Социални мрежи, миражи и изневери | webcafe.bg
Webcafe

Социални мрежи, миражи и изневери

someone
12.09.2014, 15:51 (обновена 16.09.2014, 07:56)
флирт

Колко му е онлайн-флиртът да прерасне в истински флирт? И кога прескачаме границите?

От дълго време разсъждавам върху темата за социалните мрежи и изневярата. Различните аспекти на човешките взаимоотношения винаги са ми били любопитни. Едва ли някой може да е напълно обективен по темата, но ще опитам да изложа стегнато и подредено няколко хаотични мисли и факти.

По проучване, направено на база дела за развод през 2010 година, в 1087 дела от общо 5436 като основание за раздяла са посочени реални или виртуални сексуални връзки, започнати чрез запознанство във Facebook, активно флиртуване в различни социални мрежи или т. нар. "секс-чат".

В допълнение, изследване проведено през 2014 година от Университета в Мисури показва, че прекомерното прекарване на време във Facebook и Twitter повишава предразположеността към емоционална и физическа изневяра.

Далеч съм от мисълта, че тези две проучвания са основополагащи за размисъл по темата, но за да не се превръща статията в статистически анализ на данни, ще продължа размишленията си на база на тях.

Физическата изневяра е позната от крайно време на човечеството - било то целувка, прегръдка, среща или полов акт: всеки го разбира по своему.

За някои е доста трудно да я превъзмогнат, а други смятат, че човекът по природа не е моногамен. За втория тип хора обикновено емоционалната изневяра е далеч по-тежка.

Що е то емоционална изневяра обаче?

Според някои това е флирт, според други влюбване. Факт обаче е, че социалните мрежи карат хората да се отпуснат и често да казват неща, които обикновено биха премълчали.

Какво ли би било без тях?

Едва ли жена, която качва своя снимка по бельо, би излязла така на улицата, защото освен прекаленото мъжко внимание, би била заклеймена и като "лека жена".

Едва ли мъж, който пише на жена от другия край на света думи като "изглеждаш невероятно" и "каква ли би била една нощ с теб", би казал същото, ако се запознае на живо с въпросната дама, виждайки я за пръв път.

Много често срещан отговор на флиртовете в социалните мрежи е - какво толкова, нали аз никога няма да го/я видя.

Но оправдание ли е това настина?

И с колегата/колежката в офиса едва ли ще имате нещо, но е малка вероятността да си пишете - "много си секси", "невероятно дупe"/"страшни плочки" имаш и прочие.

Напротив, когато става дума за флирт, едва ли ще си направите труда да се закачате с някого, когото познавате, ако знаете, че нищо не бихте направили - за да не тръгнат клюки, да не стане сложно и прочие.

Докато в случаите на закачки с човек от другия край на света - усложнения няма, съседите няма да видят, колегите няма да коментират, че и вие самите няма да се видите. Затова решавате, че е ОК да си пишете каквото ви се иска.

Но дори никога да не видиш обекта на коментарите си, флиртуването online си остава флиртуване и не наранява по-малко.

Защото ако всеки един от вас види такава активност от страна на половинката си - целувки, коментари и прочие уж безобидни неща, едва ли първата му мисъл ще му е "Към кого е изпратено?", "Ще се видят ли някога?" и подобни логически наглед въпроси, а по-скоро ще се види същината, а именно - флирт.

И макар много да зависи от човек до човек, това обикновено наранява.

В проучването по темата открих не една и две статии и коментари от типа на "приятелят на съквартирантката ми си изтри профила във Facebook, за да не вижда постоянно коментари "Wow, sexy" под снимките й". Има и такива като "не смея да поглеждам профила на приятеля си, защото виждам постоянни коментари "Красива", "Невероятна", "Прекрасна" под снимки на други жени".

Еднозначен отговор на въпросите за онлайн флиртовете няма.

Всеки сам за себе си преценява кое е ОК и кое НЕ. Всеки човек е различен, всяка връзка е уникална, каквото работи при едни, може да не е подходящо за други.

Надявам се, че статията ми НE стига до извода "не флиртувайте" и "дамгосайте социалните мрежи", а по-скоро звучи като призив всеки сам за себе си да си отговори - знае ли какво е поведението му в интернет пространството?

И има ли действия, които би сметнал за недопустими от страна на партньора си в социалните мрежи? ОК ли е да флиртувате с човек, когото никога няма да видите, на принципа - не е престъпление, ако не те хванат?

Как бихте реагирали, ако откриете, че социалната активност на партньора ви се състои предимно от sexy, naughty (палаво), wish I was there with you (иска ми се да съм там с теб)?
И въпросът не е "ще ги види ли някога партньорът ми", а "как ще се почувства, ако ги види"? И ако отговорът е ЗЛЕ, то нужно ли е да продължаваме онлайн игричките?

Oще: жени  интернет  мъже  онлайн  онлайн флирт  отношения  развод  раздяла  флирт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.