Защо превръщат правата ни в задължения? | webcafe.bg
Webcafe

Защо превръщат правата ни в задължения?

Димитър Кръстев
12.05.2011, 13:30 (обновена 13.05.2011, 10:57)
доктор хаус

Задължителното здравно осигуряване нарушава човешките ми права и два члена на Конституцията. И ако го приемат, кой ще плаща на доктора ми, когото не бих заменил и за 50 дипломирани лекари, но който не получава пари от здравната каса?

Никой досега не можа смислено да ми обясни как правото ми по Конституция се превърна в задължение по закон. Откъде-накъде отказът ми от това право ще бъде санкциониран?

Задължителното здравно осигуряване нарушава човешките ми права и два члена на Конституцията

Нека сега господата, направили тази подмяна на понятията, решат следния конкретен казус:

От парите, които изкарвам с труда си, мога да заделям само една определена сума на месец. За какво по-напред да я употребя?

1. За профилактика (специфично хранене, масажи, упражнения, спорт, хранителни добавки, витамини)? За всичко това се плаща!

2. За алтернативен начин на лечение, например с билки? Този начин съм избрал от 30 години, но моят билкар и ирисодиагностик, когото не бих заменил и за 50 дипломирани лекари, не получава пари от здравната каса, поради което, естествено, му плащам за билките и диагностиката.

Стотици алтернативни лечители чрез хомеопатия, ароматерапия, биоенерготерапия, лечебни масажи, рейки, чакръкчийство, соколечение, йога и т.н., и т.н. не са към здравната каса! Ако си давам парите на някаква здравна каса, с какви пари да плащам на избраните от мен лечители?

3. На здравната каса - за неизвестни и нежелани от мен услуги?

Очевидно е, че ако съм задължен да давам пари на здравната каса чрез заплаха от репресии, това ще бъдат парите ми, заделени за другите две жизнено важни за мен направления - профилактика и алтернативно лечение!

Очевидно е, че измисленият закон, в безпардонно нарушение на Конституцията, урежда нечии интереси, но в никакъв случай моите и на хора като мен, които са много повече от 15% от населението.

Излиза, че когато аз най-добросъвестно се грижа за здравето си и по никакъв начин не вися на врата на държавата, тя здраво ми виси на джоба!

Излиза, че държавата ме принуждава да се разболея, за да си взема вложените в здравната каса пари, защото няма друг начин да си ги получа обратно! Що за действия, насочени към благото на човека, са това?

С този закон, превръщащ правото ми в задължение, държавата пряко, грубо и нездравословно се намесва в личния ми избор на здравословен начин на живот!

Сега да си представим, че държавата ме санкционира за това, че не съм си плащал здравните осигуровки. Каква може да бъде тази санкция - пари и/или затвор? А ако категорично откажа да плащам на здравната каса, цял живот ли ще ме държат в затвора?

Е, тези санкции ще бъдат ли добри за моето здраве? Очевидно не. Следователно превръщането на правото ми да се грижа за здравето си както аз намеря за добре, в задължение да давам едни пари на едни хора, е правен абсурд!

Опитват и други мои права да превърнат в задължения

За да проличи още по-добре абсурдността на превръщането на правото ми в задължение ще дам още няколко примера.

По същата логика на някой умник може да му хрумне идеята всички шофьори да плащат задължително за "Пътна помощ". Да, шофьорите имат право на "Пътна помощ", но я сега да го превърнем в задължение. Създава се една НКПП - Национална Каса за "Пътна помощ", и всички трябва да плащат, независимо, че дълги периоди от време въобще не използват автомобилите си или че сами си ги поддържат в изправност. И ако повикат приятел да ги изтегли или си имат частен автомонтьор, ще му платят отделно, ако той не е към Националната каса за "Пътна помощ". Хайде открийте приликите и разликите със задължителното здравно осигуряване!

Наскоро се чу друго нелепо предложение, забележете - базирано върху същия закон - да се санкционират на границата хората, които не са си платили за здравно осигуряване. Виждаме как една вече порочна практика става още по-порочна като се посяга и на правото ми за свободно придвижване!

Разни хора периодически правят безсрамни опити да посягат и на други мои права, вероятно въодушевени от светлия пример със задължителното здравно осигуряване. Например правото да сключвам граждански брак, да ползвам градски транспорт, да гласувам...

Нелепото предложение за връщане на ергенския данък ще направи точно това - то е явен финансов натиск или по-точно перманентна глоба заради отказа ми да ползвам правото си да сключа брак!

Преди време пък някакви други умници предложиха да превърнат правото ми да гласувам в задължение! Добре че поне там не ми искат пари, но пък ми губят времето.

Накратко, правото ми по Конституция, някакви хора, по някакви си техни (не)знайни причини, превръщат в мое задължение по закон, което е правен абсурд и грубо нарушаване на човешките ми права! И от чисто човешка, от логична, а най-вече от конституционна гледна точка, такива закони са порочни, несправедливи, вредни и невалидни!

Не мога да не реагирам на случващото се в тази държава, когато виждам как правата ми се топят като шепа сняг върху парното на депутат!

Oще: ергенски данък  задължения  задължително гласуване  закони  здравно осигуряване  конституция  протест  човешки права 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

42 Николай Дренчев | 17.05.201106:33

Представяте ли си, ако се освободи народа от задължителното плащане на този данък, колко чиновци, инспектори, проверяващи и прочие бюрократичен апарат ще бъде принуден да се заеме с нещо по-смислено и по-полезно за обществото.
Подозирам, че хич не им се иска да работят като лекари, сестри или санитарки, затова здраво ще ни обясняват какъв катаклизъм ще настане, ако не плащаме.
Да, ще настане катаклизъм, но само за крадливите и мързеливи чиновници - източващи нашите пари. Всички други ще сме много по-добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 17:35

41 mitkopi4a | 16.05.201118:40

аху аху изхожда от презумпцията, че супер морални алтруисти , а не крадливи чиновници ще се занимават с вноските му.

аз мерси съм по-умен от тях и предпочитам сам да решавам да имам ли или не застраховка, какъв план и с кого и т.н. - когато същите крадливи чиновници освободят пазарната ниша от крадливото си присъствие
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.05.2011, 22:46

40 Svetlozar Petkov | 15.05.201122:59

От 10 години се избягват иновативните ми предложенията ми за икономии на емергия за 500 милиона лева годишно /в рамкита на страната/! Всеки да оцени колко процента от доходите му отиват за 'първа необходимост' /ток, вода, храна, парно, дрехи, обувки, сапун . Да пресметне колко му остават за 'рокади' в държавния бюджет! В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ СМЯТА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ДАДЕНО ВЛОЖЕНИЕ!!! Дават се здравни осигуровки. Докторите станаха не лекари, а мениджъри по клинични пътеки. Вчера погребахме познат на 50 години, на когото направиха преди седмица НЕНУЖНА, БЕЗМИСЛЕНА И УСКОРИЛА смъртта му операция при наличие на метастази. Тези операции са по скъпи клинични пътеки и роднините не са били запознати в подробности.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

39 axyaxy | 15.05.201121:44

здравните осигуровки не са само за лечения, те са и за поддръжка на лечебни заведения и персонал. Ако държавата не плаща заплати на лекарите, няма да има лекари, и ти когато се разболееш след 1-5 години, кой тогава ще потърсиш? Според мен трябва да се увеличи двойно здравната такса и двойно повече да плаща държавата, за да има лекари, аптеки, фармацевтични компании да поддържат лаборатории и персонал и машини, и да са в готовност при нужда. По-добре е да им дадем пари, и тези пари да не отидат за лечения, а само за поддръжка и положение на "готовност", защото е глупаво да се разболяваш. Здравето е по скъпо от всички пари на света, и е глупак този който казва, че като е дал пари трябва да се разболее и да го лекуват. По-добре дай пари, да има персонал, машини и бази, но се моли да не ти се случи нищо, и тези пари да си отидат за поддръжката и заплати, без да се ползват за друго. Много глупав коментар, че не трябва да се плащат здравни вноски. Дори и хората да не са болни, трябва да плащат, защото не се знае какво ще стани, и когато стани, ако няма болници и персонал, тогава може да се случат много лоши неща. Относно това за пътна помощ, браво, това е добра идея, трябва да има и такава такса. Откъде една фирма която в годината е виканата 10-20 пъти ще има за останалото време пари да подържа персонал и машини? Когато се случи нещо, няма пътна помощ, или идва твърде късно защото имат много стари машини, и това е заради липса на финанси. Особено през зимата когато колите закъсват, и бедните фирми за "пътна помощ" докато отидат вече няма смисъл. Трябва да се въведе такса "пътна помощ" за да може да има адекватна помощ когато се случи нещо лошо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2011, 16:32

38 Радева | 15.05.201117:38

Това е една порочна система и с цел източване на пари за скъпо струващо лечение не се цели здравето на пациента, а вече вкаран в клиничната пътека се прехвърля от лекар на лекар. Има случаи на "заклани" възрастни пациенти, които очевидно не могат да понесат някаква сложна операция, но се подлагат на нея, за да се вземат едни пари от едни хора, които не могат да се нарекат лекари. Това е страшното...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.05.2011, 12:29

37 доцент по химия | 15.05.201112:44

А нима и Топлофикация не превръща правото ни в задължение? А? Аз например не желая да им ползвам услугата. Не желая, бе. Как ще се отоплявам, си е моя работа. Купил съм си инверторен климатик, и бойлер ще си сложа, но с тях не желая да се разправям! Защо след като не го ползвам парното, ще ми слагат такси мощности и т.н.? Защо ще ме задължават да плащам за услуга, която не желая да ползвам? Това не е ли противоконституционно? Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

36 Nikola Aslanov | 15.05.201110:23

"здравна осигуровка" - да се разбира "здравна застраховка".
И една сметка:
В САЩ данъците социално + здравно осигуряване ти дърпат 15.3% (без да се включва здравна застраховка и пенсионен план), при нас 28% но пък 95% от хората в Бг продължават да разчитат на "държавна" пенсия.
И пак погледнете подоходните данъци за сравнение, интересно е. В САЩ стигат до 35% (само да ви кажа).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

35 Nikola Aslanov | 15.05.201110:15

Както беше писал Евгени Донев:
Чл. 60.
(1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество."

Дори в САЩ - образец на "див капитализъм" има данък Социална сигурност и Медикеър в размер на 15,3% общо. Само медикеър - около 3%.
Ама пък подоходните данъци за средната класа почват от 25% и растат нагоре, при 10% при нас.
Явно автора, освен че е по-умен от българските законодатели, е по-умен и от американските. За западна Европа няма да споменавам данъци, че ще ви заболи сърцето като видите там колко се плаща.

В момента в България никой не те спира да си направиш здравна осигуровка, никой не те спира да спестяваш за допълнителна пенсия.

Но точно такива хора дето реват, че сега не искали да плащат (под 1000 измислени предлога) след 30 години ще реват че пенсиите им са ниски а здравеопазването не работи. Защо ли....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

34 иван | 15.05.201110:05

@ Николай Дренчев
Ти ме въвлече в един разговор, в който ти не приемаш никакви аргументи на другата страна, а си повтаряш едно и също, ЗАЩО ДА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ.
Има и една чисто формална страна. В една държава с демократично управление решенията се вземат с мнозинство, ако мнозинството в лицето на своите избранници вземе някакво решение, то става задължително за всички. Ясен ли съм?
Солидарната форма на здравеопазване е налична във всички (ако се не лъжа) държави от ЕС. Обама се опитва да я приложи и в САЩ. Това означава, че тя е жизнена и отговаря на интересите на множеството хора в тези страни. Ясен ли съм?
За натрупаните с времето здравни вноски – ти от небето ли падаш, какви натрупани здравни вноски? Та, по памет, може и да не съм точен, по едно време близо 2 000 000 човека дължаха здравни вноски. За по-напред иди да ги търсиш от ТЖ! Ясен ли съм?
Приватизацията се оказа разбойническа, и резултатите са на лице.
Нямаме селско стопанство – почти всичко за ядене е вносно. Влез в който и да е супермаркет и виж! Ясен ли съм?
Нямаме промишленост – внасяме пирони, тухли, керемиди, цимент, почти всичко! Ясен ли съм?
Частните осигурителни фондове не се ръководят добре и всички се оказаха на загуба – ако си направил вноски за 3000 лв, оказва се че разполагаш с 2700 лв. Ясен ли съм?
Щом държавата не е на мястото си, природата на частния капитал е такава, че търси максимални печалби с минимални разходи. Всичко, което се приватизира се затрива. Или се дава на чужди държавни фирми, като енергетиката, и печалбата отива за здравеопазване в тези страни! Ясен ли съм?
И повтарям, и сигурен съм изразявам мнението на всички, които си плащат добросъвесно осигуровките: тези, които не ги плащат се лекуват при спешните случай, а при тях се харчат най-много пари, ЗА НАША СМЕТКА. Напълно ясен ли съм?
И повече не се обръщай към мене, имам си и друга работа, нищо, че е неделя. Ясен ли съм?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

33 Николай Дренчев | 15.05.201109:21

Иване, ако искаш да си говорим, не изменяй това, което съм казал, с цел да защитиш тезата си. Казал съм - каквото може да се прави не само от държавата, да се прави не само от държавата. Очевидно отбрана, прокуратура, контраразузнаване и т.н. не могат да са частни (макар че и те са частни, дори електроразпределението и държавните комуникации са частни.)
Аз не мечтая за смъртта на държавното здравеопазване - който иска нека да си плаща. Но който иска - трябва да е свободен да не плаща (и да не получава, естествено.)
Не мислиш ли, че щом населението в България е по-възрастно от Турция, то е естествено тези хора да са работили повече и в момента в осигурителните ни фондове да има много повече пари?!
Аз не искам да завещавам на моите (или твоите) деца да плащат за мен - моето здраве или моята пенсия. Крайно време е да скъсаме с комунизма и да преминем към хубавите български пословици: "Кой каквото си е надробил - да си сърба!" и "Който не работи - няма да яде."
   

оценка

+0 -0