Всички-срещу-Кастро.com | webcafe.bg
Webcafe

Всички-срещу-Кастро.com

Webcafe.bg, по Global Post
17.07.2014, 18:06 (обновена 03.08.2014, 08:08)
Фидел Кастро

Piramideo е мобилна антиправителствена мрежа, насочена към младежите в Куба, финансирана от САЩ

Американското правителство използва комплексна телефонна програма в неуспешен опит да провокира демонстрации срещу Кастро, обявиха кубински политици и американски експерт.

Американската Служба за осведомяване на Куба (OCB) спонсорира услуга за мобилни телефони, наречена "Piramideo" (означаваща "пирамида"), която разпространява пропаганда чрез текстови съобщения, твърди Нестор Гарсия, бивш кубински дипломат, понастоящем преподавател в Института за международни отношения в Хавана.

"Моите студенти започнаха да получават текстови съобщения на мобилните си телефони с информация за демонстрации, които никога не са се случвали," казва Гарсия. "САЩ се опитват да създадат климат за протести срещу кубинското правителство".

Piramideo, което не се радва на особено внимание от масмедиите, е само един от епизодите от интернет войната между американското и кубинското правителство, преминала и през ZunZuneo - подобна на Twitter програма, тайно финансирана от USAID в периода 2010-2012 г.

Подизпълнителите на USAID, разработвали ZunZuneo, са обсъждали планове за провокиране на антиправителствени демонстрации.

През 2009 кубинското правителство арестува Алън Грос, подизпълнител на USAID, по обвинение, че е разпространявал сателитни телефони с цел да бъдат създадени WiFi точки за достът, които да се използват от малката еврейска общност в Куба. В крайна сметка той е осъден на 15 години затвор за шпионаж и все още лежи в затвор в Хавана.

OCB публично са оповестили съществуването на Piramideo през юни 2013, като "социалната мрежа" продължава да функционира и в момента

Кубинците с мобилен телефон, който може да получава текстови съобщения, могат да се регистрират безплатно в Piramideo. Те пишат информация на уеб сайта на Piramideo, или се обаждат на безплатен номер, за да се регистрират по телефона.

После потребителите избират име за своята "пирамида" и въвеждат телефонни номера на хората, с които желаят да контактуват. След това те могат да изпращат безплатни текстови съобщения чрез Piramideo, които да достигат до всичките им контакти едновременно. Услугата може да се използва както за информиране за наближаващо семейно парти, така и за призив за антиправителствени демонстрации.

Карлос Гарсия-Перес, директор на OCB, отрича Piramideo да има за цел да провокира дисидентство в Куба. "Само насърчаваме хората в Куба да се свързват и да комуникират помежду си," отговаря той в телефонно интервю от Маями. "Какво точно изпращат като съобщения през Piramideo си е изцяло тяхна работа."

Същевременно обаче OCB поддържа Radio Marti, TV Marti и други медии, подкрепящи дисидентството в Куба. Андре Мендес, директор по глобалните операции в Борда на медийните гуверньори - организацията-майка на OCB - свидетелства пред американския Конгрес, че "OCB работи с дисидентите в Куба, блогърската общност и гражданските активисти, за да подобрява достъпа до Интернет и информация в Куба...".

САЩ имат доста дълга история на опити за сваляне на кубинското правителство, датиращи още от 60-те години

Америка е финансирала многобройни опити за убийство на Фидел Кастро. Сега страната налага едностранно икономическо ембарго срещу Куба, което забранява на американците да търгуват или да пътуват с цел туризъм до острова. В последните години САЩ твърдят, че подпомагат "популяризацията на демокрацията в Куба" чрез телевизии, радиа и Интернет.

Куба блокира достъпа до медии на OCB като TV Marti. Поради това американското правителство непрекъснато се опитва да намира нови методи да достига до кубинската общественост с проамерикански послания.

Малцина консервативни кубинци и представители на ЦРУ изглежда все още вярват, че тези послания може да постигнат някакъв ефект в Куба, коментира Нелсън Валдес, критично настроен към американската политика експерт по кубинските въпроси и професор по социология в университета на Ню Мексико в Албукърки. "Истинската цел на Piramideo очевидно е да агитира срещу правителството на Куба," казва той.

Около 2 млн. кубинци в момента притежават мобилни телефони, а около 2.6 млн. имат някаква форма на интернет достъп, от общо 9.25 жители на острова на възраст над 14 години.

Куба има едно от най-ниските нива на употреба на Интернет в Латинска Америка

Гарсия-Перес казва, че счита Piramideo за успешен проект, защото до момента в него са се включили около 12 000 кубинци. Той твърди, че OCB не следи по какъв начин предимно младите кубинци използват услугата.

Групи от кубински изгнаници също разпространяват безплатно мобилни телефони на острова с надежда да насърчат бунт срещу властта. Radio Marti също разпространява безплатни телефони като част от кампании за раздаване на награди от радиостанцията.

Студентите на Нестор Гарсия са получили безплатни телефони с едногодишен мобилен абонаментен план от приятели на приятели. Телефоните са били с предварително инсталиран клиент за Piramideo. И те веднага са започнали да получават антиправителствени текстови съобщения, които те твърдят, че са изтривали.

Piramideo и други подобни програми имат доста малък ефект на острова, казва експертът по Куба Валдес. Според него повечето млади кубинци игнорират политиката, без значение дали тя е тази на собственото им правителство, или тази на САЩ.

"Не съм изненадан, че потребителите игнорират съобщенията," казва той, допълвайки, че младите кубинци са "деполитизирани".

Това отвращение към политически послания е било потвърдено от вътрешна оценка на ZunZuneo

Подизпълнител, нает от USAID, е изпращал сатирични туитове против Кастро в тестовата фаза на проекта, но е получил негативни реакции, съобщава Associated Press в свое разследване.

Подизпълнителят е правил анализ на съобщенията, отговарящи на сатирата. Само 3% са били "антиреволюционни," твърди AP. Повечето потребители просто са били подозрителни към анонимното естество на туитовете. ZunZuneo прекрати съществуването си през 2012, когато свърши финансирането от USAID, а агенцията така и не е успяла да намери желаещи да продължат работа по проекта.

Piramideo и различните американски програми се надяват да извлекат някаква изгода от оплакванията на кубинците от мобилните мрежи и интернет услугите на острова. До 2008 кубинското правителство е забранявало на кубинските граждани да притежават мобилни телефони. След промяната на законите, стотици хиляди кубинци се снабдяват с такива.

През май кубинската държавна телефонна компания стартира нова система за имейл за смартфони, наречена Nauta. Абонатите й могат да изпращат и получават имейли, но не и да търсят в уеб. Първоначалната вълна от имейли претовари телефонната компания и предизвика срив на цялата мобилна мрежа за дни. Сега според кубински източници Nauta отново работи, но осезаемо по-бавно отпреди.

Кубинците се оплакват и от високата цена и ниската скорост на Интернет връзката

Жителите на Куба могат да посещават правителствени Интернет сайтове и плащат $4.50 на час за бавна връзка. Достъпен е и вариант за комутируем достъп по телефонна линия от къщи. Хотелите в Хавана вземат по $7 на час за WiFi връзка, която е осезаемо по-бърза, но по международните стандарти все още остава доста бавна. Средно кубинците печелят по $20 на месец, така че всеки от тези варианти е изключително скъп за огромната част от населението.

Властите обвиняват за проблемите с Интернет на острова американското ембарго. Телефонни компании в САЩ имат забрана да свързват или прокарват кабели за високоскоростен трафик от Флорида до Куба. Това принуждава Куба да разчита на канадска сателитна Интернет връзка, която е ограничена и много скъпа.

Островът очакваше по-добър Интернет, след като Венецуела приключи с прокарването на нов кабел за високоскоростен Интернет до Куба през 2011 г. Бяха нужни още две години, преди той да заработи, а дори и до този момент функционирането му все още не е официално оповестено. Той дава по-добра връзка, но тя далеч не е достатъчна, за да отговори на нарастващото търсене, става ясно от провеждани на случаен принцип интервюта с кубинци.

Кубинското правителство блокира различни уеб сайтове, включително такива с порнографско съдържание и някои крайнодесни групи, борещи се за свалянето на режима на Кастро. От време на време се блокират и новинарски сайтове, блогове на дисиденти и подобен на eBay сайт, наречен Revolico.com, защото той понякога предлага забранени стоки.

Повечето кубинци обаче игнорират сайтовете на дисиденти като блогърката Йоани Санчес

Според някои от тях Санчес е "опетнена" от връзките си със САЩ. Други са чували за нея от новинарски публикации и се интересуват от възгледите й, но избягват да отварят блога й, опасявайки се от репресии. Според анализатори, малцина кубинци четат дисидентски блогове, дори и когато те не са блокирани от държавата.

Експертът по кубинските въпроси Валдес отбелязва, че кубинците като цяло не посещават сайтовете и на групите за сваляне на Кастро. Когато те се свързват с Мрежата, по негови думи те посещават същите сайтове като младежите по цял свят. "Те примерно се вълнуват дали колумбийките се обличат по-откровено от кубинките," казва той. Като цяло жителите на Куба остават много критични към мобилните мрежи и Интернет връзката в страната си, но не клонят към алтернативите, налагани от САЩ, твърди той.

Пенсионираният дипломат Гарсия коментира, че Piramideo вероятно ще бъде сполетян от същата съдба като предишните опити на САЩ да се борят с кубинското правителство. Той подозира, че неговите студенти са били наясно, че безплатните телефони са идвали от американски източник - но просто са се възползвали от шанса да получат безплатен телефон за година.

"Те все още пазят и използват тези телефони," казва той. И очевидно все още продължават да трият текстовите съобщения.

Oще: кастро  комунизъм  куба  кубински лидер  сащ  фидел кастро  хавана 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.