Бунтът на Терситовците | webcafe.bg
Webcafe

Бунтът на Терситовците

Тетимовски
27.02.2013, 10:39 (обновена 01.03.2013, 11:33)
Аврора

Да ви прилича моделът за управление чрез обществени съвети на един модел, въведен през 1917 г. с Великата октомврийска

Спомняте ли си онзи мимолетен и белязан с предизвестен провал бунт на гърбушкото Терсит срещу несправедливото разпределение на благата от цар Агамемнон? От съвременна гледна точка, Терсит е един независимо мислещ човек, дори революционер, яхнал вълната на народното недоволство в търсене на правда.

В този кратък миг той изглежда като истински изразител на обществените настроения. Само че, когато Терсит най-сетне трябва да се извиси до величието на момента, той се оказва неспособен и се проваля.

Справедлив ли е бунтът му? Определено. Но знае ли Терсит как да доведе нещата до успешен край и той ли е правилният човек, който да оглави този бунт? Категорично не. Защото на него му липсват смелост и класа.

Но не са ли в същото положение и водачите на нашият бунт в момента? 
Всеки у нас разбира от политика, но малцина се захванаха и продължиха да се занимават с нея. Баналното обяснение на отказалите се или никога незапочналите е, че са разочаровани от мръсотията, корупцията и покварата.

Но защо винаги се отказваме, а после се сърдим, че някой друг не го прави както трябва, особено след като виждаме в ръцете на какви хора оставяме нещата? Много просто: липса на кураж. По същия начин организаторите на протеста заявяват непоколебимо и със своеобразна гордост, че те партия нямало да правят.

Колко удобно! Нека някой друг да вади горещите кестени от огъня, докато те поощрително, но взискателно го потупват по рамото от позицията на обществени регулатори. Поредно "брилянтно" измъкване от отговорност от страна на честните хора, но така вече не става. Да поведеш народа, но да не можеш да го представиш политически си е чиста проба дезертьорство. Защото честността не значи нищо, когато нямаш топките да я отстояваш.

Но не, ще кажете, организаторите на протестите вече заявиха, че са над такива дребни и скучни политически формирования като политическите партии, явно забравили, че в същността си политическите партии са създадени за да представляват именно народа.

Но кои са всъщност тези организатори? Още на пръв поглед те изпъкват като нехаризматични фигури: намръщени физиономии, пълна липса на чувство за хумор, дребнава докачливост, улична риторика. Но това не е най-важното.

Защо те крият своите политически ориентации? Не става дума за политически партии, а за политически уклони. Примерно това, че много от тях са анархисти, комунисти, русофили и тем подобни екстремисти и използват протестите да тестват развитието на експериментални, съществуващи предимно в интернет пространството и неприлагани никъде по света политически теории.

Защо не признаят открито, че недолюбват демокрацията от западен тип, и всъщност проблемът им е не само с нашата система, а с демократичната система изобщо? А да ви прилича моделът за управление чрез обществени съвети на един модел, въведен през 1917 г.? А случайно ли ни натякват при всеки удобен случай за тези "23 години", като едва ли не новата Тъмна епоха и не е ли това индиректен начин за поредната положителна ревизия на комунизма.

А с какви методи работят те? Привидно се афишира стремеж към плурализъм и всеобщ достъп, но това все повече започва да им се изплъзва. На събранието в Сливен били изгонени всички, които предложили да се организира партия. Защо е необходимо изгонването, а не убеждаването им с аргументи? Под привидната отвореност към диалог постепенно започват отлюспванията и разделенията.

В Стара Загора протестираща бива изгонена, защото преди много години била член на ДСБ. А какъв точно е начинът да предизвикаш промяна в политическия живот, освен да се запишеш в някоя партия? Не знам за вас, но на мен ми намирисва на размахването на характеристики в стил "враг на народа" и пост-деветосептемврийски методи в действие.

Никой засега не адресира шумно тези очевидни залитания на организаторите, за да не става трън в очите на протестиращите, но когато съвсем скоро неясната риторика за „смяна на системата" изкристализира, самите хора по площадите ще осъзнаят че това не са хората, които би трябвало да ги представляват. Да не говорим за по-голямата част от българите, които си останаха по домовете.

А колко подготвени са водачите на протеста да канализират народното недоволство в една продуктивна насока. Лесно е да си вдигаш рейтинга на гърба на политиците. Неслучайно най-изтърканият начин да се прави комедия е чрез политическа сатира: политиците всеки ги мрази.

Все ми се струва обаче, че от една по-висока и отговорна позиция анализите би трябвало да са малко по-комплексни и верни на истината от байганьовото "Всички са маскари". Примерно, не сме чули от тях нищо по основни въпроси като организираната престъпност, чиновническата корупция на всички нива, икономическа визия.

Изобщо в каква област е тяхната компетенция? Добрите намерения? Лошо няма, но това само по себе си не е достатъчно, дори и без да цитираме баналната поговорка за добрите намерения и пътя към ада.

"Едно е да искаш, второ е да можеш, трето и четвърто е да го направиш", казваше героят на Григор Вачков (по Николай Хайтов) много векове след като Терсит по свой начин осъзнава истинността на същата тази максима, само че изпод ударите на Одисей.

Далеч не желая съдбата на Терсит да застигне и нашите герои на деня, но те трябва да помислят за това, че волю или неволю от тях вече зависи много и трябва да подходят към момента с необходимата историческа сериозност и висота.

Тук вече няма място за експерименти, партизанщина, евтин популизъм. Още повече, че вече станахме свидетели на една самоубийствена маневра от страна на протестиращите - искането за оставката на правителството. Правителството бе инструментално необходимо за да се решат наболелите проблеми, само че него вече го няма именно благодарение на протестите.

Най-малкото оттук всеки трябва да си направи изводите, че една малка грешка може да доведе до крах на протестите, а дори и до по-зле. Ако лидерите продължават да се държат като Терситовци, то нищо чудно накрая не само те, а и всички протестиращи да свършат като него.

Oще: бунт  екстремисти  искания  модел  народ  недоволство  организатори  отговорност  партии  протестиращи  терсит 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

33 Илия Илиев | 01.03.201320:11

>>>Това е бунтът на измамените и ограбените от политическата въхушка,която принизи страната ни до най-изостаналите страни.
"Терсит" е удобно клише за пияни полковници-самозабравили се с историята на Европа и географията.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.11.2012, 02:25

32 Javor Krastev | 01.03.201301:09

Пардон, исках да кажа-Скандалите-заплахите са по-късно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2012, 02:25

31 Javor Krastev | 01.03.201301:05

"Но защо винаги се отказваме, а после се сърдим, че някой друг не го прави както трябва"
Ами защото не може всички да разбират от всичко.Аз например съм мебелист. Ако вие, господин Тетиновски си поръчате мебели при мен и аз не ви доставя мебелите или ви доставя нещо много по некачествено от това за което сте платил вие мебелист ли ще станете?Мисля че по скоро ще търсите начин да ме накарате да си свърша работата.Скандали, заплахи, саморазправа и тн. Е за сега сме на заплахите.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

30 Windfall | 28.02.201321:49

Прочети какво самият ти си написал:

...Или според него "честните" и доказано "почтени" избори у нас, на които се явяват все едни и същи стари муцуни...

Та кои се тези митични всесилни личности с финансова мощ? Дето хем все се явяват на избори, хем на не се, а само дърпат конците на политици, които пък от своя страна са все едни и същи, макар и да не са...

Изобщто това вашето вече не е глупост, не е неосведоменост, а диагноза.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

29 на майка ти пИтката | 28.02.201321:05

Няма смисъл да споря с човек, който си мисли, че народните представители, министрите и премиерът са движещата сила в политиката на една страна, а не хората с финансова мощ и/или информация, които у нас са едни и същи за периода на прехода. Чети повече Макиавели и гледай по-малко телевизия. А най-добре убий недостижимата си простотия чрез мълчание.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

28 Windfall | 28.02.201317:01

на майка ти пИтката

Сигурен ли си в това, което си избълваl? Хайде да ги проследим хронологично тия "все едни и същи стари муцуни".

1997 - абсолютно мнозинство на СДС, преди това реално почти нямаха власт, т.е. ако не тотална, то много сериозна промяна

2001 - абсолютно мнозинство на НДСВ, пълна власт на абсолютно нови хора, никога неучаствали в политиката дотогава

2009 - почти абсолютно мнозинство на ГЕРБ и отново съвсем нови личности

Ти и такива като тебе може ли да поспрете поне да лъжете или да пробвате да си лекувате шизофренията?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

27 на майка ти пИтката | 28.02.201315:14

Извън общите теоретични конструкции тип "партиите са създадени да служат на народа и ще решат всичките ни проблеми" (хахахахахахахахахахахаха! Смее се ) и сладкодумни препратки към античната история, авторът смята ли все пак да предложи някакво решение на дългогодишните мъки на българския народ през последните десетилетия ? Или според него "честните" и доказано "почтени" избори у нас, на които се явяват все едни и същи стари муцуни, ще ни докарат икономически и социален просперитет ? Авторът би ли обяснил защо след 23 години послушание не станахме Швейцария на Балканите или поне Полша, макар че те започнаха демократичния си път с много по-ниски икономически показатели от България в началото ?
Авторе, отговаряй, ма*ната му на Агамемнон, давай вече по същество Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

26 TheSpider | 28.02.201314:59

Много точна статия. На изборите тези, които си останаха вкъщи ще си кажат думата... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

25 lele male | 28.02.201312:26

Не виждам изход от ситуацията в страната... Защото всички държави си имат мафия, но в България мафията си има държава... Колкото и да лаем, кервана ще си върви, ще ни се мята по някой кокал и така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

24 Крив Макарон | 28.02.201312:13

Имаше много хора, които преди време със радост попиваха новините за арабската пролет, но сега са се смълчали пред протестите в България. Интерсно.
От гледна точка на вътрешните потребности нещата изглеждат сходни: арабите се вдинаха заради поскъпването на храните, ние възнегодувахме от поскъпването на ел.енергията. Те твърдях, че им е писнало от дългогодишната диктатура, ние в малко по-общ аспект; от политическата класа.
От външна гледна точка арабските лидери бяха близки със САЩ, но бяха ненадеждни. Боко-Тиквата до сега е най-проамериканския настроеният български лидер, но в същото време е непредвидим и ненадежден.
Последвалата история на арабските страни не е особено блестяща. Хаос, суматоха, несигурност. Не стана ясно кой има изгода от това, и дали вътрешни или външни сили станаха причина за бунтовете. Съотвено не стана ясно до колко САЩ загубиха от тях. Но явно, че настроенията в полза на САЩ охладняват.
Публикацията след второ четене ми се струв като вопъл срещу загубата на проамериканския прислужник, бивш секретар на МВР, бивш офицер от ДС, обвързан със криминални интереси, и супер глупав премиер в оставка.
   

оценка

+0 -0