Половината от хората до 35 години живеят с родителите си | webcafe.bg
Webcafe

Мамо, тате, прибрах се!

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
05.02.2014, 16:27 (обновена 19.11.2016, 20:28)
Семейство, нов дом

Снимка: © VP.com

53 на сто от българите на възраст между 25 и 34 години живеят с родителите си

"Шшт, мама идва!" Телевизионната реклама за мъжа и жената на 50+, сврени под завивките, а зад вратата дебне възрастната майка на "младежа," трудно може да продаде ипотечен кредит на "поколението на минималната работна заплата".

Кризата увеличи несигурността, страховете и направи света още по-неприветливо и плашещо място за живеене, особено когато най-големият страх е да не си загубиш работата. Така че, от една страна, е чудесно да знаеш, че дори и да нямаш пари за билет, все някак ще се прибереш на място, където във фурната те чака вечерята, а в гардероба всичко е изгладено. От друга, не можеш да се отпуснеш, когато си с гаджето си, а ползването на банята е като промъкване в тила на врага. Но... в крайна сметка чули ли сте някой да е прогонил скъпоценното си дете на улицата?

"Като се изнесеш на квартира - и после?"

Мартин скоро ще навърши 25 години. Митко вече ги е навършил. Мартин е сценарист и работи за комедийно предаване. Митко е стажант - механичен дизайнер в голяма международна компания. И двамата са родени в София и имат висше образование. Не се познават. Обединява ги това, че живеят с родителите си. Както и още 52.8 % от българите на възраст между 25 и 34 години според данни на Евростат.

"Като се изнесеш на квартира и после...? Какво?", пита Мартин. Според него, за да се заживееш сам, трябва да получаваш много големи пари, с които да си купиш апартамент, или да теглиш заем, с който да си купиш жилище и да даваш парите си вместо за наем - на банката. Проверил е и какво е да живее на квартира. Нарича това време "зимата на своето удоволствие". Преди три години прекарва под наем около пет месеца заедно със свой колега сценарист.

"Беше чудесно, но голяма част от заплатата ми си отиваше безвъзвратно. Освен това трябва да имам някакви спестявания, защото в моята сфера много трудно може да си намериш работа и много често няма търсене на кадри", казва Мартин и определя тогавашното си решение като "изключително приятно, но не дотам обмислено". Съквартирантът му бил разочарован от преразглеждането на идеята Мартин да се върне при родителите с, а те - доволни. "Просто реших да видя какво е да бъдеш рационален и ми хареса", допълва той.

Митко е обмислял възможността да излезе на квартира, но до момента не е имал финансова възможност. Надява се, че стажът му ще доведе до трудов договор, за да може да заживее сам. "Това дали ще изляза на квартира зависи от няколко неща. Първо, сестра ми и мъжът й имат дете и сега чакат второ. Живеят в гарсониера, а аз, майка ми и баща ми живеем в тристаен апартамент.

Идеята е аз да се изнеса на квартира, родителите ми да отидат в гарсониерата, а сестра ми със съпруга й и двете деца да се преместят в апартамента", разказва Митко. Не помага на родителите си с общите сметки. Плаща си телефона и кабелната, понякога пазарува след работа. "Може би е лошо, че и двамата са пенсионери, а аз се издържам на техния гръб, но такава е ситуацията", казва той.

Постмодерното общество

Според фамилния психотерапевт Женя Георгиева има много ясни причини за увеличаване на броя на оставащите вкъщи както в западни държави, така и в България. Тя се позовава на полския социолог Зигмунд Бауман, според когото има тенденция младите хора да остават при родителите си. Тя се свързва с постмодерното време и т. нар. "ликвидната" реалност.

"Той я свързва с компютрите и този вид (виртуална)комуникация. Описва това много интересно като тенденция, която се отразява и на много неща. Самите контакти стават такива, на които не можеш да разчиташ. Все едно да натиснеш копчето на компютъра, когато някой не ти харесва и да го разкараш от контактите си - нещо такова се пренася и в другите контакти на младите хора", казва Женя Георгиева.

Според нея има очакване у младите хора, че нещо ще се промени едва ли не механично. "Във връзка с това семейната среда започва да придобива функция да придаде стабилност по-дълго време", казва още тя. Според Георгиева това е тенденция, заради която и в Западна Европа, и в САЩ има повишаване на процента млади хора, които живеят с родителите си.

"При тях имаше периоди, в които 18-годишните задължително трябваше да излязат от вкъщи. Смяташе се за ненормално да не излязат. В днешно време я няма тази патологична окраска", казва тя и допълва, че младите имат нужда от по-дълго живеене в стабилната среда, в която се случват реални контакти.

За България обаче има и различна тенденция. "Ако там (в западните държави) се говори за постмодерно общество и това обяснява явлението, ние сме от държавите, които не са направили истински преход от традиционното към модерното общество", казва тя. Според нея в България се смесва новата тенденция със старата - младите да остават при родителите си.

"При нас по време на комунизма имаше над 60% от младите, дори семейства, които живееха при родителите на един от двамата. Онази тенденция влияе - тя не е отхвърлена като „ненормална", казва още Георгиева. Тя уточнява, че в западните общества това развитие е от преди 2008 г. По нейни думи обаче кризата определено има отражение в България.

Мобилност на труда

Зорница Славова е икономист в Института за пазарна икономика. Според нея ниската мобилност на труда е причина много хора на възраст до 35 години в България да живеят с родителите си. "Освен към София от по-малките градове няма чак толкова много движение на хора в страна, не е мобилен трудът", казва тя. Отчита като проблем и младежката безработица, въпреки че не е много по-висока от средното в Европа. Според Славова от значение е и традицията.

"Тук всеки си има жилище, а не живее на кредит. Гледа да купи апартамент, а не да живее под наем. Като имаш жилище някъде, това те спира да бъдеш мобилен, да търсиш работа в друга община, друг град, друго село", казва още тя. Дори и хората, които имат повече от едно жилище не винаги могат да разпределят имуществото си заради ниските заплати. Тези, които имат например две жилища, дават едното под наем. "Но проблемът е, че парите от наема са за неотложни нужди на домакинството в повечето случаи. Когато домакинството е общо, много повече разходи се спестяват", казва Славова.

"Повечето хора са си живеели в къщи и е близо до разбирането за общия живот, че могат под един покрив да живеят няколко поколения. В другите държави отдавна вече не живеят в такива къщи, там е по-индустриализирано", казва още тя. Зорница Славова обаче подчертава, че явлението няма особено значение за икономиката на страната, а е свързано с решения в личен план.

Самостоятелни в бъдеще?

За Митко няма определена възраст, в която човек трябва да напусне дома си. Според него това зависи от редица фактори, основно финансови - дали човек има работа и заплата и дали родителите му са добре финансово. "Ако живееш сам, имаш възможност да правиш доста неща - да се прибираш, когато искаш, без да казваш "прибрах се" или "излизам сега", да водиш хора, които не би водил вкъщи", казва той. Докато за него излизането на квартира предоставя известна самостоятелност, то според Мартин човек може да бъде самостоятелен и живеейки с родителите си.

"Това да плащаш ток, вода и парно не те прави самостоятелен. Ти може да си самостоятелен и живеейки с други самостоятелни хора", казва той. Родителите му използват плащането на сметки като "оръжие" срещу него в житейски спорове. Затова плаща само сметката си за телефон. Би заживял на квартира, ако ситуацията го налага - ако например оглави семейство или просто заживее с приятелката си. Разказва за своя позната, която живеела с баща си, а той - с майка си. "Нямаше проблем, доколкото виждах", казва той.

Но всъщност и плащането на сметки ти дава самочувствие - поемаш отговорност, че можеш да се грижиш за себе си, дори и да се налага да избираш между скъпа дрешка и сметка за парно. И този избор, макар и труден, те прави зрял. Освен ако се страхуваш да пораснеш, защото задължително ще боли.

Oще: безработица  българия  европейски съюз  евростат  заетост  статистика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.07.2014, 22:59

46 Rose Badmus | 31.01.201719:31

Здравейте,
Това е да се информира широката общественост, че г-жа Джейн Алисън, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се днес с нас по електронна поща, така че можем да ви дадем нашите правила и условия за заем при: (saintloanss@gmail.com)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2013, 18:22

45 Диммитър Иванов | 15.03.201504:09

хахахахахахахахахахаха някой от хората тук предизвикват в мен истински и неподправен истеричен смях хахахахаххаха благодаря ви за доброто настроение хахахахахахаа да живееш сам,значело дане ходиш никъде,да не ядеш месо хахахахахахахахахахаха 100% си на 40 и живееш с мама и тати хахахахахахахахахахах
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

44 Manuela Gerenova | 07.02.201421:26

Първо, правя уговорката, че разбирам прекрасно - в България е по-трудно да се отделиш, ясно. Но и аз съм на мнение, че начин се намира.
За мен е важно човек да се постарае да не затъне точно е ей това "Какво толкова печеля, ако живея сам?!". Много печелиш и тия с е*ането (пардон!) и с прането на гащи са битовизмите. По-важно е у пипето какво ти се набива. Психически как се променяш. Аз имам доста приятели и познати... ми те тия хора ако останат сами в един момент, те трябва да лягат и да умират. То е пълен вкъщи до еди-колко-си и после директно, ама директно, сватба и, с повечко късмет, ново жилище.
Ще ме прощават по-консервативните, но мъж, който не може и едни яйца да изпържи и да се изпере и приведе във вид, за мен директно спада към подвид мекотели. Както и жена, която за изгоряла крушка ме пита на кой майстор да била звъннела. И в двата случая говорим за хора, които безвъзвратно свикват да бъдат дундуркани, а това да си платиш сам телефона е груба измама, че си самостоятелен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 07.02.201420:44

>няма да има кой да ми плаща пенсията

Според мен това е най-практично да се взима за даденост. Вълка с тлъстата шия и прочие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

42 deowin | 07.02.201420:34

>не разбрах от статията какво точно се печели ако живееш сам

Може би тогава е редно да я прочетеш пак, както и коментарите.
Да, бих могъл да свърша твоята работа и да ти дам конкретните цитати, но, мисля, ако имаш добрата воля да получиш отговор на въпроса си и с чиста съвест да се опиташ да го разбереш, то би било значително по-полезно ако сам стигнеш до него. Ако ти го дам наготово естествената ти реакция ще бъде отбранителна, което съществено понижава вероятността да си дадеш сметка какво точно пропускаш да видиш.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

41 Rowan | 07.02.201416:51

Хаос, но си лягат до жена всяка вечер. А тук във форума е пълно с "младежи" дето не са помирисвали ... от десетилетие и шансовете им за в бъдеще прогресивно намаляват. Иначе ходят по заведения и ядат месо...

Оф, темата е толкова широка и дълбока, че изобщо не ми се задълбава. С две думи Марк Аврелий го е казал навремето: Живей така, че ако утре трябва да умреш да не дължиш никому нищо и да не съжаляваш, че не си имал времето да направиш това, което си искал да направиш.

Всичката полемика за и против живеенето с родителите, за и против да се жениш млад и на колко точно да имаш деца, или дали изобщо да имаш, е едно преливане на пусто в празно. Никой няма да си признае, какво точно му се иска да има, как точно би се радвал да живее. "Гроздето кисело" е най-често използвания защитен механизъм, за предпазване от осъзнаване безсмислието на живота, който водят болшинството от хората.

И не съм аз човека, дето ще тръгне да обяснява, кое грозде е сладко и кое кисело. Просто си припомних, какво най-много ми се правеше на 20 и от там изходих в разсъжденията си. На сегашните млади ако им се правят други неща - волла - очевидно човечеството еволюира...

Йе*ем ти еволюцията, няма да има кой да ми плаща пенсията, явно трябва да правя повече деца, щото младите нещат…
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

40 Крив Макарон | 07.02.201414:28

Е, нали това казвам: всеки си решава!
Щом някой го кефи да ти работи за 600 във Варна, негова си работа. Ако стандарта, който може да си позволи го удовлетворява, прав му път!
Живеем във века на индивидуализма, все пак. В това число всеки да направи избора дали ще работи във Варна или във Виена.
Но като цяло, извън личните примери и свеждането на темата до нивото на отделни частни случаи, има известни закономерности при формирането на социалните нагласи. И трудовия пазар е важен фактор, както и съотношенито доходи/наем. Има известна разлика между 600лв. доход при 200лв. наем, и 1200 евро доход при 200 евро наем.
Тези съотношения формират закономерности, докато личните примери са чиста проба четене на морал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

39 Xaoc | 07.02.201414:06

Я ги питай тия момченца дали изобщо излизат по заведения и колко често ядат месо Смее се И дали все пак мама и тате не пращат по някой лев, но според мен и да е така, няма да признаят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

38 Rowan | 07.02.201412:54

Макароне, дъртия (лека му пръст) имаше един лаф: "Г*з знае две и двеста". Всичко е в приоритетите. Едни и с 4000 на месец няма да се изнесат, други с 400 се изнасят. Причини и от двете страни може с хиляди да се изпишат, но в 99 на 100 от версиите, това не са причини, а оправдания.

БТВ при мен работят две момчета от София, за по 600 на месец, на квартира, т.е. братя са и живеят в различни квартири, с различни момичета Усмивка, които си ги хванаха във Варна. И двамата сега учат на свои разноски задочно. И двамата просто са искали от малки да живеят до морето.

Хаос, каква е файдата да ходиш на заведение, да забършеш нещо, а после да няма къде да го ...ъъъ, сещаш се де, на спокойствие? Не ми казвай, че мъжете на 20+ ходят на дискотека да танцуват...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

37 Xaoc | 07.02.201411:15

Макарон, Борачо - отиването в чужбина е съвсем друга тема. Там стоят основно две прегради - да събереш пари да заминеш и да нямаш хора които да те задържат - стари болни роднини, деца, братя, сестри, жена и др. А при много хора го има ужасът от напускане на родното място и страхът от непознатото. Но темата е много дълга и няма смисъл да се преминава в нея.
   

оценка

+0 -0