Либертарианската шведска Пиратска партия предизвика буря от полемики, заявявайки, че настоящите закони на страната за детската порнография би трябвало да се отменят | webcafe.bg
Webcafe

Пиратска партия наруши табу: детската порнография

Webcafe.bg , По EU Observer
09.08.2010, 11:36 (обновена 10.08.2010, 14:31)
Швеция

Ексцентричната и асоциална Лисбет Саландер, героиня на Стиг Ларшон в романа "Мъжете, които мразеха жените"

Либертарианската шведска Пиратска партия предизвика същинска буря от полемики, заявявайки, че настоящите закони на страната за детската порнография би трябвало да бъдат отменени.

Партията, като цяло свързвана с позицията си в защита на свободното споделяне на файлове в Интернет, се появи като екзотично движение, но постепенно мащабите й нараснаха до степен да се превърне във втората по брой членове партия на Швеция, с двама евродепутати, съюзници на Зелените в Европейския парламент - и сродни организации в 14 европейски държави. Някои анализатори ги определят като потенциални балансьори между основните леви и десни партии, които според социологическите проучвания са с изравнени шансове за победа на изборите.

"Стенобойна машина срещу отвореното общество..."

В интервю за шведско радио лидерът на Пиратската партия Рик Фолквинге описа приетия през 1999 г. закон за детската порнография като "стенобойна машина срещу отвореното общество". Излъченото по радиото предаване и публикация по темата отбелязаха как точка от политическата програма на избирателния манифест на партията, публикуван миналата седмица, би "направил законно притежанието на изображение, текст и звук с детска порнография" върху компютър.

Коментарите на Фолквинге вбесиха много от самите поддръжници на партията само седмици преди общите избори в Швеция - и предизвикаха мъмрене от Андерс Алквист, заместник-ръководител на поделението по киберпрестъпления в Швеция.

"Фактът, че притежанието на изображения е свързано основно с подозрение за други престъпления, особено разпространението на детска порнография... Има голям брой присъди, когато хората са били осъдени за детска порнография с помощта на този закон," заяви Алквист пред радиостанцията.

В изявление по телефона от Стокхолм мениджърът по комуникациите на партията и кандидат-депутат за Южна Швеция Йонатан Кинд обяви, че водещият в общественото радио е организирал "нападение от засада" върху лагера му.

Законът трябва да се пренапише

"Голямата новина по шведското радио - което заяви, че подкрепяме детската порнография, всъщност е далеч от истината," коментира той. "Желаем да подчертаем, че Пиратската партия няма позитивна позиция по детската порнография, а вместо това ние се противопоставяме на шведските закони, които указват, че почти всичко - снимки, звук, рисувани изображения, каквото и да е, показващо някой под 18-годишна възраст, може да бъде наречено сексуално изображение."

Кинд твърди, че от партията не желаят "край на всички закони за детската порнография, а връщане към предишната им форма, която съществуваше преди 1999 г., в която тя беше дефинирана като снимки на деца преди половото им съзряване. Шведските закони за детската порнография оттогава насам са по-скоро нещо като хомот, който полицията може да прилага към който и да е случай. Това показва как законът за детската порнография може да бъде използван срещу всеки."

По негови думи "в обхвата на закона може да попадне и 17-годишен непълнолетен, който си прави гола снимка, запазва снимката, докато стане на 19 години - и тогава изведнъж се оказва, че притежава детска порнография. Именно рязката граница - 18 години - е основният проблем."

И комикси възприети като порнография 

Кинд дава като пример шведски преводач, специализиран в превода на японски манга комикси, който миналата седмица бе арестуван по този закон: "От колекция от около 1000 комикса полицията е открила 51 изображения, които те погрешно са възприели като детска порнография."

Партията обяви, че желае всички закони за детската порнография да бъдат отменени по отношение на каквото и да е измислено и белетристично съдържание.

"Законът е приложим и към художествената литература и изкуството. Противопоставяме се на какъвто и да е закон, забраняващ измислени изображения, записи или текстове. Законите за детската порнография би трябвало да бъдат приложими само към изображения на истински деца, където е намесен истински човек," обяснява Кинд. "Никой не бива засегнат, когато нарисуваш картина."

Притиснат по въпроса дали притежаването на файлове с детска порнография - измислена или не, все пак застрашават реални деца, като насърчават развитието на незаконен пазар за такъв продукт, той отговори: "Съществува риск да се породи такъв пазар, но големият проблем е как се използва законът. Би трябвало да се върнем към по-старите закони - закони, които наистина вършат работа, вместо да бъдат използвани от полицията срещу хората, които те желаят да атакуват."

Oще: закон  пиратска партия  порнография  швеция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 09.08.201018:53

Стискам палци на шведите да се справят с очернянето, защото са обсолютно прави. Разбира се, че трябва да се борим с детската порнография, но с онези, които я създават, а не с онези, които я ползват. Тенденцията в най-различни сфери по цял свят да се създават "възпитателни" закони не е нищо друго освен посегателство на свободата въпреки напудрената си външност. В никоя сфера възпитателните закони не могат да бъдат дефинирани така, че да не бъдат изопачавани - просто е невъзможно, а в редица случаи самата им идея е много съмнителна.

Какво е възпитателен закон ли? Това е закон, който криминализира последствията от дадена обществено призната за зло дейност, като обикновено закона покрива и самата дейност и последствията й с оправданието, че борбата срещу пазара на криминална дейност атакаува самата дейност и естествено в страните, където е възможно оправдания базирани на приемливи нрави и други културни аргументи. Законите от този тип дори само по технически причини се налага да са доста по-подробни по отношение на консумацията на продуктите на криминалния продукт отколкото към създаването му и почти без изключение водят до насочване на по-голямата част от услията на органите на реда и съдебната система към консуматорите, а не към създателите. Погледнат без предразсъдъци всеки такъв закон по същество е повече възпитателен - набляга на преследването на нежелани нрави. От дурга страна при съществуваща законова рамка е напълно логично е органите на държавната власт да се насочват към консуматорите, а не към източниците, тъй като първите са обиновено нормални участници в обществото и могат значително по-лесно да бъдат откривани и уличавани. Случая с детската пронография е типичен.

Ако погледнем като разумни същества на проблема ще сме наясно, че ако съществува достатъчно голям пазар на криминален продукт (бил той детска порнография, наркотици или каквото и да е друго) същественото му намаление е невъзможно дори и при драстични посегателства върху свободата на хората, така че атака от страна на пазара на криминален продукт е по-скоро безсмислено упражнение, което между другото има и косвени негативни икономически ефекти (дълга тема). В същото време създателите на криминалния продукт обикновено остават извън обсега на основните действия на органите на властта и дейността продължава. Не мисля, че е нужно да обяснявам, че който създава криминален продукт в големи размери взема и мерки за сигурност в големи размери, за разлика от консуматора му, който рядко има дори теоретична възможност за това. Логично е ограничените ресурси посветени на това в съответните органи постепено да се специализират в действия в направленията с по-голяма успеваемост, дори и да изключим напълно злоупотреби и използване на закона за натиск. Така, че замислете се какво правим със забраните, правим ли въобще нещо друго освен да ги правим по-желани от хората търсещи тръпката на риска?

В случая с детската пронография, както и много други липсата на забрана за притежание е категорично в полза на атаката срещу източниците, които са онези, които наистина причиняват вреда. Съществуването на повече откритост в разпространението облекчава следствието, стига то да се интересува наистина от разкриване на източниците обратното само създава предпоставки за повече мерки за сигурност от страна не само на създателите, но и на консуматорите (според възможностите им), което обикновено оставя като жертви именно онези, които реално нямат никаква връзка с проблема (случят с мангата е доста показателен).

И като край, приемете това като част от една дискусия за ползата от политическо лицемерие, както в политиците така и в самите нас. Разбира се, че има нужда от лицемерие, но ако то премине границите на разумното всичко се превръща в пародия и борбата ни с много неща - детска порнография, наркотици, нарушаване на авторски права, проституция и много други се е превърнала в целия западен свят (включая нас) в нещо съвсем друго - средство за натиск, изчистване на пазар, лично обогатяване, докато самата борба остава такава само в заглавията на медиите.
   

оценка

+0 -0