Новите тийн-мами | webcafe.bg
Webcafe

Новите тийн-мами

Lifecafe, по Slate.com
26.03.2013, 17:50 (обновена 27.03.2013, 07:53)
Girls

Защо толкова млади хора имат деца преди да се оженят

Картината на двайсетгодишните, обрисувана от попкултурата - например от особено популярния сериал "Mомичета" на HBO - предполага, че младите възрастни се намират в странна одисея-смесица между пубертета и зрелия живот.

Ако съдим по Хана, Адам и техните приятели от сериала, младите хора обикновено приключват своето образование и стартират кариерата си, като междувременно се радват на пиянски запои с приятели и опитват от всичко във връзките преди огромните отговорности на "истинския" живот да ги затрупат.

Тази картина до голяма степен е точна за младите хора с висше образование, както става ясно от новия доклад: "Още не: ползите и разходите при отложения брак". Хубавото е, че картинката е сравнително розова, въпреки че и 20-годишните си имат своите трудни моменти.

Тези високообразовани млади хора са възприели т.нар. "завършителен" модел на брака, който обикновено ги кара да отлагат трайното обвързване докато не се установят в професионален, личен и интимен план.

Този модел носи големи дивиденти на висшистите: броят на разводите при тях е относително нисък, а доходите им са високи. Жените с висше образование, които отлагат брака си до 30-годишна възраст, печелят средно с около 10 000 долара повече в сравнение с посестримите си с висше образование, които се омъжват, преди да са навършили 30. 

Ала изглежда, че една доста значителна и далеч по-антиутопична черта на реалните съвременни 20-годишни учудващо липсва в сериалите: родителството

Може би е трудно за Хана и нейните почитателки да си представят, че повечето съвременни жени без висше образование раждат първото си дете именно през второто десетилетие от живота си.

Тези млади момичета и партньорите им, които съставят повече от 2/3 от 20-годишните хора в глобален мащаб, прекарват повече време в стаята за повиване на местния мол, отколкото в кварталната кръчма.

Това може би не би било толкова важно, ако изключим факта, че голяма част от тези млади хора се отправят към родителството редом с партньори, за които смятат, че или не са готови да се омъжат, или че просто не са подходящи за брак.

47% от бебетата, родени от 20-годишни жени, имат родители, които нямат сключен брак помежду си. Всъщност младите жени вече раждат повечето от децата извънбрачно, което, предвид факта, че 30 е новото 20, почти ги прави новите тийн-майки.

Реалността обаче сочи, че децата родени от неомъжени млади майки, имат три пъти по-голям шанс да израснат в среда с постоянно променящи се партньори, в сравнение с децата на женените. Тази динамика в отношенията, както отбелязва социологът Андрю Шърлин в книгата си "Брачна въртележка", е свързана с по-високите нива на бременност в пубертета, поведенческите проблеми в училище и злоупотребата с наркотици.

За сравнение, "стабилните и нискоконфликтни семейства с двама биологични родители предоставят далеч по-добра среда за децата".

Как 20-годишните се превърнаха в новите тийн-мами?

Прогресивно мислещите сочат икономиката като основна причина, консервативните обвиняват културата, ала на практика и двете са фактор. При двойките с висше образование, които имат достъп до стабилна, значима и високоплатена работа, едва 12 процента раждат първото си отроче, преди да сключат брак.

Като цяло общият случай е, че жените и мъжете с висше образование не искат да се отклоняват от професионалните си и икономически възможности, раждайки и отглеждайки деца, преди да са стъпили на здрава финансова основа, с която да издържат себе си и бъдещото си семейство.

Ала 58% процента от жените със средно или висше образование - жените, които наричаме "средностатистически" и които съставят мнозинството от младите жени - раждат първото си дете при липса на сключен брак - нова и сравнително бързоразвиваща се тенденция.

(При жените, които нямат завършено средно образование, този процент е 83 на сто). Най-големият икономически проблем е, че мъжете без висше образование имат по-малък шанс да се задържат на стабилна и добре платена работа, която да осигури финансовото им бъдеще. 

Два културни фактора също оказват влияние в случая

Възходът на "завършителния" модел на брака е един от тях. Всички хора - не само тези, завършили висше - гледат относително едни и същи сериали и филми и възприемат идеята, че зрелите хора трябва да уредят всеки аспект от живота си - дом, партньорство и кариера - преди трайно да "улегнат".

Този модел повдига сериозно летвата за брака и минимизира класическата връзка брак-родителство. Следователно голям брой по-малко образовани млади хора, които считат този "завършителен" модел за недостижим, в крайна сметка раждат първото си дете, преди да сключат брак.

На второ място, както се посочва в "Обещанията, които можем да спазим: Защо бедните жени поставят майчинството преди брака," много млади хора вече са пострадали от революцията на разводите и са по-предпазливи по отношение на брака. Те са ставали свидетели на толкова много разводи в семейството си и в приятелското си обкръжение, че все по-трудно изграждат доверието, необходимо за сключването на брак.

И така, живеейки в климат, характеризиращ се с дефицит на доверието, те често избират или "несъзнателно" правят прехода към родителство с партньори, които или не са подходящи за брак, или още не са готови за него.

Мелиса, 31-годишна самотна майка, споделя защо така и не се е омъжила за нито един от досегашните си партньори: "Просто никога не съм чувствала, че някой е толкова лоялен към мен, колкото аз към него. Дори и да чувствам, че връзката ми е добра, винаги изникват малки неща, които ме карат да се усъмнявам в нея. Започвам да се питам дали човекът до мен наистина ме подкрепя".

Впечатляващото в коментара на Мелиса, който е показателен за голяма част от жените, е, че не само "лошите момчета" я карат да се колебае за брака, но и по-подходящите партньори. Изглежда тя просто има общи подозрения за брака като институция.

Какво може да бъде направено, за да се сближат жените като Мелиса и "добрите момчета"?

Прогресивно мислещите правилно посочват значимостта на икономическите аспекти на семейния живот. Новите инфраструктурни проекти, по-доброто професионално обучение и елиминацията на санкциите при липса на брак в голяма част от публичните политики, насочени към хората с по-ниски доходи, са стъпки, които биха уплътнили крехките основи на съвременното семейство.

Ала консерваторите също имат право, призовавайки за нова етика и родителска отговорност, която е еднакво обвръзваща за всички хора, независимо от техните доходи, образование, или пол.

Необходима е кампания - подобно на тази около бременността при тийнейджърите - обединяваща публични, граждански и поп-културни усилия (да, Лена Дънам също трябва да се включи!) - която да насърчи младите хора да изчакат, докато разполагат с план и подходящ партньор, които да осигурят на тях и децата им живота, който заслужават.

Изабел Соухил от организацията Brookings Institution коментира, че младите хора трябва да се научат да прилагат "завършителния" модел не към брака, а към родителството.

Да бъдеш родител е нещо голямо както за майките, така и за бащите - и е много по-значимо от това да сключиш брак. Младите хора дължат на децата си дом с двама любящи родители, които са готови да ги подкрепят и обичат безусловно. А поне в съвременния западен свят, това все още остава най-вероятно да се случи именно в рамките на узаконен брак.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

6 Govedo13 | 31.03.201321:11

Пълна глупост. Понеже е директно преписано от чужди медии нека представя реалността в Европа>
Ако жената желае детето й да има бъдеще и да не бачка в фабриката или като касиер някъде първо си завършва висшето, намира си работа трупа 1-3 години опит и на 28-30 ражда. По закон няма право на заплата по време на майчинството ако роди преди да е работила 12 месеца в дадената фирма.
Абсолютно нормално е ако се погледнат изискванията на работодателите в днешно време. Другото премълчано в статията е ,че майка ми когато ме е раждала на 19 е имала заплатата на баща ми която е била достатъчна за нормален живот докато днес ако и двамата родители не работят детето им е обречено или да е бедно или да няма шансове да влезе в гимназия и след това да няма шансове да има право да следва и съответно да живее добре.
Малко известен факт е че в Германия в 4ти глас "добрите" учителки в началното училище определят според статуса на родителите дали детето ще има висше образование пращайки го в обикновено училище или в гимназия.
Изводите си ги правете вие...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

5 Илияна Т. | 27.03.201317:17

Тодор, съгласна съм, но животът на скорост, освен ако не си на село, де, не само е реален, но и наложителен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

4 Дракон с кисело зеле | 27.03.201315:20

А, я, тоя път "ала"-тата са само две. Брей...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.03.2013, 15:59

3 todortk | 27.03.201313:17

Не трябва да се правят деца ако не си готов за това.
Животът на скорост не е реален. Динамиката е такава каквато си я направиш.
Много от нещата в живота ни зависят именно от нас. Но ние се пускаме по течението и не правим нищо.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

2 Stanimir Popov | 27.03.201313:00

Много, много добро мнение, много силно и точно казано, Илияна Т.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

1 Илияна Т. | 27.03.201312:16

А всъщност, истината е, че независимо от доход, образование, възраст, майките, както и бащите, днес живеят с нагласата, че няма нищо сигурно и вечно - живот, брак, работа, всичко свършва, променя се с бясна скорост. Ако нещо вече ти е скучно в работата - напускаш, ако партньорът не те устройва вече - сменяш го, неща, немислими в близкото минало, когато цели семейства цял живот са работели на едно и също място, живели са с един-единствен човек, и, моля ви се, даже са карали една, максимум две, коли Усмивка)) Просто така е в днешно време, дори да има брак, никой не го възприема за цял живот, дали ще има развод, любовници, или ще е просто фиктивен, бракът все някога умира и хората не искат да се занимават с нещо, предварително обречено. Също така, жената, т.е. майката, вече не е икономически зависима от бащата, нещо, което е било "основата" на доста "бракове". Но хората не могат да спрат да правят деца, затова тези деца, за съжаление, се оказват малко между другото във връзките на родителите си, дори когато са заченати в брак...
   

оценка

+2 -1