Мистър без портфейл | webcafe.bg
Webcafe

Мистър без портфейл

Тея Дия
11.05.2010, 15:05 (обновена 12.05.2010, 19:13)
мъж

Той не й плати коктейла и тя го заряза...

Винаги обвиняват нас, жените, в меркантилност. Не отричам, че има известно основание за това, особено имайки предвид кофите поп-фолк помия, които ни заливат. Най-често срещаните типажи по заведенията са бичета с размерите на Котоошу под ръка с млади наточени какички.

Първата ни мисъл в такива случаи е: тя е с него заради парите. (Понеже подобна причудлива двойка едва ли обсъжда законите на квантовата физика.) Но връзката им е съвсем логична - на големия мачо му трябва сериозен PR пред приятелите му, защото това би било единственото му доказателсво, че може да го вдигне. А на "манекенката" й трябва някой, който да я води по лъскави места и да й създава контакти. И така тази уникална по рода си симбиоза всъщност се превръща в някакъв механизъм за изграждане на конкретен имидж, а за това не можем да ги виним, милите.

Това, което повече ме вълнува, е защо повечето жени не искат да бъдат с мъж без пари. Стига се и до там, че в някои случаи жените искат да бъдат С ПАРИ, пък ако може -  и с мъж към тях. Но нека изключим екстремните примери.

Аз съвсем откровено си казвам, че искам мъжът до мен да има пари (т.е. да изкарва повече от мен). Да, никак не обичам еманципацията, защото вярвам, че именно на мъжа му е отредено да бъде лидер, но такъв, който да оставя жената да се развива както пожелае.

Идеята за "мъж с пари" не опира до това той да ти купува всичко, което пожелаеш, да те хрантути и накрая да те изрита от апартамента (и от Лексус-а си). Напротив, мъжът с пари е просто вид тотем за непрокосновеност. Имаш ли го, имунизирана си срещу депресивни състояния от типа "искам-поне-веднъж-някой-да-се-погрижи-за-мен". Ти го имаш, той е там, можеш да го докоснеш, можеш да го усетиш, но това, което получаваш от него, е отвъд материалното. Той ти дава сигурност.

Според психоанализата ти си търсиш бащината фигура или още по-точно - искаш да имаш пенис, затова така неистово се стремиш към богат мъж. Тъй като откакто свят светува мъжът е отговорен за изкарването на парите, последните са се превърнали в символ на мъжественост (и власт) и ти искаш да бъдеш мъж.

Добре, татко Фройд, бих се съгласила с теб, но само донякъде. Не е вярно, че се стремя към богат мъж, стремя се към мъж, който е по-богат от мен, а това не значи, че аз разполагам с кой знае какви авоари. Искам да знам, че ако не дай си боже някой ден закъсам, ще мога да разчитам на него. Самата мисъл е доста успокояваща. Няма нищо по-приятно от щедър мъж, особено такъв, който е дискретен, но в същото време умее да си харчи парите разсъдливо и с вкус. Такива мъже обикновено плащат сметката с отмерено отброяване на няколко банкноти под масата, имат много любопитни консуматорски навици и в повечето от случаите са щедри не само на средства, но и на чувства.

Веднъж излязох с един млад и симпатичен мъж. Седим си ние и си пием мохитото в едно съвсем обикновено заведение в Студентски град. Приятен разговор, всичко гладко, докато не дойде момента за сметката. Държа да се знае, че си извадих портмонето, за да си платя 6-те лева за коктейла... И си го и платих, де! Той дори не понечи да вземе моята част. Това моментално ми развали мнението за него.

Не че не мога и сама да си платя (в крайна сметка, не бих поръчала нещо, което не мога да си позволя), но съм на мнение, че на първа среща мъжът е този, който трябва да почерпи от чиста проба кавалерство. Такъв е ритуалът просто, така се прави. България не е на първо място по равенство между половете, затова тук все още е прието мъжете да проявяват известна доза джентълменство на първа среща. Вече ако срещите зачестят, да, тогава делим. Както и да е... по-късно опасенията ми за въпросния мъж се потвърдиха - липсата на елементарна щедрост е показател и за други липси, къде физически, къде емоционални.

Най-лошото нещо от цялата работа е, че ако един мъж не печели достатъчно (за всеки "достатъчно" има различни параметри), то това значи, че не е достатъчно находчив и амбициозен. Не познавам жена, която да не се възхищава на успели мъже. Правенето на пари изисква упоритост и твърдост, които правят един мъж неустоимо секси в очите на "нежния" пол.

В днешно време гореспоменатите качества не са само за мъжете, но това само означава, че господата трябва да са два пъти по-находчиви, за да спечелят уважението на еманципираната жена на 21 век. Чувала съм какви ли не истории за мъже, които се комплексират от успехите на своите партньорки, затова гледат да си отмъстят с деспотично отношение и обиди. Но какво можем да кажем за тях - ако бяха по-умни, щяха да насочват енергията си в нещо по-градивно.

Не веднъж мама и тате са ми казвали, че като няма пари, нямало и любов. Убедила съм се, че наличността на парите е от огромно значение за съхраняването на любовта. Неслучайно героите на Хенри Джеймс са винаги от благородно потекло и са изключително богати. Това позволявало на съзнанието им да се откъсне от битовите неща, от злободневното, и така да се съсредоточи върху по-възвишените теми. С думи прости: психето, един вид, взема връх над материята.

Ами, поклон, мистър Джеймс, ще ми се и аз да съм героиня във ваша книга. Това още повече потвърждава теорията ми, че ако мъжът до мен е материално стабилен, аз ще мога да се фокусирам върху неговото душевно SPA и, респективно, благосъстоянието на нашата връзка. Затова парите не са средство, те са третият (равнопоставен) член в една връзка.

Oще: жени  мъже  пари 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.01.2013, 13:11

9 дали | 18.04.201320:10

,,алиса,,ти си еба ти кухото меркантилно парче,то на твоя принцип всеки мъж с който излезеш трябва да ти плаща питието е от къв зор ма пача с вмирисани увиснали цици заради един измислен секс който ще му предложиш,ше се изпикая на майка ти на оная работа евтена си кифлоУсмивка)))))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2012, 15:02

8 semora | 10.02.201219:46

Браво!!! Право в десетката.. Има и още нещо..Мъжете са изключително чувствителни на тема пари, ако стане така, че закъсат , това ги подлудява. Виждала съм го толкова много пъти. Някои изгубиха работата си, на други не им върви..но истината е една - стана така че самите мъже се самоопределят чрез портфейла си. Ако нямат пари стават агресивни, затворени, издухват, почват се караници със семейството и половинките. Не дай си Боже да му предложиш помощ или заем!!! Та, стигам до извода, че защо за жените да не е важно мат. положение на мъжа, когато за самия него това е определящо??!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2010, 22:38

7 gaby_lsm | 13.02.201112:10

Та вие само за пари говорите, което директно ви отпраща в първата (най -горната част) на статията, вие според мен , въобще не сте запозната с подземният живот в БГ, четете само глупавите списания и злобеете, че манекенките само пари търесели? Не знам дали знаете, но има много по важни неща в живота, освен- той дали ще ми плати сметката! Доколкото разбирам и от другите статии , вие твърдо се опитвате да избягате от образа на -да кажем лека жена-материалистка, но не ви се удава,, статиите са ви безпочвени и глуповати пълни с баналности и клишета. Съжалявам ако ви обиждам.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.04.2010, 17:24

6 Teya Diya | 13.05.201015:52

За жалост, Нора Джоунс, просто си беше такъв. Доста пъти излизахме, нищо, че в крайна сметка не провървя. Пък и не гледай въпроса от материалната страна- не си поръчвам нищо, което да не мога да си платя сама, важен е ЖЕСТЪТ. Дето се вика, да предложи, от кавалерство. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

5 r_p_mc | 11.05.201018:51

La donna e mobile тооо по-добре не може да бъде казано. Ок плащам ви първото питие и второто...толкова сте вятърничави, че и вие не знаете какво искате, а имате само някакъв идеализиран образ в главите си...не можете нито да различите секс от любов, нито педалите на колата( добре де последното беше малко сексистско, но все пак е забавно, защото в повечето случай е истина), затова какво се иска от вас обаче ще цитирам Dave Chappelle :
- Mommy what is a pussy ?
- Well honey, the pussy is what keeps the family together.( въпросът е на едно от децата му към жена му).

затова насладете се на безплатните си питиета и не се оплаквайте, защото толкова му трябва на човек, за да ви спечели, така де, поне за това което му се иска Лош или много луд

P.S това какво се плаща и какво не на първа среща зависи отчасти и от географската ширина http://webcafe.bg/id_410012678
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 11.05.201018:34

Не знам, до колко си чела Фроид, авторке, но проблемът ти с твърде изразения кастрационен комплекс е очевиден. А, изразен кастрационен комплекс, значи: самовъзприемане, като къж - невроза - хомосексуализъм - търсене на утеха в материални неща (пари, власт). Хайде, да не задълбавам. Но това, че някой не ти е платил пиенето не е изненада, изненада е, че е пил с теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

3 Alice | 11.05.201017:44

Смее се Смее се Има страшни комплексари, а истината е, че българските мъже най усетиха кризата, жените се стегнаха, както винаги и се справят или поне опитват, а тия изроди - или поне по-голямата част от тях, не искат и да опитват, само се оплакват и мрънкат, че времето, прехода, страната, властта, съседа, който и да е, само не и собствената им импонетнтност, им е крив...Ужас, мацко, не останаха мъже, дето да им стиска - всеки се е стиснал за някоя пола или маса в кръчма и плюнчи ли, плюнчи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

2 vanko1 | 11.05.201017:38

Абе какъв мъж е тоя, дето няма да плати едно питие? Ега ти и съществото...Може пък да си е забравил портфейла и дълго да го е търсил
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.04.2010, 22:36

1 Norah Jones | 11.05.201017:29

Извън темата! ,
Най-вероятно момчето (мъжът), с когото си пила мохито е разбрало че не желае да се среща втори път с теб. Може и да греша, но когато едно момче не ти плати сметката на първа среща, значи той си е направил "сметката" и вече е наясно, че между вас няма да се получи онова, което той търси, пък било то и само секс.
   

оценка

+0 -0