Те знаят как да отварят ключалки и да хакват компютри, но обещават да използват знанията си за добри цели | webcafe.bg
Webcafe

Осемгодишни се обучават за хакери

Webcafe.bg , по СNN
09.08.2011, 11:07 (обновена 09.08.2011, 12:35)
интернет будители, хакери

Снимка: © Getty Images

Уроци по отключване на катирани и хакване на компютри на живо

Джоузеф Хорман вече е гледал клипове в YouTube, които разкриват как се отваря ключалка, без да остават следи. Но за 13-годишния любител на загадките е съвсем друго нещо да присъства на уроци по отключване на катинари и хакване на компютри на живо - по време на събитие, което често е критикувано от зрелите хора. 

Време е децата ви да научат... как да преодоляват ключалки и защити

Най-голямата световна конференция на компютърни хакери, DEFCON, която се проведе миналия уикенд в хотел "Рио" в Лас Вегас, за първи път организира уроци по хакване за деца - по време на събитие с подходящото наименование DEFCON Kids. Уроците са създадени специално за деца на възраст между 8 и 16 години.

Обичайната реакция на родителите при подобно разкритие би била: "На какво ги учат? Вероятно нещо съм недоразбрал?!" Хакерите обаче твърдят, че техните намерения са добри.

Спецовете по компютърна сигурност подготвят следващото поколение хакери

Чичото на Хорман, Адам Стийд, специалист по компютърна сигурност в Солт Лейк Сити, Юта, води племенника си на тези курсове, защото той вече се интересува от игри и програмиране.

Всъщност Джоузеф е написал своя собствена компютърна игра, наречена "Blooks", в която играещите "се опитват да построят възможно най-много сгради, докато избягват враговете си," споделя самият той.

"Можеш да изгледаш безброй клипове за отваряне на ключалки в YouTube, но в нито един от тях не се обсъждат етиката и моралът на тези действия," твърди Стийд. Той добавя още, че "децата така или иначе ще придобият тези знания, но по-добре е това да се случва в контролирана среда".

Миналата събота неговият племенник Хорман стои съсредоточен на втория ред в малка класна стая, играейки си с кубчето на Рубик по време на уроци като "Разкриване на тайни", "Запознайте се с властите" и "Google хакване".

Най-важното е младежите да употребяват наученото единствено за добри каузи

Името на последния урок е малко подвеждащо, тъй като обучаващият хакер Джони Лонг се фокусира повече върху други аспекти на хакването, не технически - тайното заглеждане в чуждите монитори, отключването на врати с рула тоалетна картия и капачки на химикалки, както и издирването на лични данни в контейнерите с отпадъци на големи корпорации, вместо да обърне повече внимание на същинското хакване на търсачки.

Лонг прави всичко възможно, за да убеди децата, присъстващи на урока, че основната му идея е да ги научи на това кои са нещата, които не бива да се правят - и как да избягват пробиви в собствената си сигурност или самоличност. "Не искам да ви хващам да крадете тоалетна хартия и да разбивате ключалки," казва той. "Ако правите това, вината не е моя". 

Хорман казва, че би отворил ключалка с подръчни средства само ако семейството му остане заключено извън дома или колата си. Той споделя, че това му се е случвало и преди, така че това умение би му било полезно.

"Семейството ми е имало проблеми с ключалките," споделя той през смях. "Да кажем, че по-младите му членове обичат да си играят с ключовете и да ги изпускат под вратата".

Властите също търсят бъдещите борци с киберпрестъпността сред младите хакери

По време на урока "Запознайте се с властите" представители на НАСА, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, разузнавателните ведомства и военните казват на децата, че е разумен ход от тяхна страна да придобият тези хакерски умения толкова рано, защото правителството се нуждае от служители, които могат да хакват. След това изявление няколко деца вдигат ръце, за да попитат какви са възможностите хакерството да се превърне в професия за тях.

Част от потенциалното объркване по отношение на DEFCON Kids произлиза от самия термин "хакер", който посетителите на конференцията използват като обръщение към всеки, който разполага с необходимите умения  за модифициране на компютърен софтуер и хардуер.

Някои хакери обаче разширяват обхвата на понятието до ключалки и други подобни. Подобни умения биха могли да бъдат използвани при криминални действия, но доста голям процент от присъстващите на DEFCON са специалисти по компютърна сигурност - "добрите момчета", опитващи се да направят Интернет по-малко уязвим от компютърни престъпления.

И все пак всички тези приказки за злонамереното хакване изнервят 10-годишния Денис Михайлов. "Следващата година ще получа лично шкафче в училище," споделя той след един от уроците. "Мислех си че това е нещо чудесно, но сега се страхувам, че някой може да го отвори".

Михайлов допълва, че ще се справи с този проблем, като държи извън училищното шкафче всичките си ценни вещи (в това число всичко, на което е упоменат адресът му, както и учебниците и четецът му за електронни книги Nook, който той носи навсякъде).

Ако децата знаят как могат да бъдат атакувани, ще могат и да се предпазят сами

По време на DEFCON Kids се провежда и състезание, в което децата обикалят из конгресния цетър, опитвайки се да разгадават специални шифри и да решават загадки. В него десетгодишната Изабел Холънд сформира нещо като собствен отбор, наречен "Sonic Death-Monkeys" - име, което според нея е странно, но е било избрано от нейния партньор.

"Трябва да откриваш хора, но това е много трудна задача, защото те са разпръснати из цялата конференция," споделя тя по отношение на една от задачите, в които децата трябва да търсят хакери.

Баща й - Бо Холънд от Тексас, е на мнение, че е добре за децата да разберат на какъв принцип функционират всички видеоигри и технологии, с които те си служат непрекъснато. По този начин децата ще бъдат по-защитени, особено в настоящата ера на социалните мрежи, където колективната памет на Интернет няма срок на годност.

"Човек изгражда репутацията си в Интернет - и това няма да бъде забравено. Ако вършиш лоши неща, носиш последствията от тях," казва той. Според него хората могат да заявят "Не искам да научавам как става това хакване... това е плашещо...", но все пак за бъдещото поколение е важно да е информирано как да се защити.

Oще: интернет  компютри  сайтове  сащ  сигурност  софтуер  уроци  хакери  хардуер 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.05.2011, 16:06

4 Елф | 12.08.201108:08

Рано пиле - рано пее, и рано го колят Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

3 иван | 11.08.201107:19

„...... че е разумен ход от тяхна страна да придобият тези хакерски умения толкова рано, защото правителството се нуждае от служители, които могат да хакват.”

Много предвидлив ход на органите за сигурност но САЩ.
От друга страна и престъпните групировки ще имат попълнения на ниво, за да могат да практикуват тези млади служители, „които могат да хакват”.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

2 fALLEN | 10.08.201111:34

haha @ lele male
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 09.08.201117:02

Висша степен на смущението - два погледа, срещащи се в ключалката. Смее се
   

оценка

+0 -0