Не гласувайте на референдума | webcafe.bg
Webcafe

Не гласувайте на референдума

Крив Макарон
14.01.2013, 10:24 (обновена 15.01.2013, 12:23)
Избори

АЕЦ "Белене" е самото олицетворение на централизиранaта икономика на една страна - и който държи лоста на управлението на централата, държи и управлението на целия икономически живот в страната

Цялата драма около АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика почва да ме изнервя. Дълго време се информирам, чета, слушам мнения, анализирам, без да взимам отношение. Проблемите около един АЕЦ не са в компетенциите на гражданин извън сферата на енергетиката и по тази причина съм се разграничил, доколкото това е възможно.

Тази схема има толкова много технологични, икономически, финансови, индустриални и политически страни, всяка от които достатъчно сложна за преценка, та какво остава когато всички те се съберат на едно място? Но с идването на референдума нещата се поляризират.

Моето отношение е силно аполитично и по тази причина - и поради засилващата се политическа пристрастност, съм твърдо решен да не гласувам в този референдум, пък дай, Боже, ако достатъчно много хора се усетят и не гласуват, той да пропадне. С него и досегашната политическа структура да залинее и на преден план да започнат да излизат активните и до голяма степен по-свободомислещи граждани.

И все пак да има АЕЦ или не? Своя отговор ще съсредоточа в малко по-социалното значение на въпроса. Мисля, че с този въпрос по подразбиране върви и въпросът: "Да вдигнем ли паметника на съветския воин още 10 метра нагоре?" Този паметник е най-красноречивият пример за значението на АЕЦ "Белене". Този паметник е поставен не заради падналите в бой съветски войници (имало е само медицински загуби от страна на съветските войски), а за да покаже ясно:

Тук ще се упрaвлява централизирано и авторитарно!

Това същото важи за АЕЦ-а. Той е самото олицетворение на централизиранaта икономика на една страна, и който държи лоста на управлението на централата, държи и управлението на целия икономически живот в страната.

Някой да чу какви други начини за икономически и технологичен напредък има? Някой да е направил труда да предложи друга гледна точка? В Швейцария нямат АЕЦ, нямат своя марка автомобили дори, но въпреки, че управляват парите на цяла Европа, всъщност страната има страхотно развита индустрия, която генерира основните приходи за бюджета.

Но тяхната индустрия е толкова гъвкава и високотехнологична, съсредоточена в изработването на най-скъпите и редки детайли на технологичните изделия, че цялата тази индустрия е сякаш невидима. Швейцарците добре знаят: ток се купува, ресурси се купуват, но умствен багаж - не!

Съсредоточаването на цялата икономика в енергийния сектор е отрицание на швейцарския модел. Отрицание на гъвкавостта на икономиката, на развитието на технологиите, на възприемането на новите достижения на науката. Това е пълно завръщане към авторитарния и тоталитарен модел на икономиката и обществото. В деня на завършването на нов проект на АЕЦ, паметникът на съветския воин ще се завърне тържествено към нов живот.

Доброволният отказ от гъвкав модел на икономиката ще даде изключителна сила на съществуващата номенклатура, олицетворена от гербависти, социо-комунисти, резесари и костовисти. Нека, който е имал търпението на прочете това, сам реши в каква държава му се живее.

Oще: аец белене  държава  референдум 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

103 Крив Макарон | 18.01.201302:54

Симо Петков,

признавам правото ти на мнение. Ок, не харесваш моето тълкувание за нещата, отричаш моята позиция, заставаш на отсрещната страна. Ти имаш своето право.
Също така очаквам от теб, освен да отбележиш какво не разбирам, в какво имам право. Аз обвързвам своята позиция със гражданския контрол над власта и желая той да бъде по-силен. От тази гледна точна поизлизат всичките ми разсъждения.
Преди всичко, искам да знаеш, че търся аргументиран диалог. Чужди са ми крайните мнения и аргатното поведение. Освен когато съм принуден да се защитавам. И ти заявявам съвсем отговорно: изрази си мнението за "Белене"! Ако намеря обоснование, ще се съобразя с него и, може би, ще променя своето отношение към проблема. Силата е в твоите аргументи. Емоциите ги филтрирам и продължавам да отстоявам сегашната си позиция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

102 Крив Макарон | 18.01.201302:34

Генчо,

наблегни на медитацията! Имаш нужда от повече и по-усърдни занимания. Отдай се на това си призвание. Всичко друго ти е пълен провал, особено напъна да мислиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 23:59

101 Evgeni Metodiev | 17.01.201323:01

С риск да си наруша мълчанието, но не издържах - обвиняващия гласуващите или възнамеряващите да го направят със "ЗА" за комунисти и причинители на всичко най-лошо в тази и всички паралелни вселени, се обиди, че го нарекли гърбав, щото бил против. На мен ли ми се струва, или някои хора в Бегестан имат психични отклонения? За интелектуалния дефицит няма нужда да се говори, той се компенсира от податливостта към евтина пропаганда Усмивка Със здраве, аполитични фесове Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

100 Симо Петков | 17.01.201314:09

Радвам се мче от нещо разбираш ...- от няколко изречения сподселени, ей така задочно, познаваш има ли в събеседника ти прилив от емоции или няма ..
Иначе-ясно е,че не си ми разбрал мисълта .. и се налага повтаряне ..

1.Не разбираш от ядрена енергетика, нали.. ама не разбираш и от обикновенна, неядрена енергетика, не може да прецениш изгодни ли са сделките на НДСВ за Цанков Камък и на Костов за Марица изток??! .. или можеш??! Не знаеш дали въобще да развиваме собствена енергетика или пък да почнем Горна Арда немедлено ...
2.Не разбираш от планиране, нито от транспортно строителство .. не знаеш- трябвал ли ни е толкова безотлагателно Дунав Мост -2 или не .. не знаеш, защо са баш така направени магистралите и не знаеш кое би трябвало да ни е приоритет. Не знаеш, правилно ли сме доплатили за Дунав мост едни милиони, и на Мапа Чингиз други милиони за Магистрала Люлин - не разбираш .. дали е било нужно, дали не .. не би могъл да вникнеш в писаното от специалистите .. нито пък би могъл да реагираш ..

ТОВА АЗ ГО РАЗБИРАМ .. И СЕ РАДВАМ ЧЕ СИ ПРИЗНАВАИ ЕЙ ТАКА - ОТКРИТО НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА..! ..

и.. преизпълнен от емоции- както забелязваш - ти се радвам, радвам се на искреността ти, както на малко дете ти се радвам .... и те питам, за да си изградя окончателно твой образ в съзнанието си- дали си гласувал, като не разбираш от много неща на изборите!?
Не ме разочароваш и ми казваш открито- НЕ! ..
так держать- молодец!
Като не разбираш и има опасност да сбъркаш- по добре не гласувай! Хубаво правиш и е добре наистина да го споделяш и да се гордееш с това!
...... отново ме преизпълваш с емоции- с радост!..Искрен си .. имаш разумна позиция!
Какви е деца раждала , българска майка юнашка!
...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

99 Крив Макарон | 17.01.201313:35

Симо Петков,

в цялата тази експлозия от емоции, почти нищо не се разбира. Пробвай малко по-внимателно, може и да се получи нещо приличащо на разговор.
Само разбрах (от теб), че съм бил гласувал за гербавите?!
Щом казваш, сигурно е така. По мои спомени, бойкотирах последните избори и писах "кур" на бюлетините. На предишни съм гласувал, но никога за гербавите.
Но все пак, тава са само собствените ми спомени, какво значат те, пред прилива на емоции в теб?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

98 Симо Петков | 17.01.201310:18

но все пак- чест прави на написалия по-горното ..
мъжество се иска за да кажеш - "не разбирам, не мога да реша"!
--------------------------
Та така сте .. приятели и за магистралите .. и за проблемите за кучетата .. за зърнодобива, за ГМО, .. за самолетите и за армията вече споменах ... НЕ ЗНАЕТЕ НИЩО!
Да гласувате ли въобще-помислете??!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

97 Симо Петков | 17.01.201309:45

.. "Проблемите около един АЕЦ не са в компетенциите на гражданин извън сферата на енергетиката и по тази причина съм се разграничил, доколкото това е възможно.

Тази схема има толкова много технологични, икономически, финансови, индустриални и политически страни, всяка от които достатъчно сложна за преценка, та какво остава когато всички те се съберат на едно място? ... "
---------------------------------------------------
Проблемите на отбраната, на демографията, на строителство на магистрали, на образованието, на интеграционната политика , на екологията, на строителството на метрото, на антитръстовата и амнтимонополната практика .. .. .. приятелю аФторе, ясни ли са ти??!
На изборите- гласуваш ли?!
За Бат Бойко, нали .. ама какво реално да се прави в страната и защо-не знаеш .. и не знаеш, при изграждането на армията, например и въоръжаването и .. какви са предимствата на един вариант и какви са недостатъците на друг вариант .. и за образованието не си специалист?!?!?! А??! .. ама гласуваш! ..
.. ами кажи смело НЕ ЗНАМ, спри да гласуваш и да имаш мнение .. и престанете да дуднете,че демокрацията била най-хубавата политическа система!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

96 Gastaroll | 16.01.201318:25

до Хейтър:

Личи се, че си добре запознат Усмивка Кой според теб ми плаща и колко ми е хонорара, че да зная от кого да си търся парите?

Поздрави Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

95 Хейтър | 16.01.201317:31

Не съм аз този, на когото се плаща за да промива мозъци!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

94 Gastaroll | 16.01.201317:10

До 97:

Съжалявам, че така мислиш, както и съжалявам, че ти отговарям, но аз вярвам в хората за разлика от теб. Очевидно е ! Трябва ти промяна, но преди да започнеш да променяш другите трябва да промениш самият себе си. С такъв ник едва ли ще стане скоро. Успех все пак !
   

оценка

+0 -0