Спасяването на тракийския кромлех | webcafe.bg
Webcafe

Спасяването на тракийския кромлех

Webcafe.bg
11.12.2014, 15:19 (обновена 12.12.2014, 18:15)

1 от 5 снимки Назад Напред

Заместник-министър Бони Петрунова връчва на Александра Кадиева-Делова от сдружение "Да спасим тракийския кромлех" първата награда и чека за 10 000 в 17-ото издание на Дарителската програма на Мото-Пфое

Знаете ли какво е кромлех? Едва ли. Ако отговорът ви е положителен, информацията, която ще прочетете в следващите редове едва ли ще ви изненада. Но определено ще ви зарадва.

Проектът „Да спасим кромлеха в Старо Железаре" е победителят за 2014 година в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство.

Кромлех е тракийска астрономическа обсерватория, и, да, прилича на Стоунхендж. Спечелилият проект се осъществява от едноименната гражданска фондация. Кромлехът се намира при Чолакова могила, село Старо Железаре, община Хисаря.

Голямата награда от 10 000 лева, връчена на представителите на фондацията от собственика на Мото-Пфое Филип Пфое и заместник-министърът на културата Бони Петрунова, ще бъде използвана за осъществяване на спасителни довършителни разкопки под ръководството на проф. д-р Диана Гергова от НАИМ-БАН, изграждане на защитно покритие и социализирането на 26-вековния исторически паметник, както и превръщането му в обект на културен туризъм.

„До този момент ние не можехме да допуснем, че някой ще оцени толкова високо усилията на едно гражданско сдружение - заяви в емоционалното си изказване при получаването на наградата Александра Кадиева-Делова от сдружението „Да спасим тракийския кромлех". - Повярвайте, това, което вие правите, е бъдещето на България. Това е нашето общо утре. Може да е само една стъпка, но тя е огромна, защото показва, че когато всички се обединим в обща цел, ние успяваме да постигнем всичко, за което мечтаем."

Проектът „Да спасим тракийския кромлех" е 17-ят победител в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното многообразие и културно-историческото наследство на България. От началото на програмата досега, в нея са участвали 1065 проекта, от които награди са получили 77, а общата сума на наградите, включително и тези за 2014 година е 288 000 лева.

Тази година в програмата се включиха общо 54 проекта, които участваха в две категории: опазване на околната среда (17 проекта) и опазване на културното наследство (37 проекта). Освен голямата награда, журито присъди и три поощрителни награди.

Второто място за 2014 година спечели проектът „Лагуна в окото на птица - еко дрон" на фондация „Биоразнообразие".

Целта на проекта е да се предотврати въздействието на заплахите върху лагуната Атанасовско езеро, за да се гарантира доброто ѝ екологично състояние. Прилагането на иновативен мониторинг с използване на съвременна технология за наблюдение от въздуха - безпилотен летателен апарат с дистанционно управление, т. нар. дрон ще позволи бързо, евтино и безопасно събиране на данни с минимално човешко присъствие при наблюденията.

Събраните данни ще дадат възможност за локализиране на проблеми и заплахи, генериране на специфична екологична информация, например гнезда, струпвания на птици, които не могат да бъдат наблюдавани при наземния мониторинг. Наградата е 5 000 лв. и плакет.

С поощрителни награди бяха отличени още два проекта, които получиха по 2500 лева.

Първият от тях е на Сдружение с нестопанска цел „Довери ми се" от Самоков - проектът носи името „Детска площадка - специално за мен!" Целта му е осигуряването на финансови средства за закупуване на комбинирано детско съоръжение, достъпно за деца с ментални, говорни проблеми и ограничени двигателни функции. Това детско съоръжение включва набор от най-съвременни, сетивно богати структури, които насърчават преодоляването на дефицити, присъщи на деца с умствена изостаналост, аутизъм, Синдром на Даун и церебрална парализа.

Другата поощрителна награда спечели проектът „На пчелите с любов" на сдружение „Щипка". Той има за цел да осигури повече информация и определянето на адекватна мерки за защита на пчелите, по този начин се допринесе както за екологичното равновесие, така и за повишаване качеството на живот на човека - полагане на основи за устойчив начин на живот в хармония с природата.

Председателят на експертното жури в Дарителската програма на Мото-Пфое д-р Петър Янков връчи наградата на Янчо Михайлов, председател на сдружението, с думите: „Има стотици хиляди видове пчели и съществуването им е застрашено по цял свят. Невероятно е да си го представим, но истината е, че ако този вид изчезне, животът на Земята, в сегашния си вид ще загине и ние ще престанем да съществуваме."

Oще: дарителска програма  мото-пфое  тракийски кромлех 


Още от Общество