А ти какво мислиш за 133-метров паметник на Левски? | webcafe.bg
Webcafe

А ти какво мислиш за 133-метров паметник на Левски?

Мария Маркова - Марчела
24.04.2012, 14:44 (обновена 25.04.2012, 08:53)

Десет бързи въпроса към Илиян Матеев - Председател на Сдружение "Аз обичам България" във връзка с най-новата инициатива на Сдружението - строежът на Монументален комплекс Васил Левски до Свиленград.

Сдружение „Аз обичам България" го има защото?

...има България. И предпочитаме вече да обичаме. Искаме да излезем от режима на мразене и отричане на всичко и всеки. В тази спирала си отрекохме авторитетите, историята, България и в крайна сметка - самите себе си. Живеем на най- красивото място на света, обградени от хора, които ни обичат, а се чувстваме сами, тъжни и нещастни. Не е честно да продължаваме да живеем така - смазани без причина.

Защо искате да построите 133-метров паметник на Васил Левски?

За нас този Паметник не е самоцел. Той би осмисил всякакво усилие, само ако е колективно, на огромен брой българи, без значение къде се намират по света. Сигурен съм, че е опияняваща магията в това да се почувстваш част от един народ, който се пробужда за Утре. Искам моето поколение, да не е поредното загубено в безвремието, в което сме попаднали и най- после да почувства тази магия.

Защо 133 метра и защо на Левски?

Когато нямаш време да обясниш смисъла и детайла на внушението, на помощ винаги идва размерът. Когато той плени и сугистира, тогава имаш време да обясниш и защо. Този прийом се използва при катедралите, например.

133 метра ни се виждат много сега, защото моделите на Бай Ганьо са ни вкарали в главите бариери, които ни забраняват да мечтаем. Кулата на Айфел преди повече от 120 години е почти три пъти по-висока. На Изток строят сгради, високи по един км вече. Няма как Паметникът на българския дух да бъде 1.20 м.

Защо на Левски - мисля, че историята го е посочила категорично и ние с охота сме вплели в неговия образ всичко онова, което за нас означава българин. Именно затова през него може да говорим, че Монументът надскача смисъла на личността и се превръща в Паметник на българския дух.

Колко ще струва паметника и кой дава парите за него?

Според предварителните изчисления, ще струва около 4,5 милиона евро. Това е огромна сума за всеки един от нас, но ако се осъзнаем като един организъм, българинът спестява по 10 милиона лева на ден в банковия сектор, 1,5 милиарда лева изхарчихме, според НАП за трите почивни дни около Великден за шампанско и сарми. С тези примери искам да направя само съпоставка, че това не е чак толкова голяма сума за един народ, който е решил да бъде заедно. Просто трябва да го реши.

Когато сме заедно и мечтите ни стават по-големи, а парите просто стават средство. Средство за постигане на цел, която не сме си поставяли никога.

Къде точно ще се намира? Защо точно там?

Монументът ще се намира, където му е мястото - в България. А къде точно - където ще придаде най-голяма категоричност на съобщението, че тук живее един древен и мъдър и в същото време етнически толерантен и модерен народ. Това, според нас, е там където се събират три народа, три граници, три различни вселени. И забележете - не казваме където се разделят, а където се събират. Това е и входа на Европа, откъдето минават милиони хора в двете посоки.

Какво ще кажете на хората, които мислят, че това е провокация към съседката ни Турция?

Левски е еманация на етническата ни толерантност. Няма как през националния ни герой, който прокламира преди повече от 130 години равенство между всички народи и етноси, да търсим конфронтация в края на 21 век. Кому е нужна? Точно обратното. Има нещо недоизказано между нашите два народа. Нещо, което премълчаваме и за което не се говори. С този Паметник поглеждаме като към равни към всички наши съседи, прощаваме си един на друг, на самите нас си и продължаваме, защото в света вече няма място за дребнотемие.

А на хората, които мислят, че това е кич?

Ще им кажа, че има смисъл да ги има.

А на хората, които не си мислят нищо по въпроса?

Нормално е повечето хора да нямат ясно мнение по повечето въпроси пред обществото ни. На тях именно искам да кажа да не се поддават на модераторите ни днес, които им обясняват, че сме малки, нищожни и жалки и нищо не зависи от нас. Нека да продължават да не мислят, а да се опитат да почувстват този Проект на българина. Ако са стигнали до тази част на интервюто, ще им кажа и че има смисъл да сме заедно, има смисъл и да сме българи.

Имате да извървите дълъг път - къде смятате, че ще ви е най-трудно?

Най- важното е да създадем условия, при които да се съберем заедно. Тогава усилието няма да е трудно, защото ще е колективно. Това е първата крачка, която трябва да направим към промяната вътре в нас, а след това и на България. България- такава каквато искаме да оставим на нашите деца.

Сега започвате - как ще свършите?

Скромни и горди.

Oще: българия  васил левски  граници  монумент  паметник  свиленград  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.11.2010, 20:25

80 Боби Перу | 29.04.201201:12

жизнерадостен кретенизъм
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 15:59

79 Не е задължително да си луд | 26.04.201221:29

Някой постави въпроса "КОЙ е автора на идеята"
===================================
- Г-н Матеев, каква е тази идеологическа метаморфоза, при която от главен секретар на дяснонародната "Гергьовден"и после - в партия "Зелена България", днес сте главен секретар на новопоявилата се "Зелена партия/Българските зелени"?

- "Гергьовден" навремето имаше бунтарски заряд, който отговаряше на изискванията на хората по време на прехода. Беше протестът на младите, на инакомислещите в един дискусионен период като прехода. Обществената ценностна система, която преди роди "Гергьовден", днес вече е улегнала и търси нови предизвикателства. Този дух на неподчинение спрямо казионното днес намира нов свой дом първо в "Зелена България" и вече в "Зелена партия/Българските зелени".
================================================
За четвърти път българските масони се срещнаха в Разград пред паметника на Иван Ведър 33° – патриарх на българското масонство, роден и израснал в Разград.

След като изслушаха химна на България с ръка на сърцето, мъжете в черно започнаха да разказват за своето движение и за влиянието му върху историята на България. Днес масонското движение в страната има разцвет, а на 24 юни в Разград видяхме лицата на някои от мъжете с тъмни костюми и бели ризи. Единствен разградчанинът Илиян Матеев бе с дънки и яке, а не в строгите черни и бели дрехи.
=================================================

Дело срещу Илиян Матеев за скандала в митниците ( ЕЛЕНА ЕНЧЕВА )

Разследването за последния скандал в митниците, започнал след среднощна проверка на РевиЗоро на ГКПП Дунав мост, е образувано срещу главния секретар Илиян Матеев по текст за престъпление по служба, съобщиха магистрати вчера. Делото бе наредено от прокурор преди няколко дни, но досега Матеев не е привлечен като обвиняем. Кабинетът на Матеев бе претърсен късно в понеделник от следовател и антимафиоти. Според протокола за претърсване не са открити документи, свързани с разследването.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

78 fALLEN | 26.04.201221:02

кво мисля ли? мисля, че ще ударим в земята и макетата по тъпоумие... особено след неколкодневните панаири тука и по други медии за тая гениална идея.

"направи дарение!", споко бате, само да не ме набиеш! добре ще направя, лъде са ви отчетите, какво е събрано до момента, проектът готов ли е? колко ще струва, етапи? всичко ли е уредено с мястото? срокове?

кви са тия цигански номера? половината сайт не работи или няма информация? къв е тоя траш изобщо? и защо нормалните хора продължават да обсъждат тоя дебилизъм или дори мошеничество?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

77 Хейтър | 26.04.201210:05

Чета аз, внимателно при това! Просто се опитвам да ти кажа, че за да се случи това, което бих искал, а надявам се и ти, то не са нужни никакви, кумири, паметници и т.н.! А защо, честно казано мързи ме да пиша, пък и се надявам да си достатъчно мислещ, за да ти е ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

76 Falconetti | 26.04.201209:59

Хейтър, това което казвам е че такъв паметник НЕ ни е нужен. Той е маниакално, архитектурно недостижимо творение. Самата идея за такава тъпотия е родена в главите на властващите да се правят на Родолюбци. Кретени.
Явно не си ми прочел цялото писание.И си прав, доста дълго е.
Подържам твоето мнение ДА!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

75 Хейтър | 26.04.201209:54

Мануело, пача, образовай се малко - няма персонален геноцид!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

74 Falconetti | 26.04.201209:53

Мануела какви заговори сънуваш? Единственния аговор е на т.н. псевдодемократична държава срещу населението.
Държавата е структура(правова,законодаделна, изпълнителна, икономическа, финансова,образователна,политическа, военна, гражданска и.т.н.) определена с Конституцията. В коя от тези сфери не сме в пълна деградация през последните 23 години? В коя , от горните сфери държавата не е в Заговор срещу населението си?
Ръководителите на държавата по КОНСТИТУЦИЯ имат права ,задължения и отговорности(понякога тежки, ако знаеш за какво става дума) към нея и населението, които включват: например право на работа, жилища, пенсия, нормални доходи,здравеопазване,ред, защита на населението при бедствия, безопасност от КУЧЕТА и.т.н, Ако не ги изпълняват оставка или съд!!!
В Б-Я правителствата са централната изпълнителната власт, ако нещо е нередно законодатаелната власт т.е. съдът решава, кой крив -кой прав. Съд , къде е ? И любимата Европа ни пита!!! Корупция Европа пита и.т.н.
Както виждаш ние нямаме фактически правова държава , всички са невинни а геноцида е явен. Такива феномени Европа не търпи, те са по опасни от мюсулманите и педерастите живеещи в Западните държави.
Не неказвам че скритите и явните ръководители на Б-Я са педерасти и мюсулмани, казвам че са по лоши от тях.
Въпросът ми е колко дълго беззаконието ще продължи и на каква цена за хората, не за ченгетата.
Формално обаче държава има , неправеща нищо освен тъпотии и престъпления. Значи един ден за тези тъпотии вината ще бъде поставена върху изпълнителната власт и тогава ако не отвътре, правовия ред ще бъде въдворен отвън.
Между другото ченгета, политици и други се опитаха да образоват децата си в чужбина и да ги направят, така казано, Европейци, е не успяват засега. ГЕНЕТИЧНО Е , да знаеш. Та отрочетата няма да могат дфа ги наследят, за което съжалявам.
Нагли, страхливи,комплексирани тъпегйози ги нарече един български журналист преди време и те са точно това. Мисли, ако можеш!
Колко дълго е въпросът, господа и дами, другари и другарки, не четящи Вазов и незачитащи Чинтулов ?
Без Левски, Ботев, Вазов, Йовков, Пелин, Дебелянов, Стамболов............ , от народ ставаме племе, по точно робско племе, като ВАС!
Биберон пръц - хръц ангелче Плези се Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

73 Хейтър | 26.04.201209:44

Фалконети, я ми обясни, с какво този паметник ще повлияе за достойна национална политика? За спиране на разграбването на държавата? За спиране на геноцида? Не знам как уж ги виждаш тези неща, а не осъзнаваш, че покрай тази 133 метрова безумица някои ще лапнат доста парички, което всъщност е част от оплюваното от теб разграбване на държавата и народа?!
Я ми кажи, родолюбецо, кое е по-добре? Да стърчи тоя камънак без никаква полза или с тези пари да се построи един блок, в който да речем 50 семейства ще имат покрив над главата си? Чиста гавра, лицемерие и т.н. си е построяването на какъвто и да е паметник. Не 133 метра и на майната си, ами 10 сантиметра ако ще да е и в центъра на страната. Ако се приеме, че Левски наистина е бил това, което сме чели за него, то е смешно изобщо да му се кланяме! Както и в друг отговор посочих, не само политиците ни, народа ни би го убил с камъни, ако беше жив!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

72 Оня Дето Го Трият | 26.04.201209:00

Айдеее край, разкрити сме - всеки, който оспори някаква подобна глупост е антибългарин!
Абе строи те го бе, не 133 - 233 метра го направете.
Даже направо с пари от фонд за онкоболни го направете, та да е по-убедително делото. Или понеже с всичко сме цъфнали и вързали, още по добре с пари от фонд за болни дечица да го направим - да покажем жертвоготовност. Както Апостола се е жертвал за нас.....

Само дето незнам дали се усещате, че заприличваме на македонци.... Объркан
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

71 Bichkiiata | 26.04.201208:17

Каквото и да било е опасно да падне от 133 метра височина.
Идеята за набиране на пари също дрънчи като празна тенекия. А Родриго хептен потвърди тез съмнения.
   

оценка

+0 -1