"Даунинг стрийт" срещу е-цигарите | webcafe.bg
Webcafe

"Даунинг стрийт" срещу е-цигарите

Webcafe.bg
26.01.2014, 13:54 (обновена 30.01.2014, 09:31)
 е-цигара

През декември Европарламентът обсъждаше дали електронните цигари за многократна употреба да бъдат забранени в целия ЕС, ако в рамките на две години поне 3 страни-членки наложат забрана за продажбата им поради доказани сериозни здравни рискове.

Но евродепутатите наложиха останалите рестрикции за продажбата на тютюневи изделия, като е-цигарите останаха на заден план - 2/3 от опаковката на цигарите да бъдат предупредителни надписи и изображения, а и се забраняват ароматизираните цигари - като ментоловите например.

През януари обаче една от държавите от общността - Великобритания, обяви, че се кани да наложи забрана за продажбата на електронни цигари на непълнолетни заради съдържанието на никотин.

Преди месец проучване на холандския институт за обществено здравеопазване обяви, че електронните цигари водят до пристрастяване, също както обикновените. Освен това съдържат вредни вещества, посочват специалистите.

Никотинът, който се вдишва, е вреден за плода на бременни жени, а димът съдържа опасни вещества. Потребителите на електронни цигари съобщават за дразнене в устната кухина и гърлото, както и гадене.

Именно в името на здравето "Даунинг стрийт" 10 ще забрани на младежите под 18 години да си купуват устройствата, предаде BBC. Един от аргументите е, че използването им от тийнейджъри ги кара да се пристрастят към никотина и така в бъдеще да започнат да пушат.

Около 1.3 милиона души в Обединеното кралство използват електронни цигари, които са предназначени да помогнат на пушачите се откажат от вредния си навик. Така Великобритания  налага нови ограничения върху бизнес за 100 милиона паунда.

Наред с това плановете на управляващите са да криминализират продажбата на традиционни цигари за/от лица под 18 години.

Безотговорните възрастни

Целта на властите е да се намали броят на младите хора, които пушат, като наложат същите ограничения като върху продажбата на алкохол.

Очаква се новите правила да влядат в сила от есента и това означава, че всеки, който е хванат да купува цигари за дете, може да получи глоба от £50 или по-голяма санкция в размер до £2500.

"Ние трябва да направим всичко възможно, за да помогне на децата да водят здравословен начин на живот", заяви министърът на общественото здраве Джейн Елисън.

"Ето защо тази мярка е предназначена да помогне, като защити децата от опасността да се снабдяват с цигари от безотговорни възрастни. Нещо, което, надявам се, загрижените родители и отговорни търговци на дребно ще приветстват."

Според изследване на здравното министерство близо 41% от 15-годишните, които пушат, казват, че обикновено цигарите им ги купува някой друг, а не те.

Но докато броят на непушачите във Великобритания е паднал до най-ниското си ниво, експертите се опасяват, че електронните заместители няма да откажат тийнейджърите от навика.

Имитират пушене

Електронните цигари, доста популярни сред тийнейджърите, все пак не прекъсват пристрастяването към никотина и отделят водна пара, за да имитират усещанията и начина, по който изглежда пушенето на цигара.

Изпаренията се смятат за потенциално по-малко вредни от цигарения дим,  тъй като не съдържат някои вредни вещества като катрана.

"Ние все още не сме наясно с вредите, които е-цигарите причиняват на възрастните, да не говорим за децата, но знаем, че те не са безопасни", казва проф. Дем Сали Дейвис, главен здравен инспектор на Великобритания.

"Електронните цигари могат да произвеждат токсични химикали и количеството на никотин и други химически съставки и замърсители, включително ароматизираните пари, означава, че биха могли да са изключително вредни за здравето на младите хора".

Катрин Девлин, президент на търговската асоциация на индустрията с електронни цигари, приветства промените в закона, заявявайки, че те настояват от години за тях. Крайно време беше да влязат в закон, за да се изпълняват катерогично, казва тя и добавя, че забраната, че е-цигарите не са за лица под 18 години трябва да е изписана и на етикетите.

Общността на активистите срещу тютюнопушенето Ash също приветства промените, но изпълнителният директор Дебора Aрнът призова за система за лицензиране на дребно, като това би означавало, че цигари ще може да се продават законно само в определени магазини.

Все още без забрана в ЕС

Във Великобритания в момента действат малко забрани за електронните цигари, въпреки че някои страни се канят изцяло да ги забранят.

Ограничения обмислят и в Шотландия и Уелс, където здравната политика е децентрализирана.

Пред BBC главният медицински инспектор на Уелс казва, че промените в законодателството, които "Даунинг стрийт" се кани да наложи, ще се прилагат също и в Уелс, макар че това е доста сложен процес.

През декември, при обсъждане на промените в Директивата за тютюневите изделия, депутатите от Европейския парламент отхвърлиха призивите за забрана на продажбата на електронни цигари в целия ЕС.

Въпреки това, по силата на компромисно споразумение, стриктни ограничения ще бъдат поставени върху количеството никотин, което съдържат, и отделните държави-членки на ЕС ще могат да въведат национална забрана, ако поискат.

Ако три или повече държави-членки са избрали този път, това може да предизвика забрана в целия Европейски съюз.

Тютюнопушенето остава една от най-големите причини за смъртност в Обединеното кралство, като всяка година с около 100 000 души умират от болести, свързани с вредния навик.

Oще: великобритания  електронни цигари  е-цигари  закон  ограничения  рестрикции  тютюнопушене 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 30.01.201422:19

Професори под наем, тоест проститутки, на заплата в Световната Банка, правят "научни" изводи, каквито им платят. Ясно е вече че войната е срещу никотина, който активира мозъчните клетки 2 пъти, няма нужда от мислещи. В е-цигарите няма катран. Същите спонсори на "борбата против тютюнопушенето" спонсорират кампаниите за легализиране на марихуаната, която има повече катрани, но активната й съставка е тетрахидроканабиол, който прави хората тъпи, освен че ги дрогира.

Нали не мислите че едни свръх богати хора, няма как да са се загрижили за нашето здраве. ако бяха загрижени, нямаше да ни хранят с ГМО, с маргарин, и всякакви отрови на Монсанто?

Ако го мислите, значи сте инфантилни.
   

оценка

+0 -0