"Ром преби ченге заради кючек" | webcafe.bg
Webcafe

"Ром преби ченге заради кючек"

А. Ненкова , Дойче Веле
19.02.2012, 12:06 (обновена 19.02.2012, 12:12)
Български роми

Снимка: © Getty Images

"900 лв. за невеста; 1 200 за магаре" - и това заглавие, което се заиграва с мизата за ромска булка и за магаре, е пример за самобитен медиен поглед към ромската тема

"Роми разкостиха мандра", "Роми с брадви нападнаха болница", "Ром преби ченге заради кючек" - с такива заглавия българските медии илюстрират "ромската заплаха". Така, вдигайки врява, те доизкривяват образа на ромите.

Формулировки като тези в споменатите заглавия, иначе неприсъщи за качествената журналистика, се оказват допустими и едва ли не напълно нормални, когато става дума за ромите. Така ромското малцинство се превръща в нещо като "евъргрийн" за българските медии.

"900 лв. за невеста; 1 200 за магаре"


И това заглавие, което се заиграва с мизата за ромска булка и за магаре, е пример за самобитен медиен поглед към ромската тема. Както и за приноса на пресата в изграждането на трайни негативни нагласи към най-маргинализираното малцинство в България. До този извод стига експертен екип от представители на българското социално министерство, Института "Отворено общество" и Комисията за защита от дискриминация, изследвал медийното представяне на ромите в най-тиражните ежедневници през периода 1994-2011 година.

От първите години на прехода до ден-днешен основните характеристики на образа на ромите в българските медии остават непроменени: групата е представена най-често негативно и в апашко амплоа. Медийният акцент е върху престъпването на законите и извършването на престъпления, пише в анализа.

Според експертите, значителен дял от печатните медии са се превърнали в нещо като охотно действаща трансмисия на публични предразсъдъци спрямо ромите: ромите искат, ромите консумират, ромите не са в състояние да допринасят, но затова пък са се превърнали в обект на алтруизма на благодетелното общество. Лошата хигиена, безпросветността и примитивизмът са сред водещите медийни характеристики на тази етническа група.

"Watch dog" или само врява?


Освен като трансмисия на предразсъдъци, за българската преса почти не е характерна ролята и на "watch dog", коментират експертите. Само по изключение пресата критикува проявите на дискриминация. Вестниците нямат желание да анализират отговорността на институциите, които по дефиниция трябва да създават среда, гарантираща и на най-уязвимите прослойки участие в развитието на обществото. Вниманието на аудиторията обичайно се насочва към неосъществената интеграция на ромите, а не върху мизерните условия на живот, които поставят много от тях в ситуация на оцеляване.

И цифрите говорят за това, че когато става дума за ромите, медиите вдигат повече врява и на практика отстъпват от призванието си да бъдат потенциален "граждански наблюдател". Едва в 14% от случаите ромите са описани като извършители на позитивни действия. При турците този дял достига почти една трета, а при друга уязвима група, тази на хората с физически увреждания, приближава 43%. Тоест, и на територията на медиите ромите са силно изолирани по същия начин, както в сегрегираните градски гета. Полицията пък се оказва най-често асоциираната с ромите публична институция в медийното пространство. Във всяка трета публикация за роми задължително присъства и образът на българския полицай.

13:1 за циганите срещу ромите


Едно от малкото подобрения в медийното представяне на ромите през последните години е променящото се с времето съотношение при използването на думите "ром" и "циганин". "Цигани" в последните години се използва почти 5 пъти по-малко в пресата от приемания за коректен термин "роми", сочи анализът на медийното отразяване на най-маргинализираното етническо малцинство. Разбира се, някои от българските ежедневници продължават да използват наложени "синоними", производни на "мургав" - "мургавелки", "мургаво племе","мургава крадла" и т.н.

И все пак, макар че плахите терминологични подобрения далеч не са достатъчни за формирането на нов медиен образ на ромите, те все пак са възможност за промяна. Засега обаче ромите продължават да бъдат най-силно стигматизираната и най-уязвима група, обобщават експертите. Очертаващите се тенденции показват или тоталната липса на оценка, или значителен превес на негативните над позитивните оценки. Съотношението е почти 13:1.

Дойче Веле

Oще: врява  медии  роми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

20 kakao | 23.02.201201:24

Не дочетох статията, стигнах само до това ''Както и за приноса на пресата в изграждането на трайни негативни нагласи към най-маргинализираното малцинство в България.''

Да ме прощава авторката, но циганите сами са изградили блестящия си имидж! Изобщо не ме интересуват единиците, които да образовани и имат само едно дете. Аз такъв циганин не съм срещала НИКОГА. Така че съдя за тях по мнозинството - миризливи, мързеливи, крадливи. Убедена съм, че тази сган никога няма да бъде успешно интегрирана в едно нормално общество (под нормално имам предвид хора, които работят,живеят в домове от твърд материал, спазват лична хигиена и още една-две дреболии).
Всъщност най-доволна ще съм ако въобще не ме занимават с циганите по никакви причини. Не ми дреме как съществуват, стига да е далеч от мен и портмонето ми (което се е оказвало в техните ръце за съжаление...).
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

19 Stefan Chervenkov | 20.02.201217:23

Така, така, Дойче Веле мрънка срещу отношението на медиите ни към ромите, обаче какво става ако потърсим в нета заглавия от немските медии отнасящи се към ромите ( независимо бъкгарски, румънски, унгарски, сръбски - каквото и да било, успели да влезнат на немска територия ) - убийства, грабежи, проституция, контрабанда, ей тези думички присъстват и в техните "ромски" заглавия.
Не мир, обич, просвета и дружба, както може да се сетите.
Баси и лицемерите ( като всички в безполезния европейски съюз, впрочем...)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

18 Vortep | 20.02.201214:43

"От първите години на прехода до ден-днешен основните характеристики на образа на ромите в българските медии остават непроменени: групата е представена най-често негативно и в апашко амплоа. "

Какво?! Някой не е съгласен с казаното? Или нещо от това не е вярно?
Нима, ако някой започне да пише дитерамби по техен адрес ( като към Негово Превъзходителство ), действителността ще се промени?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.02.2010, 13:17

17 etaj_5 | 20.02.201213:45

Драги коментиращи,

Нали са все още в сила нормативните документи, отразяващи лицензираните продукти и защитата на техните имена Въпрос Въпрос Въпрос

Е ли възможно, на базата на горното, едно ново сдружение на спиртопроизводителите да заведе дело пред компетентни органи /дори и в чужбина/ за ползване на името на защитена марка Въпрос Въпрос Въпрос От сега съм сигурен кой ще спечели делото. Лошото е, че заради нашите мили любители на циганите, които толкова радеят за тях, пак ще ни издокарат ние да им го плащаме - иначе ги дискриминираме. Идея Идея Идея
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.02.2011, 10:40

16 Vesso | 20.02.201208:13

Да го питам водещия живял ли е с цигани?Некадърна журналистика,непрофесионално представен на проблем от"книжен плъх"!Казва го човек,който днес е поздравяван сърдечно от много цигани, с които е учил,следвал или е бил в казармата. Повечето от които си изкарват хляба по честен начин заедно с българи,турци,власи,арменци,евреи,руснаци и т.н.Не изкарвайте циганите жертви на останалите!Това не насърчава интеграцията им в обществото.За продажните журналисти циганите с висше образовани и почтенна работа не са интересни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

15 boris | 19.02.201223:20

Медиите трябва да продължат, чат пат, да наричат циганите цигани, защото само по този начин ще може да се използва любимото на политиците название "роми". Това е така, защото ако утре, думата циганин изчезне напълно от речника на хората, като обидно и унизително название, то тогава ще трябва да си измислят нова дума, защото просто думата "ром" ще стане обидно и унизително название. То всъщност това вече се наблюдава. Названието на нещо е отражение на отношението към нещото, а не обратното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

14 A4i | 19.02.201222:00

Мисля, че циганите са наричани "роми" в нарушение на Законът за марките и географските означения. Все пак ние всички трябва да сме съпричасни към закрилата на европейските географски означения, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

13 Дебел | 19.02.201220:58

Аве,половин час мислих,и не можах да измисля какъв е смисъла на таз статийка жалка.Кой имаше нужда да се пише туй нещо,кой имаше нужда да го чете??????
Проста работа да му се не види!Уеб Кафету май са си поставили за цел да намалят броя на читателите си,чрез публикуване на "мозъчни" пръдни.Съжалявам ама след прочетеното получих газове и отивам да се изпърдя във ваша чест...........авторе.................небесна простота.......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

12 Гризли | 19.02.201219:56

Че държавата (разбирай правителствата, които печелят гласове от циганите) няма интерес от решението на циганския проблем е ясно на всеки! Ясно като рентгенова снимка! Иначе в България нямаше да има над 300 организации за защита на циганите..
А и всеки от нас може да изкара десетки примери на толериране на циганите, за сметка на българите!...

Обаче това, че ако кажеш на един циганин "циганин" (а не ром), подлежиш на наказателна отговорност за насаждане на етническа омраза - това вече е върхът на простотията и нетолерантността към бялата част от населението на България!
Досега не съм чул на някой език да има дума, синоним на ром... Ползвам немски, английски и руски - на всеки един от тези езици думата е "циганин" и никой не намира това за обидно или дискриминационно!
Ние по-толерантни и демократични ли сме от народите, говорещи споменатите езици?! Или се опитваме да им даваме пример?! А може би ги поучаваме?!

Циганите са си цигани! Не е обидно да си циганин, обидно е да се държиш като мангал! А точно това правят 95% от българските цигани...
Когато започнат да се държат като цивилизовани граждани на държавата, в която живеят, и когато започнат да се държат цивилизовано към всички нас, които ги храним (с всички данъци, помощи, ток и вода, които плащаме вместо тях), тогава и отношението към тях ще се промени!
Интеграция не се прави, като насила се вкарат циганчетата в класове с бели деца! Интеграцията се прави, като се насади (ако трябва и принудително) култура и уважение към другите, както и създаване на желание за знания и подобряване на собствения начин на живот!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

11 Falconetti | 19.02.201217:41

В Бантустана нищо не е като хората, та циганите ни ли?
По коледа, по стара Румънска Традиция Правителството в Букурещ беше сменено, В България над Шипка времето бе спокойно! спя
Обаче в Германия не вярват на чудеса а в Москва на сълзи.
Но, Бълхарското сълзливо чудо ще дойде от циганите ни, те ще затрият комуно -полицейската ни кастова върхушка (и то много по бързо отколкото очакваме!!! пуша ).
Така че и да им даваме права и да не им даваме, броят им расте геометрично и краят на всякакви политически измекяри и техните подлоги е в близкото бъдеще. Така че , наздраве за циганите, спасители на съвременна Бълхария! глупчо
   

оценка

+0 -0