За палачите и хората | webcafe.bg
Webcafe

За палачите и хората

Жана Сталева
30.07.2011, 09:35 (обновена 01.08.2011, 10:26)
Мартин Карбовски

Снимка: © Viewsofia.com

Ти, Карбовски, трябваше да се появиш на хоризонта на морала, който в момента търсиш и защитаваш, тогава, когато той имаше нужда от теб!

Спонтанна реакция относно статия на Мартин Карбовски, разпространена в четвъртък

"Ако имаше нормални журналисти в България, ако зад журналистите седят истински хора", още преди 10-13-15 дни, а не вчера или онзи ден, ти Карбовски трябваше да попиташ, кога "вестниците ще излязат с огромно заглавие"!!! И заглавието е: "Извинявай, Яна!"

Ти, Карбовски, трябваше да се появиш на хоризонта на морала, който в момента търсиш и защитаваш, тогава, когато той имаше нужда от теб! Защо тогава мълча, Карбовски?! Защо не поиска палачите на паметта на Яна да се извинят?

Защото приятелите и близките на Яна не потърсиха теб, а нас ли? Многото?! Не теб, единствения?

Нима не видя, че "миролюбиво" колегите ти потъпкват паметта на един човешки живот с ехидните си усмивки и жалки репортажчета? Нее, не ми казвай, че не си забелязал това! Ти не си глупак! Защо тогава се опитваш да изкараш нас такива? А може би вярваш, че сме?

"Всичко може да се е случило", Карбовски! Но това да траем, когато някой е умишлено "изфабрикуван" несретник и клошар, с еди-колко си промила алкохол в кръвта, да траем, когато някой е жертва, при това обезобразена в очите на обществото, тогава, когато дори не може да се върне с полет отнякъде, за да се защити от "най-зловещия журналистически маймунарник" - нямаше как да се случи!

Защо не изскочи "на сцената на събитията" тогава? Какво те спря, Карбовски? Кое затвори очите ти за един насилствено погубен живот на още един "обикновен човечец", разкъсан, "на жълтия кръст, направен от стотинките на стадото"?

И ако разбра от какво бяга Чеци, зададе ли си въпроса от какво не можа да избяга Яна? И защо е така удобно безотговорността да бъде прехвърляна от „уста на уста", докато не ни писне да търсим правото и на журналистите, и на политиците, и на хората в тая държава да се държат отговорно?

Искаш да се извиним на Чеци?

Няма да се извиня! Не съм го наричала убиец, не зная дали е такъв! Но с чиста съвест го наричам страхливец! Как и защо да се извиня на един страхливец, Карбовски? Къде беше той, когато близките и приятелите на Яна се питаха кой е последният човек, който я е видял жива? Нима сега се страхува по-малко, отколкото тогава? И ако да, защо?

Ще се извини ли той за това, че "ей така по мъжки" е станал причина да си отиде една жена? И ей така, наистина по мъжки, не стана и не каза: "Хора, аз бях с нея!"

И най-малкото - ще се извини ли този човек за изказа си в интервюто, което е дал?

Ще се извинят ли журналистите на близките на Яна, на нас, които поискахме да знаем какво се случва и, отбрали "плявата от зърното" не само на вестникарската будка, търсим истината?

„И последно - това което направиха жълтите писачи", Карбовски, "беше наръчник по убийството" на хуманността, уважението, житейските стойностите и журналистическия морал!

Нима трябва да се извиним, че не сме съгласни да търпим това?!

Oще: журналистика  мартин карбовски  морал  яна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

33 KingoftheROAD | 03.08.201123:50

20 Теа, я па че му напрайм същото на Русинов, само да ми падне. Само, че мааааалко преди да пукне, че му дам да си земе въздух и така поне 5-6 пъти. Че му държи влага между краката докато е жив, и всяка вечер че се напикава в гащите Палав Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

32 Архангел | 03.08.201112:08

Ние мъжете сме си виновни!
Твърде много угаждаме на жените и търпим всякакви претенции и коментари!
Как една жена да не се помисли за божество, ако бива непрекъснато награждавана с незабавно удовлетворяване на прищевките и капризите й без да е заслужила преди това?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

31 ivorad | 03.08.201112:06

Статията е гнусен опит за разправа с един недолюбван от авторката / и не само от нея!/ журналист.
Гнусното е в това, че се използва убийството на една млада жена, за да се свърши и тази работа, при това от позициите на самообявил се морален съдник....
На всички които плюят , все по този повод и все в удобни за тях посоки, бих напомнил няколко очевидни неща:
1. Не познаваме покойната Яна. Да, несъмнено тя се е държала крайно неразумно във фаталната нощ, но е платила най-високата цена за неразумността си. Затова нека не я етикетираме назидателно след смъртта й като "боклук", "курва, която си го е търсила" и все в тази посока. Не само защото не е добре да се постъпва така с паметта на покойник, но и защото, пак да напомня, НЕ Я ПОЗНАВАМЕ.
2. Не познаваме и г-н Русинов. Част от показанията му са несъмнено подозрителни, но това не го прави убиец. Голямата отговорност за поведението на Русинов носи прокуратурата, която допусна самовлюбено-бъбривият вътрешен министър да разкрие огромен брой факти и обстоятелства , установени при разследването. Именно това идиотско поведение даде възможност на заподозрения Русинов да си изгради солидна защита, преди да се предаде.
...........................................
Изобщо казано, нека да не прибързваме с оценките и да видим какво ще успее да направи следствието!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2010, 17:11

30 Белия татко | 01.08.201122:04

Дотук преброих поне десетина потенциални убийци на жени, които имат оправдания за умъртвяването на едно момиче. Малей, жените ви четат ли в този форум? Че да няма после произшествия.

Боклуци сте вие, момчета, щом има вариант според вас жертвата да е виновна, а убиецът - с оправдание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 19:39

29 james2 | 01.08.201115:43

На т.н. Яна никой не й е крив, че е проста и нагла курва от с.Козлодуй. Искала е да обере момчето и да му изтръска последните пари.
Така от алчност и тъпотия е умряла.
От курвите толкова акъл!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 13:24

28 bzb | 01.08.201115:19

Не защитавам Карбовски, но съм напълно съгласен, че заподозрениете за съпричастност бяха тиражирани като убийци преди да се е произнесъл съд. И това беше както явен политичеки пиар, така и журналистическа некомпетентсност. Лошото е, че случката всъщност не е нещо ново. "Ние ги хващаме, те ги пускат" е фраза, която чуваме редовно. Мисля, че причината е ясна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 09:09

27 Деян Гавраилов | 01.08.201109:54

Ако имам правилен спомен прочетох за убийството за пръв път на страницата на "блиц". Веднага след това, набързо и пак там излязоха няколко доуточняващи материала в рамките на час - два. Бях шокиран с какви гнусни думи описваха момичето. Едва ли не утайка, сган и абсолютна паплач в морален план. Не споменавам името й, не я познавам и след всички по-нататъшни репортажи за трагедията, изказвания на нейни познати и приятели, постоянното дъвчене на случилото се и коментари относно предполагаемия сценарий нещата започнаха да ми се избистрят. И всичко май се оказа точно така както беше написано в началото. Тя си е била абсолютен боклук. Това не означава, че е заслужила смъртта си, но и не променя факта, че сама се е нацепила в тази ситуация. Или както казват бабите, търсила си го е. Ако не днес, то утре или вдругиден, в някоя друга градинка, с някой друг Чеци щеше да й се случи същото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

26 sake | 31.07.201120:25

Белия,прав си за покаянието.Аз не видах дори съчувствие в очите на Русинов.
Не приемам подобна версия,а поведението му,го отричам изцяло.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.11.2010, 16:29

25 MaminSin | 31.07.201119:02

Не се безпокой, дори и да не чувства вина, скапаният му живот вече съвсем се е сговнил. И както сполучливо добавяш - въпрос на време е да направи нова простотия. Така че споко - не го чака сладък живот тоя боклук...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2010, 17:11

24 Белия татко | 31.07.201118:47

Да, спомняме си я - Престъпление и наказание. За съжаление - този ми се струва, че не осъзнава какво е свършил и няма да се измъчва от вина. Той през цялото време в интервюто с Карбовски мрънкаше как му били скапали на него живота, при положение, че е жив и здрав, а има мъртво момиче. Той не се разкайва, че я е изоставил сама в парка, както е нормално да се разкайва. Само се вайка как го били набедили.

Няма да го постигне наказанието на Разколников, за съжаление, което беше наказанието на съвестта му. Този няма съвест, той е пълен дегенерат. А сега ако му се размине - както май ще му се размине, ще реши, че е недосегаем и ще направи още някоя простотия, защото превенцията на закона не е сработила. Както стана с О Джей Симпсън - пуснаха го, не го осъдиха за убийството, а той после извърши въоръжен грабеж в казино и сега лежи в затвора, ама за друго престъпление. Най-вероятното същата ще е и съдбата на този дебелак.
   

оценка

+0 -0