Защо продължават протестите | webcafe.bg
Webcafe

Защо продължават протестите

Добрин Станев*
13.07.2013, 08:43 (обновена 15.07.2013, 08:19)
протест

Снимка: © Стоян Георгиев

Ден 30 от началото на #ДАНСwithme

Вече месец всяка вечер от 18:30 часа около десет хиляди души се събират на протест пред Министерския съвет.

Каква е тази обществена енергия, която кара хората неуморимо, в дъжд и пек, да изпълват площада, да скандират "Оставка" и след това да поемат по километричното шествие, обикалящо партийните централи на парламентарно представените партии или пък да стигнат от Орлов мост до "Плиска"? Накратко: каква е причината за протеста и защо управляващите все още не успяват да я осмислят?

"Ние искаме да живеем в уредена и честна държава"

Причините за протеста този път не са материалистични. Не става дума за високи сметки за ток и отопление, както беше през зимата. Въпреки че сметките създадоха силно обществено напрежение, което всъщност се запази и до днес, летните протести имат друга причина. Протестите са за принципи, а първият гласи – "Ние искаме да живеем в уредена и честна държава”.

Конкретният повод, искрата, която възпламени гражданското общество беше скандалното, бързо и безпринципно назначение на медийния магнат Делян Пеевски за председател на най-чувствителната структура в сферата на сигурността – ДАНС.

Тази еманация на наглостта (промени се и законът за ДАНС, само за да може нароченият кандидат да пасне за новата си длъжност) преля чашата. Още същата вечер площад "Независимост" се изпълни от масата на народното недоволство. Тези протести продължават и до днес, въпреки че Народното събрание бързо отмени своето решение за ДАНС. Горчивият вкус остана. Протестите продължават и до днес, подхранвани от гнева срещу безпринципността.

Защо чак сега се въздигна народното недоволство толкова бурно и несекващо? Нима досега не е имало примери на наглост от страна на всяко друго правителство? С какво сега ситуацията е различна? Отговорът е, че това лято свари взривоопасен коктейл от няколко фактора. Досега обществото се надяваше, че смяната на лицата ще доведе до по-добра политика. Но обществото смени всичките лица, и то по няколко пъти, и не видя съществена промяна.

От друга страна обществото се надяваше, че след приемането ни в ЕС, гласът на алтернативата и натискът за по-добро управление ще дойде от Брюксел, Париж или Берлин. Европейските лидери нямат нито времето, нито задължението, а най-малко желанието да решават нашите национални проблеми.

Не на последно място в редицата на безалтернативността е и фактът, че в Народното събрание опозиция също няма - на всяко пленарно заседание там зее огромната празнина на незаетите столове отдясно.

Така, при липсата на каквато и да е действителна алтернатива, както отвън, така и отвътре, гражданското общество възприе себе си като единствената възможна опозиция; при това опозиция не на конкретна партия, а на всички партии.

Отрицанието на всички и на всичко не е градивно, казват опонентите и са прави донякъде. Пропускат обаче, че не това е идеята на протестите. Протестиращите са прекалено много и прекалено различни, за да излязат с общ план и конкретни предложения, въпреки че такива опити имаше.

"Не така"! Никога вече

Идеята на протестите е да са имунната система на обществото, която да се задейства, веднага щом безпринципната наглост покаже грозната си глава. Това е ролята на протеста. Обществото казва: "Не така!” От политиците се очаква да дадат своята алтернативна идея.

Защо политиците подцениха това напрежение? Сегашното правителство смяташе, че ако премахне причината за зимните протести с бързи социални мерки, обществото ще се успокои. Така кабинетът увеличи минималната работна заплата, майчинските, парите за първокласниците, обеща повече средства за закъсалия ВМЗ Сопот, спря приватизацията на "БДЖ Товарни превози" и даде зелена светлина за поевтиняването на тока.

Нищо от това не успокои обществото. Правителството не откри корена на проблема. Не отчете, че този път не материалните лишения изведоха хората на улицата.

Изведоха ги беззаконието, клиентелизмът и корупцията и докато тези проблеми продължават да се пренебрегват от управляващите, хората ще продължават да се събират на протест - всяка вечер от 18:30 на площад "Независимост”.

*Авторът е докторант в катедра "Европеистика" на Софийския университет и главен редактор на изданието за европейски изследвания "EuroFocus".

 

Oще: #дансwithme  протест  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

28 nada_noname | 23.07.201316:19

протестите ще продължат докато ни стане все едно кой, ще ни управлява и тогава на бял кон ще дойде някой залупеняк, посочен от хората в сградата до правителственна болница.

ДАЖИВЕЕ ОРАНЖЕВАТА РЕВОЛЮЦИЯ - след нея остават само оранжеви екскременти и трупове - така каза дамата на която и правиха лоботомия в края на мандата и, явно не се отразява добре на г-жа Клинтън хиленето в ефир на убийствата инспирирани от нейните пипала.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

27 янаки | 22.07.201317:36

Дано да не съм прав, но много ме съмнява, че този ежедневен „хепънинг” на жълтите павета ще има някакъв ефект върху политическата система. Имам спомени от 1997 година – и какво, свалихме правителството на Жан Виденов и „възцарихме” Иван Костов.

Добре – ще разкараме БСП от властта. Ами после? БСП си е една от машите на тези, които държат големите пари. Ако си въобразявате, че с плакати, вувузели и свирки ще промените нещо там, където се въртят милиарди, много сте наивни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2013, 13:44

26 Sevdalin Atanasov | 22.07.201313:48

Какво мислите за партия " Реформа " на Петър Клисаров ? Ето и линк: http://youtu.be/SlhD-c9kj0s
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

25 Bichkiiata | 16.07.201321:24

king of the road

На тези в парламентът не им пука от нищо. И само това е начинът, отдавна ми е станало ясно. Инструментът е сигурен и носи 100% ефикасност. Нагледно практическо помагало:
http://www.youtube.com/watch?v=rhu-YgCyPz4
Внбашият вариант:бронирана жилетка, шлем, опознавателни знаци на охраняващите влизане на бегом в сградата с лого: "Съединението прави силата" и после равномерни откоси в ляво и дясно. В този си състав на Народното събрание( БСП, ДПС, Атака и ГЕРБ) нема да бъде нацелен невинен човек .
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

24 KingoftheROAD | 16.07.201316:14

До тук добре, но добрата стара класика си остава, доволно ефективна. Независимо кой век, илядолетие, еон сме.

При всичкте тия мудьерни джавки какъв е ефектът? Според мен тиквите горе в парляметна и праителството трябва да се страхуват за живота си, за да направят нещо като хората. Толкова дебелеооки, и дебелокожи, че "данък обществено мнение" не се отнася за тях. Последните 20 и няколко години са достатъчно показателни, а и 60-70 и повече години преди това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

23 explorer | 16.07.201315:00

Хора, в 21 век сме. В едно не много далечно минало, те водеха в полицята и бой докато си кажеш, сега има бръмбъри да ти следят, телефона, скайпа, пощата... няма нужда от зор.
По същия начин преди време са излизали стотици или хиляди на барикадите, или в гората, а сега излизат на площада и се тагват и качват снимки в социалните мрежи. Няма връщане назад Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

22 KingoftheROAD | 16.07.201313:30

Бички, ти си служил в армията. АК47М предварително прогнозиран поведенчески модел ли е според тебя?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

21 Bichkiiata | 16.07.201307:38

"С кръв сме я взели с кръв ще я дадем"

Така, че протестиращите, не си правете илюзии. Просто се изчаква естественото отмиване на процесът, което и става. Това са предварително анализирани поведенчески модели.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 15.07.201319:20

Интересно как Атака направиха един единствен платен контрапротест със стотина фитнес-батки, и веднага се намериха журналисти да ги разобличат и запечатат на лента кой дава парите и колко са, докато истинският многохиляден протест тече вече цял месец, но така и не се намери конкретно доказателство, че някой, бил той ББ, Сорос или духът на Джон Рокфелер, плаща на тия хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 15.07.201315:31

Минко пак не ще да каже къде раздават парите
Май само на него дават....за писане във форуми пиши, пиши
   

оценка

+0 -0