехме "45 години стигат! Времето е наше!" до ... 2001, когато дясното се сви до един файтон хора, а в днешния парламент се оказахме въобще БЕЗ дясна партия!
За мен българина никога не е бил десен! Той иска някой да се грижи за него и изборите през новия 21 век го доказват. Той търси "месия", който ще се грижи за него и ще му даде ... евтин ток, социални помощи, безплатен декодер... няма значение какво, важното е да "евтино" или "безплатно"!
Това мислене почти гарантира невъзможността да бъде подкрепена истинска дясна партия, защото за да се харесат, политиците са принудени да обещават, и да обещават благини, а това не е в никой случай дясна политика!
За мен, истинска дясна политика изисква твърда, последователна политика на ограничения и орязване на много! Едно мислене в стила на Желязната лейди. Такова, което се опита да демонстрира гусина Вдянков, когото всички плюхме, но той единствен от бившето правителство имаше някъква мисъл в горния крайник и я следваше! ( ще се въздържа от коментар, доколко тази цел е била смислена, както и пътя за нейното постигане! )
Затова, колкото и да говорим за отмирането на БСП не трябваме да забравяме, че Мойсей е водил племето си 4о години на зиг заг през пустинята, защото родения в робство, никога няма да бъде свободен!
Да, вероятно ще има ден, в който БСП или нейния наследник ще се свие до един здравословен минимум, но за съжаление този ден няма да дойде скоро.
Предполагам, че цикличното завръщане във властта на БСП, ще продължи и след следващите месии, когато българския гласоподавтел, отново и отново ще търси закрила след последното си разочарование....

Колкото за Слатински, евала за дефиницията:

"този механичен сбор от охранители, милиционери, доносници, тарикати и сметкаджии, които нямат идеология, а само харизматична, първосигнална, лошо образована и зле възпитана ракета-носител!" поклон

В очакване на следващата "ракета-носител!", която поне да бъде и малко от малко образована ....

Стига толкова, че работното време свършва! Плези се Плези се Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

24 boris | 22.05.201317:03

Зелен Бетон
Това хубаво дето си го написал –бих сложил само двете забележки, че първо-и по времето на Маркс си е било колективистично-индивидуалистично и не мисля, че това е нещо ново заменило старото и второ – това че нещо го виждам, че е „по Маркс” нито аз съм виновен за това, нито го прави невярно.
Това като и да е- не съм Марксист. Измества ми се спора от темата за която писах – каква програма би имала една дясна партия за да е необходима? Тоест по ясно – какво не и е дясно в политиката на България, та трябва обществен натиск за да го има. Това е дето питам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

23 boris | 22.05.201316:05

E то от всичко изговорено, аз точно за дясното либертарианство разбрах че става въпрос. Какъв консерватизъм - то и "Партията на верния път" в Турция е консервативна но не е дясна. не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

22 Зелен Бетон | 22.05.201315:59

@boris (12):

Много марксистки звучиш. Като че ли привеждаш нещата към двуполюсния класов модел (експлоататори и експлоатирани) и тезата, че светът се формира изключително от класовата борба. Все едно просто част от експлоататорите са се преляли към експлоатираните – тоест, обществото продължава да се пролетаризира и да върви към финалния етап на класовата борба, а именно антикапиталистическата революция (точно по Маркс)...

Това е меко казано неадекватно. Първо защото експлоатацията (и въобще отношенията, свързани с наемния труд) е само един от проблемите на съвременното общество, при това далеч не най-сериозният; и второ, защото стратификацията на обществото е значително по-сложна, отколкото през 19-ти и в началото на 20-ти век, и валидността на самия класов модел е съмнителна (а за двуполюсност изобщо не може да се говори).

Лявото и дясното днес не се дефинират по класова ориентация: лявото не е идеология на експлоатираните/пролетариата, нито дясното – на експлоататорите/капиталистите, това са остарели представи. Позиционирането вече е по оста индивидуализъм-колективизъм: дясното защитава и акцентира върху индивидуалната същност на човешкото съществуване, а лявото – върху неговата общностна форма на организация.

Колективистичните идеологии (фашизъм, комунизъм) в исторически план очевидно се провалиха. Нещо повече: повечето съществуващи в момента значими глобални, регионални или национални рискове или нестабилности могат да се проследят до дефектите или несъвършенствата на някаква колективна/общностна система, била тя държавна, религиозна, идеологическа или друга.

При това положение по-скоро лявото е в упадък; това, което извиква и задържа правителства с ляв уклон на власт, и така създава илюзията за ренесанс на лявото, е най-вече глобалната криза. Левите/колективистичните идеи имат стойност само в трудни времена, те са предназначени за оцеляване, не за развитие и прогрес. В момента, в който кризисният период отмине, наличието на стабилно дясно крило в политическия спектър у нас ще стане критично необходимо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

21 Krasimir Hristozov | 22.05.201315:45

Борис: има известна логика в това, което си написал, но не бъркай дясното либертарианство с консерватизма. Струва ми се, че малко смесваш понятията. Има нужда от десни идеи, и винаги ще има. "Лявото" се противопоставя на естествените процеси в природата, и затова е обречено - или човечеството е обречено, ако прегърне левите идеи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

20 boris | 22.05.201315:02

Аз май нещо започвам да се хващам, че явно не разбирам въобще какво влагаш в понятието "дясна политика"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

19 boris | 22.05.201315:00

А защо да не е капитализъм. Какво е? Може да не е в генезиса си нормален, но в резултата си е чист и правоверен капитализъм. И не се нуждае от дясна партия защото тези на които им трябва дясна политика си я налагат чрез БСП.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

18 daysydogy | 22.05.201314:54

Кой ги би по главата българските производители да гласуват за гоце, сергейко, симеончо, бойко... Ами да плачат сега - лошото е, че тези които не са гласували за тази шайка, също плащат! Трябва ли аз да плащам за глупостта на другите!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

17 daysydogy | 22.05.201314:48

Борис гледа, ама не вижда, че това което се случва в България не е капитализъм.
   

оценка

+1 -0