Тази война не е наша. Мерси! | webcafe.bg
Webcafe

Тази война не е наша. Мерси!

Светослав Терзиев , Сега
22.03.2011, 10:49 (обновена 23.03.2011, 07:29)
либия

Снимка: © Getty Images

Урокът от Ирак, за който платихме 1,5 млрд. долара чрез принудително опрощаване на дълговете му, изглежда си е струвал парите. Нашите управляващи са разбрали, че ако войната е далавера за някого, печелившите не са ординарците, дори и да са се наредели до победителите

По всичко личи, че българи няма да маршируват тази година на 14 юли по Шан-з-Елизе на парада на победата срещу омразния либийски режим на Муамар Кадафи. Причините са две: първо, България не се нареди под знамето на коалицията на желаещите, издигнато от президента Никола Саркози; второ, съмнително е, че ще има триумф под Триумфалната арка.

Въпреки че ще отсъстваме от тържеството, трябва да се поздравим с рядък успех - за първи път от много години българско правителство показа външнополитически разум, изправено пред въпроса дали да угодничи на великите сили за сметка на националните интереси. Оказа се, че не е гибелно за държавата да заяви още в самото начало: "Тази война не е наша! Мерси."

Урокът от Ирак, за който платихме 1,5 млрд. долара чрез принудително опрощаване на дълговете му, изглежда си е струвал парите. Нашите управляващи са разбрали, че ако войната е далавера за някого, печелившите не са ординарците, дори и да са се наредели до победителите. Тях ги търсят да измият съдовете от военния разгул, в който няма как да играят съществена роля. Този път българското правителство постъпи честно, като заяви, че няма да участва в бойните действия, но се записва отсега за измиването на посудата при евентуална хуманитарна мисия.

Моментът за такъв изящен дипломатически ход

бе много подходящ. Операцията "Зора на одисеята" има мандат от ООН само за налагане на забранена за полети зона над Либия и изрично "изключва чужди окупационни сили под всякаква форма и на която и да е част от либийската територия". Тъй като имаме овехтяла съветска бойна авиация и западни военни кораби втора и трета ръка, няма как да се включим в хирургически точни удари, които са по силите на високотехнологични армии. Тренираните за патрулни мисии зад граница наши рейнджъри пък не могат да нарушават резолюция на ООН и да окупират Либия. Така че... sorry.

Саркози вероятно би се радвал и само на политическа подкрепа, за да се види, че го признаваме за световен лидер, но и тук би трябвало да поднесем извинения. Първо, той беше лидер само колкото да изтича пред строя и да хвърли първия камък, а след това се оттегли зад гърба на американците, макар и да им беше неприятно да излязат на преден план в трета война с ислямска държава (едновременно с Ирак и Афганистан). Помпозно и кухо прозвуча неговата декларация на Парижката среща в събота: "Франция е готова да поеме своята роля, своята роля пред Историята". Тази роля продължи по-малко от 24 часа.

Второ, лидерството му не е за пред света, а за пред французите, които вече са му взели мярката и не го броят годен за още един мандат. На него му се иска да извиси политически ръст до президентските избори догодина, но първият тур на кантоналните избори в неделя потвърди катастрофалното му смаляване, въпреки че съвпадна с началото на удара по Либия.

Саркози почти е изгубил шанс да се бори за първото място, но надеждата му е поне да не остане трети, защото само един процент го дели от Националния фронт на Марина льо Пен. Все още няма доказателства, че Кадафи е финансирал първата му президентска кампания, но в сегашното си отчаяние той разчита още повече на либийския диктатор, за да си върне силата на следващите президентски избори. Затова почти го помоли да има предвид, че въпреки въздушните удари дипломатическата врата остава отворена, за да си отиде колкото може по-бързо.

Тук обаче има парадокс:

докато дните на Саркози са преброени, защото се знае точно кога изтича мандатът му през 2012 г., политическото дълголетие на Кадафи е неопределено. Коалицията на желаещите няма нито ясно изразено желание, нито мандат да свали от власт либийския лидер и той може да продължи да управлява дори само част от страната, ако се стигне до нейното разделяне на източна (Киренайка), където са бунтовниците в Бенгази, и на западна (Триполитания), където е неговият бастион.

Въпросът е кой ще отиде да го извади от бункера, както стана със Саддам Хюсеин в Ирак. Не бъде ли заловен и отведен на съд (вероятно в Хага), либийският вожд би могъл да се съпротивлява с години. Той вече е живял в международна изолация и знае как да не умре от глад. Надеждата, че арабски държави ще пратят войски да свършат наземната работа на западните сили, угасна още след първите бомбардировки, когато Арабската лига загуби войнственост срещу Кадафи и осъди ударите заради невинните жертви.

Защо България е толкова неблагодарна към Саркози,

след като именно неговата решителна намеса избави от либийски плен шестимата български медици? И тук има две причини. Първо, за разлика от него тя не успя да закрие навреме посолството си в Триполи и да върне всичките си сънародници, защото стотици предпочетоха военните неудобства в Либия пред мирните мъки в родината (тук е важно да се забележи, че има разлика дали се връщаш в България или Франция, като по равнище на живота Либия остава по средата).

При тези условия една по-голяма войнственост на България би заплашила не шестима, а стотици българи воглаве с посолството да станат заложници на Кадафи, и то при липса на всякаква надежда да бъдат избавени от Саркози.

Второ, премиерът Борисов и президентът Първанов са прави да напомнят, че по отношение на Либия западната намеса закъсня твърде много. Едва ли имат предвид, че е трябвало с бомби и ракети да бъдат освободени нашите медици, а че "тихата дипломация", която ни се налагаше от големите столици, всъщност служеше за параван на Франция, Великобритания, Италия и други държави да правят бизнес с Кадафи.

Едва когато българските власти се осмелиха да заговорят на висок глас за грубото потъпкване на човешките права на нашите граждани, тяхното пленничество започна да създава публично неудобство на западната далавера. Те бяха освободени за 24 часа, като за целта не се наложи дори да се намесва пряко Саркози, а прати бившата си съпруга Сесилия (с която вече бе в подготовка за развод) да свърши работата.

Неслучайно милиардите долари на клана Кадафи,

замразявани по света, се намират в Италия, Франция, Великобритания, САЩ и другаде, но не и в България. Натам са текли неговите петродолари, а България бе заставена дори да откупи медиците си, като задраска либийски дълг за близо 60 млн. долара.

Що се отнася до приятелите на Саркози в Бенгази, които той призна за легитимна власт в Либия, имаме право да запазим резервите си към тях, защото по варварското им отношение към нашите медици трудно можем да ги различим от режима на Кадафи. Ако тяхната революция беше сварила нашенците още в затвора, вероятно трикратните им смъртни присъди щяха да бъдат изпълнени, както настояваха жители на Бенгази на "спонтанни" демонстрации.

Саркози може да ни се цупи, но в кризата с Либия харесваме повече позицията на Германия. Канцлерката Ангела Меркел, която също е поставена на изпитание пред своите избиратели, не ни въвлича в припряна военна авантюра заради личната си политическа съдба. Ето една видима полза от влиянието, което тя има над Бойко Борисов.

Oще: външна политика  германия  кадафи  конфликт  криза  либия  саркози  фрнация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

28 Многознайковица | 24.03.201111:23

Смее се от4е , сполай ти и на теб Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

27 ot4eto | 24.03.201110:48

Хм, отварям днес с любопитство статията, с очакване на контра аргументи и доказателства. Вместо това, неясни приказки, призрачни предположения и пожелателно мислене. Няма дори едничък факт нуждаещ се от оборване. Ок, минаваме нататък. Приятен ден.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

26 Кака Мара | 23.03.201118:32

Е, на всички е ясно, че избухващата внезапно любов към демокрацията и хуманизма обичайно са по отношение на държави, твърде богати на нещо си -дали ще е петролец, минерални залежи или камъчета някакви, е без особено значение.Що се отнася до Афганистан, бях чела статия, че борбата там не е за маковите полета, макът бил допълнителна екстра.В Афганистан били концентрирани повече от 95% от световните залежи на елемент, ползван в космическата индустрия( не мога , обаче , да си спомня за кой точно идеше реч . Тъжен Сега, ако настоявате, да ходя да търся Менделеева таблица , че да си спомня).Като няма интересни залежи, по добреда се трепят, че и търговийката с оръжие да върви.
На мен ми е по- интересно , обаче, как така нашите тоя път не са в челните редици на борците за демокрация??Странно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

25 Многознайковица | 23.03.201114:56

Отче, не съм толкова докачлива, че да се обидя Намига , все пак изразяваме мнение,не си лепим етикетчета. Единственото, за което бих ти обявила дуел е , че лъжа, но знам, че го казваш поради липса на реални аргументи.
А сега по същество...Нямам удоволствието да прекарвам дълго време пред компа или над книгите и не бих могла по тази линия да оборя цифрите , които споменаваш, но и не изпитвам такава нужда. Имам преимуществото да съм живяла в Косово за немалък период и то в най-размирните им времена. Така че, това което твърдя е от преки наблюдения. Не съм казала,че проблемът там е главно заради ресурсите ( в предният ми коментар има известна хронология ) , но те са съпътстващата екстра към геополитическото значение на Косово ( други вече писаха по въпроса, та не е необходимо и аз да се обяснявам). Там не е нужно дори да ги копаеш - буквално може да си гребнеш от тях. После , камиончето с доставка - 70 евра, ама не на косоварите, а в нечии демократични джобчета. Пак там се намира и 1-ят завод от 4-та поточната линия за добив и преработка на злато ,построена от сърбите малко преди конфликта...и те така, няма нужда да изписвам изводите.
За прословутата военна база изобщо пък няма да говоря, имай предвид само, че в радиус на 30км. около нея и пиле не може да прехвръкне, а само единици са наясно какво точно има в нея...
Относно "демокрацията" за мен спор няма, защото закостенелият ми мозък отдавна е установил, че на практика "такова животно нема". И по скоро бих направила някой друг "морален компромис", отколкото да се съглася с противното Смее се

xtrm , моите адмирации за позицията ти ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:34

24 xtrm | 23.03.201114:16

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

21 ot4eto | 23.03.2011 13:08
------------------
При цялото ми уважение за усилието, което очевидно полагаш да се информираш, трябва да ти кажа, че освен за това, че не въглищата са били целта на САЩ в Косово, за останалото трудно мога да се съглася така лекомислено.
За съжаление разсъжденията, които имаш за демокрацията и съвременния свят отразяват само най-повърхностното ниво на нещата, а има още много слоеве от факти и интереси, които са под (или над, според гледната точка) това ниво. Става въпрос за задкулисните интереси и хората в сянка (защото надявам се сред вас тук няма заблудени душици, които вярват, че добрият чичко Обама гради световния ред по свое виждане и собствен дневен ред, нито някой от предшествениците му), които са били и продължават да играят ролята идеолози и организатори на всичко, което се случва на голямата маса на международните отношения още от векове насам. Едни и същи интереси създават и после разгромяват решително отделни лидери, държави, дори идеологии (справка - комунизъм, социализъм, фашизъм, демокрация). Нито една от тези системи не би могла да достигне до там, където е или е била, ако не са били налице другите, срещу които да се противопоставят. (справка - Фашизъм - комунизъм, капитализъм - комунизъм, "демокрация" - ислямски тероризъм и т.н. и т.н.). Създаваш проблем и после предлагаш решение... Пример - Втора Световна Война - идва краят й и се създава ООН и идва на дневен ред темата "Нов Световен Ред", създава се държава Израел и много други...
За съжаление нещата са далеч по-сложни отколкото можем да асимилираме в момента, ще минат още няколко години и тогава истината за човешката история (която в момента е безкрайно изкривена) ще започне да изплува на повърхността и тогава вече ще можем да разсъждаваме за това коя страница от историята е била добра, коя лоша и кой какво е направил ЗА и ПРОТИВ интереса на човечеството като цяло.
За съжаление все още човечеството е на толкова ниско равнище в развитието си, че с всяко следващо действие вървим все повече към задънена улица, но аз не губя оптимизма си, че доминоефектът ще изиграе своята роля за "просветлението", което трябва да се случи, за да имаме най-сетне здрава база, от която да започнем да градим. За мен сега всичко, което се случва е фалшиво и в по-голямата си част вредно както за прекрасната планета, която населяваме, така и за самите нас. Както беше споменал в коментарите по-долу някой от колегите - живеем с лозунги празни от съдържание.
Само времето ще покаже... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

23 ot4eto | 23.03.201113:57

Pezev, не мъкна от 10 кладенеца вода, да доказвам справедливостта или несправедливостта на войната в Косово, моля те не ми слагай думи в устата.

Единственото което говорих за Косово е да оборя внушението, че войната в Косово се е водила за петрол, газ или въглища. Мисля че по този въпрос се изразих ясно. Ако не, прочети отново.

Що се отнася по други въпроси свързани с Косово, ти нямаш идея какво ми е мнението, по простата причина, че още не съм го споделил с теб.
Така че твоя коментар, е за мнение което аз не съм изразил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

22 Pavur Pezev | 23.03.201113:37

отчето от девет кладенеца вода ще донесе,за да ни докаже к'ви хуманисти са и как с едната вяра в доброто,водят людете към светли бъднини.Обаче с Косово нещата не са такивааааа.Когато албанците вяха хамерикански байряци в края на 2008 и си мислеха че САЩ е техен мощен съюзник и едва ли не ще ги осинови като щат.Обаче единственото което направиха,беше да ореват орталъка за правата на малцинството,да принудят 63 държави да ги признаят.Е добре,признаха ги.Но нито САЩ,нито другите евро-атлантически поборници за човешки правдини имаха намерение да им помагат икономически,щото собствените им икономики са пред разпад.Косово имаше само една цел-да създаде гореща точка в сърцето на Европа.Сега на практика,Косово си е разделено на Северна част-сръбска и Южна-шиптърска.Плюс това масовите убийства бяха изкарани'етническа чистка',въпреки че дефакто,сръбската армия се е противопоставяла на АОК-Армията за Освобождение на Косово,една обикновенна терористична организация.Статуквото си остана,американците ги изоставиха на ЕС да се оправя с тях.Геополитика,к'во да прайш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

21 ot4eto | 23.03.201113:08

Както казах, изчерпах мнението си за Либия, но тук се повдигат други теми от Многознайковица. Чудех се дали да подмина мнението и, защото знаех, че това което ще напиша, ще я обиди. Все пак си наложих да драсна няколко реда въпреки нежеланието си и сега ще разберете защо.

Първия аргумент за нуждата от войни се парира много лесно. Няма морално отговорен човек, който да не приема необходимото зло, повтарям ако не сте ме разбрали - необходимото зло да се воюва, когато е нападата страната ти, когато агресор окупира чужда страна, когато се извършва геноцид. Да седи безучастно човек при подобно положение е равностойно да седи и да люпи семки докато съседа бие жена си или да не звъниш на полицията, докато пред входа ти пребиват човек. Не вярвам Многознайковица да е подобен социопат.

Относно Косово - може и да си права. Хайде да проверим. Действителност Косово има четири пъти по-големи залежи на лигнитни въглища от България, при това на конкурентна концентрация от само 1.7 кубика инертна маса на тон. Значи САЩ крадат въглищата на Косово, я да видим дали е така. Малко сухи дани: Косово е най-бедната държава в Европа, средния БВП на глава от населението е $2900. Износ от 500 милиона долара и внос около 2 милиарда. 13% от БВП се формира от пращане на пари от емигранти, а 7.5% са под формата на безвъзмездна финансова помощ от страна на международната общественост. Основните платци са Германия и Швейцария. Какви балъци, плащат докато САЩ измъкват кюмюра. Усмивка Добре бедни са, а какво е положението с въглищата? Добива е спаднал 2 пъти в последните няколко години, поради липса на финанси и инвестиции и поради стара и ненадеждна екипировка. Поради това най-голямата (до колкото на мен ми е известно) металообработваща фирма в Косово, ситуирана в Дрена - Ferronikeli, се е принудила да внася въглища от Индонезия и Малазия...Каквоооо? Как по-дяволите ограбват въглищата, като не могат да ги изкарат от земята? Отделих около 15на минути да проведа журналистическо разследване и единственото което открих за правителството на САЩ е че съвместно с Световната банка са финансирали изграждането на ТЕЦ, който ще е готов през 2016....Какъв грандиозен грабеж...цели 12 години...

Каква може да е причината да ни лъже Многознайковица? Пъвро не смятам, че го прави съзнателно. Второто което ми идва на ум, защото е клише и изключително срещан феномен, че е чула това някъде, харесало и е, станало е нейно мнение и сега го споделя с нас. Другия вариант е, просто да не си е проверила фактите докрай. Термина за това е войнствено невежество. Казано на прост език - аз не знам, но вярвам че е така и ще те накарам и ти да мислиш че е така. Може причината да е и някаква друга, но не това е важно. Важно е, че невежеството се разпростира като вирус. Ако аз не бях написал това, още 5 човека щяха да се заразят, те щяха да заразят 10 други и накрая инфекцията щеше да се преобразува в common knowledge. За това реших да преодолея погнусата си че ще унижа едно човешко същество и реших да напиша този пост.

Няколко съвета до Многознайковица, ако искаш да изглеждаш авторитетно в някои очи, не спори когато не си си проверила фактите. Второ, не го прави за сметка на своите морални ценности. Трето не го прави за сметка на демокрацията. Защото така си деен участник в нейното опорочаване и обезличаване, а не вярвам да ти се живее в общество, където някой друг ти казва какво да мислиш, какво да говориш, какво да обличаш и в какво да вярваш. Защото демокрацията е единствената надежда пред самоунищожението на цивилизацията във времена, когато става твърде лесно да се добиеш до атомно оръжие. Не е така? Това е наивно клише? Добре, оставям ти за домашно да проучиш историята на ХХ и ХХI век и да откриеш колко пъти две демократични държави са воювали една с друга.

Приятен ден и до утре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2011, 12:06

20 stels | 23.03.201111:54

Здравейте,
по принцип не съм много наясно с войните, за които говорите(просто защото не съм била родена или съм била много малка, когато са се водили), затова и мението ми може да звучи доста наивно. Но не мога да спра да се чудя на човешката глупост и алчност, на престорената загриженост и състрадание. На другия край на планетата(в Япония) хората загиват от природни бедствия и последвали от тях инциденти, а в този край човекът убива човека, под предтекст, че иска да му бъде полезен. Чувство на непримиримост се заражда у мен, като се замисля, че след седмица-две(можеби и повече) към Либия ще се втурнат хуманитарни екипи, мисията на които ще е да поправя грешките на сегашните бомбардировачи. Но всъщност истинската им мисия ще бъде да демонстрира същото състрадание и загриженост, но няма ли да е вече късно...?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

19 Pavur Pezev | 23.03.201108:45

А,многознайковица ме изпревари.Югославия е 'лош'пример.След разпада на Савьецкия саюз,Милошевич беше най-опърничавия пезевенгин,дето не се надупи.Останалите вече бяха заголили сочни,бели дупенца.Разширяването на зоната на влияние на Изток,изведнъж пламналата омраза сърби-шиптъри,предизвика пъченето на НАТО с една цел-да размахаме юмрук на Масква и да и покажем че вече тука се разпореждаме ние.Геополитика,нищо повече.Да не говорим,че официално,операцията в Югославия се води провал.
   

оценка

+0 -0