Филтър тип "пакетче за чай" може да пречиства евтино питейната вода | webcafe.bg
Webcafe

Нанотехнологии и "пакетче чай" пречистват водата

Webcafe.bg , По CNN
03.01.2011, 14:33 (обновена 04.01.2011, 12:41)
Чай

Снимка: © Deddada

Светът мисли нови технологии за пречистване на водата, тъй като милиони хора по света са отрязани от достъп до канализация и чиста вода...

Милиони хора по света са отрязани от достъп до чиста вода. Според Световната здравна организация към ООН, липсата на чиста вода и канализация е причина за смъртта на 1.6 млн. деца всяка година.

Новите разработки в областта на нанотехнологиите и воден филтър, който наподобява обикновено пакетче за чай, обаче могат да се окажат ефективно решение на този проблем.

Филтърът тип "пакетче за чай" е творение на проф. Клоте от университета "Щеленбош".

Той е проектиран да се побира в гърлото на бутилка за вода със стандартни размери, което означава, че се сменя, и - в зависимост от качеството на филтрираната вода, струва между 1 и 5 цента на литър.

"Най-лесният начин да си представите как изглежда нашия филтър е обикновено пакетче за чай," казва Клоте.

Едно пакетче за един литър - и е биоразградимо

"Външната страна на пакетчето е покрита с полимер, включващ биоцидно вещество, което означава, че то едновременно филтрира водата и убива бактериите; досега не сме попадали на бактерия, която веществото не може да унищожи.

Вътрешното съдържание - ако щете, представяйте си го като чая в пакетчето - е направено от активен въглен, който може да премахва химически замърсители. Съотношението е лесно за запомняне: едно пакетче на един литър."

Пакетчетата са за еднократна употреба, напълно биоразградими са и според Клоте активният въглен в тях "действа добре на почвата".

"Всяка технология си има своите граници," допълва Клоте. "Не бих пил вода от канализацията, минала през филтъра. Но ако вземете много замърсена вода - с 1 милион бактерии на милиметър, филтърът ще намали броя им до под 10; просто не можете да ги откриете, след като водата е пречистена през него."

Клоте в момента си сътрудничи с производители на машини в Чехия и се надява откритието му да бъде пуснато за масова употреба през февруари т.г. Той бил затрупан и с молби от неправителствени организации за филтри-"пакетчета за чай", които да разпространяват в различни региони по света.

"Технологията за филтриране на вода чрез подобни на "пакетчета за чай" филтри звучи добре - предвид факта, че е бърз и лесен процес, при който хората не се налага да смесват каквото и да е," коментира Нега Базезю Легес от организацията Oxfam.

"Едно от възможните ограничения е, че пакетчето се използва само веднъж, за получаване на един литър питейна вода. Какъв брой пакетчета ще са необходими за семейство на ден засега е трудно да се прецени... Но те трябва да бъдат изключително евтини."

Тези на върха ще подпомогнат ли тези на дъното...

Въпреки че дори свръхевтино решение би било твърде скъпо за хора, които живеят с по-малко от долар на ден (колкото е границата на бедността), Клоте вярва, че малка надценка при продажбите за Западния свят би могла да спомогне за субсидирането на разходите в развиващите се страни.

"Тези на върха могат да подпомогнат тези на дъното, а плащането за тези хора би могло да осигури по-добър живот за милиони", обобщава той.

"Чаеното пакетче" не е единствената интересна технология за филтриране на хоризонта - и учените в Калифорния са разработили филтър, използващ нанотехнологии и сребро, чрез който да се получава чиста вода.

Той работи чрез мрежа, изградена от комбинация от миниатюрни въглеродни цилиндри - известни като нанотръбички - и сребърни нишки. Среброто е известно с ефекта си на унищожаване на бактериите, но добавянето на електрическо напрежение прави процеса още по-ефективен, тъй като убива до 98% от бактериите.

Как да се комерсиализира "сребърната" технология

"Концентрацията на бактерии след филтриране зависи от първоначалната им концентрация във водата," коментира създателят на технологията д-р Куй от Станфордския университет. "Ако първоначалната концентрация е твърде висока, може да се наложи многократна филтрация чрез устройството, с което разполагаме. Опитваме се обаче да оптимизираме нашия филтър, за да го направим по-ефективен. Може би скоро - и след само една филтрация, ще получите "безопасна" вода."

Въпреки че комерсиална версия на нанофилтъра е предвидена за по-далечно бъдеще, Куй смята, че би могло да има масова модификация на технологията му. "Принципът би могъл да бъде комерсиализиран," твърди той. "Мисля, че определено той ще бъде достъпен за хората в развиващите се страни. Нещо повече, ако вземете предвид разходите, ще се наложи да имате предвид и жизненият цикъл на самото устройство. Това не е еднократен разход, тъй като нашият филтър е за многократна употреба."

Енергията, необходима за работата на филтъра, може да бъде осигурена от всяко устройство, способно да произведе 20-волтов ток, включително малки слънчеви панели. Куй се надява в бъдеще да бъде достатъчен и само 9-волтов енергиен източник.

Според Легес и Oxfam нанотехнологичните решения са достъпни като цена и могат да бъдат внедрени  сравнително евтино в развиващите се страни. "Смятаме, че подобни иновации ще доведат до сериозен ефект от усилията ни да осигуряваме годна за пиене вода чрез наши програми, така че бихме се радвали на успешен резултат от научните изследвания," коментират от организацията.

Oще: бактерии  вода  нанотехнологии  пакетче чай  пречистване  филтър 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

4 Bozo Kosmev | 04.01.201113:26

Така де, спoнсорирали сме книгите на някой си с държавни пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 13:55

3 Май 1ви | 04.01.201110:59

Бозо , няма много резон да сравняваш антропологическо, етнографско или квото и да е там изследване със научно-технологично такова.Не сме изостанали просто сме в друга насока.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

2 ot4eto | 04.01.201101:35

Да наистина, науката работи. Какво би ни дала религията? Утеха? Молби към Бог за чиста вода? Любопитно ми е какво биха казали хората, които твърдят че науката не ни е дала нищо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

1 Bozo Kosmev | 03.01.201119:41

Е ние пък сме изследвали католическите песнопения в България и пожеланията и клетвите...
   

оценка

+0 -0