Запис на терорист извади на бял свят тайните затвори на ЦРУ | webcafe.bg
Webcafe

Тайните затвори на ЦРУ все пак ги има

Webcafe.bg , По Associated Рress
17.08.2010, 17:27 (обновена 19.08.2010, 11:09)
гуантанамо, затвор

Снимка: © БГНЕС

Ужасяващи записи на ужасяващи разпити на Рамзи Биналшиб - организатор на атентатите на 9/11 изпълзяха от бюро на ЦРУ

ЦРУ имат записи на планиралия атентата от 11 септември Рамзи Биналшиб, разпитван в таен отвъдокеански затвор. Открити под бюро, записите биха могли да осигурят проникновен поглед отвътре как чуждестранните правителства са подпомагали САЩ в задържането и разпитите на заподозрени в тероризъм.

Предполата се, че двете видео- и едната аудиокасета са единствените оцелели записи, правени в системата от тайни затвори.

Касетите представят сесиите по разпити на Биналшиб в намиращ се в Мароко (край столицата Рабат) затвор, използван от ЦРУ през 2002 г., разкриват пред АП няколко настоящи и бивши висши представители на американските власти. Те са говорили при условие, че агенцията ще запази анонимността им, тъй като записите остават в дълбока тайна.

Унищожение? Да, ама не...

Когато ЦРУ разрушават тайния си склад с 92 видеозаписа на други двама членове на Ал Кайда - Абу Зубайдах и Абд ал Нашири, изтезавани със струи вода през 2005 г., властите смятат, че са унищожили всички кадри от разпити, провеждани от агенцията. Но през 2007 г. служител открива кутия, скрита под бюро в центъра по контратероризъм на ЦРУ - и изважда оттам касетите с Биналшиб.

Прокурор от американското Министерство на правосъдието, който вече разследва дали унищожението на касетите с Зибуйда и ал Нашири е било незаконно, сега проучва и защо касетите с Биналшиб никога не са били разкрити публично. На два пъти представители на американското правителство са заявявали пред федерален съдия, че те не съществуват.

Възелът се заплита

Касетите биха могли да усложнят опитите на САЩ да водят наказателно дело срещу 38-годишния Биналшиб, описван като "основен поддръжник и участник" в атентатите от 11 септември 2001 г. Ако касетите се появят на процеса, те ясно биха могли да разкрият ролята на Мароко в антитерористичната програма, известна като Greystone, която разрешава на ЦРУ да задържа терористи в тайни затвори и да ги премества в други страни.

Това, което е по-важно за неговата защита, е, че касетите също така биха могли да осигурят доказателства за психическото състояние на Биналшиб в първите месеци след задържането му. В съдебните документи адвокатите на защитата искаха медицинска документация, за да проверят дали годините престой на Биналшиб в затвор на ЦРУ са го направили психически нестабилен. В момента той е подложен на лечение от шизофрения със силен коктейл от анти-психотични лекарства.

С временно спрените медицински комисии, докато администрацията на Обама прецени какво да прави с заподозрените в тероризъм, Биналшиб никога не е бил обект на изслушване дали е в подходящо психическо състояние, за да издържи подобен процес.

"Ако тези касети съществуват, те биха били от изключително практическо значение," казва Томас Дъркин, гражданският адвокат на Биналшиб.

Публичен намек

ЦРУ първо намекват публично за съществуването на касетите с Биналшиб през 2007 г. в писмо до американския районен съдия Леони Бринкема във Вирджиния. Правителството два пъти отрича да разполага с такива касети - и отстъпва след откриването им. Но правителството закрива с черно името на Биналшиб от публично достъпно копие на писмото.

По това време ЦРУ се опитват да намалят ефекта и шума от записите с изявления, че те не са правени като част от програмата за задържане на ЦРУ и не показва разпити, провеждани от ЦРУ.

Това е вярно, но само заради необичайното естество на мароканския затвор, който като цяло е финансиран от ЦРУ, но се ръководи от мароканци, разкрива бивш висш представител на американското разузнаване. ЦРУ са можели да местят задържаните в него и другаде, и да наблюдават разпитите, но официално контролът е принадлежал на Мароко.

Нито дума за затвора в Мароко

Говорителят на ЦРУ Джордж Литъл отказа да обсъжда затвора в Мароко, като единствено заяви, че представители на агенцията "продължават да сътрудничат в разследването на предишни практики за антитероризъм." Мароканските власти също не отговориха на въпроси за Биналшиб и престоя му в Мароко. Страната никога не е признавала съществуването на центъра за задържане.

Мароко има продължителна история на злоупотреби в затворите и нарушения на човешките права. Създадена от правителството комисия разкри десетилетия на изтезания, принудителни изчезвания, лоши затворнически условия и сексуално насилие. Докладът за Мароко на американския Държавен департамент от тази година отбелязва продължаващите обвинения в изтезания от представители на сигурността.

Но настоящи и бивши висши представители на американските власти заявяват, че в Мароко не са били използвани груби методи за разпит, от рода на симулиране на удавяне, наричано "waterboarding". В тайната мрежа на неразкрити "тайни затвори" на ЦРУ, Мароко е само вид междинна станция, място, където да бъдат задържани заподозрени за по няколко месеца.

"Касетите показват човек, седящ в стая, просто отговарящ на въпроси," твърди представител на американските власти, запознат с програмата. Това вероятно би ги направило твърде различни от 92-та видеозаписа на разпитите на Зубайдах и ал Нашири, които са подложени на изтезания с вода и други болезнени стратегии за изтръгване на признания.

Разпити и в Афганистан

Биналшиб е задържан на 11 септември 2002 г. и е разпитван с дни в затвор на ЦРУ в Афганистан. Почти веднага по твърдения на двама бивши представители на ЦРУ, Биналшиб е демонстрирал психическа нестабилност, която с времето се е задълбочавала. Когато агенти на ФБР най-накрая са имали възможност да разпитат Биналшиб, той е бил "летаргичен, но невредим".

"Той проявяваше упоритост, сякаш въобще не се интересува от ставащото," казва Реймънд Холкомб, пенсиониран агент от ФБР, който е прекарал пет дни заедно с ЦРУ при Биналшиб в Афганистан - и пише за това в предстоящата си книга "Безкрайни врагове: антитероризмът във ФБР отвътре."

Въпреки че Биналшиб не е проявявал желание за сътрудничество при ранните разпити, признанията му полагат основите на части от доклада на комисията по разследване на атентата от 11 септември. Един от от представителите на властите казва, че също така той е осигурил разузнавателна информация за заговор за разбиване на самолет в лондонското летище "Хийтроу".

Биналшиб прекарва пет месеца в Мароко в края на 2002 и началото на 2003 г. - първия от трите му престоя в този затвор през годините, когато е в ръцете на ЦРУ. От официално признатото му затваряне в Гуантанамо през 2006 г., Биналшиб изглежда все по-нестабилен. Докладите от съдебните процедури показват как той избухва, чупи камери в клетката си и ги замазва с изпражнения.

Той дори е изпадал в такова замъгляване на съзнанието, че смятал, че ЦРУ целенасочено клатят леглото и килията му, твърдят съдебни документи и разпити. Биналшиб твърдял, че тялото му изръпва, сякаш разни буболечки пълзят по него, и развил нервни тикове като маниакално чешене.

След 9 години не е ясно кога ще има съд

Девет години след залавянето му няма сведения кога Биналшиб и други признати за участници в атентата от 11 септември ще бъдат изправени пред военен или граждански съд.

Биналшиб и други обвинени в заговор за атентатите от 11 септември открито са признали ролята си,  възхвалявайки срутването на кулите близнаци. Биналшиб и другите са поискали да се признаят за виновни - ход, който би предотвратил какъвто и да процес и почти със сигурност би гарантирал, че видеозаписите никога няма да бъдат показани в който и да е съд.

Oще: биналшиб  затвори  кули  мароко  терорист  цру 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.07.2010, 22:56

1 garo | 17.08.201022:19

То да беше само waterboarding-а... На този Биналшиб дали да му цели топките например... Четох преди време в The Guardian разказа на Биниам Мохамед - заподозрян за терористична активност и арестуван на летището в Карачи през 2002. По думите му след ареста е бил вкаран в затвора в Мароко, където след всички мъчения и кълцания в продължение на два часа му правят 20-30 разреза на пениса - с почивки. Накрая някой предлага директно да го отрежат целия, защото така или иначе има достатъчно терористи по света и не е нужно да прави още... По думите му прекарва в Мароко година и половина, като в края на всеки месец наново му кълцат пениса, дори след като се съгласява да им кажа всичко, което знае и което искат да чуят. “Идваха, връзваха ме, отнемаше им около час и си тръгваха. Не ми говореха. Изливаха някаква течност върху мен за дезинфекция. Болката бе по-изгаряща от това да сграбчиш горещ въглен..." Единият от лекарите, които го посещават му казва, че ще прочете една молитва за него и си излиза...
   

оценка

+0 -0