Най-добрите колежи в САЩ за 2011 г. | webcafe.bg
Webcafe

Най-добрите колежи в САЩ за 2011 г.

Webcafe.bg , по Forbes
04.08.2011, 14:04 (обновена 07.08.2011, 09:20)

1 от 3 снимки Назад Напред

студенти

Снимка: © Getty Images

Всяка година излиза нова класация, която определя най-добрите образователни институции в САЩ. Тази година участниците са 650 на брой, а критериите, по които биват сравнявани, са тези, на които студентите отдават най-голямо значение.

Това е рейтинг, основан на качеството на преподавателите, възможностите за развитие на кариера, цената на образованието и сертификатите и дипломите, които колежът предлага.

Основната цел на класацията е да предостави най-изгодните за учениците колежи като качество, което дават, спрямо таксата - вместо да "мери" парите, инвестирани в образователните институции и бройката на записалите се в тях.

"Уилямс Колидж" отново е първи

За втора поредна година колежът "Уилямс" е обявен за най-добър в Америка. Това малко учебно заведение в Бъркшир, Масачузетс, основано през 1793 г. от полковник Ефраим Уилямс, би всички от престижната Бръшлянова лига.

На фона на останалите учебни заведения в Съединените щати, "Уилямс Колидж" е малък - в него учат около 2000 студенти. В  обучението му имат превес програми по история на изкуството и развитие на икономиката.

Вярно е, че цената, която учениците трябва да платят, за да се запишат, там не е никак малка - всички годишни разноски стигат около $50 000, но това е училището с най-голям процент завършващи с отличен успех сред всички останали.

Голям брой от учениците там също получават награди за победи в национални състезания, а много голям процент от завършилите започват кариери с голяма заплата.

Всяка година колежът номинира учители, които играят съществена роля в живота и обучението на учениците, за наградата "Олмстед". Отличените се избират от смесена комисия от преподаватели в колежа и студенти. Наградата се изразява в $3000 премия за учителя и $2500 за училището, в което работи.

Наградата "Олмстед" е учредена през 1924 г. от Джордж Олмстед Младши и съпругата му. Тя има за цел да поощри учителите от средната степен и е високо ценена в САЩ.

"Принстън" е втори

На второ място е колежът "Принстън", който е подпомаган от една от най-щедрите финансови програми в страната и поради тази причина таксата за образование е съвсем приемлива на фона на възможностите, които предлага.

Много от амбициозните ученици си поставят именно "Принстън" като основна цел и заради голямото разнообразие от специалности, които университетът предлага. Освен "Принстън" и "Харвард" (номер 6 в класацията) обаче, другите училища от Лигата "Айви" се справят значително по-слабо от миналите години.

"Йейл" е чак на 14-о място, "Браун" на 21-о, а университетът "Колумбия" е чак на 42-о, което е много сериозен удар за техните репутации.

Поради безплатното образование във военните училища - таксата се плаща от държавата, те се нареждат много напред в класацията. Военната академия в Уест Пойнт беше номер 1 преди 2 години, а сега е на трето място - благодарение на добрия си преподавателски състав и заплатата, която му осигуряват. Академията на Военно-въздушните сили е на 10-о място, а другите подобни училища също заемат челни позиции в таблицата.

Основните показатели, определящи рейтинга на един колеж са 5: успехи след завършване, удовлетворение сред учениците, такси на обучение, процент за успешно дипломиращи се студенти, и стимулиране на учениците да дават максимума от себе си.

Освен крайното класиране, класацията представя как са подредени колежите и в отделни аспекти. В класацията за цена спрямо образование например не е изненада за никого, че доминират военните училища поради липсата на такси за записване.

(Вижте класацията в таблиците в галерията).

Oще: класация  колежи  образование  преподаватели  сащ  студенти  такса 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.