Мутреси или кучки? | webcafe.bg
Webcafe

Мутреси или кучки?

Виктория Миланова
14.05.2011, 09:31 (обновена 04.10.2011, 20:09)

1 от 2 снимки Назад Напред

диана любенова

Жените в БГ сериалите не са това, което са - Диана Любенова ("Забранена любов")

Аз съм сериаломаниачка и на хард диска си имам цели сезони на хубави чужди сериали, които с удоволствие гледам по много пъти.

Въпреки това фурорът на българските засега не успява да ме докосне така, че да се включа в истеричния фенски хор. Все още не мога да започна да припадам по главните им герои, както припадам всеки път, когато видя Хю Лори като Хаус или Дейвид Духовни като пияния и надрусан развратник Ханк Мууди.

И не защото сексапилът на Калин Врачански или Ивайло Захариев е по-малък от на гореизброените чужди звезди. А защото случващото се в серийките няма нищо общо с живота ми. Нито пък е достатъчно достоверно и интересно като сюжет, за да ме залепи за екрана и да ме накара да тръпна какво ще се случи в следващия епизод.

За дълбочина, каквато има в "Д-р Хаус" и „Секс до дупка", пък изобщо да не говорим. Нито за обилното крадене на сценаристите на теми и мотиви от известни западни филми.

Това, което най-много ме дразни обаче, са образите на жените в българските сериали.

Да започнем с любимата българка за миналата година - Елена Петрова - в ролята на многострадална Боряна от „Стъклен дом". Защо този образ е положителен - а той се възприема точно така - за мен е пълна загадка.

Каква е биографията й? Някогашна проститутка и любовница на гадна, брутална мутра. Спасена от тази съдба от друга малко по-прилична и много по-възрастна от нея мутра, за която по-късно се омъжва и на която ражда дете. Покрай богатия си съпруг става галеристка. Нашите добре облечени бизнесмени обичат да купуват на наложниците си нещо да си играят - бутик, галерия, модно списание.

Т.е. - развитието на образа става от посока на нелегалната към легалната проституция под формата на брак. На средна възраст вече не й е интересно с мутрата, която я е извадила от блатото, и тръгва да се заиграва с порасналия му син.

Ранните години на Боряна пък са разказани в другия хитов български сериал - „Под прикритие" - чрез образа, изигран от манекенката Ирена Милянкова. Хубаво младо момиче, което не иска да положи усилия като всички други нейни връстнички, да получи образование, да се потруди, да се сбори с живота, а кешира красотата си при известна мутра.

Няма нищо против богатият й властен любовник да я третира като парцал. Всъщност - не, от време на време декоративно се бунтува, като в тези куци протести е заложен целият драматизъм на образа.

Разбира се, и тя е спътница в живота на мъж, който може да й е баща. И също се оглежда за нещо по-младо и сочно, което да задоволи сексуалните й апетити.

И стигаме до една малко позавехнала героиня от един по-ранен като време сериал - „Забранена любов". Там героинята на Диана Любенова е хищна кучка, която е зарязала на младини бедния си мъж, за да сключи финансово изгоден брак. Жертва дори децата си за това и въобще обърква хиляди съдби в името на обезпечението си с финикийски знаци.

Да разгледаме сега второстепенните образи. Героинята на Стефка Янорова в „Стъклен дом" е глуповата фризьорка, която буди смях и съжаление. Яна Маринова от същия сериал играе истерична, жадна за пари и власт кучка, много подобна на героинята на Диана Любенова от „Забранена любов" като мотивация и психопрофил.

Миленита от „Под прикритие" пък е овдовяла мутреса. Сияна и Алекс от „Стъклен дом" са разглезени пикли, които постигат всичко благодарение на богатите си татковци. Също като Елица в „Забранена любов".

Ето така виждат сценаристите на българските сериали жените. Масово са красиви кукли, които осребряват приличния си външен вид и богаташкия си произход, а не умствените способности и таланта си.

Ако не се занимават с легална проституция под формата на изгоден брак и не са имали късмета да се родят в охолни домове, а проявяват някаква личностна инициатива и имат стремеж към самостоятелност, то постигат всичко с манипулации, подлост и на цената на съсипани животи на хората около себе си. Или в най-добрия случай са смахнати глуповати домакини.

ОК, има такива жени край нас. Но има и други. Има ме мен и аз не влизам в нито една от гореописаните схеми. Аз и моите приятелки сме от обикновени семейства, учили сме, мечтали сме за самостоятелност, работили сме много.

Двайсет пъти ми е по-лесно да се припозная в образа на д-р Къди или тринайсет, отколкото в това, което играят Елена Петрова, Ирена Милянкова и другите актриси от нашите сериали.

Внушението, че е важно само да си хубава и нищо друго в жената няма значение, не се прави обаче само чрез измислените героини. То се съдържа и в масовата практика за важни роли в сериалите да се наемат манекенки, чиито актьорски способности са доста скромни.

Ако бях актриса, щях да съм бясна. Защото излиза, че талантът, обучението в НАТФИЗ и стажът в театъра нямат никакво значение. Една красива муцка и хубаво тяло ти осигуряват това, което би трябвало да ти дадат професионалната актьорска подготовка и талантът.

А сред нашите актриси има много красавици с доста по-интелектуален сексапил от този, който ни показват Яна Маринова и Ирена Милянкова. Няма нужда манекенките да изземват функциите им.

Българските сериали, въпреки претенциите си за модерност, клонят повече към латиноамериканските и турските сапунки. И това ясно си личи и в женските образи. Съдбите на героините в тях се въртят все около мъжете и любовния им живот.

В моите любими сериали - като „Д-р Хаус", „Анатомията на Грей", „Излъжи ме" и „Секс до дупка" - жените също имат интригуващ личен живот и то много по-интригуващ от този на нашите героини. Но пък техният център на тежестта е професията им, също както е и при мен.

Моят живот, а и този на приятелките ми, се дефинира точно като техния - той е нещо като 90% професионален и 10% личен. Нямам време по цял ден да се вайкам коя мутра ми обърнала внимание и коя ме заплашва, че ще разкрие миналото ми на проститутка, защото при липса на богата мутра да ме издържа се налага сама да си изкарвам парите.

А пък и няма любовна връзка, която да ми е докарала толкова удовлетвореност и вълнуващи преживявания, колкото професията ми. Така е с всички съвременни, еманципирани жени, колкото и това да не се харесва на патриархалните ни мъже.

Героините на нашите сериали постигат всичко само благодарение на силни и властни любовници, съпрузи, бащи. Никога благодарение на собствените си способности. Мотивацията им да направят нещо се корени само в отношението на мъжете към тях, никога в собствената им преценка за нещата и мечтите им, както обикновено става при мен и моите приятелки.

В този смисъл българските сапунки са силно фалоцентрични и в тях жените са само декорация или проводници на злото. Никога не са положителни, самостоятелни, способни, самодостатъчни личности.

Няма как да се разпозная в тях и да се зарибя да видя какво ще се случи по-нататък в живота им. Все ми е тая.

Предпочитам да следя хрумките на западните продуценти и много повече ме вълнува съдбата на готините мадами от чуждите сериали, които имат много повече общо с мен.

Oще: бг сериали  жени  кучки  мутреси  роли  сериали  телевизия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.11.2011, 11:57

77 Бисер Минчев | 30.11.201109:23

Не съм гледал нито една серия от нашенските,нямам и намерение да го направя!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.05.2011, 20:37

76 Karla | 25.05.201120:57

@Смотаняк:
Защо точно турските сериали визираш, а не латиноамериканските, гръцките, немските, американските, които също вървят в ефир? Разбирам да се говори против новините на турски в нациолен ефир, но по отношение на всякакви други продукции не виждам какъв е проблема!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

75 veselavesela | 19.05.201107:34

А пък аз разпознах госпожица Миланова, като агент Скъли (Досиетата X) Много щастлив
Спомних си как неотдавна с присъщата й прозорливост разбули мистерията около рожденият ден на Доби.
А по темата - сапунките в България са съвсем прясно начинание и естествено е нужно време за тяхното развитие. А за по изискани вкусове -театрите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2010, 08:18

74 vasil111 | 18.05.201111:39

забележителен и впечатляващ е протестния зов в материала... на фона на статистиката - след :"на всеки километър" това е най гледаното нещо - около 1 500 000 души. Ами ... чудесна атестация, кви коментари изливате, кви пет лева? И сценаристи и актъори очевидно са доволни - пазарната логика е водеща в случая, че продукта им е добър. Затова имаме в случая едно ясно изразено мнение срещу статистиката, при това стилно изразено и аз го приветствам като такова. ( не, че гледам българска телевизия)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

73 Mile Manolov | 18.05.201102:13

Не смогвам да ги гледам от пийене.. ма вие оти се мъчите? Californication е друга бира ^^
Сезон първи, епизод две е просто смазващ ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 08:33

72 ronsim | 17.05.201108:51

Браво!
Статията и песента на Слави "Няма такава държава" определят много точно състоянието на България.
ПОЗОР!!!
Искаме да ни уважават по света, а ние самите не се уважаваме.
"Добър вечер драги зрители.Сите ли?" Колко добре казано, нали?
СЪБУДЕТЕ СЕ!!!
Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
България! България! България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

71 Dimitar Stamboliyski | 16.05.201116:37

@ Мариана:

Моме, напрао неам що да добавам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

70 Mariana Antova | 16.05.201116:04

Евала за статията! Много точна оценка...
Вярно е, че артистите (или манекените) от изброените филми са кофти, ама още по-верно е, че сценаристите са по-кофти и от артистите... Какви образи, какви превратности, какви сложни чувства и невероятни приключения... То не можеш го описа с думи прости... Поезия! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

69 solaar | 16.05.201114:14

И на мен не ми хареса края. Има забележки и в средата. Ама пък началото е силно, страхотен анализ на киното ни или каквото там се води в ТВ-то в момента.
Дори само за това си заслужава ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

68 Vasil | 16.05.201111:29

много са смешни - гледах точно точно 2 серии на Стъклен дом - мъжете играят добре и са приятни , но жените са отвратителни и като игра и като поведение - Петрова само шепне , а другата Маринова само вика цял сериал .да не говорим ,че на втората и яко й личи ,че си е класическо курве ....
   

оценка

+0 -0