Не искам да мисля позитивно | webcafe.bg
Webcafe

Не искам да мисля позитивно

Лора Николова
10.02.2014, 16:51 (обновена 13.02.2014, 09:30)
щастие

Как сте с позитивното мислене

"Винаги съм толкова позитивна и се старая да мисля положително, а виж какво ми се случва", сподели наскоро една приятелка, явно разочарована, че съдбата не я е възнаградила за светлата й нагласа и заклинанието, че животът ти ще се промени, ако не мислиш негативно.

Мантрата "позитивно мислене", която звучи постоянно и вече се приема едва ли не като основно правило на живот, заедно с всевъзможни рецепти за успех, кара доста хора да се чувстват по подобен начин и да се чудят, че нищо особено не се променя и светът си е същият. Независимо че стриктно спазват указанията.

Те недоумяват в какво бъркат и защо точно при тях ефектът не е такъв, какъвто описват авторите на огромното количество книги, свързани с това как да постигнеш успех и да бъдеш по-щастлив.

Тези издания се оказват и най-купуваните, за разлика от  "депресарската" по-сериозна литература. Много интересно, между другото, как биха звучали тези творби, ако авторите им бяха привърженици на позитивното мислене.

Какво би направила Ана Каренина, ако беше тренирала ума си да възприема и предефинира нещата само в положителна светлина. Какво ли би било посланието на "Осъдени души"? А как ли биха звучали стиховете на един позитивен Яворов?

Опитите позитивното мислене да бъде вменено като основна рецепта за щастие са опасни, защото могат да направят хората плитки, ограничени и еднакви. Ето едно послание в тази елементарна психология, което би трябвало да събуди насмешка, но явно се възприема абсолютно насериозно - млад човек се чувства нещастен, защото шефът му го смята за глупав. Ако не знаел, че шефът има такова мнение за него, нямало да бъде нещастен, тоест самите мисли на младежа го правели нещастен, а не мнението на началника.

Това е същото като да твърдиш, че, ако си сляп, е по-добре, тъй като няма да виждаш мръсотията по улиците и грозотата на света. Или, че ако си глух, няма да чуваш обидите и глупостите, които ти говорят. Позитивното мислене всъщност блокира сетивата ти и ти пречи на обратната връзка със света.

То осакатява познанието на човек за себе си и за околните, пречи му да се самокоригира, да общува с останалите, като изиска тяхното мнение и промени едонстранчивата си гледна точка, която е неизбежна, предвид субективното възприемане на реалността от всеки един от нас.

Лошите мисли, отчаянието, тревогата, притеснението, дори злобата и завистта, са естествена част от живота и тяхното заобикаляне или отричане води до фалш, до скучни и неискрени отношения, до неразбиране и непознаване на околните, до непознаване и на самия себе си, а често - до абсолютно реални негативни последствия.

Ако шефът ти има лошо мнение за теб и ти се опиташ да игнорираш това, като погледнеш позитивно, реално никога няма да промениш виждането му и скоро можеш да се окажеш без въпросната работа. И ще се чудиш като моята приятелка „Бях толкова позитивен, а защо ми се случва това".

Няма нищо страшно в това да се откажеш от нещо, защото не го умееш и не можеш да го постигнеш, а не да си повтаряш "Ще успея, ще успея". В такива случаи вярата в собствените сили, които ги няма, дори би изиграла лоша шега. Няма нищо унизително да си отчаян, да се чувстваш обиден, да се ядосаш, няма нищо лошо и в това да го покажеш, за да дадеш възможност на другия да разбере какво чувстваш и, ако го интересува, да ти помогне.

Изкуствените отношения, базирани единствено на позитивни емоции, напъните да превърнеш дъното, до което си стигнал, в полет и сълзите си в усмивка, приличат на опитите на дете да превърне куклата си в истинска принцеса с пластмасова пръчка на фея, купена от магазина за един лев.

Ако толкова лесно се програмираше човешкото мислене, по света щяха да шестват тълпи позитивни, скучни хора, които обръщат всичко, което ги измъчва, във фалшива представа за хубаво, да захаросват горчивото и киселото и в крайна сметка да бъдат унищожени всички други вкусове, които предлага противоречивият и далеч не само позитивен свят.

Без истинска тъга няма и истинска радост, казват мъдреците. И не знам защо, при положение, че китайската философхия е нещо много модерно и популярно напоследък, встрани остава истинското тълкуване на Ин и Ян - упадъка и съзиданието, които винаги се намират в равновесие, двете се съдържат една в друга, а, когато едната достигне апогея си, се превръща в другата.

Oще: мислене  общество  отношения  позитивизъм  хора  човек 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 14.02.201418:49

kre995, сам си противоречиш.

>Няма такова учение, което "да те направи щастлив". Или си, или не си.

ОК, добре познатата удобна laissez-faire позиция, която напълно те оттървава от отговорност за собственото ти щастие - или си, или не си, и няма нищо, което да можеш съзнателно да направиш по въпроса. Дотук добре.

>за да си щастлив, се изисква цялостна промяна в светогледа на човек

А, чакай малко! Нали уж "няма такова учение, което "да те направи щастлив""? А това горното какво е, ако не учение - промяна в морал се искала, мъдрост - тоже.
Хайде първо си игради кохерентна позиция, която да не е пълна с противоречия, и чак после я описвай с думи, а?

А позитивното мислене като цяло не е пълно отсъствие на критичен поглед. Когато критикуваме елементарното тривиализиране от страна на автора на статията на философия, за която явно няма добро разбиране, това не е обратното на "позитивно мислене". Всъщност ако си убеден, че е, то и ти нямаш никаква идея какво имат предвид практикуващите под "позитивно мислене".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

21 peta_wawa | 14.02.201416:57

Авторката ще има нужда от малко позитивно мислене след като прочете коментарите Смее се ...
На мен ми хареса статията, идеята е добра, може би не най-добрата разработка, но стига до болезнени точки. Не виждам защо да се отрича ефекта на позитивното мислене обаче. Какво ще стане ако всички се хвърлят под влака, съмнявам се да дойде за всеки по един Толстой да опише красивата им душевност Много щастлив.
Самозаблудата като начин за самосъхранение е необходима за повечето хора. Порцията е важна, трябва да се избягва и пристрастяването, за което говори авторката.
Има място за всички, дали повтарящи си мантри или вдъхновени от недоволството, в крайна сметка родения да пълзи няма да полети, но поне да пълзи доволно усмихнат, защо не Усмивка ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.02.2014, 22:29

20 kre995 | 14.02.201410:22

Интересно как твърдите, че авторката не разбрала позитивизма, докато вие - позитивно настроените - показвате нагледно уменията си чрез хапливите коментари, през които прозира злобата, едва прикрита.
Тя може и да не е дала най-коректните примери, но идеята е валидна. Няма такова учение, което "да те направи щастлив". Или си, или не си. В момента, в който съзнателно започнеш да се "караш" да бъдеш щастлив, резултатът ще бъде фалшив. Това се вижда много добре от форумите, където хората са анонимни и спокойно показват същността си - отвсякъде те залива злоба!
Та, нали този начин на мислене бил ефективен? Къде са резултатите? Защо по улиците не виждам усмихнати лица? Защо чувам само оплаквания?
Спред мен, за да си щастлив, се изисква цялостна промяна в светогледа на човек. Това не става с прочитане на 1-2 книги и спазване на правила. Промяната трябва да дойде от корените, от морала и ценностната система, от семейството, от приятелите, от околната среда, от удовлетворението от собствените постижения (колкото и малки да са). Изисква се мъдрост да вземаш правилните решения в живота си и да си доволен от резултата. Това не е позитивизъм!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

19 qhasper | 14.02.201403:14

"могат да направят хората плитки, ограничени и еднакви"

че те не са ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

18 Mile Manolov | 13.02.201421:39

света се движи от недоволните... факт!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

17 boris | 13.02.201417:40

http://vbox7.com/play:be314db4
-----------------------------------------------------
Тази песен е пример за позитивизъм
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

16 Harry | 13.02.201412:12

Най-после някои е прогледнал отвъд измамата на Ню ейдж и протестантските печалбари, наречена позитивно мислене.

Корпорациите те ограбват - мисли позитивно, хранят те с отрови, чорбаджията ти не плаща заплати, доктора ти сваля девет кожи, мислете позитивно, това е Америка, това е демокрацията на протестантско - юдейския империализъм, мислете позитивно, и ако не успеете, значи сте боклук, нищо не става от вас, сам сте си виновен!

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 17:41

15 Георги Тортев | 13.02.201402:07

https://www.youtube.com/watch?v=H8ZuKF3dxCY
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

14 boris | 12.02.201411:08

Позитивно мислещите - на Позитано!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

13 Феята на Смъртта | 11.02.201423:18

В България, позитивното мислене е като едновремешната Перестройка- всички само се Перестройваха и тичаха във всички посоки като мУи без глАви както викаше старшината в казармата, и никой нямаше представа какво се Перестройва. Важното беше, да се отчита действие.
С Позитивното мислене е същото- всички лицемерничат ужасяващо колко са позитивни, добри, състрадателни, милозливи, а излизайки на улицата те залива цунами от омраза, присвити свински очички и шофьори, които ако не им направиш път, могат и да те пребият, шот са си пичове...
У нас, позитивното е абстракция. И се смята, че да си Позитивен е куул, че да си Позитивен, е да се налендзиш изкуствено и де се правиш, че си много весел и се взел живота "непричом".
Позитивното мислене е начин на живот, на усещане на света и хората около теб, и обкръжаващата те среда. Позитивизмът е начин на мислене. Позитивизмът всъщност, е резултат от един много сложен процес в организма, базиран на щастието предимно и на спокойствие. Който се интересува, може да попрочете малко в нет-а, за сложните химични реакции в човешкия организъм при които се отделят хормони на щастието, на насладата и т.н.
Позитивното мислене е философия, позната и разработвана десетки столетия от източните народи. За европейците това е "новост" но много психолози работят върху тази теория и я прилагат успешно.
В България, Позитивното мислене е свързано най- вече с фразата: Иииии, б.х мааму- признах те, бате, голЕм си!
Много позитивно и освежаващо, и запълващо нЕкак си...
   

оценка

+3 -0