Искрено ваш... | webcafe.bg
Webcafe

Искрено ваш...

епитафия бездумна
29.06.2013, 19:44 (обновена 01.07.2013, 13:01)
Сянка на българин

Съжалявам, че ви отнемам времето от Сидеров и ко.

Здравейте, казвам се Деян Георгиев, но в интернет пространството съм известен като епитафия бездумна. Някои хора ме наричат и така, нямам проблем с това. Аз съм млад, перспективен и татуиран. Занимавам се с писане на текстове.

Може да прозвучи нескромно, но бих могъл да напиша всичко, което поискам, да го накарам да звучи научно, лумпенско, романтично и т.н. С няколко думи, аз съм най-добрият писател в квартала! Завърших семестриално драматургия в НАТФИЗ и това ме прави един доста добър сценарист, но в същото време продавам маратонки... Омръзна ми!

Аз съм нещо ново. Аз накарах китовете да се обърнат по гръб и да създадат водовъртежите, аз заших душите на двама влюбени, за да изядат червеите телата им, аз карам хората да мечтаят всяка вечер и колкото и самовлюбено да звучи всичко това, аз съм надеждата за нещо различно в книжния свят в България, просто защото никой друг не е достатъчно смел, за да мечтае за същото.

Освен да издам книга, искам да напиша и великия сценарий. Нямам нужда от помощ за това, рано или късно ще се случи. Ядосан съм, че млади хора, като мен, не намират развитие, заради старите кучета, заради връзкари и най-вече, защото сценаристи се търсят само от уста на уста. Аз съм бездумен, няма как да си намеря работа от уста на уста.

Да, случвало се е, сигурно ще продължи да се случва, но е доста фрустриращо да си намираш работа по специалността веднъж на 2-3 години, да работиш 3-4 месеца по даден проект и накрая да не ти платят, защото на мен тази история ми се е повтаряла няколко пъти. Този филм съм го гледал. А когато споделиш с някой, той клати глава и казва: "Така е в България."

Мои приятели рисуват за без пари, просто защото не им плащат, други играят за без пари по същата причина и съм сигурен, че има и много такива хора, които пеят безплатно, защото някой е решил да се възползва от тях, да им забави договора и накрая просто да ги изхвърли на улицата и да забрави, защото така било в България. И докога?

После онези работодатели, продуценти получават още и още ефир, а за нас остава да пълним моловете и да разпродаваме стоката им, защото там поне плащат редовно. Да, аз съм страхотен продавач, мога да ви бръкна в джоба и да взема всичките ви пари без да се съпротивлявате, за да ги сложа в сметката на шефа ми. Ще мислите за здравето на краката си, ще се влюбите в маратонките си, нищо че може да имате същите два пъти по-евтино, нищо, че може да имате още по-добри три или четири пъти по-евтино.

Няма да ви пука, ще имате желаното на момента. Не искам да се усмихвам на непознати, да им ближа задниците и да замълчавам, защото по правило винаги били прави. Искам да пиша, да усмихвам хората, да ги карам да мечтаят и да не се занимавам с магазинните им желания.

Затова следващия път, когато влезете в магазин, не гледайте човека, който ви обслужва така сякаш е най-низшето създание, уважавайте го, защото много често се случва да е по-умен от вас, да е по-перспективен и да има по-големи мечти от вас самите.

Настроен съм малко революционно, може би заради протестите, може би защото чувам от непознати, че съм най-добрият блогър в България, че заслужавам повече лайкове във фейсбук. Всичко това са мнения на единици хора. Боало е казал, че всеки глупак ще дочака похвала от по-голям глупак. Там е работата, аз не се смятам за глупак, нито пък хората, които ме четат.

Знам, че има примери за млади пичове, които са успели или успяват в момента, а аз съм просто едно мрънкало, но не се кефя на тези млади хора. Изкуството, което създават, не ми носи нищо и просто не го разбирам. Някой ще каже: "Ами стой си отвън, бъди аутсайдер. И Буковски е бил аутсайдер, работил е като какво ли не и пак е бил велик, в крайна сметка"

Не искам съдбата на Буковски. Не искам да съм нещо в крайна сметка. Искам да съм си аз, аз, сега на момента... и бидейки себе си да успея, да разчупя нормата. Може би ще се почувствам успял, когато някой режисьор предпочете мен за сценарист пред най-добрия приятел на сина си, който е известен само с пиянските си изпълнения.

Защото докато предпочитат онези типове, които вършат работа, но не свършват работата, киното ни ще е такова, телевизията ни ще е такава, музикалните клипове ще са такива и песните ще са правени като на конвейер.

Съжалявам, че ви отнемам вниманието от Волен Сидеров и ко., но понякога сдържаността ми изчезва и се скрива при мъха, ниско долу в джобовете ми. Благодаря за отделеното време!
Искрено ваш: и аз вече не знам кой или какво....

Oще: блогър  българия  младеж  писане  писател  работа  сценарист 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

24 Дракон с кисело зеле | 02.07.201300:03

Длъжен съм, обаче, да споделя, че в предния пост съм се изразил некоректно. Така става, когато човек поства уморен до смърт. Под "подобни трудове" нямах предвид самоизтъкването, на което ставаме свидетели в тази статия, макар че заради повторението на думата "труд" коментарът ми вероятно може да бъде изтълкуван така. Имах предвид празнословната графомания, която разкоствах по-рано. Истината е, обаче, че дори в изреченията, които коментирах, има още много проблеми - дори със запетаите. Време, кацнало на цвете, гледа... Не е като да имам сериозни проблеми с възприемането на писмен текст, но от това не мога да извадя никакъв смисъл. Идва ми малко като текста на оная противна песньовка "Родина", дето я изпълняваше Милица от Тоника. "Топя в горчивото ти старо вино отровата от моите коси"... Не помня кой му беше авторът на онова парче лирика, обаче, при все приличното вокално изпълнение, песента така ме вбеси, че още я помня...
Както и да е, отвличам се. Мисълта ми, предполагам, е ясна. Принципно, бих бил съгласен поне отчасти с подобна на изказаната в статията теза, ако използваният език беше различен - и нямам предвид само демонстрираното самочувствие. Пак го казвам, няма нищо лошо човек да има високо мнение за себе си, даже е по-добре така, но човек, семестриално завършил специалност, свързана с творческо писане, първо, би трябвало да няма проблеми с пунктуацията, които се отстраняват още в началното училище, и, второ, би трябвало да е достатъчно наясно какъв ефект ще предизвикат думите му. Второто, впрочем, показва, че теорията на Деовин за тролската природа на статията хич не е безпочвена - само дето от едно бързо преглеждане на блога на автора съдя, че наистина си вярва.
И това не ми харесва.

Само принципно... Авторе, млад си. Ако съм разбрал правилно, си на двайсет и пет. То и аз съм на толкова, де... Сега му е времето да си трошиш главата като писател. И все пак... На твоите години Шейн Блек вместо да крещи по пресата - понеже блоговете и уеб-сайтовете надали са били разпространени него време - колко е велик, сяда и пише - и създава някои от най-обичаните герои в историята на комерсиалното кино - Мартин Ригс и Роджър Мърто. Истината е, че филмите за тях, в рамките на целите, които си поставят, са сред най-доброто от най-доброто. Естествено, за човек, сравняващ се с Буковски, Блек може и да звучи като ниска летва, но... Професионален сценарист си. А напиши нещо от тоя ранг. Докажи, че си такъв, за какъвто се представяш. Забрави за претенциозната графомания и напиши нещо истинско. И тогава излизай със самочувствието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 01.07.201321:23

>сори за тафтологията. дано знаеш какво означава думата.

Това от корен 'тафя' ли идва?
Нещо като 'чафка ми испи мозъка и ми тафи правуписа'?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 01.07.201320:59

>Блогът на автора на горния труд е пълен с такива трудове

В такъв случай, вероятно си прав.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

21 simo_haihe | 01.07.201319:15

авторче, писател, който във всеки свой текст не пропуска да заяви/напомни "аз съм писател", не е никакъв писател. сори за тафтологията. дано знаеш какво означава думата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

20 Дракон с кисело зеле | 01.07.201318:22

За нещастие съм срещал прекалено много хора, мислещи си, че като редят празнодумия, всъщност пишат възвишена поезия в проза. Блогът на автора на горния труд е пълен с такива трудове. Мисля, че си вярва.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 01.07.201317:28

Три възможности:

- авторът е искрен.. искрен, самовлюбен идиот (според мен доста слабо вероятно)
- авторът е искал да вкара някакъв сарказъм към себе си (и, съдейки по коментарите, напълно се е провалил)
- авторът е трол (доста успешен)

Аз залагам на последното.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

18 Дракон с кисело зеле | 01.07.201313:23

Може да прозвучи нескромно, но бих могъл да напиша всичко, което поискам, да го накарам да звучи научно, лумпенско, романтично и т.н.
__________
Ъъъ, браво...
И, бтв, не, не можеш. То си личи от текста ти. Загледах и претенциозната графомания в блога ти. Съжалявам за загубените минути. Евентуално с лумпенското може и да се справиш, ама...

Как да е, принципно във високото самочувствие няма нищо лошо, ама не и като идва от "писател", незнаещ разликата между "някой" и "някого". Язък ти и за обучението в НАТФИЗ... И, чакай малко, я обясни защо точно някой режисьор би предпочел непознато и недоучило студентче пред най-добрия приятел на сина си? С какво точно си доказал, че си по-добър? Нещата в блога ти са, в най-добрия случай, на едно напълно посредствено ниво, да не говорим за срещащите се отвреме-навреме граматични и пунктуационни грешки. За да не съм голословен, ето няколко цитата:

Тя е времето в което раста, кацнало на кехлибарено цвете и докато ме гледа присвива очи.
(Преди "в което" трябва да има запетая.)
Тя хвърля мидички, докато върви и повечето хора биха си помислили, че е малка и чувствителна, но биха сбъркали.
(След "докато върви" има запетая. Изречението като цяло е твърде тромаво. По-добре да бъде разделено на две или направо това за мидичиките, дето ги хвърляла, докато вървяла, да го няма - не носи информация, не обогатява картината и спъва читателя в четенето.)
Тя има тяло на изкусителка и душата на дете.
(Нека бъде или "тялото на изкусителка и душата на дете" или "тяло на изкусителка и душа на дете".)
Тя е момичето, което гледа футбол наравно с мъжете и й дължа пита кашкавал, за което.
(След "наравно с мъжете" трябва да има запетая. Преди "за което" в конкретния случай не трябва. А и повтаряне на "което" в рамките на едно изречение... Втората употреба на тази дума е излишна - много по-подходящо би било вместо нея да използваш просто "това".)
--------

Всичко това е взето от началото на ето това произведение:
http://epitaphvonweird.blogspot.com/2013/06/the-messiah-needs-watching.html

Коментарите в скобите са от мен. Както виждате, всичките примери са взети от началото - горе-долу в половината от изреченията, които имах съмнителното щастие да прочета, има или стилистични, или граматични проблеми, или и двете. Естествено, отказах се. Така или иначе идеята, стояща зад това нещо, всъщност не ми стана напълно ясна. Заглавие на счупен английски, нямащо нищо общо с това, което прочетох. Есеистична импресия, която не води на никъде - всъщност и аз съм правил такива. Само дето никога не съм се заблуждавал, че са нещо повече от упражнения по стил. Истинският писател създава истории - това в специалност Драматургия в НАТФИЗ не го ли преподават?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.01.2013, 13:28

17 Georgi Aenski | 01.07.201311:30

"Да, законите на човешките отношения не се поддават на математически изчисления и в този смисъл Земята се върти като въртележка от кървави драми… И нима е съдено тази въртележка да не спре, докато свят светува, докато Земята се върти около своето Светило?" Чингиз Айтматов - Голгота

Не искам да ти казвам каквото и да е, за теб, за това как мислиш и прочее, няма да ме послушаш. Не би послушал никого, имаш свободна воля, тя е твое изконно право. Но замисли се над този цитат от Голгота.

И не пренебрегвай този също:
"There will be no order, only chaos. Calm Max, take a bath..." За мен един от най-великите филми създавани някога "Pi" на показващият как НЕ СЕ ЖИВЕЕ, Дарън Аронофски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2013, 14:19

16 Ana Aneva | 01.07.201301:34

Вместо твоят приятел да рисува за без пари, да опита да татуира. Тежко е физически, но не е неблагодарно. Като го бива, ще си наеме ...и ще работи за себе си на границата на изкуството и занаята, ще има пари и за сериозни платна... Другите, които пеят и играят без пари, да са се сетили, че техни колеги се скъсват да обикалят страната и да предлагат участията си сами в регионални кампании, за които десетки общини харчат пари - и не всички там са връзкари! Тези, които са завършили сценография и също продават в моловете - да са пробвали да проектират и сами да предлагат уникати в областта на облеклото, приложното изкуство или дизайна въобще...Днес и сега, когато нетът дава хоризонти, които тук никога не ги е имало...Конкурсите и джобсът са нещо, което може да те отчая. И когато те отчая достатъчно, спри да излизаш, спести нещичко и си стани сам началник, измисли нещо свое. Когато започнеш да се оправяш прилично с приходи-разходи в това, в което си си сам началник, ще имаш друго мислене, други контакти и повече шансове - и ще напишеш сценария на живота си. Тогава ще го напишеш, защото ще си станал умен човек. Сега си само много информиран и малко знаещ. И вземи се дипломирай, да съответстваш на претенциите си и да не те атакуват по тази линия. Не талантът ти е изключителната предпоставка да успееш, а възрастта ти. Талантът е относително постоянна величина, възрастта е променлива. Като се задържиш на позицията регионален пишещ бунтар, мисленето ти няма да мръдне и зонален няма да станеш. А ти си се прицелил във висшия мениджмънт и нищо по-малко от изпълнителен директор не ти трябва...Последно, на нас разправяй каквото искаш, а себе си попитай не си ли пробвал и ти с връзки? И просто не е станало?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

15 apropos | 30.06.201323:21

Деянe,

Дали не си приличате с ВС?
Задавам си този въпрос поради
"И Буковски е бил аутсайдер, работил е като какво ли не и пак е бил велик, в крайна сметка"

И Лидеров се взема за велик.

Всъщост Деяне,.... не ти завиждам.
   

оценка

+0 -0