Да върнеш четири осиновени деца | webcafe.bg
Webcafe

Да върнеш четири осиновени деца

webcafeМария Панайотова
20.11.2017, 18:24 (обновена 23.11.2017, 07:21)
Осиновени деца

Снимка: © Getty images

Те са четирима братя и сестри, живеят в дом за изоставени деца. В един момент щастието чука на вратата им, пристига новината, че семейство американци решава да ги осинови. Децата са две момичета и две момчета, най-голямото е на 14 години, най-малкото - на 9. Родени са от една и съща майка като три от тях са и от един и същи баща.

Идват от Северна България, връзка с родителите им няма от години. Децата са силно емоционално привързани един към друг, според социалните работници.

Осиновителите са Кристина и Джоузеф от Съединените щати, на 37 и 38 години. Той е мениджър в голяма търговска фирма, а тя-учителка. Женени са от няколко месеца и нямат собствени деца.

Според представител на агенцията-посредник за осиновяване, записан в репортаж на bTV, "двамата са имали огромно желание да осиновят децата". В действителност да вземеш наведнъж четири деца, на различна възраст си е сериозно начинание. Затова всички се възхищават на американската двойка.

В България има бум на осиновяванията от приемни родители от САЩ - включително, когато става дума за деца с увреждания и здравословни проблеми. Общо 90 са одобрените осиновявания от американски семейства само от началото на 2017 г. насам. Броят им е в пъти по-висок от кандидат-осиновителите от други страни като Испания, Норвегия, Дания, Холандия и др.

Процедурата за децата, избрани от Кристина и Джоузеф, върви по план, съдът им разрешава да ги получат, а социалните работници ги одобряват за надеждни бъдещи родители.

Какви са изискванията към желаещите да станат осиновители?

Според български закон, за да осинови дете, човек трябва да е навършил 18 години, да е дееспособен, не е задължително да има брак, да бъде здрав, да не е лишен от родителски права, да е вписан в българския регистър за осиновяващи. Между бъдещите родители и детето трябва да има възрастова разлика поне 15 години.

При одобрение на кандидатите се изискват и други документи и гаранции - например, декларации, че детето няма да бъде преотстъпено за осиновяване от трето лице, няма да бъде подлагано на експериментално лечение, или органи от тялото му да бъдат използвани за донорски цели.

Първата стъпка е установяване на личен контакт между осиновителя и детето. В срок от един месец след това новият родител трябва да заяви дали е готов да се грижи за него или не.

След изпълняване на всички процедури на 9 октомври американците взимат четирите деца от дома. Наемат апартамент в центъра на София - както за да изчакат оформянето на всички документи, така и да се опознаят с малките. Според съседите децата ги наричали "мамо и татко".

Проблеми още първата вечер

Нещата не потръгват на добре още първата вечер. Най-голямото дете, на 14 години, изразява открита съпротива срещу осиновителите. Има обиди, жестове, присмех, а едно от по-малките му подражава, според информацията от социалните работници, цитирани от "Offnews". В един момент двамата американци осъзнават отговорността, която трябва да поемат и сериозността на задачата, с която са се нагърбили.

Специалистите от българската и американската фондация, които съдействат на осиновителите, работят постоянно със семейството, помагат им и в психологически план, както и за преодоляване на езиковата бариера.

Децата, отново според експертите от агенцията, разбират бързо, че такова поведение е вредно за тях и в случая е ненужно. Но трудностите се появяват вече и от страна на родителите, които сякаш не полагат особени усилия да се сближат с тях. Първоначалното обяснение е, че проблем е езиковата бариера. Тогава им предлагат уикенд със забавления, който да им помогне да влязат в новата си роля.

Една седмица след като взимат децата обаче мъжът и жената заявяват, че искат да прекратят осиновяването. Те посочват, че се е създало напрежение, което не е в интерес на децата и не могат да им предложат семейството, от което имат нужда. В молбата предлагат също да останат да се грижат за тях в България, докато се намери къде да бъдат настанени за постоянно. Но според социалните работници американците вече са имали заверени билети за САЩ за 20 октомври. Собственикът на жилището казва, че "нищо не е предполагало, че нещата ще се развият по този начин".

По закон "при тежко провинение от едната страна или при наличие на други обстоятелства, които дълбоко разстройват отношенията между осиновителя и осиновения", може да настъпи прекратяване на осиновяването.

Ситуацията е доста особена. Според мнение на психолога от екипа, който е работил с американското семейство, в момента на подаване на молбата за разтрогване на осиновяването, родителите не са били в психическо състояние да се грижат за децата. Тогава от Държавната агенция за закрила на детето светкавично ги настаняват в кризисен център. Те са заедно и за тях се грижат специалисти.

Българските институции разбират страха на американското семейство, но не могат да оправдаят поведението им. "Вероятно децата са провокирали страха на семейството, но децата са деца, те имат нужда от подкрепа много по-голяма от семейството в този процес" - казва пред бТВ Милена Първанова от Министерството на правосъдието, което се занимава с международните осиновявания.

Според Мая Тинчева от Държавната агенция по закрила на детето "американците не са имали сериозни намерения, защото никой човек, когато срещне трудност при решение, което е взел, не се отказва. Най-малкото от деца".

Грешка ли е било да се дадат четирите деца на американците?

Милена Първанова подчертава, че от гледна точка на възможността да се намери семейство, което да ги отгледа заедно, решението е било правилно. Но имайки предвид крайния резултат, който е налице, това може би е грешка.

От наличната до момента информация по случая остават твърде много въпроси без отговори. Например: колко пъти са се срещали новите родители с четирите деца преди приключването на официалната процедура по осиновяване?

Имало ли е индикации за проблеми в общуването между американската двойка и българските деца още преди да се стигне до съвместното им съжителство в апартамента в София? Ако са били налице сигнали за потенциални проблеми - обърнато ли им е внимание от служителите на агенциите, които се грижат за закрилата на осиновените деца?

Не става ясно и какъв е бил поводът за напрежението, което избухва още в първата вечер от живота под един покрив - имало ли е обективна ситуация, която да е предизвикала скандал? Само поведението на децата ли е станало причина за прехвърчането на искри?

Няма и официална информация откога тече процедурата по осиновяване по молба на Кристина и Джоузеф - някои от тези процедури продължават с години.

В началото всички описват двамата американци като големи ентусиасти, майката е и учителка, тя не се сблъсква с деца за първи път, как така изведнъж те решават, че не могат да се справят с децата? Едва ли някой идва от САЩ в България и заплаща сериозна сума пари - самата процедура струва 6200 евро минимум, отделно са разходите за следосиновително наблюдение, разноските за пътуване и престой и други, без да е обмислил предварително нещата. От друга страна цел на всяко дете, настанено в дом, е да намери свои родители и да се махне от институцията.

Вероятно българските институции, както и агенцията-посредник е трябвало не само да приветстват ентусиазма на американското семейство да осинови четирите деца, но и да ги предупредят за нелеката задача, с която се нагърбват. Да отгледаш собствено дете е сериозно предизвикателство, което може да завърши с неуспех, а когато става дума за осиновено, нещата стават още по-сложни. Особено ако си женен едва от няколко месеца.

Случаят е допълнително усложнен поради факта, че децата са четири и то на възраст от 9 до 14 години, когато характерът и навиците им са вече изградени.

Независимо от всичко, децата са деца и подобно отношение не е приемливо. За тях този отказ може да бъде сериозен удар - независимо, че може да имат пръст в провокирането му. Но все пак ако семейството е видяло, че няма да се справи, може би е по-добре, че се отказва сега, а не по-късно, в САЩ, когато ударът за децата щеше да е още по-голям. Трудни въпроси, за които няма категорични правилни отговори, още повече че цели парчета от общата картина липсват. От едната страна са двойка, която искаше да осинови български деца, а от другата - четирите братчета и сестричета, чиято надежда за нови родители и нов дом е разбита.

Oще: btv  агенция за осиновяване  американци  американците  джоузеф и кристина  закон за осиновяване  които върнаха осиновените деца  международни осиновявания  министерство на правосъдието  осиновени деца  северна българия  тенеси  четири осиновени деца 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

10 Уточнител | 22.11.201715:58

ПЕТОВАЙКАТА

строши тъпомера (за кой ли път?). Требва да й се вмени ремонта на ценния уред, крайно време е
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

9 Уточнител | 22.11.201715:56

ПРОБЛЕМЪТ Е ТАМ,

че циганчетата на тези възрасти са с вече утвърден манталитет, който е шокирал американците. Дори и у нас поведението на малките циганчета все още прави впечатления, та какво да кажем за хора от съвсем друго общество...Това е проблемът.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

8 KingoftheROAD | 21.11.201722:03

Хаос, малко напалм и 7,62х39М43 биха свършили далеч по-добра работа Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

7 Xaoc | 21.11.201713:20

Мангалата си е мангала - дай им катун и маанета денонощно и друго не им трябва. За хиляди години не са еволюирали грам - нямат писменост, не разбират концепцията за собственост, както и много други принципи, на които се гради съвременния свят, а ние искаме да ги интегрираме. Ма те не искат, насила хубост не става. Правиш резерват някъде на майната си и всичкото мангала - там. Да се множат, да се крадат, да се избиват ако искат. Без право на глас, без право на доходи, като животните, каквито са.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

6 explorer | 21.11.201713:15

Хотели как лучше, а получилось как всегда Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2014, 01:09

5 desita | 21.11.201712:53

Как им е хрумнало на социалните да дават за осиновяване големи деца? В тия институции не работят ли психолози и педагози? Това е просто малоумие. И какъв смисъл има да се осиновява дете на 15 години, което след три години става пълнолетно и вече по закон не е дете? Ужас. Всичката ни работа в България е такава, затова сме на този хал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

4 Mako | 21.11.201712:04

Отношението на коментираните осиновители е характерно, но да кажа, че то се подкрепя и от факта, че се случва в страна като нашата. В САЩ адвокатите на децата така ще ги осъдят, че до края на живота си ще плащат обезщетения за проявената малоумна безотговорност!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

3 Veselina Jecheva | 21.11.201709:18

на теория осиновяването на големи деца е супер, ще станат изведнъж голямо щастливо семейство. на практика обаче американците не са били подготвени за това какво ги очаква. 4 циганчета (най-вероятно), на възраст, на която най-големите се женят в техните среди, съвсем несвикнали с живота в семейство и най-вероятно със сериозни пропуски във възпитанието, са си предизвикателство за всеки. а социалните сигурно са решили, че са ударили джакпота и с радост са оформили светкавично документите.
ако бяха взели едно или две, особено по-малките, можеха да имат успех
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 21.11.201701:55

Социалните трябва да са пили газ, толкова прост народ може ли да има, да дадеш четири големи деца на двойка хаховци, които може дори и за куче да не са се грижили. Езикова бариера, културни различия, изградени характери, срам за всички участвали в този реалити сюжет, трябва да им вземат дипломи, лицензи и правото да решават каквото и да било за чужди съдби.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 20.11.201722:42

Значи, описаните изисквания към осиновителите в бг законодателството според статията се събират в два кратки абзаца. Аз обаче, случайно знам от познати през какво минаха и колко дълго време им отне да осиновят едно! дете. Българи, с поне 10-годишен брак, висше образование, собствено жилище и добре платени позиции. Социалните разпитваха роднините им до девето коляно, правеха проверки на условията, при които ще се гледа детето, дори интервюираха и съседите им, за да проверят дали всичко им е наред. И това месеци поред.
От тези 4 деца изглежда социалните са решили да се отърват наведнъж, кардинално и набързо, като ги пратят надалеч, при богати чужденци. Че децата, расли толкова дълго в институции се очаква да имат проблеми и да не са лесни, е ясно. Но пък явно и американците не са били подготвени или изобщо не са били наясно какво искат. Децата не са домашни любимци, няма как да е лесно.
Някой някъде яко се е издънил, но отново за сметка на хлапетата.
   

оценка

+4 -1