Гърция се пази като от чума от нелегалните имигранти | webcafe.bg
Webcafe

Гърция се пази като от чума от бежанците*

Дойче Веле
11.04.2012, 17:25 (обновена 12.04.2012, 09:31)
лозя

Гърция се пази като от чума от нелегалните имигранти

Гръцкият министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис предизвика истински смут с идеята си да настани нелегалните имигранти в центрове от затворен тип. Всъщност нищо странно няма - идват избори.

Гласуваният тези дни интеграционнен закон на министъра на защитата на гражданите разбуни духовете. Съвсем доскоро - до лятото на 2009 - Хрисохоидис в качеството си на опозиционер отхвърля идеята бежанците да престояват в изолатори до депортирането си, изхождайки от хуманитарни съображения. Днес вече като министър иска да създаде центрове за задържане в цяла Гърция. С пари от Европейския съюз.

Левите опозиционни партии и неправителствените правозащитни организации критикуват остро проекта и говорят за "лагери за интерниране, приличащи на затвори". Мохамади Юнус от Сдружението на гръцките бежански организации няма съмнение, че проектът е чиста проба предизборна маневра.

"От 2001 г. живея в Гърция и постоянно се сблъсквам все със същото - наближат ли избори, винаги тръгват дискусии срещу имигрантите. Миграцията е проблем за Гърция, но проблемите не могат да се решат с полицейски акции. Много по-добре би било, ако се спазват съществуващите закони. Гръцкото право на политическо убежище е едно от най-добрите в Европа, но не се прилага на практика".

Носители на престъпност и зарази?

Три от десните партии в Гърция експлоатират темата за растящата престъпност, като обвиняват за нея най-вече пришълците. Според последните допитвания тези партии получават 5 процента от гласовете и имат шансове да влязат в гръцкия парламент.

Ултрадясната групировка "Златната зора" дори предлага специални услуги за лична защита - охрана за самотните пенсионери, които се опасяват от нападение, когато ходят до банката си.

Според Мохамади Юнус през последните години престъпността в Атина действително е нараснала, но между миграция и престъпност няма никаква връзка. "Действително съществува проблем със сигурността в централната част на Атина, но потърпевши сме ние, имигрантите. Повечето чужденци не смеят да излизат по улиците в късните часове", казва той.

Масло в огъня допълнително налива и министърът на здравеопазването Андреас Ловердос, който заяви в телевизионно интервю, че имигрантите разпространяват инфекциозни заболявания и са "бомба със закъснител" за здравеопазването.

Каква да е миграционната политика?

Консерваторите от своя страна са по-скоро сдържани. За тях източник на загриженост е най-вече острата критика от Брюксел, че Гърция не може да контролира границите си.

Евродепутатът Георгиос Папаниколау настоява за решителна миграционна политика - с ефективна охрана на външните граници, даване на политическо убежище, депортиране на нелегалните имигранти и интегриране на живеещите в страната чужденци.

Същевременно той подчертава, че финансовите тежести от подобна политика трябва да бъдат разпределени справедливо в европейски мащаб. Съгласно Дъблинското рамково споразумение именно страната, на чиято територия най-напред е стъпил бежанец, трябва да обработи неговата молба за политическо убежище.

По този начин Гърция е станала притегателна цел и трамплин към Европа за много чужденци, твърдят консерваторите. И настояват за ревизия на споразумението от Дъблин.

*Оригиналното заглавие е "Поредният гръцки проблем".

http://www.dw.de

Oще: бежанци  гърция  ес  закон  избори  изолатори  имигранти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.