Роботът Curiosity започна търсенето на живот на Марс | webcafe.bg
Webcafe

Роботът Curiosity започна търсенето на живот на Марс

Mobilecafe, по Wired.com и WSJ
06.08.2012, 15:18 (обновена 10.08.2012, 08:30)

1 от 3 снимки Назад Напред

Curiosity, Марс

Мисията на Curiosity на Марс струва 7 долара на всеки жител на Съединените щати

Човечеството е на път да разбере има ли живот на Марс.

Марсоходът на НАСА Curiosity кацна плавно на предвиденото място в точното време, с което постави началото на амбициозно двегодишно изследване на висок кратер на Червената планета. То би трябвало да разкрие дали някога е имало живот на нея.

Почти веднага след кацането си на планетата, роботът изпрати към Земята поредица от снимки, на които се виждат собствените му колела, здраво стъпили на повърхността на кратера Гейл, разположен в близост до екватора на Марс.

"Роувърът е стъпил здраво и без поражения на повърхността на Марс," оповести един от летателните инженери в Лабораторията за реактивно движение към НАСА в Пасадена, Калифорния, която ръководи мисията на стойност от 2.5 милиарда долара. 

"Това е невероятен успех"

За първи път чрез високоскоростния пробивен механизъм на робота учените очакват да сондират под повърхността на Марс за доказателства за химическа среда, благоприятстваща развитието на живот. Работещият на база плутоний марсоход, носещ името Curiosity, разполага с 10 инструмента, включително вградена аналитична лаборатория, чрез които да преработва мострите от минерали и седименти.

Приземяването на робота е голям успех за космическата организация, която заложи на процедура за кацане, която не беше прилагана до момента. "Отново сме на червената планета," заяви администраторът на НАСА Чарлс Болдън. "Това е велик ден".

Както и предишните роботи, приземявали се на Марс, еднотонният Curiosity не можеше да си позволи да използва предпазни въздушни възглавници, които да смекчат кацането и трябваше да разчита на иновативна - която не беше изпитвана до момента - автоматизирана система на високоскоростни маневри, свръхзвуков парашут, осем ретроракети и няколко вериги, чрез които да бъде снижен марсоходът през последните няколко метра до повърхността.  

Кацането на Марс е първият завърешен опит за приземяване с тази технология 

В понеделник, 6 август, почти в 8:31 сутринта българско време - критичният момент за насроченото приземяване на Марс - вълна от ликуващи викове, аплодисменти и възторг се разнесе в контролната зала на Лабораторията за реактивно движение. Електронният "пулс", предаван от робота Curiosity бе показал, че той успешно се е приземил.

След своето пътуване на разстояние от 555 милиона километра от Земята, Curiosity вече е навлязъл в своята първоначална цел - кратера Гейл. Метеорологичните условия са били благоприятни, макар че преди кацането е имало тежка пясъчна буря, която би могла да отклони марсохода от неговата цел. Добрата новина е, че е утихнала до момента на приземяването.

"Днес, на планетата Марс, САЩ сътвори още една глава от съвременната ни история," писа в Twitter американският президент Барак Обама. "Благодаря на всички мъже и жени в НАСА, които превърнаха това голямо постижение в реалност".

Ще отминат седмици, преди ръководителите на мисията да успеят да тестват цялата електроника и механични системи на робота за повреди по време на кацането и преди марсоходът да поеме на път около кратера и близката до него планина, позната като Островръх (англ. Mount Sharp).

"Целият август ще премине в прегледи за неизправности на роувъра," съобщи един от ръководителите на проекта Ричард Кук. 

"Не сме сигурни за скоростта и бързината, с която ще работим"  

Притесненията около успеха на мисията бяха големи, особено предвид факта, че повечето предишни мисии на Марс в миналото са претърпявали провал. Ала в този случай сложната процедура по приземяване бе изпълнена перфектно.

Първоначалната мисия до планетата е била планирана в продължение на повече от 14 години. Учените научиха от предишните поколения марсоходи - Spirit и Opportunity, че Марс има сложно минало, в което водата е била преобладаваща част от повърхността на планетата. Целта на проекта Curiosity е да се изпрати машина с високофункционална свръхмодерна лаборатория, така че да се изследва наученото за историята на Марс в по-големи детайли.

Създаването на роувъра премина през забавяния и преразходи на бюджета, като крайната цена на проекта достигна до $2.5 милиарда. По време на официалната пресконференция по случай кацането на Curiosity на Марс, представителите на НАСА посочиха, че това се равнява на приблизително 7 долара на човек на територията на САЩ. "Целият проект обаче струва не повече от един холивудски филм," допълни Джон Гроцингер - проектен учен в мисията.

В момента по проекта работят близо 700 души - учени и други специалисти, но през осемте години за мисията са работили общо 7000 души. Приблизително 3000 от тях са били хора на НАСА, а останалите са работили за частни фирми.

"Това определено е филм, който трябва да се изгледа" 

Макар че марсоходът ще използва голяма част от инструментите си за извършването на геоложки изследвания на червената планета, неговата основна мисия е да определи дали е възможно - сега или в бъдещ план - на Марс отново да има живот.

Според философията на НАСА "следвай водата", това означава да се установи дали богатото на водни ресурси минало на Марс някога е разполагало с правилната химическа среда и енергийни източници, необходими за оцеляването на живите организми.

През първоначалната си двегодишна мисия Curiosity ще сондира, взема проби и снима скалите на повърхността на Марс, за да определи съдържанието на минералите и елементите в тях. Конкретно роботът ще търси най-вече органичен въглерод, който би могъл да бъде показател за фосилизирани форми на живот. Също така роувърът ще изследва атмосферата на Марс за съдържание на газове като метан, които биха могли да демонстрират, че и в момента на планетата съществува живот.

Oще: curiosity  вода  живот  кратер  лаборатория  марс  метан  мисия  наса  проучвания  роувър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

14 boris | 10.08.201208:45

Извънземен космически кораб се върнал на родната си планета след пътешествие из галактиката. Командира на полета докладва пред планетарният съвет:
- Посетихме тези и тези планетарни системи. На тези и тези има живот на останалите няма или е в начална фаза на зараждане.....
- А посетихте ли обещаващата Слънчева система? Как е там? Има ли живот на Земята?
- Еми то, за Земята е сложна да се каже... То там -за едни има живот за други няма....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

13 fata morgana | 09.08.201211:20

Космическата им промишленост върви ръка за ръка с военната и разработките на НАСА се прилагат и при разработването на военна техника, тъй че е възможно и да е по-скъпо, не се знае.
При всички положения можем само да се радваме, че живеем в такива времена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

12 fALLEN | 09.08.201201:27

Тия от НАСА са нечовеци!
---
за разлика от малоумниците във финансовия и банков сектор... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2012, 01:12

11 Battleground | 08.08.201223:23

Ще намерят живот на Марс, когато трамваите станат на нафта Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

10 ot4eto | 08.08.201212:36

7 долара за период от 10 години. Струва им половин пакетче дъвки на американците на година.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

9 Елисавета Домовчийска | 07.08.201221:37

Страхона новина! Браво! Кацането навярно е модел за бъдещата пилотирана мисия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

8 Елисавета Домовчийска | 07.08.201221:36

Страхотна новина, кацането най-вероятно го изпитват като модел за кацане на пилотираната мисия. Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 22:53

7 Vikito | 07.08.201221:08

Страхотна работа на екипа. Леко им завиждам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

6 Iratais | 07.08.201217:33

НАука Много щастлив !

http://www.rolls-royce.com/civil/news/2012/120709_lego_jet_engine.jsp

Я вижте тия от Ролс-Ройс с кви неща си играат Много щастлив .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2012, 13:30

5 Дарина Иванова | 07.08.201216:47

Чуди се Те добре търсят, ама ако го намерят... тогава ще има "какво да правим с извънзевните сега"
   

оценка

+0 -0