Какво трябва да знаем за отпадането на роуминга | webcafe.bg
Webcafe

Какво трябва да знаем за отпадането на роуминга

илия лазаров, авторИлия Лазаров
14.06.2017, 18:26 (обновена 17.06.2017, 09:01)
телефон

Снимка: © Getty Images

Мобилният интернет е една от тънкостите при новите правила

15 юни е заветният ден, денят на дългоочаквано за европейците събитие - отпадането на таксите за роуминг. Промяната е революционна и много полезна за потребителите, но има някои тънкости, с които е добре да сме наясно. Нека да видим кои са те:

Разговори, SMS-и и мобилен интернет в ЕС стават напълно безплатни?

Не. Тарифите не отпадат напълно, но стават драстично по-евтини. Минута разговор на територията на ЕС вече ще струва максимум 3 евроцента, а SMS - 1 евроцент. Ако сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки, ще плащаме до 7.75 евро за всеки гигабайт (досега това ни струваше 8.5 евро за гигабайт).

За кои държави се отнася?

Отнася се за 27-те държави членки в ЕС, както и за Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Ниските цени важат и за Великобритания, докато е член на ЕС (страната трябва да напусне блока на 29 март 2019 г. заради Brexit).

За кои абонати важи?

Важи за всички клиенти на мобилните оператори, без значение дали са на договор, или с предплатена карта. Промените влизат в сила автоматично, не е нужно да правим нищо.

Как ще се разходват минутите в абонаментния ни план, ако ги използваме в роуминг?

Ако имаме неограничени минути към националните оператори в държавата ни, може да ги използваме и към всички оператори и мрежи в зона ЕС. Ако минутите ни са ограничени, може да ги използваме по същия начин. В случай, че ги изчерпим, ще бъдем таксувани съгласно абонаментния ни план в България.

А SMS-ите?

Същото като при минутите - ако имаме безплатни SMS-и, ги използваме към всички номера и мрежи в зона ЕС. Ако нямаме, операторът ни таксува според абонаментния ни план в България.

Когато сме извън България, обажданията и SMS-и, които получаваме, вече ще са напълно безплатни.

А мобилният интернет?

С него е малко по-сложно. Извън държавата ни ще можем да използваме определено количество от включените в плана ни мегабайти.

Как да разберем колко от мобилния интернет може да използваме?

Прехвърляме цената на абонаментния ни план без ДДС в евро, умножаваме я по 2 и я разделяме на 7.7 евро (максималната цена за роуминг на едро) и полученото е гигабайтите, които ще можем да ползваме, без да ни излиза солено. Мобилните оператори също са длъжни да ги обявят на сайтовете си.

Ами ако превишим това количество?

Тогава нашият оператор ще ни таксува за всеки допълнителен мегабайт с предварително определена от него такса (също обявена на сайта на оператора). Мобилният оператор ще ни уведоми, когато достигнем 50%, 80% или изчерпим напълно количеството мегабайти, с които разполагаме.

Запомнете: новите правила важат, когато пътуваме в ЕС. Идеята е да се движим свободно и да комуникираме свободно в ЕС.

Ако решим да останем по-дълго време в друга държава, е по-разумно (и по-евтино) да станем клиенти на местен мобилен оператор, вместо да използваме българския си номер.

Ако сме в България и звъним на номер в Зона ЕС, това роуминг ли е?

Не, това е международно обаждане и ще се таксува като такова по тарифата на нашия оператор.

А ако сме в чужбина и се обаждаме/пращаме SMS на номер извън Зона ЕС?

Това е роуминг извън Зона ЕС и се таксува по тарифата на мобилния ни оператор (обикновено доста по-скъпо).

Напомняме, че ниските тарифи за роуминг важат само за държавите от ЕС, които изброихме по-горе. Със съседите ни извън ЕС - Сърбия, Турция, Македония, Албания, Черна гора и др. оставаме на свободно договаряне и цените са значително по-високи.

Oще: абонаментни планове  българия  държави  ес  мобилен интернет  мобилен оператор  потребители  разговори  роуминг  такси 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.03.2015, 13:50

1 angelvarna | 15.06.201710:10

И пак не става съвсем ясно колко ще струва 1 минута разговор и 1 смс, да речем във Франция с БГ карта. Максималната тарифа е уж 6 стотинки/минута и 2 стотинки за СМС, но пък оператора щял да таксува по негови тарифи (местните тарифи са около 30стотинки на минута и 14 стотинки за СМС). Предполагам цената ще е съобразена според максималния праг за ЕС, но написаното по-горе не го посочва твърдо.
   

оценка

+0 -0